Connect with us

EVENIMENT

Mașină RĂSTURNATĂ la Jucu, în Cluj. Un bărbat a fost transportat de urgență la spital

Publicat


accident

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut în localitatea Jucu.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 21:30, iar la misiune au luat parte o autospecială și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Mașină răsturnată la Jucu, în Cluj. Un bărbat a fost transportat de urgență la spital

Odată ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism răsturnat în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat persoane încarcerate.

Un bărbat de aproximativ 45 de ani, care prezenta leziuni la nivelul capului și acuza dureri toracice, a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.

Ulterior, victima, conștientă și cooperantă, a fost transportată la spital.

În paralel, pompierii au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

Foto: ISU Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Euro a scăzut la începutul anului 2025. Piața se întreabă când va permite BNR depășirea pragului de 5 lei/euro

Publicat

euro

Leul a avut o evoluție pozitivă în primele zile din acest an, în ciuda faptului că Produsul Intern Brut a stagnat, în termeni reali, în trimestrul al treilea comparativ cu cel de al doilea din 2024, dar a scăzut cu 0,1% faţă perioada iulie – septembrie 2023. După minivacanța de Bobotează, cursul euro a coborât la 4,9738 lei, tendința care a continuat și vineri când media a fost stabilită la 4,9728 lei, minim al ultimei luni.

Moneda națională a profitat de creșterea apetitului pentru active considerate mai riscante, astfel că oferta de valută a fost mai mare, iar cotațiile au coborât la 4,971 – 4,975 lei.

Piața se întreabă când va permite banca centrală depășirea pragului de 5 lei/euro, care ar echivala cu o depreciere de doar 0,5 – 0,6%. Probabil se așteaptă o clarificare a situației politice și a efectelor economice a „ordonanței trenuleț”, având în vedere că cursul de schimb este principalul instrument folosit în lupta cu inflația.

Prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză, publicată în septembrie, estimează o medie anuală a euro de 5,01 lei.

Piața monetară, stabilă

Piața monetară a rămas stabilă, în apropierea pragului de 6%, valoare nemodificată din noiembrie, după ce BNR a menținut rata de referință la 6,5%. Dealerii anticipează o măsură asemănătoare la ședința de politică monetară a BNR, programată la jumătatea acestei luni.

O primă reducere ar urma să fie efectuată la jumătatea anului, urmată de alte două decizii asemănătoare, ce ar urma să ducă rata de referință la 5,50 – 5,75% la sfârșitul anului. Politica băncii centrale este influențată de lipsa predictibilității fiscale din partea guvernului, chiar dacă scăderea dobânzilor este necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei.

Vineri, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,97%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,03 la 6,04%.

Împrumuturile continuă

Anul acesta Ministerul de Finanțe va continua să se împrumute din piețele externe, cu scopul de a acoperi necesarul de finanţare  a deficitului bugetar. Trezoreria și-a propus să atragă circa 13 miliarde euro prin emisiuni de euroobligaţiuni.

Euro a scăzut vineri la 1,0215 dolari, minim care nu a mai fost atins din noiembrie 2022, după ce s-a anunțat că economia Statelor Unite a creat 256.000 de locuri de muncă în decembrie, dovedind astfel rezistența sa la nivelul ridicat al dobânzilor. Piața se așteaptă ca Rezerva Federală să mențină la sfârșitul acestei luni dobânzile în culoarul 4,25 – 4,5% și să opereze doar două reduceri ale acestora în cursul acestui an.

Creșterea costurilor de împrumut pentru Marea Britanie, randamentul titlurilor la 10 ani urcând joi la un maxim care nu a mai fost atins din iulie 2008, a depreciat joi cursul lirei sterline de la 6,0012 la 5,9269 lei, pentru ca a doua zi acesta să fie stabilit la 5,9363 lei. Vineri, media francului elvețian a scăzut de la 5,2922 la 5,2812 lei.

Aurul, nou maxim istoric

Aprecierea monedei americane a împins prețul gramului de aur la un nou maxim istoric de 415,8147 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.659,90 și 2,709.10 dolari/uncie.

Vânzările de criptomonede s-au înmulțit după publicarea datelor privind piața muncii din SUA care au apreciat moneda americană. Bitcoin a scăzut joi aproape de 91.300 dolari, iar tranzacțiile de la finalul săptămânii se realizau între 93.710 și 94.650 dolari. Ethereum a alunecat la circa 3.170 dolari și a urcat apoi la 3.225 – 3.289 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Sfânt din Cluj, în Calendarul Ortodox. Preotul Mucenic Liviu Galaction, sărbătorit pe 8 martie

Publicat

Galaction

Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români, printre care și Liviu Galaction din Cluj, va avea loc pe 4 februarie, la Catedra Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfantului Sin ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, arată Patriarhia Română, citată de Agerpres.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut a 16 cuvioşi şi preoţi mărturisitori din secolul XX și anume:

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie):

Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie):

Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie):

Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie):

Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu (22 iulie):

Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie):

Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie):

Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie):

Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie):

Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie):

Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie):

Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie):

Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai):

Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);

Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august):

Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

Noii sfinţi sunt reprezentanti in icoana Soborul Sfinţilor Români, care este Icoana Anului omagial-comemorativ 20

Primul sfânt sărbătorit, Liviu Galaction din Cluj

Sfinții au fost deja incluşi în Calendarul Ortodox 2025, iar la aproximativ o lună distanţă de la proclamarea generala sărbătorită şi prima zi de pomenire a unuia dintre ei: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va fi cinstit in bisericile in data de 8 martie.

Proclamarea generală a sfinteniei celor 16 marturisitori, desfăşurată la Bucureşti, va fi urmată de ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au inaintat argumentele pentru canonizarea lor,

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction va avea loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în 25 martie, odată cu Hramul Mitropoliei Clujului.

Alți canonizați

Lor li s-ar putea adăuga alți patru părinți athoniți de origine română a căror proclamare ar putea avea loc și la noi dacă Patriarhia Ecumenică îl canonizează anul acesta:

Cuviosul Nectarie Protopsaltul, supranumit şi Privighetoarea Sfântului Munte:

Cuviosul Nifon, intemeletorul Schitului Românesc Prodromu:

Arhim. Petroniu Tănase, fostul staret al aceluiaşi schit:

leroschim. Dionisie Ignat de la Chlila Colciu, la a cărui înmormântare a participat actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii

Procesul de canonizare

Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română începe la inițiativa eparhiilor în care persoana propusă şi-a încheiat viața pământească: sunt strânse documente şi mărturii, care apoi sunt transmise spre evaluare Sinodului Mitropolitan. Dacă la nivel mitropolitan este aprobată iniţiativa de canonizare, dosarul este inaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

După aprobarea de către Sfântul Sinod, format din toți ierarhli Bisericii Ortodoxe Române, canonizarea este prociamată public intr-o ceremonie în cadrul căreia credincioşii se familiarizează cu decizia Sfântului Sinod, cu titulatura şi data de prăznuire a sfântului, precum şi cu troparul si icoana lui,

Anul acesta Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul af 20-lea.

Citește mai departe

EVENIMENT

BESTII umane. I-au pus unui câine o petardă în gură la Beliș și sunt căutați de Poliție. Animalul a fost eutanasiat

Publicat

câine

Mai multe persoane, cel mai probabil copii, care i-au pus unui câine o petardă în gură și l-au mutilat, sunt căutați de polițiștii clujeni, întâmplarea având loc zilele trecute la Beliș. 

Petard a explodat, a împrăstiat fragmente de oase, astfel încât o parte din mandibulă lipsește complet, a sfârtecat limba care a ajuns, necrozată, să se țină într-o pieliță.

Reprezentanții asociației de protecție a animalelor Arca lui Noe au preluat câinele și l-au dus Urgențe, dar medicul veterinar le-a explicat că nu se mai poate face nimic.

”În gura câinelui a fost, practic, un război. Unul cu efecte ireversibile și ireparabile chiar mai profund decât se vede cu ochiul liber. Si Doamne…cât de dureros se vede și miroase.

S-a luat decizia eutanasierii

Prin urmare, în urma evaluării s-a luat decizia demnă și umană pentru un astfel de caz greu de privit și greu de explicat. L-am lăsat să doarmă pentru totdeauna în pace, pentru că a prelungi suferința unui animal pentru liniștea sufletului nostru.

Am anunțat și autoritățile și le mulțumim pentru colaborare și promptitudine. Ne permitem să dăm și aici un tag Poliției Română. Niște oameni (posibil minori, dar lăsăm ancheta să se desfășoare) au cumpărat petarde, au prins in câine prea blând ca să se apere, și au făcut să îi explodeze o pedardă în gură. Lăsăm psihologii să se pronunțe dar nu putem să nu reamintim că în teorie comercializarea și utilizarea lor este interzisă prin lege.

În practică, bucăți din sufletele noastre mor de-odată cu corpurile animalelor ucise de petarde și nepăsare”, au spus reprezentanții asociației.

Dosar penal deschis de polițiștii clujeni

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin s-au sesizat, sâmbătă, din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de rănirea cu intenție a animalelor, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

”Sesizarea a fost formulată după ce un reprezentant al unei asociații pentru protecția animalelor a semnalat că un exemplar canin, de rasă metiș, a fost găsit în localitatea Beliș, având leziuni grave la nivelul botului, care ar fi fost provocate de persoane necunoscute.

Animalul a fost transportat la un cabinet veterinar pentru evaluare medicală.

Din nefericire, în urma investigațiilor de specialitate, s-a constatat că leziunile erau incompatibile cu viața, iar câinele a fost eutanasiat.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul, identificarea persoanelor implicate și aplicarea măsurilor legale corespunzătoare”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Înfrângere pentru ”U” Cluj în ultimul amical din cantonamentul din Antalya: 0-2 cu FC Zurich

Publicat

U cluj

Echipa de fotbal ”U” Cluj a pierdut, duminică, în ultima partidă amicală din cantonamentul din Antalya (Turcia) cu formația elvețiană FC Zurich, cu scorul de 0-2. FC Zurich ocupă locul al șaselea în campionatul intern.

La pauză scorul a fost egal, 0-0, iar în repriza a doua elvețienii au înscris prin Steven Zuber și Jahnoah Markelo.

Antrenorul Neluțu Sabău i-a trimis în teren, în primul 11, pe Gertmonas, Oancea, Cristea, Van der Werff, Chipciu, Simion, Oaidă, Bic, Nistor, Blănuță și Thiam

Cea mai titrată echipă din Elveția

Înființată în 1896, FC Zurich este a cincea cea mai titrată echipă din istoria campionatului elvețian, cu 13 titluri în palmares, fiind depășită de Young Boys (17), Servette (17), Basel (20) și rivala din oraș, Grasshopper (27). De asemenea, în vitrina formației se mai regăsesc zece Cupe ale Elveției, cel mai recent triumf datând din 2014.

În prezent, lotul celor de la FC Zurich este cotat la 23,30 de milioane de euro de Transfermarkt.

Condusă de pe bancă de olandezul Ricardo Moniz (60 de ani), echipa din „Țara Cantoanelor” are în componență jucători importanți, printre care Mounir Chouiar, fotbalist trecut pe la Lens, Dijon sau Istanbul Basakșehir, evaluat în prezent la 3 milioane de euro, sau Juan Jose Perea, atacant columbian împrumutat de la VFB Stuttgart.

Clujenii vor reveni, luni, acasă, și se vor pregăti pentru primul meci oficial din 2025, programat, sâmbătă, 18 ianuarie pe Cluj Arena, cu Gloria Buzău.

Foto: Facebook – FC Universitatea și FC Zurich

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate