Connect with us

ECONOMIE

Antreprenorii reclamă alocarea granturilor pentru investiții pe Regiunea de Nord-Vest. Unii ar fi primit informații din interior

Publicat


Mii de antreprenori din Regiunea de Nord-Vest sunt nemulțumiți modul în care s-au câștigat proiecte pe Măsura 3 privind granturile pentru investiții având suspiciuni că anumite firme au primit informații din interior privind co-finanțarea. Conducerea Agenției pentru IMM Cluj-Napoca neagă acuzațiile.

Antreprenorii din Transilvania susțin că în ultimele două zile de depunere a proiectelor de finanțare, 28 și 29 ianuarie, s-au depus mii de dosare eligibile și care s-au calificat firme pentru finanțare, în condițiile în care aveau o cotă de co-finanțare de peste 60%.

Ei au suspiciuni că reprezentanții acestor firme câștigătoare au primit informații ”din interiorul sistemului”, astfel că și-au ajustat în sus cota de co-finanțare, care era criteriu de departajare.

Înscrierea a început în 3 decembrie

Directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Cluj-Napoca, Mircea Miheștean, a declarat pentru Cluj24.ro că toate criteriile de evaluare erau publice și cunoscute de toată lumea, și se știa că la punctaj egal, la 100 de puncte, diferențierea celor care vor avea întâietate la primirea finanțării se face în baza procentului de co-finanțare.

”Înscrierea pe Măsura 3 a început în 3 decembrie 2020 iar ritmul de înscriere a fost constant, dar a apărut caracterul speculativ. Cei care și-au creat cont să se înscrie în program puteau să vadă în timp real, în fiecare zi, numărul firmelor înscrise în platformă”, a explicat Miheștean.

Factori decisivi

Potrivit acestuia, antreprenorii care s-au înscris în ultimele zile au avut, astfel, posibilitatea să vadă numărul firmelor înscrise anterior.

”Au fost doi factori decisivi, unul fiind comportamentul speculativ al aplicanților iar cei care au vrut să vadă câți se înscriu au lăsat înscrierea pe ultima zi, pentru că au vrut să vadă numărul celor înscriși și, în funcție de asta, să își stabilească procentul de co-finanțare cu care se vor înscrie în platformă.

Au fost două genuri de aplicanți, cei care știau din start ce procent de co-finanțare își asumă și și-au permis 35, cota minimă, sau 40% cotă de co-finanțare, dar au fost și cei cu comportament speculativ, care au așteptat să se înscrie printre ultimii, și și-au stabilit în ultima zi acest procent”, a mai spus șeful OIMM Cluj.

Firmele de consultanță au cerut co-finanțări ridicate

Al doilea factor a fost generat de firmele de consultanță care vor să lucreze cu clienți care au proiecte finanțate iar astfel să primească acel comision de succes.

”I-au încurajat pe clienții lor să meargă cu cote de co-finanțare ridicate.  Am primit semnale că foarte multe firme de consultanță nici nu primeau clienți dacă nu aveau o cotă de co-finanțare de peste 50%. Acesta a fost un trend care a dus la înregistrarea unor cote enorme, iar pe Regiunea de Nord-Vest a fost cea mai acerbă competiție”, a explicat Miheștean.

Mai mulți antreprenori clujeni dar și din alte județe ale Transilvaniei au avut suspiciuni că funcționari din sistem ar fi avut acces la informații privind cota de co-finanțare majorată și au transmis unor consultanți sau firme prietene să aplice cu o cotă de co-finanțare de peste 60% care le asigura finanțarea.

Accesul la informații, restricționat

Șeful Agenției pentru IMM-uri Cluj susține că înainte cu o săptămână de expirarea datei limită pentru înscriere, 29 ianuarie, Ministerul Economiei a decis să restricționeze accesul funcționarilor din agenții la platformă, ca măsură de eliminare a oricăror suspiciuni.

”În ultima săptămână de înscrieri nu a avut nimeni acces la datele din platformă, care este gestionată de STS. Fenomenul competitiv a apărut în acea săptămână, când a crescut foarte mult ritmul înscrierilor. Cei care s-au înscris în ultimele două zile au fost cei care au stat la speculă. Nimeni nu putea, anterior, să spună care va fi procentul de co-finanțare cu care se va închide înscrierea”, a adăugat Miheștean.

Acumulare de frustrări

Șeful Agenției pentru IMM-uri Cluj crede că pentru Măsura 3 nu se va putea suplimenta suma pentru finanțarea proiectelor, așa cum s-a procedat pentru Măsura 2, în condițiile în care bugetul de 550 de milioane de euro alocat la nivel național este limitat.

”Este adevărat că s-au acumulat foarte multe frustrări, iar cei mai nemulțumiți sunt cei care s-au înscris în primele zile și au estimat că este suficientă o cotă de co-finanțare de peste 35% și au plusat până la 40%, dar și cei care s-au plasat imediat sub linie.

Numărul celor nemulțumiți este clar mai ridicat decât al celor care au obținut finanțarea. Doar pe Nord-Vest s-au înscris 5.197de participanți și intră la finanțare doar 436, sub 10% din totalul aplicaților”, a mai spus Mircea Miheștean.

Cel mai mare procent de co-finanțare, la Cluj

La Cluj, procentul de co-finanțare a fost cel mai mare din Românie, de 61%, în comparație cu București – 56,5%, Regiunea Centru – 52,6%, Nord-Est – 50,12%, Sud-Est – 50,5%, Regiunea Muntenia – 51,44%, Regiunea Sud-Vest – 50,81% și Vest – 51,24%.

Media națională a fost de 53,03%.

”Aceste procent nu l-a stabilit nimeni arbitrar, ci a fost stabilit în urma alegerii făcute de aplicații. Nimeni nu avea cum se știe pe ce procente se bate, fiind vorba despre o chestiune dinamică”, a susținut Miheștean.

Discriminare la alocările pe regiuni

Directorul Agenției pentru IMM-uri Cluj-Napoca a menționat că bugetul alocat Măsurii 3 a fost ”spart” în bugete regionale, iar din acest punct de vedere se poate vorbi despre ”o discriminare”, în condițiile în care nu se cunosc fundamentele care au stat în spatele alocării bugetare pe regiuni.

”Cel mai mare buget l-a avut Bucureștiul, 347 de milioane de lei, în timp ce Clujul a avut 281 de milioane de lei. Regiunea de Nord-Est a avut un buget consistent, de 344 de milioane de lei. Nu știu pe ce criterii s-au făcut aceste alocări, Clujul având un număr mai mare de companii dar a primit un buget mai mic”, a explicat Mircea Miheștean.

Ce vrea ministrul Economiei

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că există o intenție a ministrului Claudiu Năsui de a relua de la zero sesiunea de înscriere a firmelor la Măsura 3 – granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID-19.

Potrivit surselor, Năsui își dorește să reia sesiunea de aplicații la Măsura 3, dar cu modificarea în prealabil a procedurii de implementare, prin care să fie eliminate investițiile imobiliare de orice fel dintre cheltuielile eligibile.

Discuții cu premierul Cîțu

Contactat de StartupCafe.ro, Claudiu Năsui nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, precizând că a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu și așteaptă deciziile acestuia îainte să spună public ce va face în privinșa Măsurii 3.

„Am propus premierului un curs de acțiune. Eu nu am de gând să finanțez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiția imobiliară este spațiu comercial, deși este un apartament.

Voi continua aceste măsuri și le voi duce la bun sfârșit, dar finațarea imobiliarelor este exclusă”, a spus Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro, fără însă să precizeze dacă se va anula sau nu sesiunea de înscrieri de la Măsura 3, finalizată pe 29 ianuarie.

Suspiciuni de fraudă

De asemenea, Năsui a mai spus că are „suspiciuni de fraudă” privind faptul că pe ultima sută de metri a sesiunii de înscrieri s-au depus majoritatea proiectelor care au șanse să fie finanțate prin prisma procentului mare de aport propriu la investiție.

„În ultimele 48 de ore din sesiunea de înscrieri s-au depus 68% din proiectele eligibile”, a afirmat el.

Totodată, ministrul Economiei a susținut că a cerut Ministerului Finanțelor, prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, fonduri pentru toată schema de finanțare IMM.

„Eu am solicitat bani pentru toate măsurile și acum așteptăm să vedem ce primim. În cazul schemei IMM, sunt fonduri europene, deci avem argumentul că mai mult se aduc bani în economie decât se scot”, a afirmat Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro.

Corpul de Control pentru Măsura 3

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3-granturi de investiții pentru IMM, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Reamintim că ministrul Năsui a reclamat, vineri, tot pe Facebook, că Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID nu își atinge scopul în condițiile în care multe proiecte depuse vizau cumpărarea de imobile.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

E.ON recomandă PLATA facturilor de gaz, electricitate și servicii, prin intermediul canalelor AGREATE de companie

Publicat

E.ON Energie România are încheiate mai multe parteneriate pentru plata facturilor de gaze naturale, energie electrică și servicii, astfel încât clienților să nu li se perceapă comisioane. Compania recomandă utilizarea canalelor de plată agreate, întrucât plățile sunt sigure, iar transferurile se fac fără întârzieri.

·         Lista canalelor de plată agreate de E.ON se găsește pe versoul facturii și pe website-ul companiei eon.ro

·         Dacă plătesc prin intermediul altor canale decât cele agreate de companie, clienții vor plăti comision și  își asumă riscul ca sumele să nu ajungă în contul E.ON Energie România

E.ON recomandă PLATA facturilor de gaz, electricitate și servicii, prin intermediul canalelor AGREATE de companie

În prezent, clienții au la dispoziție o gamă largă de posibilități de achitare a facturilor prin intermediul soluțiilor de plată oferite de BRD, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CreditCoop, Orange Money, un-doi Centru plăți, Westaco și PayPoint.

Facturile de gaze naturale, electricitate și servicii pot fi achitate folosind instrumentele moderne bancare de plată puse la dispoziție de partenerii E.ON Energie România: prin intermediul cardului bancar, prin Debit Direct, prin intermediul serviciului Internet Banking, prin transfer bancar și numerar.

Lista partenerilor și a modalităților de plată se găsește pe versoul facturii, dar și pe website-ul companiei.

În cazul în care clienții plătesc facturile prin intermediul altor canale de plată decât cele agreate, aceștia vor plăti comisioane. În plus, își asumă riscul ca sumele reprezentând contravaloarea facturilor de gaze naturale și energie electrică achitate să nu ajungă în conturile companiei E.ON Energie România, consecința fiind aceea că vor fi somați și deconectați pentru neplată.

De asemenea, clienții trebuie să fie atenți la denumirea furnizorului atunci când fac plata facturilor, fiind întâlnite anumite canale de plată unde figurează denumiri ale unor companii inexistente în lista furnizorilor de servicii.

„Compania recomandă clienților să utilizeze canalele de plată agreate”

Utilizarea canalelor de plată puse la dispoziție de partenerii E.ON Energie România prezintă o serie de avantaje importante: siguranța că plata efectuată va stinge obligația de plată față de furnizor, odată cu posibilitatea de a opta pentru orice locație de plată aflată în apropiere, reducerea timpului alocat pentru plata facturilor, simplificarea procesului de plată și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a alege cea mai confortabilă soluție de plată, inclusiv în numerar.

Compania recomandă clienților să utilizeze canalele de plată agreate și, totodată, să opteze pentru activarea facturii electronice care le permite să utilizeze mijloace moderne de plată și să economisească timpul alocat pentru achitarea facturilor.

Clienții E.ON care doresc să aleagă acest serviciu pot primi facturile electronice de gaze naturale, electricitate și servicii în baza unei opțiuni exprimate pe portalul E.ON Myline, care poate fi accesat prin crearea unui cont client.

Mai multe informații privind produsele și serviciile E.ON Energie România sunt disponibile accesând www.eon.ro.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate și soluții energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât și companii și municipalități.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 10.000 de bebeluși din 11 județe au beneficiat de analize gratuite la UMF Cluj-Napoca pentru depistarea bolilor rare

Publicat

De

Un număr de 10.000 de bebeluși din 11 județe ale țării au beneficiat de analize gratuite pentru depistarea a 32 de boli rare în cadrul proiectului – pilot de screening neonatal METABO MS, derulat la UMF Cluj-Napoca, în premieră în România.

Responsabilul de proiect din partea UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Iuga, a declarat, joi, la conferința de final a proiectului METABO MS că testele efectuate au fost oferite gratuit nou-născuților din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu și Timiș și au vizat detectarea unui număr extins de tulburări metabolice înnăscute, și anume 32.

10.000 de bebeluși din 11 județe au beneficiat de analize gratuite la UMF Cluj-Napoca pentru depistarea bolilor rare

t

Analizele s-au efectuat în cadrul laboratorului care funcționează în cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MEDFUTURE al UMF Cluj-Napoca și unde există singurul spectomteru de masă acreditat IVD din România pentru screening neonatal.

”Laboratorul a beneficiat de un schimb valoros de bune practici cu partenerul din Islanda. Activitatea de training a fost realizată în cadrul unității de screening neonatal din Islanda, coordonată de farmacistul Leifur Franzson. Pentru a verifica exactitatea rezultatelor, au fost analizate comparativ 960 de probe în ambele laboratoare, din Reykjavik și Cluj-Napoca garantând astfel că rezultatele obținute în laboratorul nostru sunt de cea mai înaltă calitate”, a spus Iuga.

Schimbă modul de abordare a sănătății nou-născuților

Directorul de proiect, rectorul UMF, Dana Buzoianu, a transmis că proiectul METABO MS reprezintă ”un demers important în medicina preventivă, dar și o inițiativă de responsabilitate socială, care va schimba fundamental modul în care se abordează sănătatea nou-născuților din România”.

Proiectul METABO MS a beneficiat de o finanțare de 958.298 euro printr-un program finanțat din fonduri SEE – Norvegia, Islanda și Liechtenstein și ale Ministerului Sănătății.

Testarea propriu-zisă în proiectul derulat la UMF Cluj-Napoca a început în luna noiembrie 2023, iar proiectul durează până în aprilie 2024.

Finalizarea proiectului a fost marcată, nu întâmplător, în 29 februarie, care este Ziua Internațională a Bolilor Rare.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Publicat

Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre situația grupului statuar „Școala Ardeleană”. Acesta a promis că vineri, 1 martie, încep lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. 

„A trebuit să obținem toate documentele tehnice pentru ca lucrarea să meargă în direcția anunțată și anume să se pună pe soclu numele Școala Ardeleană. Atâta doar că între idee și punere în practică trebuie să ai anumite avize, de la mediu, de la monumente.

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Avem toate avizele ca mâine, vineri 1 martie, să înceapă lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. Sper ca până la sfârșitul lunii martie toate lucrările să fie finalizate”, a spus edilul.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

școala specială incluzivă

Cea mai modernă școală specială din România, ”Centrul școlar pentru educație incluzivă”, a fost inaugurată, joi, la Cluj-Napoca, fiind prima unitate de învățământ construită de la zero de către Consiliul Județean Cluj.

Investiția în noua școală s-a ridicat la 32 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul CJ Cluj și din fonduri europene.

Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

școala specială incluzivă

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că este un proiect important al instituției pe care o conduce, demarat în 2021.

”Inaugurăm cea mai modernă școală specială din România, a cărei construcție a început în urmă cu 2 ani. Ne-am dori ca această școală să fie un model pentru tot ce înseamnă învățământ special în România.

Prin această școală, am intrat în rândul țărilor europene și din punctul de vedere al învățământului special. În  noua unitate de învățământ vor învăța aproximativ 150 de copii cu nevoi speciale din tot județul, iar, de asemenea, aici vor fi și 115 cadre didactice care se vor ocupa de ei.

Învățământul și sănătatea sunt o prioritate a CJ Cluj”, a spus Tișe.

Grădină senzorială pe acoperiș

Directorul Centrului școlar pentru educație incluzivă, Vasilica Cișmașu, a declarat la rândul său că noua școală are dotări la un nivel foarte ridicat, cu display-uri interactive în sălile de clasă.

”Avem hidroterapie, sală de sport, săli de liniștire pentru copii, o grădină senzorială pe acoperișul clădirii. Sunt copii cu dizabilitate intelectuală și tulburări din spectrul autist.

Și profesorii vor avea scaune speciale cu care se deplasează prin clasă, dar și o sală specială pentru relaxare, cu un fotoliu de masaj”, a spus Cișmașu.

Aceasta a precizat că vineri va fi organizată Ziua Porților Deschise pentru copii și părinți.

Simbolul școlii este floarea – soarelui.

școală specială incluzivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax