Connect with us

ACTUALITATE

Marcel Boloș: Ar trebui reluată de urgență Măsura 3, granturi pentru investiții. Contractele, încheiate înainte de 30 iunie  

Publicat


Fostul ministru al Fondurilor Europene, clujeanul Marcel Boloș, susține reluarea procedurii pentru Măsura 3, granturi pentru investiții, de la început. Aceasta ar fi soluția pentru rezolvarea problemelor cauzate de suspiciunile privind transmiterea unor informații din interior și a achiziției de imobile de către antreprenori, considerate cheltuieli neeligibile.

Marcel Boloș a declarat pentru Cluj24.ro că art 23, alin 5, al OUG 130/2020, modificată, spune clar că nu sunt eligibile cheltuielile cu achiziții imobiliare, astfel că nu se pot da bani pentru așa ceva.

”Este posibil să fie achiziții de imobile pentru investiții, productive, gen hale, să dăm posibilitatea unităților de producție să poată, în această perioadă de pandemie, să nu înceapă o construcție de la zero. Ideea era să găsim mecanisme prin care să putem ajuta IMM-urile. Sigur că unii antreprenori sunt inventivi și recurg la astfel de soluții care acestea nu sunt eligibile”, a spus Boloș.

Citește și Antreprenorii reclamă alocarea granturilor pentru investiții pe Regiunea de Nord-Vest. Unii ar fi primit informații din interior

Consultanții sunt vinovați

Potrivit acestuia, în momentul în care s-au pregătit inițiativele legislative de sprijin a IMM-urilor în pandemie, nu s-a pus problema unei astfel de finanțări, să se cumpere imobile care, ulterior, să fie închiriate.

”De vină pentru această situație ar fi consultanții care au interpretat categoriile de cheltuieli eligibile, fără să coreleze întreg actul normativ cu tot ceea ce înseamnă definiția grantului pentru investiții și interdicțiile la finanțare.

Această interpretare nu este în folosul activităților constructive iar Ministerul Economiei trebuie să accepte așa ceva”, a adăugat fostul ministru al Fondurilor Europene.

Actul normativ refăcut

Marcel Boloș susține că o chestiune sensibilă este faptul că sunt permise astfel de interpretări din partea consultanților, soluția fiind declararea achizițiilor de imobile ca neeligibilă.

”A doua chestiune este legată de accesul la informații confidențiale din platformă de înscriere ceea ce alterează întreg procesul de analiză a cererilor. În mod normal, dacă este așa, atunci trebuie anulat apelul de proiecte și reluarea lui.

Trebuie să ținem, însă, cont de faptul că această măsură are o schemă de ajutor de stat pentru care s-a obținut o valabilitate până în 30 iunie 2021, prin urmare trebuie luată cât mai repede o decizie”, a afirmat Marcel Boloș.

În opinia sa, textul de act normativ trebuie refăcut de urgență în așa fel încât să nu mai permită interpretări privind achiziția de imobile și reluarea procedurii iar contractele de finanțare să fie încheiate până la finalul lunii iunie.

Măsura 3, pregătiră de fostul Guvern PNL

De asemenea, deputatul PNL Maria Gabriela Horga s-a întrebat de ce nimeni din Ministerul Economiei nu cunoaștea textul legii care spune că nu se finanțează imobiliarele în cadrul proiectelor pentru granturi productive, așa cum se arată în art 23, alin 5, al OUG 130/2020, modificată.

”Apreciez determinarea publică a ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de a acorda în mod corect și doar pentru firmele care au cu adevărat nevoie granturile pentru investiții productive (nu imobiliare). Mi-ar plăcea însă să nu o facă doar în comunicarea publică, ci să asigure și o implementare corectă a ceea ce este deja prevăzut în OUG 130/2020 modificată”, a spus Horga.

Potrivit acesteia, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a demarat implementarea Măsurii 3, granturi pentru investiții productive, aceasta fiind era pregătită de fostul Guvern PNL și de fostul ministru al Economiei, din punct de vedere legislativ, dar a fost implementată de actualul ministru.

”Au apărut suspiciuni în spațiul public asupra modului în care s-au desfășurat înscrierile și asupra unor deficiențe de implementare apărute la minister. Ministrul Năsui susține că măsura nu este bună și nu își atinge scopul pentru că multe proiecte sunt de investiții imobiliare și apartamente. Prim-ministrul Florin Cîţu, în urma suspiciunilor apărute în spațiul public de fraudă la înscrieri și a problemelor apărute, trimite corpul de control pentru verificarea implementării de către MEAT a modalității în care s-au desfășurat înscrierile și s-au aplicat prevederile legate”, a mai spus deputatul PNL.

Scrie negru pe alb

Gabriela Horga susține că deși ministrul Năsui încearcă să scuze problemele de implementare acuzând legislația și modul în care a fost gândită măsura de granturi pentru investiții productive (Măsura 3), adevărata problemă este faptul că nu se implementează corect și nu se aplică prevederile legale din OUG 130/2020 modificată.

”Ministrul ar trebui să știe că scrie negru pe alb în lege care sunt investițiile ce pot finanțate cu granturile din Măsura 3 și de asemenea ce nu se poate face cu banii. Art. 23 alin. 5 definește foarte clar ce anume nu se finanțează: a) cereri de finanțare care au drept obiect realizarea unor servicii de consultanță, studii sau alte activități asimilate acestora;

  1. b) cereri de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora;
  2. c) orice alte cereri de finanțare care nu sunt în legătură cu domeniile de investiții prevăzute la art. 19 alin. (1) și (2)”, a explicat deputatul liberal.

Ce prevede ordonanța

Ordonanța definește investiția productivă și stabilește și tipurile de cheltuieli care se pot face, astfel ”grant pentru investiții productive – grant acordat beneficiarilor de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităților de producție existente, realizarea unor capacități de producții noi, achiziționarea de echipamente, utilaje și instalații, precum și pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziționarea unor clădiri destinate activităților de producție noi, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri necesare realizării investițiilor, în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanțare”.

”Ministerul Economiei și ministrul Claudiu Năsui au, prin OUG 130 modificată, toate instrumentele pentru a implementa corect această măsură. Deci, mă aștept ca toți cei care au depus proiecte și nu respectă ceea ce legea definește ca fiind investiție productivă să fie descalificați, după cum ministrul ne atrăgea atenția public că există multe astfel de proiecte. Ministerul trebuie în aceste cazuri doar să aplice legea și să implementeze corect măsura. Au soluția în Monitorul Oficial”, a subliniat Gabriela Horga.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Voucherele de vacanță SUPRAVIEȚUIESC și în 2025. Jumătate din suma de 1.600 lei, SUPORTATĂ de salariat

Publicat

vouchere de vacanta

Voucherele de vacantă supraviețuiesc și în 2025, cu condiţia ca din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, a declarat sâmbătă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Declarația a fost făcută la Palatul Victoria, după întâlnirea dintre sindicate, patronate şi premierul Marcel Ciolacu despre măsurile fiscale propuse prin „ordonanţa trenuleţ”.

„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei.

Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a menţionat Bogdan Hossu.

Voucherele de vacanță SUPRAVIEȚUIESC și în 2025. Jumătate din suma de 1.600 lei, SUPORTATĂ de salariat

La rândul său, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a subliniat că Guvernul va subvenţiona cu cel mult 800 de lei voucherele de vacanţă, însă nu au fost oferite detalii din perspectivă fiscală.

„Guvernul propune următorul lucru: el va subvenţiona cu cel mult 800 de lei, aşa este formulat articolul. Nu au ştiut să răspundă, totuşi, ce se va întâmpla din perspectivă fiscală. La momentul actual aceste vouchere de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, respectiv CASS”, a precizat Gabriel Predica.

În 20 decembrie, patronatele şi sindicatele din turism au transmis că protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025, afirmând că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra sectorului, dar şi asupra altor industrii conexe şi „ar arunca România înapoi cu 20 de ani”.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa AUSTERITĂȚII

Publicat

guvern

Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa de îngheţare a salariilor, a noilor angajări la stat şi de reducere a cheltuielilor bugetare. Guvernul este obligat să ia măsuri urgente pentru redresarea finanţelor publice, anunță Ziarul Financiar.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică ordonanţa „trenuleţ” prin care se îngheaţă salariile la nivelul bugetar al lunii noiembrie 2024, se blochează noile angajări şi se încearcă reducerea cheltuielilor bugetare pentru a redresa situaţia finanţelor publice care au fost scăpate de sub control de Guvernul Ciolacu 1.

Ministerul Finanţelor a publicat oficial ordonanţa AUSTERITĂȚII

Guvernul Ciolacu 2 trebuie să ia acum aceste măsuri de stopare a cheltuielilor publice şi de reducere a deficitului bugetar pentru încadrarea în traiectoria de reducere bugetară convenită în toamnă cu FMI.

Aceste măsuri care vizează foarte multe categorii şi cheltuieli bugetare trebuie aplicate de la 1 ianuarie.

Ordonanţa nu vorbeşte despre majorări de taxe şi impozite, dar cel mai probabil după desfăşurarea alegerilor prezidenţiale – martie/aprilie 2025 – ne putem aştepta şi la astfel de măsuri.

Conţinutul integral al ordonanţei „trenuleţ” pusă în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor şi care ar trebui adoptată luni, 30 decembrie, de către Guvernul Ciolacu 2.

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației, răspuns la NEMULȚUMIRILE studenților: Aceasta este realitatea DURĂ de la care pornim la început de 2025

Publicat

daniel david

Studenții critică dur ultima variantă a ordonanței „trenuleț”. Aceștia spun că sunt din nou „victime ale unor politici de austeritate absurde și incompetente”. Noul ministru al Educației, Daniel David, a spus pentru Hotnews că „România are un deficit bugetar foarte mare, care, dacă nu este redus, îi împiedică dezvoltarea și o pune la risc”.

Studenții au transmis ieri, după apariția în spațiul public a ultimei variante a ordonanței „trenuleț”, care urmează să fie adoptată luni de Guvern, că nu sunt de acord cu măsurile propuse.

Ministrul Educației, răspuns la NEMULȚUMIRILE studenților: Aceasta este realitatea DURĂ de la care pornim la început de 2025

Ei au constatat inclusiv „lipsa oricărei tentative de dialog din partea Guvernului cu reprezentanții studenților” și au „condamnat cu vehemență intenția Guvernului României de a adopta un pachet de măsuri de austeritate, denumit cinic «Trenuleț»”.

Întrebat cum vede măsurile din ordonanță care se referă la domeniul educației, ministrul Educației și Cercetării spune că este nevoie de ele, din cauza deficitului foarte mare, care trebuie redus.

„Indiferent de ce ne-am dori sau credem noi, aceasta este realitatea dură de la care pornim la început de 2025. Sigur că putem analiza critic de ce am ajuns aici, dar asta nu elimină faptul că suntem aici și că de aici pornim. Într-o astfel de situație, măsurile care trebuie luate pot fi drastice sau graduale, Guvernul alegând acum un demers gradual, cu atitudini și măsuri rezervate/reținute, nu drastice”, a precizat Daniel David, într-un răspuns pentru HotNews.

Ministrul admite că pornește la cârma învățământului românesc cu „optimism rezervat”, dar spune că „educația a fost asumată de Coaliție ca prioritate națională”.

„Finanțarea trebuie să susțină nu doar buna funcționare, ci și dezvoltarea strategică a sistemului”, spune ministrul, care precizează că educația „va primi un buget ușor mai mare ca anul trecut”.

Legat de nemulțumirile studenților și ale profesorilor, Daniel David spune că „oamenii din sistem au dreptul să-și ceară drepturile lor”, dar Guvernul trebuie să facă la rândul său tot ceea ce ține de el pentru a reduce deficitul bugetar.

„În acest proces, sistemul educației-cercetării trebuie să funcționeze și să se dezvolte, cât ne permite contextul, context pe care sper să-l putem optimiza în viitorul apropiat, odată cu reducerea deficitului bugetar”.

Ce nemulțumiri au studenții

Studenții spun că nu sunt de acord cu o serie de „măsuri absurde” din proiectul „retrograd care atentează direct la educație și tineret”:

„Limitarea călătoriilor subvenționate cu trenul pentru studenți exclusiv între centrul universitar și domiciliu creează un impact semnificativ asupra accesului la educație și mobilitate. Această măsură nu doar că lezează drepturile studenților stipulate în Legea Educației Naționale, dar creează un precedent periculos pentru restrângerea oportunităților academice și profesionale. Mobilitatea studenților este esențială nu doar pentru participarea la cursuri, ci și pentru stagii de practică, concursuri și alte activități extracurriculare”;

„Înghețarea valorii burselor pentru elevi și studenți, eliminarea indexării burselor sociale cu rata inflației, precum și înghețarea cuantumului per student alocat pentru fondul de burse al universității reprezintă măsuri care vor condamna la sărăcie mii de tineri ce se bazează pe aceste burse pentru a-și continua studiile. Aceste decizii vor conduce la o creștere a abandonului educațional și vor reduce drastic oportunitățile pentru tineret, afectând în mod direct accesul la educație și dezvoltarea personală și profesională a studenților”.

Tinerii critică și intenția inițială a Guvernului de a reduce decontarea transportului public în comun local de la 90% la 50% pentru studenți. Într-o nouă variantă a „ordonanței trenuleț”, apărută sâmbătă, s-a renunțat însă la această prevedere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Austeritate în 2025. Guvernul Ciolacu taie bani prin ”ordonanța – trenuleț”. Care sunt măsurile prevăzute

Publicat

guvern ordonanța trenuleț

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat consultarile pe tema pregătirii măsurilor sociale și economice și a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut loc în reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurată la Palatul Victoria, a informat un comunicat al Guvernului, citat de Agerpres. S-au discutat măsurile din ordonanța-trenuleț.

Potrivit sursei citate, pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe 2025, Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgență, așa numita ”ordonanță-trenuleț”, măsuri fiscal-bugetare pentru eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului bugetar. Măsurile fiscal- bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut.

Conform şefului Executivului, în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB-reprezintă investiții şi cheltuieli esentiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar- din sistemul sanitar, educatie. apărare, creşterea pensiilor, plățile pentru plafonarea prețului la energie, cheltuieli din domeniul sănătăți subvenții pentru transportul public etc

Reprezentanți patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului şi au apreciat că este nevoie de un efort major si urgent de combatere a evaziunii fiscale.

Ce măsuri de austeritate se preconizează

Printre cele mai importante măsuri de austeritate preconizate se regăsesc: înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024, înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024, bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri, sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții, acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Practic, bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher.

De asemenea, studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate.

Se modifică din nou subvențiile pentru partide. Rămâne în continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subvenția totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică față de cea din 2024.

Se elimină primele de 1500 de lei pentru materiale didactice pe care le încasau profesorii.

Ordonanța care va fi votată luni, 30 decembrie, conține modificarea unui număr mare de acte normative, de unde și numele de ordonanța “trenuleț”, pentru că vin unele după altele.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate