Connect with us

ACTUALITATE

Medalion Beethoven la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Concerte de pian, vioară și violoncel. Intrarea este liberă

Publicat


beethoven pixabay

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe clujeni, în perioada 17-18 decembrie 2022, la Medalion Beethoven. Două zile de concerte aniversare prilejuite de sărbătorirea zilei de naștere a marelui compozitor Ludwig van Beethoven.

Compozitorul Ludwig van Beethoven a fost botezat la 17 decembrie 1770, acesta fiind unica dată oficială cunoscută pentru a marca nașterea în acele timpuri. Marele compozitor a murit la 26 martie 1827.

Medalion Beethoven la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

„Marcăm și sărbătorim așadar 252 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii, un creator vizionar, reprezentant excepțional al clasicismului vienez dar, în egală măsură, un umanist și un personaj compopolit.

Producția muzicală a lui Beethoven este considerată în mod tradițional ca o punte între clasicism și romantism și se poate împărți în trei perioade”, arată organizatorii evenimentului.

Prima perioadă (1790-1802) reprezintă continuarea stilului Haydn și Mozart, ajuns la maturitate și desăvârșire. Din această perioadă vor fi interpetate triolurile de coarde op. 8 și op. 9, și sonata pentru pian și vioară op. 12.

A doua perioadă (18-7-1812), așa zisul „ciclu eroic”, se remarcă prin contraste dramatice și noutăți armonice. Din această perioadă, se vor interpreta sonatele pentru pian și vioară op. 24 (Primăvara) și op. 47 (Kreutzer).

În a treia perioadă (începând cu 1813), compozițiile sunt complet eliberate de convențiile tradiționale. Din perioada aceasta vor fi interpretate marele trio cu pian op. 97 (Erzherzogtrio).

Programul celor două zile de concerte

Sâmbătă, 17 decembrie a.c., începând cu ora 18: Sonatele pentru pian și vioară în Re major op. 12 nr. 1; Fa major op.24, „Primăvara”; La major op. 47, „Kreutzer”; performeri Petru Rosenberg – vioară, Gergö Nagy – pian.

Duminică, 18 decembrie a.c., două secțiuni:
de la ora 11: Trio pentru vioară, violă și violoncel în do minor op. 0 nr. 3; Serenada pentru vioară, violă și violoncel în Re major op. 8; performeri: Petru Rosenberg – vioară, Edina Jakabffy – violă, Kristóf Jakabffy – violoncel
de la ora 18:10 variațiuni pentru pian, vioară și violoncel în sol minor op. 12, „Variațiunile Kakadu”, Trio pentru pian, vioară și violoncel în si bemol major op. 97, „Erzherzog-Trio”; performeri: Petru Rosenberg – vioară, Kristóf Jakabffy – violoncel, Edit Horváth – pian.

afis medalion beethoven

Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Palatului Reduta – sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului nr. 21. Intrarea este gratuită.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Publicat

Accident Feleacu

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.

ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate

Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două femei, în conducerea Fundației Române de Aikido Aikikai cu sediul în Cluj-Napoca

Publicat

De

Aikido

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.

”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.

Înființată în 1997 la Cluj-Napoca

Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.

Scopul principal al Fundatiei  este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.

Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.

aikido

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

Publicat

autobuzul

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.

Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.

”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.

Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

Publicat

cupa romaniei

Ultimul meci din această etapă a Cupei României a tras cortina peste sferturi. CFR Cluj a învins pe CSU Craiova, 5-3 după loviturile de departajare, la finalul celor 90 de minute plus prelungiri fiind 1-1. Dan Petrescu a vorbit la conferința de presă despre calificarea în semifinale, unde va întâlni Farul.

„Nu am vrut să ajungem la penalty-uri, că nu prea am câștigat deloc în carieră, dar nimic să nu obosească jucătorii. Îmi pare bine că toți au arătat că merită să fie la CFR Cluj. În afară de golul lui Baiaram, mă chinui să le găsesc vreo ocazie. Am avut vreo 5 ocazii, nu au mai fost 15, ca la meciul cu U Cluj, dar am controlat toate meciurile din 2025.

petrescu

Reacția a fost bună. Cel mai important e că pot spune că am câștigat la penalty-uri. Au fost șuturi de calitate. Mă bucur

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria din Cupă: Eram STRESAT, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele

pentru suporteri, pentru jucători, dar suntem doar în semifinale, nu am realizat nimic. Eram stresat, penalty-urile au fost coșmarul vieții mele. Nu mai ai viață când pierzi la penalty-uri.

Acum avem semifinale, trebuie să tratăm cu respect adversarul, mai ales că la Farul e Hagi. Luni avem o finală, sper să se recupereze jucătorii.

Azi nu am menajat pe nimeni. Eu chiar cred în ei, în lot. Sheriff (n.r. – Sheriff Sinyan) a debutat, fundașul central, a demonstrat că merită să fie la CFR. Mă bucur și pentru Emerllahu. Dar mi-au plăcut toți, nu am ce să zic”, a declarat Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate