Aberații de România
FOTO. Medicamente de altădată: Elixirul dragostei, glande anale de castor şi praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice

La Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, în cutiuţe, sticluţe, borcănele şi alte recipiente frumos inscripţionate şi aranjate pe rafturi stau ascunse, parcă în aşteptarea bolnavilor pe care să-i vindece, mii de medicamente cu care, odinioară, înaintaşii îşi tratau sau credeau că îşi tratează diferitele suferinţe ale trupului şi spiritului.
Praful de mumie, echivalent în aur şi bun la orice
Printre miile de medicamente de odinioară sunt câteva despre care se credea că au efecte miraculoase, de la afrodiziace care creşteau pofta de viaţă a femeilor şi bărbaţilor, până la diverse prafuri despre care se credea că pot să vindece orice boală.
„Cap de serie şi în capul mesei, cea mai importantă, este praful de mumie, despre care se credea că prelungeşte viaţa şi că vindecă toate bolile. Era panaceu şi se vindea contra greutăţii sale în aur. Aceste este un exemplu de asociere nebazată pe nimic. Am avut recent un proiect de cercetare şi le-am trimis la spectrometrii de masă şi analiză vreo 14 probe, printre care şi mumia. Aici scrie pulvis mumiae verae şi am trimis-o să vedem dacă e ceea ce se pretinde, dar analiza a ieşit ca neconcludentă”, spune muzeograful Ana Maria Gruia.
Glande anale de castor
Printre medicamentele miraculoase se numără şi glandele anale de castor.
„O altă ciudăţenie sunt glandele anale de castor, care s-au folosit până foarte târziu, adică în secolul XX, în industria parfumurilor. E o substaţă foarte puturoasă, cu care castorii îşi mrcau teritoriul. Se folosea şi în industria alimentară, e vag vanilată. Aceasta era şi pentru isterie, epilepsie, holeră. Pe asta s-au făcut analize şi se pare că e un fel de aspirină; castorii mâncau coajă de salcie, care are salicin, care face ca şi secreţiile glandei respective să fie cu proprietăţi antiinflamatoare şu uşor analgezice. Aveau un oarecare efect deci, dar măcar nu aeau efecte secundare”, arată muzeograful.
Seria de medicamente bizare de la Muzeul Farmaiciei din Cluj continuă cu, printre altele, excremente de pisică, diverse răşini, dar şi cu o serie dea alte medicamente, care, măcar aparent eveau o susţinere logică.
„Aici sunt excremente de pisică civet, e pisica care face Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea; ea mănâncă boabele şi boabele excretate şi acidifiate în tractul ei intestinal fac cea mai căutată cafea. Erau folosite ca antispaspoduce şi afrodiziac, stimulant.
Astea arată a excremente, dar nu sunt. E o răşină de plantă. Aşa se vindea, un extrudat care se întărea. Era folosit pentru răceală, tuse, probleme menstruale şi reumatism.
Aci sunt şi medicamente mai „logice”, ca suplimente de calciu şi împotriva acidităţii gastrice: corn de cerb ras, coral, os de sepie, ochi de rac. Racii de râu, când îşi schimbă scheletul, îşi fac depozitele astea de calciu”, explică muzeograful Ana Maria Gruia.
O altă ciudăţenie recomandată ca medicament este Stinkus marinus, o şopârlă anatomic ciudată – i se spunea şarpele cu picioare-, dar care era o ciudăţenie celebră şi, prin urmare, o recomandau şi pe asta ca medicament.
Diversele medicamente -cu cât mai ciudate, cu tât mai mare trecere la pacienţi- puteau să fie vândute fără oprelişti odinioară, însă ulterior au fost instituite şi o serie de reguli pe care farmaciştii trebuiau să le respecte.
„Toate lucrurile exotice aveau la un moment dat faimă vindecătoare. Ging seng mai avem, scorţişoară, cuişoare, cacao, tutunul.
Dintre preparatele celebre avem teriaca, care este cel mai complex medicament pe care îl avem şi cel mai celebru. Din antichitate era, erau reţete secrete, dezvoltate în medieval şi premodern. Veneţia producea teriaca cea mai scumpă, cea mai fină, se făcea cu ritual public, în piaţă, avea până la 64 de ingrediente şi dura doi ani să se macereze cum trebuie. Conţinea tot felul de plante, răşini şi minerale diverse. Elementele importante sunt carne de viperă, dar, de fapt, elementul activ este opiul. Deci, dacă nu vindecă, măcar nu te doare… Era pentru toate: ciumă, holeră, pentru toate incurabilele.
De la argila simplă la pietre nestemate şi la orice îţi imaginezi.
Aceste ciudăţenii se foloseau în farmacie până pe secol 18, la noi 19, până când începe partea de sinteză a substanţelor şi de chimie şi farmacie aşa cum o ştim astăzi.
Cu cât te întorci mai mult în timp, cu atât erau mai scumpe. La început, farmaciştii erau un fel de breslaşi şi nu aveau regulamente, vindeau ce voiau, cu cât voiau, depindea doar să convingă lumea. În Transilvania, în epoca barocă şi imperiul austriac începe reglementarea, îi obligă să meargă să facă studii, le stabileşte preţurile, le verifică calitatea ingredientelor. Erau în general scumpe, unele eru contra greutăţii lor în aur”, punctează muzeograful clujean.
Elixirul dragostei
La loc de cinste în Muzeul Farmaciei, dar şi în preferinţele înaintaşilor, mai ales ale celor cu mai mare dare de mână se afla şi aşa-numitul Elixir al dragostei.
Elixirul dragostei e afrodiziac. Era mai degrabă ca un cadou deosebit, care de fapt e un vin fiert şi condimentat cu scorţişoră, cuişoare, cardamol, nucşoară, piper, coajă de portocală şi zahăr sau miere, dar se vindea în aceste sticulţe produse în Transilvania, la glăjăriile locale, emailate, pictate manual, cu porumbei, cu inimioare, cupluri, iar în spate cu inscripţii. Era un cadou deosebit, putea să fie la ocazii romantice, dar şi la aniversări sau orice alte ocazii”, explică Ana Maria Gruia.
În Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca sunt peste 7.000 de bunuri legate de istoria farmaciei și peste 200 de piese de aparatură medicală veche, iar peste un sfert dintre recipiente păstrează conţinutul vechi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.
Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.
VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic
„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.

La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.