Connect with us

CULTURA

Expoziţie de manuscrise medievale restaurate din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române din Cluj

Publicat


manuscrise

Biblioteca Academiei Române Cluj organizează marți vernisajul expoziţiei de manuscrise medievale restaurate aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca sub denumirea FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice.

Graţie proiectului FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, Academia Română Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia şi Bjerkaker LearningLab din Norvegia au restaurat şi propus spre clasare în patrimoniul cultural naţional 21 de fragmente de manuscrise medievale, maculate în sec. XVI-XVII în vechile şcoli ale Clujului.

Cu această ocazie s-a născut la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, o nouă colecţie – fragmenta codicum -, ale cărei piese pot fi consultate sub cota Fragm. Cod. Lat. Descrierile minuţioase ale acestor fragmente au fost publicate şi în cea mai importantă bază de date online, ce conţine mare parte din fragmentele de manuscrise medievale întâlnite în bibliotecile şi arhivele Europene.

Inaugurarea expoziţiei cu aceste manuscrise medievale restaurate marchează şi debutul etapei finale a implementării proiectului intitulat FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice, prin intermediul căruia Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, beneficiază, pe o perioadă de 24 de luni, de o finanţare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021 în valoare de 128.775,57 Euro.

„Expoziţia pune în valoare cele 21 de piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca”

Evenimentul va avea loc în data de 8 februarie 2022, începând cu orele 16:00, în vestibulul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 12-14. Vor lua cuvântul Acad. Doru Pamfil, Preşedintele Academei Române, Filiala Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Daniel David, Rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Sorin Crişan, Director al Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca şi Prof. univ. dr. Adrian Papahagi, Director al Centrului Codex al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Printr-un design inovativ, ce îmbină prezentarea clasică a fragmentelor de manuscrise cu utilizarea noilor tehnologii foto-video în spaţiul altminteri specializat al Bibliotecii, expoziţia pune în valoare cele 21 de piese din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, având ambiţia de a reconstitui câteva din principalele repere ale culturii medievale central-europene şi, mai specific, ale celei transilvănene.

Expoziţia reuneşte aceste fragmente ce au supravieţuit peste veacuri în vechile biblioteci ale Clujului şi ale Transilvaniei, în contextul fascinant al istoriei cărţii medievale şi moderne timpurii. Ea vizează, totodată, refacerea, într-o manieră aproape topografică, a parcursului religios şi, mai apoi, laic al acestor manuscrise.

„În turbulentele secole XVI-XVII, manuscrisele medievale ale Clujului au fost distruse”

Mai multe modalităţi de expunere şi documentare expoziţională: expunerea pe suport clasic, documentarea fotografică digitală pe suport electronic interactiv, proiectarea a 2 filme documentare şi câteva ateliere demonstrative (de caligrafie medievală, de restaurare carte veche şi de prelucrare a pergamentului) vor conferi expoziţiei un caracter compozit.

În turbulentele secole XVI-XVII, manuscrisele medievale ale Clujului au fost distruse, iar pergamentul lor a fost utilizat pentru a lega cărţi proaspăt tipărite. Paradoxal, dezmembrarea lor a oferit şi şansa la o nouă viaţă, atât lor, cât şi cărţilor pe care învelindu-le, le-au ocrotit. E singurul mod în care au supravieţuit cărţi liturgice de mari dimensiuni, unele splendid decorate, şi altele mai modeste, care aparţineau Mănăstirii Benedictine de la Cluj-Mănăştur, Bisericii Sf. Mihail, sau Conventurilor Dominican (din actuala Piaţă a Muzeului) şi Franciscan (lângă sediul Bibliotecii, pe actuala str. M. Kogălniceanu).

„La Cluj se află două dintre cele mai valoroase cărţi din lume”

Alese din cele peste 180 de astfel de fragmente deţinute de Bibliotecă, evidenţiem, prin această expoziţie, 21 de piese reprezentative. În contextul expoziţional, scoatem la lumină o parte din manuscrisele aflate încă în legături şi alte câteva detaşate şi cu măiestrie restaurate în Centrul Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi, din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba-Iulia.

La Cluj se află două dintre cele mai valoroase cărţi din lume. Ele sunt la filiala Cluj a Bibliotecii Academiei Române. De fapt, e vorba de două exemplare ale aceleiaşi cărţi a lui Nicolaus Copernic, “De revolutionibus orbium coelestium” (Despre revoluţia sferelor cereşti).

carte copernic biblioteca academie 1 1536x1083 (1)

Un exemplar din această carte s-a vândut la o licitaţie organizată în SUA, în urmă cu câţiva ani, cu 2,5 milioane de dolari. Biblioteca Academiei Cluj are două astfel de exemplare şi este singura bibliotecă din lume din acest punct de vedere.

Unul dintre exemplare a fost descoperit în arhiva bibliotecii în 2009, iar celălalt în 2012.

carte

Cărţile au fost tipărite în 1543.

„Se estimează că Biblioteca Academiei din Cluj deţine cărţi şi manuscrise în valoare de câteva miliarde de euro”

Reprezentanţii bibliotecii clujene spun că exemplarele pe care le deţin pot să fie şi mai valoroase decât exemplarul vândut în SUA, pentru că cele de la Cluj au mai multe însemnări, poate ale unor persoane importante.

De asemenea, reprezentanţii Bibliotecii Academiei Cluj spun că e foarte posibil ca biblioteca să deţină exemplare şi mai valoroase, cum ar fi cazul cărţii Octoihul lui Macarie, tipărită în 1510, probabil unicat în lume. Această carte este, cronologic, a doua tipărită pe teritoriul ţării noastre.

În prezent, se estimează că Biblioteca Academiei din Cluj deţine cărţi şi manuscrise în valoare de câteva miliarde de euro.

Expoziţia este organizată de Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.
Curator: Prof. univ dr. Adrian Papahagi
Publicul este aşteptat începând cu data de 09 februarie 2022, de luni până vineri, între orele 10-14, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Intrarea este gratuită.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Publicat

De

măcelari

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.

”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.

Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.

Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.

România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei

De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.

Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.

World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Publicat

De

motocicliști

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.

Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.

Video credit: Raul Duduia

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Publicat

Poliția Cluj

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.

Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.

Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.

Falsificarea numărului de telefon

Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.

Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.

”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Mesajul actorului Florin Piersic de Florii: Să aveți bucurii, chiar dacă încă…ne ninge

Publicat

Marele actor clujean Florin Piersic a transmis un mesaj de Florii, care se sărbătoresc duminică, și a spus că se bucură că TVR va relua câte un episod din emisiunea sa ”Piersic Show”.

”Dragii mei, mâine sunt Sfintele Florii! Să aveti bucurii, chiar dacă încă…ne ninge! Am aflat de la TVR ca incepand de maine seara, in fiecare duminica de la ora 19, se va relua cate un episod din emisiunea „Piersic Show” in care i-am avut parteneri de povesti pe multi dintre iubitii mei colegi de teatru si film.

„Vin Floriile cu soare si soarele cu…Florin”, spunea minunata mea mamă!”, a afirmat actorul.

Piersic a precizat că TVR i-a adus cele mai mari satisfacții.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate