Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Marii dezvoltatori imobiliari din Cluj, forțați să rezolve problemele comunității, în locul Primăriei. Cum văd ei situația?

Publicat


Pentru nimeni nu e surprinză că în Cluj-Napoca sunt probleme mari legate de trafic, creșe și grădinițe, școli, cu toate că administrația Boc are mai multe mandate la activ în municipiu, după cum nu e niciun secret că avem cea mai fierbinte piață imobiliară din România, în continuă expansiune. Cu toate că beneficiază de un buget anual consistent, de peste 430 milioane de euro, Primăria obligă în continuare marii dezvoltatori imobiliari să realizeze drumuri late, creșe și chiar școli, dacă doresc ca proiectele lor să obțină avizele Comisiei de Urbanism, cu toate că Primăria deja beneficiază de pe urma proiectelor imobiliare cel puțin prin taxe și impozite. Totul este făcut la mica înțelegere, pe un fir roșu care merge la limita legii. Cine ar ceda pur și simplu din profitul său – și vorbim despre sume uriașe – doar de dragul comunității?

Cum se face că investitori privați precum Vasile Salanță, care a modernizat complet accesul în Parcul Rozelor, Dorin Bob, care construiește cel mai scump sens giratoriu din România pe strada Frunzișului, Chimu Căpușan – care va construi o școală pe 2 etaje în zona Bulevardului Muncii, Dorin Așchilean și Iosif Pop, sunt puși să lucreze în domenii care ar trebui să fie gestionate de către autoritățile locale?

Marii investitori TREBUIE să ajute

Inginerul Dorin Așchilean nu mai trebuie să fie prezentat nimănui. A urbanizat multe zone din România, iar de numele imperiului pe care l-a clădit se leagă obiective precum Salina Turda, Cluj Arena, Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, Stadionul din Tg. Jiu, Restaurarea Parcului Central și Clădirii Casino din Cluj-Napoca, Clădirea FSEGA din Cluj-Napoca.

Acesta este de părere că investitorii mari din toată lumea trebuie să participe la dezvoltarea comunității, într-o oarecare măsură.

”Trebuie să revină în comunitate cu anumite ajutoare, sub diferite forme. Depind multe și de comunitate și de situația din comunitatea respectivă, dar demersul este bun, impactul este bun și investitorii nu cred că trebuie să se plângă.

Nu este vorba de un ajutor. Nu este obligație, poate fi o propunere. Și așa sunt puține creșe, de exemplu. Este un ajutor și pentru toți cei care vor locui acolo, să aibă o creșă, să aibă un drum mai lat, să aibă acces mașina de pompieri, măcar un trotuar. Nu trebuie luată ca o condiție, este benefică pentru comunitate și nu trebuie să fie tratată strâmb”, a precizat Dorin Așchilean pentru Cluj24.

Administrație pe model european

Deja practica Primăriei Cluj-Napoca este preluată și în alte mari orașe din România, chiar și în București.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că au trecut de acele vremuri în care faci blocuri și apoi te gândești dacă faci creșă sau dacă faci un drum din asfalt. Este și prevedere în Planul Urbanistic General, trebuie să menționezi care este interesul public al proiectului tău imobiliar.

Acesta atrage însă atenția asupra faptului că Primăria nu duce acasă toate aceste facilități create pentru cetățeni, ci până la urmă totul s-ar traduce și printr-un beneficiun pentru dezvoltatori, care pot să își valorifice mai rapid proiectele.

”Într-adevăr, punem condiții de calitate și cred că se și vede în ultimii ani cum a crescut calitatea lucrărilor. Lucrurile astea nu le-am inventat noi, funcționează de ani buni în societățile dezvoltate, se întâmplă și în Germania, Austria, țări cu putere economică mai mare decât cea a României. Este și o economie pentru noi, cetățenii, pentru că nu mai trebuie să facem acele exproprieri de exemplu, vin ei și le donează. Nu este un avantaj al Primăriei, este un avantaj al comunității în cele din urmă.

Vrem să eliminăm situațiile în care dezvoltatorul își ia banii și lasă lumea cu ochii în soare”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Vă rugăm să nu lucrați după ora 22:00

Administrația Boc a mers mai departe și a restricționat orice construcții în unele zone de intravilan până la darea în funcțiune a Centurii Metropolitane, estimată pentru anul 2026. Ei bine, nu chiar orice construcții, pentru că este permisă mai nou realizarea clădirilor de servicii, urmând ca recepția zonei de locuit din ansamblu să se facă doar după anul 2026.

Unii dezvoltatori au găsit însă soluții și la această problemă și încearcă să scurteze oarecum termenele prin combinarea unor funcțiuni. De exemplu, se face la parter zonă de servicii, iar la etajele superioare zona de locuire, iar din moment ce sunt același corp de clădire, se poate construi și înainte de 2026.

”Din punct de vedere administrativ am făcut tot ce ne-a stat în putere ca să limităm traficul în aceste zone intens circulate. De exemplu în Borhanci tot traficul se descarcă pe doar două străzi, așa că am blocat partea de locuire până în anul 2026”, declară viceprimarul Dan Tarcea.

Însă practica arată că aceste noi blocuri vor fi deja finisate și chiar locuite înainte de a se face recepția.

Un exemplu este proiectul Wings. Și aici blocul va fi recepționat doar după realizarea sensului giratoriu. Însă deja apartamentele sunt finisate, iar prin mesaje aplicate pe lifturi muncitorii sunt rugați să numai muncească după ora 22:00. Oare pentru că nu stă nimeni acolo?

Artificii se vor găsi mereu, însă aceste ”frâne” aplicate de administrația locală nu sunt văzute cu ochi buni de către toți investitorii.

E pe lângă lege

”Niciun investitor n-are obligație să cedeze – eventual pentru drumul care trebuie amenajat, asta se face în mod curent, dar nici acolo nu există obligație în lege, pentru că dacă un drum e privat, el nu trebuie să fie transferat la Primărie. Dar majoritatea, după ce au construit și au văzut că pretențiile proprietarilor sunt să aibă un drum amenajat, s-au adresat Primăriei să le cedeze proprietatea pentru a fi trecută în domeniul public, să poată să o amenajeze. Dar asta nu poate să o impună. În rest, legea nu-i dă dreptul să facă treaba asta. Că se mai realizează câte un troc din acesta: dă-mi autorizația, că eu vreau să ajut comunitatea, asta e la înțelegere, dar nu e legal.

Este la mâna Primăriei ca în lipsa unui Plan Urbanistic General foarte exact, care definește cu multe inexactități coeficienții, nivelul de utilizare al terenului și câte nivele se poate construi – și investitorul are șansa de a obține un câștig: ia un etaj în plus, îl valorifică și își spune: cedez profitul pe acea suprafață și obțin mai repede autorizația și termin mai rapid investiția. Interesele sunt reciproce, dar o reglementare legală, care să-l oblige pe investitor să cedeze, nu există.

Primăria ar trebui să fie interesată ca investitorul să predea cât mai repede investiția, iar Primăria poate să încaseze mai rapid taxele și impozitele, poate să înlesnească tranzacțiile”, a declarat Iosif Pop pentru Cluj24.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB introduce programul de licență Inginerie Medicală, în anul universitar 2024-2025

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală

UBB  Cluj își întărește programul UBBMed printr-un nou program de Inginerie Medicală. Acesta va completa astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de programe de la universități internaționale de referință.

„Programul – cu accent inițial pe Centrul UBB din Reșița (dar nu numai) – va fi unul interdisciplinar, prin care excelența UBB în științe & tehnologie & sănătate va stimula atât un program ingineresc modern în educație, cât și unul care să genereze inovații tehnologice în domeniul medical/al sănătății”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Pregătire la cele mai înalte standarde academice

Programul va fi integrat și cu noua Platformă INSPIRE – InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging, una dintre cele mai avansate platforme academice de acest tip la nivel internațional, studenții având astfel posibilitatea de a se pregăti la cele mai înalte standarde academice și profesionale în domeniu.

UBBMed a fost lansat recent, acoperind strategic trei arii clinice (1. sănătatea mintală; 2. boli netransmisibile – inițial mai ales cancer -; și 3. sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și doua abordări transversale strategice (1. inginerie & tehnologie medicală și 2. etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice.

Trei unități academice au fost dezvoltate până acum în cadrul UBBMed pentru a susține ariile strategice: (1) Platforma BrainQ – în relație mai ales cu sănătatea mintală; (2) Centrul Național de Competențe pentru Stilul de Viață Sănătos – în relație mai ales cu sănătatea publică și bolile netransmisibile și (3) Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului – în relație cu oncologia. De asemenea,  Platforma INSPIRE și Centrul de Prevenție Covid-19 și alte Boli Infecțioase susțin arii clinice și mai specifice.

Citește mai departe

EDUCATIE

Trei decenii de la înființarea Facultății de BUSINESS a UBB Cluj-Napoca

Publicat

ubb cluj

Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) sărbătorește în acest an trei decenii de excelență în domeniul educației antreprenoriale și de business.

„Progresul continuu al Facultății de Business a determinat creșterea numărului de studenți, de la 34 în anul universitar 1995-1996, la aproximativ 1.700 în anul universitar 2023-2024.

Trei decenii de la înființarea Facultății de BUSINESS a UBB Cluj-Napoca

Facultatea a fost acreditată de către NIBS (Network of International Business Schools) în anul 2015 și reacreditată la începutul acestui an, în urma vizitei comisiei de evaluare.

Totodată, eforturile cadrelor universitare se îndreaptă și spre alinierea facultății la standardele AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business).

„Pentru a marca aceste momente deosebite din evoluția facultății noastre, în săptămâna 13-19 mai 2024 vom organiza o serie de evenimente, la care vor lua parte toți cei care au contribuit sau continuă să contribuie la dezvoltarea noastră instituțională (IN PARTNERSHIP): cadre didactice, studenți, alumni, colaboratori și parteneri din mediul de afaceri. Membrilor comunității academice și de business din România li se vor alătura invitați din străinătate”, afirmă conducerea Facultății de Business.

Programul evenimentului va cuprinde:

· Evenimentul central îl va reprezenta Gala Aniversară “30 de ani de Business” care se va desfășura marți, 14 mai 2024, începând cu ora 17:30, în Aula Magna a UBB (la etajul al doilea din sediul central al Universității Babeș-Bolyai).

· Miercuri (15 mai 2024) studenții vor avea ocazia să participe la workshopul „Înțelegerea și îngrijirea sănătății mintale în timpul studenției”, invitat: psiholog dr. Cristina Tomoiagă, în intervalul orar 10:00-11:30.

· Tot miercuri, în prima parte a zilei, va fi organizat workshopul „Business Studies from Local to Global”, la care vor participa reprezentanți AACSB, decani și prodecani ai facultăților de profil economic din țară, respectiv cadre didactice ale Facultății de Business.

· De asemenea, în după-masa zilei de miercuri (începând cu ora 19:00), studenții vor avea posibilitatea să se relaxeze și distreze împreună cu colegii din ASB, încercând „să evadeze” din cadrul facultății – Facultate Escape.

„Studenții se vor putea întâlni cu diverși întreprinzători”

· Ziua de joi (16 mai 2024) va fi marcată de deschiderea oficială a conferinței internaționale Modern Trends in Business, Hospitality, and Tourism, ediția a 4-a, la ora 9:30. În acest an vor fi prezentate peste 110 lucrări științifice, realizate de autori din România, Marea Britanie, Turcia, Australia, Polonia, Elveția, Malta, Franța, Spania, Filipine, Israel, SUA, Grecia, Portugalia, Brazilia, India, Zimbabwe, Africa de Sud, Qatar, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria și Arabia Saudită. Programul va continua cu discursurile keynote speakerilor și prezentările pe secțiuni. Cei 41 de studenți înscriși își vor prezenta rezultatele studiilor realizate și vor primi sugestii pentru dezvoltarea lor.

· Tot în aceeași zi, joi, studenții se vor putea întâlni cu diverși întreprinzători în intervalul 10:00-11:30, iar apoi, un reprezentant CCOPA va susține un workshop privind deciziile profesionale, în intervalul orar 12:00-13:00. Ziua se va încheia cu Board Games Night, activitate în cadrul căreia studenții vor avea posibilitatea să socializeze și să joace diverse jocuri.

· Ziua de vineri (17 mai 2024) va fi dedicată evenimentului „Alumni Days”, studenții având posibilitatea să interacționeze cu un Alumn al facultății, Patrick Ciorcilă, organizator Transylvania Open și cofondator Sports Festival, care va prezenta experiența sa de afaceri. Ultima activitate este reprezentată de un Quiz interactiv, care va cuprinde atât întrebări referitoare la Facultatea de Business, Universitatea Babeș-Bolyai, mediul economic, mediul business, cât și unele de cultură generală.

· Conferința Internațională MTBHT va continua în ziua de vineri cu discursurile keynote speakerilor și prezentările pe secțiuni.

· Duminică (19 mai 2024), ASB va sărbători 27 de ani de la înființare, în cadrul Casei de Cultură a Studenților, Sala Transilvania”, se arată în comunicatul UBB.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Parcul Primăverii, tot mai aproape de modernizare. Dispare benzinăria și crește suprafața spațiului verde

Publicat

Parcul Primăverii se va transforma radical. Primăria Cluj-Napoca a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru începerea lucrărilor.

Proiect anunțat de Primărie încă de mai mulți ani, revitalizarea Parcului Primăverii și a zonei adiacente ar urma să fie realizată anul acesta. Municipalitatea a depus luni, 13 mai, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru lucrări la Parcul Primăverii și la străzile Ion Meșter, Emil Cioran și Almașului.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Calea Dorbonaților nr. 99 și la sediul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Parcul Primăverii ar urma să fie realizat anul acesta, fiind inclus spre finanțare în bugetul pe anul 2024 al municipiului Cluj-Napoca.

Benzinăria din zonă va fi demolată

Stația de carburanți de pe strada Almașului va fi demolată. În septembrie 2023, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre ce prevedea exproprierea benzinăriei pentru suma de 1,4 milioane de lei. în locul acesteia, va fi realizată o zonă umedă, care va deveni principalul element natural al parcului.

Proiectul presupune de asemenea decopertatea pârâului Calvaria, crearea unei grădini pluviale, extinderea parcului cu 25%, modernizarea circulației, realizarea unui parc pentru câini, dublarea numărului de arbori și amenajarea unei zone pentru evenimente publice.

Totodată, străzile adiacente devin spații „shared-space”, pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Acestea își vor păstra însă sensul de circulație.

Mobilierul urban va fi înlocuit cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED.

Proiectul propune, de asemenea, desființarea locurile de parcare amenajate în zonă și redistribuirea lor, cu păstrarea numărului acestora. Vor fi amenajate stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.

Machetă 3D a cartierului Mănăștur

Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului.

Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL. Valoarea contractului este de 23,8 milioane de lei.

Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, după cum anunța primarul Emil Boc în 2022.

Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat în dezbatere publică. Ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii a fost semnat în noiembrie 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O bucătărie de vară a luat foc într-o localitate din Cluj. Au intervenit pompierii

Publicat

O bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, în localitatea Văleni din județul Cluj. Pompierii din Huedin au intervenit pentru stingerea incendiului.

Potrivit ISU Cluj, a ars acoperișul bucătăriei de vară cu o suprafață de 5 metri pătrați. Focul a fost stins rapid de pompieri, astfel că nu s-a extins la casa din apropierea încăperii incendiate.

Din fericire, nu au existat victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a afectat bucătăria de vară a unei gospodării in localitatea Văleni, comuna Călățele. Până la sosirea echipajelor noastre, o femeie de aproximativ 80 de ani s-a autoevacuat și nu a necesitat îngrijiri medicale. Incendiul s-a manifestat la acoperișul bucătăriei de vară pe o suprafață de aproximativ 5 mp, fiind lichidat de către pompieri. Astfel, s-a reușit protejarea casei de care este lipită respectiva bucătărie”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax