Connect with us

EVENIMENT

Medic epidemiolog clujean: După pelerinajul de la Nicula ne putem aștepta la un focar de COVID în toată Transilvania. Sperăm că va fi bine, ne pregătim pentru ce e mai rău

Publicat


Medicii clujeni, aflați în linia I în cele trei spitale COVID, se tem să vorbească despre pericolele pelerinajului de la Nicula. Din varii motive, care țin, în majoritate, de teama de a nu fi sancționați de șefi dacă îndrăznesc să se pronunțe asupra subiectului, aceștia au ales să tacă.

Ei intuiesc ce ar putea să urmeze, și anume o explozie de cazuri de infectări în toată Transilvania, dar de teama autorităților preferă să nu își asume nici măcar să tragă un semnal de alarmă.

Un medic a ales, totuși, să transmită un avertisment public, dar sub protecția anonimatului.

”Privim cu îngrijorare decizia autorităților clujene de a permite organizarea pelerinajului de Sfânta Maria de la Mănăstirea Nicula în această perioadă. E vorba în primul rând de asigurarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, pentru că va fi vorba de mii, dacă nu de zeci de mii de oameni care vor fi prezenți. Cum se va gestiona un astfel de aflux de persoane?”, a spus medical.

Acesta atrage atenția asupra respectării întregului set de măsuri.

”Toate merg legate, e un lanț de măsuri care trebuie respectat. Masca de protecție, igiena personală – spălarea pe mâini cu apă și săpun și păstrarea distanțării sociale. Am citit că toți pelerinii vor fi obligați să poarte mască. Corect. Dar cât timp? O zi întreagă? Două zile? O zi și o noapte? Nu e vorba de câteva ore, e vorba despre o persoană care ajunge, să spunem, vineri dinineață la Nicula și vrea să stea până sâmbătă, după Sf. Liturghie. Va sta două zile cu aceeași mască pe față? Cum o ia jos să mănânce, unde o depozitează, că nu are alta de schimb? O aruncă într-un coș de gunoi cu capac?”, s-a întrebat specialistul clujean.

Unde se vor spăla oamenii cu apă și săpun?

El a adăugat că este vorba, totuși, de măști de unică folosință, care se vor da jos și se vor pune pe față și nas de câteva ori pe zi, o zi întreagă.

”Trebuie să ținem cont și de profilul pelerinilor, majoritatea oameni în vârstă, de condițiile meteo – posibilă caniculă. Apoi mai e partea de igiena mâinilor, de spălarea cu apă și săpun. Vorbim de o așezare în aer liber, fără surse de apă potabilă la îndemâna tuturor. Își imaginează cineva cum se va respecta acest punct esențial de prevenire a infectării?”, s-a mai întrebat medical clujean.

O altă parte sensibilă o reprezintă toaletele ecologice care vor fi instalate la Mănăstirea Nicula, un posibil focar de infecție și răspândire a virusului.

Ce înseamnă ”toalete suficiente”?

”Am citit în comunicatul CJSU Cluj că se vor asigura suficiente toalete ecologice. Nu am înțeles ce înseamnă suficiente? Câte? Este obligatorie spălarea mâinilor după folosirea toaletei, va fi o sursă de apă lângă, se va respecta distanțarea socială? Vor aștepta oamenii la 1,5 metri distanță unii de alții ca să folosească o astfel de toaletă și apoi să se spele pe mâini, să se dezinfecteze? Vor respecta această distanțare socială pe parcursul unei zile?”, a mai spus medical.

Acesta a precizat că a pus întrebări de bun simț în condițiile în care, în România, pelerinajul de la Nicula va fi primul mare eveniment cu public permis în perioadă de pandemie și nu se poate face o comparație cu alt eveniment cu public numeros în ceea ce privește organizarea și respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus.

”Sunt multe necunoscute, dar din ceea ce estimăm noi ne putem aștepta la un focar de infecții în toată Transilvania la 4-5 zile – maximum o săptămână după pelerinaj. Vin persoane din județele limitrofe Clujului, din toată țara chiar. Chiar dacă li se va lua temperatura la intrarea în zona mănăstirii, vorbim de posibili asimptomatici care pot transmite și răspândi virusul. Ne așteptăm la sute de cazuri de îmbolnăviri, care ar putea duce la depășirea locurilor în spitalele clujene, dar și la umplerea spitalelor din județele din jurul Clujului.  Sperăm că va fi bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a mai spus medical specialist clujean.

Acesta și-a exprimat regretul că medicii clujeni nu au fost consultați sau chestionați asupra pericolelor care pot să apară în urma organizării unui astfel de eveniment care implică prezența a mii de persoane.

A.P.

Vezi şi:

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Bomba biologică de la Nicula. Spitalele clujene sunt pline. Explozia de coronavirus poate afecta grav Clujul şi Transilvania. Avertisment de medic infecţionist

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

Atenţie la explozia de cazuri de coronavirus! Șeful DSP Cluj despre hramul Nicula: ,,Sper ca oamenii să înțeleagă că este mai bine să se roage de acasă”

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020 Câte voturi au obținut candidații pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj

Publicat

De

Zece candidați s-au înfruntat în alegerile locale pentru câștigarea funcției de președinte al Consiliului Județean Cluj, adjudecată de Alin Tișe (PNL).

Alin Tișe a obținut 50,45% (127251 voturi) și a fost urmat pe podium de Cătălin Sălăgean (USRPLUS) – 12,82% (32355 voturi)  și Alexandru Cordoș (PSD) – 12,21% (30808 voturi).

În clasament urmează Vakar Istvan (UDMR) – 11,32% (28566 voturi), Cristian Lungu (PMP) – 4,25% (10740 voturi), Remus Lăpușan (Pro România) – 3,73% (9420 voturi), Bogdan Costea (Partidul Verde) – 2,40% (6057 voturi), Alexandru Curea (AUR) – 1,14% (2891 voturi), Marius Bărdaș (PRM) – 0,86% (2186 voturi) și Narcis Benche (Partidul Forța Națională) – 0,76% (1934 voturi).

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SMART Mobility Cluj 2020 – Ediția a II-a – Tehnologia viitorului este aici

Publicat

Duminică, 04 octombrie, între orele 10:00 –19:00, pe esplanada BT Arena & Cluj Arena, într-o atmosferă plină de relaxare, cu surprize și momente interesante, se va desfășura Smart Mobility Cluj 2020 – un eveniment aflat la a II-a ediție, dedicat comunității orașului și tuturor celor pasionați de inovație prin tehnologii curate, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate concepte de mobilitate urbană sustenabilă și elemente cu impact în calitatea vieții.

Smart Mobility Cluj este un proiect axat pe comportamentul responsabil vizavi de mediul înconjurător și dorește să dezvolte o cultură a comunității orientată spre elemente de tehnologii curate, reducerea poluării, adoptarea soluțiilor de eficiență energetică, reducerea consumerismului cu impact pozitiv asupra resurselor și sănătății generațiilor viitoare.

În cadrul evenimentului, peste 30 de parteneri vor expune elemente și concepte de mobilitate sustenabilă:

•Expuneri de autovehicule electrice / hibrid–cele mai noi modele ale mărcilor participante

•Expuneri de soluții de micromobilitate – biciclete, scutere, trotinete, motociclete

•Prezentări de proiecte, produse și concepte de mobilitate sustenabilă

•Workshop tematic pe soluții de dezvoltare urbană durabilă

•Expunerea proiectelor din Zona Metropolitană Cluj ce includ componente sustenabile

•Test drive cu vehicule electrice și hibrid

•Tur al orașului unde sunt invitați toți posesorii de vehicule electrice și hibrid.

Smart Mobility Cluj este dezvoltat de două organizații din Cluj-Napoca: Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice (CREESC) și Transylvania Evolution.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Accesul publicului la eveniment este gratuit. În contextul Covid-19, măsurile de siguranță, atât pentru expozanți cât și pentru vizitatori, vor fi o prioritate pentru toți participanții la eveniment.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE/ Accident rutier în Apahida. Au fost implicate un autoturism și un microbuz

Publicat

Un autoturism și un microbuz au fost implicate într-un accident rutier la ieșirea din Apahida spre Reghin, în jurul orei 13.20. Două autospeciale s-au deplasat la fața locului pentru a cerceta coliziunea.

UPDATE/ În momentul sosirii pompierilor la locul accidentului toți pasagerii din microbuz erau deja preluați de un alt microbuz, pentru a fi transportați la destinație. Nici unul dintre aceștia nu a solicitat consult medical.

O femeie care se afla în autoturism în momentul accidentului este consultată de către echipajul SMURD. Din primele evaluări se pare că prezintă afecțiuni ușoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020 Câte voturi au obținut partidele pentru Consiliul Județean Cluj. Vezi cine a primit doar câteva sute de voturi în județ

Publicat

De

Mai multe partide care au depus liste de candidați pentru Consiliul Județean Cluj au reușit ”performanța” de a obține doar câteva sute  voturi la nivelul județului, la alegerile locale de duminică.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor locale comunicate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, PNL a obținut cele mai multe voturi – 46,54% (117516 voturi), urmat de PSD – 13,31% (33632 voturi), USRPLUS – 12,15% (30701 voturi), UDMR – 11,54% (29154 voturi) și PMP – 5,10% (12893 voturi).

Aceste formațiuni au și intrat cu consilieri în Consiliul Județean Cluj și vor avea 19 mandate – PNL, câte 5 mandate – USRPLUS, PSD și UDMR, și 2 mandate PMP.

Urmează, în ordine, Pro România – 3,68% (9314 voturi), ALDE – 2,27% (5739 voturi), Partidul Verde – 1,75% (4421 voturi), AUR – 1,09% (2768 voturi), PRM – 0,71% (1809 voturi), PPU(SL) – 0,60% (1522 voturi),  Partidul Republican – 0,41% (1036 voturi), Partidul Forța Națională – 0,28% (710 voturi), Partidul Socialist Român – 0,16% (428 voturi).

Candidatul independent Fancsali Erno a primit 0,34% (861 de voturi).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate