Connect with us

ACTUALITATE

Marii dezvoltatori imobiliari din Cluj, forțați să rezolve problemele comunității, în locul Primăriei. Cum văd ei situația?

Publicat


Pentru nimeni nu e surprinză că în Cluj-Napoca sunt probleme mari legate de trafic, creșe și grădinițe, școli, cu toate că administrația Boc are mai multe mandate la activ în municipiu, după cum nu e niciun secret că avem cea mai fierbinte piață imobiliară din România, în continuă expansiune. Cu toate că beneficiază de un buget anual consistent, de peste 430 milioane de euro, Primăria obligă în continuare marii dezvoltatori imobiliari să realizeze drumuri late, creșe și chiar școli, dacă doresc ca proiectele lor să obțină avizele Comisiei de Urbanism, cu toate că Primăria deja beneficiază de pe urma proiectelor imobiliare cel puțin prin taxe și impozite. Totul este făcut la mica înțelegere, pe un fir roșu care merge la limita legii. Cine ar ceda pur și simplu din profitul său – și vorbim despre sume uriașe – doar de dragul comunității?

Cum se face că investitori privați precum Vasile Salanță, care a modernizat complet accesul în Parcul Rozelor, Dorin Bob, care construiește cel mai scump sens giratoriu din România pe strada Frunzișului, Chimu Căpușan – care va construi o școală pe 2 etaje în zona Bulevardului Muncii, Dorin Așchilean și Iosif Pop, sunt puși să lucreze în domenii care ar trebui să fie gestionate de către autoritățile locale?

Marii investitori TREBUIE să ajute

Inginerul Dorin Așchilean nu mai trebuie să fie prezentat nimănui. A urbanizat multe zone din România, iar de numele imperiului pe care l-a clădit se leagă obiective precum Salina Turda, Cluj Arena, Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, Stadionul din Tg. Jiu, Restaurarea Parcului Central și Clădirii Casino din Cluj-Napoca, Clădirea FSEGA din Cluj-Napoca.

Acesta este de părere că investitorii mari din toată lumea trebuie să participe la dezvoltarea comunității, într-o oarecare măsură.

”Trebuie să revină în comunitate cu anumite ajutoare, sub diferite forme. Depind multe și de comunitate și de situația din comunitatea respectivă, dar demersul este bun, impactul este bun și investitorii nu cred că trebuie să se plângă.

Nu este vorba de un ajutor. Nu este obligație, poate fi o propunere. Și așa sunt puține creșe, de exemplu. Este un ajutor și pentru toți cei care vor locui acolo, să aibă o creșă, să aibă un drum mai lat, să aibă acces mașina de pompieri, măcar un trotuar. Nu trebuie luată ca o condiție, este benefică pentru comunitate și nu trebuie să fie tratată strâmb”, a precizat Dorin Așchilean pentru Cluj24.

Administrație pe model european

Deja practica Primăriei Cluj-Napoca este preluată și în alte mari orașe din România, chiar și în București.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că au trecut de acele vremuri în care faci blocuri și apoi te gândești dacă faci creșă sau dacă faci un drum din asfalt. Este și prevedere în Planul Urbanistic General, trebuie să menționezi care este interesul public al proiectului tău imobiliar.

Acesta atrage însă atenția asupra faptului că Primăria nu duce acasă toate aceste facilități create pentru cetățeni, ci până la urmă totul s-ar traduce și printr-un beneficiun pentru dezvoltatori, care pot să își valorifice mai rapid proiectele.

”Într-adevăr, punem condiții de calitate și cred că se și vede în ultimii ani cum a crescut calitatea lucrărilor. Lucrurile astea nu le-am inventat noi, funcționează de ani buni în societățile dezvoltate, se întâmplă și în Germania, Austria, țări cu putere economică mai mare decât cea a României. Este și o economie pentru noi, cetățenii, pentru că nu mai trebuie să facem acele exproprieri de exemplu, vin ei și le donează. Nu este un avantaj al Primăriei, este un avantaj al comunității în cele din urmă.

Vrem să eliminăm situațiile în care dezvoltatorul își ia banii și lasă lumea cu ochii în soare”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Vă rugăm să nu lucrați după ora 22:00

Administrația Boc a mers mai departe și a restricționat orice construcții în unele zone de intravilan până la darea în funcțiune a Centurii Metropolitane, estimată pentru anul 2026. Ei bine, nu chiar orice construcții, pentru că este permisă mai nou realizarea clădirilor de servicii, urmând ca recepția zonei de locuit din ansamblu să se facă doar după anul 2026.

Unii dezvoltatori au găsit însă soluții și la această problemă și încearcă să scurteze oarecum termenele prin combinarea unor funcțiuni. De exemplu, se face la parter zonă de servicii, iar la etajele superioare zona de locuire, iar din moment ce sunt același corp de clădire, se poate construi și înainte de 2026.

”Din punct de vedere administrativ am făcut tot ce ne-a stat în putere ca să limităm traficul în aceste zone intens circulate. De exemplu în Borhanci tot traficul se descarcă pe doar două străzi, așa că am blocat partea de locuire până în anul 2026”, declară viceprimarul Dan Tarcea.

Însă practica arată că aceste noi blocuri vor fi deja finisate și chiar locuite înainte de a se face recepția.

Un exemplu este proiectul Wings. Și aici blocul va fi recepționat doar după realizarea sensului giratoriu. Însă deja apartamentele sunt finisate, iar prin mesaje aplicate pe lifturi muncitorii sunt rugați să numai muncească după ora 22:00. Oare pentru că nu stă nimeni acolo?

Artificii se vor găsi mereu, însă aceste ”frâne” aplicate de administrația locală nu sunt văzute cu ochi buni de către toți investitorii.

E pe lângă lege

”Niciun investitor n-are obligație să cedeze – eventual pentru drumul care trebuie amenajat, asta se face în mod curent, dar nici acolo nu există obligație în lege, pentru că dacă un drum e privat, el nu trebuie să fie transferat la Primărie. Dar majoritatea, după ce au construit și au văzut că pretențiile proprietarilor sunt să aibă un drum amenajat, s-au adresat Primăriei să le cedeze proprietatea pentru a fi trecută în domeniul public, să poată să o amenajeze. Dar asta nu poate să o impună. În rest, legea nu-i dă dreptul să facă treaba asta. Că se mai realizează câte un troc din acesta: dă-mi autorizația, că eu vreau să ajut comunitatea, asta e la înțelegere, dar nu e legal.

Este la mâna Primăriei ca în lipsa unui Plan Urbanistic General foarte exact, care definește cu multe inexactități coeficienții, nivelul de utilizare al terenului și câte nivele se poate construi – și investitorul are șansa de a obține un câștig: ia un etaj în plus, îl valorifică și își spune: cedez profitul pe acea suprafață și obțin mai repede autorizația și termin mai rapid investiția. Interesele sunt reciproce, dar o reglementare legală, care să-l oblige pe investitor să cedeze, nu există.

Primăria ar trebui să fie interesată ca investitorul să predea cât mai repede investiția, iar Primăria poate să încaseze mai rapid taxele și impozitele, poate să înlesnească tranzacțiile”, a declarat Iosif Pop pentru Cluj24.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Publicat

euro pixabay

Creșterea aversiunii față de risc a depreciat moneda unică și valutele de la marginea zonei euro, inclusiv leul.

După ce cursul euro a scăzut marți la 4,9686 lei, minimul ultimelor două luni, acesta a crescut la jumătatea săptămânii la 4,97 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,967 – 4,971 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a CRESCUT la 4,97 lei

Piața monetară a fost stabilă, în condițiile existenței unui excedent de monedă națională în piață, de circa 60 miliarde lei, care în loc să meargă în economie prin creditare, ajunge la BNR, pentru a profita de dobânda la facilitatea de depozit care este de 6%.

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

Moneda americană s-a apreciat față de principalele monede,inclusiv euro, înainte de publicarea unor date economice fundamentale venite din partea economiei Statelor Unite.

„Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline”

Îmbunătățirea redusă din februarie a încrederii consumatorilor din zona euro, ceea ce indică existența unor sentimente de pesimism, au depreciat moneda unică la 1,0796 – 1,0848 dolari, astfel că media monedei americane a crescut de la 4,5785 la 4,5955 lei.

Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și a lirei sterline, iar cursul acestora a crescut la 5,2225 lei, respectiv 5,8118 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut marginal la 299,4697 lei, în timp ce metalul galben a scăzut la 2.025 – 2.032 dolari.

În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat la 4,3116 zloți/euro iar a celei maghiare la 391,26 forinți/euro.

Bitcoin a atins un nou maxim al ultimilor doi ani de 59.875 dolari și se apropie de maximul de 68.990,90 dolari atin în noiembrie 2021. Și celelalte criptomonede au profitat de avansul luat de principala monedă digitală. Ethereum s-a apreciat la 3.232 – 3.370 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Publicat

Culori îndrăznețe, design aerodinamic și mulți cai putere sub capotă îi așteaptă pe clujeni la Iulius Mall, în această săptămână. Best Rally Challenge a venit cu o expoziție pentru fanii mașinilor puternice, iar până pe 20 martie pasionații sunt așteptați să admire bijuteriile pe patru roți expuse în Iulius Mall.

Best Rally Challenge, evenimentul care aliniază la linia de start unele dintre cele mai puternice mașini, vine cu o expoziție auto în Iulius Mall, în cadrul căreia curioșii pot vedea o parte dintre mașinile momentului. Puterea, viteza și manevrabilitatea sunt printre cele mai importante caracteristici pentru mașinile din clasa supercars expuse până pe 20 martie 2024, în zona Zara din Iulius Mall.

Expoziție de SUPERCARS în Iulius Mall Cluj: Lamborghini Urus, Audi R8, Mercedes-Benz AMG și multe altele

Un model de Lamborghini Urus Performante, dar și un Lamborghini Aventador SVJ Limited Edition 1 of 800, care impresionează, atât prin designul distinctiv, cât și prin motorizarea puternică, un BMW 840 dotat cu M Aerodynamics Package și M Sport Pachet, un Audi R8 și un Mercedes-Benz AMG GT S Coupe sunt o parte dintre mașinile pe care curioșii le pot vedea în Iulius Mall.

Atmosfera, adrenalina și bucuria raliului se vor resimți în Iulius Mall, vineri, 1 martie, când moderatorii de la postul național Radio Impuls vor avea o emisiune live în cadrul expoziției. Evenimentul din Iulius Mall vine și cu surprize și giveaway-uri pentru cei care vizitează expoziția de mașini.

Vino în Iulius Mall și descoperă mașinile din clasa supercars!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Soluțiile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt soluțiile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax