ECONOMIE
Antreprenorii reclamă alocarea granturilor pentru investiții pe Regiunea de Nord-Vest. Unii ar fi primit informații din interior
Mii de antreprenori din Regiunea de Nord-Vest sunt nemulțumiți modul în care s-au câștigat proiecte pe Măsura 3 privind granturile pentru investiții având suspiciuni că anumite firme au primit informații din interior privind co-finanțarea. Conducerea Agenției pentru IMM Cluj-Napoca neagă acuzațiile.
Antreprenorii din Transilvania susțin că în ultimele două zile de depunere a proiectelor de finanțare, 28 și 29 ianuarie, s-au depus mii de dosare eligibile și care s-au calificat firme pentru finanțare, în condițiile în care aveau o cotă de co-finanțare de peste 60%.
Ei au suspiciuni că reprezentanții acestor firme câștigătoare au primit informații ”din interiorul sistemului”, astfel că și-au ajustat în sus cota de co-finanțare, care era criteriu de departajare.
Înscrierea a început în 3 decembrie
Directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Cluj-Napoca, Mircea Miheștean, a declarat pentru Cluj24.ro că toate criteriile de evaluare erau publice și cunoscute de toată lumea, și se știa că la punctaj egal, la 100 de puncte, diferențierea celor care vor avea întâietate la primirea finanțării se face în baza procentului de co-finanțare.
”Înscrierea pe Măsura 3 a început în 3 decembrie 2020 iar ritmul de înscriere a fost constant, dar a apărut caracterul speculativ. Cei care și-au creat cont să se înscrie în program puteau să vadă în timp real, în fiecare zi, numărul firmelor înscrise în platformă”, a explicat Miheștean.
Factori decisivi
Potrivit acestuia, antreprenorii care s-au înscris în ultimele zile au avut, astfel, posibilitatea să vadă numărul firmelor înscrise anterior.
”Au fost doi factori decisivi, unul fiind comportamentul speculativ al aplicanților iar cei care au vrut să vadă câți se înscriu au lăsat înscrierea pe ultima zi, pentru că au vrut să vadă numărul celor înscriși și, în funcție de asta, să își stabilească procentul de co-finanțare cu care se vor înscrie în platformă.
Au fost două genuri de aplicanți, cei care știau din start ce procent de co-finanțare își asumă și și-au permis 35, cota minimă, sau 40% cotă de co-finanțare, dar au fost și cei cu comportament speculativ, care au așteptat să se înscrie printre ultimii, și și-au stabilit în ultima zi acest procent”, a mai spus șeful OIMM Cluj.
Firmele de consultanță au cerut co-finanțări ridicate
Al doilea factor a fost generat de firmele de consultanță care vor să lucreze cu clienți care au proiecte finanțate iar astfel să primească acel comision de succes.
”I-au încurajat pe clienții lor să meargă cu cote de co-finanțare ridicate. Am primit semnale că foarte multe firme de consultanță nici nu primeau clienți dacă nu aveau o cotă de co-finanțare de peste 50%. Acesta a fost un trend care a dus la înregistrarea unor cote enorme, iar pe Regiunea de Nord-Vest a fost cea mai acerbă competiție”, a explicat Miheștean.
Mai mulți antreprenori clujeni dar și din alte județe ale Transilvaniei au avut suspiciuni că funcționari din sistem ar fi avut acces la informații privind cota de co-finanțare majorată și au transmis unor consultanți sau firme prietene să aplice cu o cotă de co-finanțare de peste 60% care le asigura finanțarea.
Accesul la informații, restricționat
Șeful Agenției pentru IMM-uri Cluj susține că înainte cu o săptămână de expirarea datei limită pentru înscriere, 29 ianuarie, Ministerul Economiei a decis să restricționeze accesul funcționarilor din agenții la platformă, ca măsură de eliminare a oricăror suspiciuni.
”În ultima săptămână de înscrieri nu a avut nimeni acces la datele din platformă, care este gestionată de STS. Fenomenul competitiv a apărut în acea săptămână, când a crescut foarte mult ritmul înscrierilor. Cei care s-au înscris în ultimele două zile au fost cei care au stat la speculă. Nimeni nu putea, anterior, să spună care va fi procentul de co-finanțare cu care se va închide înscrierea”, a adăugat Miheștean.
Acumulare de frustrări
Șeful Agenției pentru IMM-uri Cluj crede că pentru Măsura 3 nu se va putea suplimenta suma pentru finanțarea proiectelor, așa cum s-a procedat pentru Măsura 2, în condițiile în care bugetul de 550 de milioane de euro alocat la nivel național este limitat.
”Este adevărat că s-au acumulat foarte multe frustrări, iar cei mai nemulțumiți sunt cei care s-au înscris în primele zile și au estimat că este suficientă o cotă de co-finanțare de peste 35% și au plusat până la 40%, dar și cei care s-au plasat imediat sub linie.
Numărul celor nemulțumiți este clar mai ridicat decât al celor care au obținut finanțarea. Doar pe Nord-Vest s-au înscris 5.197de participanți și intră la finanțare doar 436, sub 10% din totalul aplicaților”, a mai spus Mircea Miheștean.
Cel mai mare procent de co-finanțare, la Cluj
La Cluj, procentul de co-finanțare a fost cel mai mare din Românie, de 61%, în comparație cu București – 56,5%, Regiunea Centru – 52,6%, Nord-Est – 50,12%, Sud-Est – 50,5%, Regiunea Muntenia – 51,44%, Regiunea Sud-Vest – 50,81% și Vest – 51,24%.
Media națională a fost de 53,03%.
”Aceste procent nu l-a stabilit nimeni arbitrar, ci a fost stabilit în urma alegerii făcute de aplicații. Nimeni nu avea cum se știe pe ce procente se bate, fiind vorba despre o chestiune dinamică”, a susținut Miheștean.
Discriminare la alocările pe regiuni
Directorul Agenției pentru IMM-uri Cluj-Napoca a menționat că bugetul alocat Măsurii 3 a fost ”spart” în bugete regionale, iar din acest punct de vedere se poate vorbi despre ”o discriminare”, în condițiile în care nu se cunosc fundamentele care au stat în spatele alocării bugetare pe regiuni.
”Cel mai mare buget l-a avut Bucureștiul, 347 de milioane de lei, în timp ce Clujul a avut 281 de milioane de lei. Regiunea de Nord-Est a avut un buget consistent, de 344 de milioane de lei. Nu știu pe ce criterii s-au făcut aceste alocări, Clujul având un număr mai mare de companii dar a primit un buget mai mic”, a explicat Mircea Miheștean.
Ce vrea ministrul Economiei
Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru StartupCafe.ro, că există o intenție a ministrului Claudiu Năsui de a relua de la zero sesiunea de înscriere a firmelor la Măsura 3 – granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID-19.
Potrivit surselor, Năsui își dorește să reia sesiunea de aplicații la Măsura 3, dar cu modificarea în prealabil a procedurii de implementare, prin care să fie eliminate investițiile imobiliare de orice fel dintre cheltuielile eligibile.
Discuții cu premierul Cîțu
Contactat de StartupCafe.ro, Claudiu Năsui nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, precizând că a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu și așteaptă deciziile acestuia îainte să spună public ce va face în privinșa Măsurii 3.
„Am propus premierului un curs de acțiune. Eu nu am de gând să finanțez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiția imobiliară este spațiu comercial, deși este un apartament.
Voi continua aceste măsuri și le voi duce la bun sfârșit, dar finațarea imobiliarelor este exclusă”, a spus Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro, fără însă să precizeze dacă se va anula sau nu sesiunea de înscrieri de la Măsura 3, finalizată pe 29 ianuarie.
Suspiciuni de fraudă
De asemenea, Năsui a mai spus că are „suspiciuni de fraudă” privind faptul că pe ultima sută de metri a sesiunii de înscrieri s-au depus majoritatea proiectelor care au șanse să fie finanțate prin prisma procentului mare de aport propriu la investiție.
„În ultimele 48 de ore din sesiunea de înscrieri s-au depus 68% din proiectele eligibile”, a afirmat el.
Totodată, ministrul Economiei a susținut că a cerut Ministerului Finanțelor, prin proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, fonduri pentru toată schema de finanțare IMM.
„Eu am solicitat bani pentru toate măsurile și acum așteptăm să vedem ce primim. În cazul schemei IMM, sunt fonduri europene, deci avem argumentul că mai mult se aduc bani în economie decât se scot”, a afirmat Claudiu Năsui, pentru StartupCafe.ro.
Corpul de Control pentru Măsura 3
Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3-granturi de investiții pentru IMM, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
Reamintim că ministrul Năsui a reclamat, vineri, tot pe Facebook, că Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor din criza COVID nu își atinge scopul în condițiile în care multe proiecte depuse vizau cumpărarea de imobile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
U-BT Cluj-Napoca s-a impus în fața celor de la CSO Voluntari, cu scorul de 104-84, într-un duel din cadrul Ligii Naționale de Baschet Masculin, disputat sâmbătă seara, la Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca.
Partida a fost echilibrată în prima parte, CSO Voluntari reușind să încheie primul sfert cu un avantaj de trei puncte (24-27). În cel de-al doilea sfert, însă, U-BT Cluj-Napoca a preluat controlul, intrând la pauza mare cu un avans minim, scor 54-51.
Repriza secundă a aparținut categoric gazdelor. Sub îndrumarea antrenorului Mihai Silvășan, U-BT și-a dominat adversarii, iar al treilea sfert s-a încheiat cu un avans consistent pentru clujeni, scor 80-68. În ultimele 10 minute echipa a continuat să-și mărească avantajul, încheind partida cu un total impresionant de 104 puncte.
U-BT, victorie și în EuroCup
Pentru U-BT Cluj-Napoca, această victorie reprezintă o continuare a formei excelente arătate în campionat și cupele europene, după succesul recent împotriva Turk Telekom în BKT EuroCup, cu scorul de 94-81. Anterior, baschetbaliștii lui Mihai Silvășan au strălucit în derby-ul cu CSM CSU Oradea.
CSO Voluntari se află pe poziția secundă, cu un bilanț de 14 victorii și 4 eșecuri. Trupa lui Ainars Bagatskis a învins-o ultima dată în Liga Națională pe Steaua București la 20 de puncte diferență, 98-78. Pe de altă parte, ilfovenii au cedat la rândul lor împotriva revelației CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea, 92-85.
U-BT se află pe poziția a cincea, cu 12 victorii și 4 înfrângeri în cele 16 meciuri jucate.
ADMINISTRAȚIE
Pod provizoriu peste Someș în centrul Clujului. Trei oferte, depuse în cadrul licitației pentru proiectare
Primăria caută un proiectant pentru realizarea unui pod provizoriu peste Someșul Mic, care să asigure conexiunea dintre Splaiul Independentei – intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918, odată cu demolarea podului Garibaldi.
Trei oferte au fost depuse în cadrul licitației lansate de Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea proiectului tehnic pentru un pod provizoriu peste Someș, între Splaiul Independentei – intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918. Procedura este în faza de evaluare calificare/ofertă tehnică, termenul limită fiind data de 31 martie 2025.
Trei oferte depuse în cadrul licitației
Cele trei oferte au fost depuse de:
- Construct C.D.P. – lider, Protelco, ID Project Engineering, Elcrirom Concept, Instal Ittu, SC Geodesign SRL
- Intercad Proiect – lider, RC Geoproiect, Traffic Plan, SC OBS Consulting SRL, Bridge Proiect SRL, CASS, Expert Infradesign, Caloria SRL, Infrasol Expert, Ceproinov Proiect SRL, Integrated Road Solutions SRL, Mastercad Metric, Iuvex Concept SRL, SC Drincon SRL, Iris VP
- COSTIN SI VLAD BIROU DE PROIECTARE SRL – lider, Logic Systems SRL, Topo Explorer SRL, Empo Consult, Geo-Tech, SC Electro-Aparataj SRL
Peste 1 milion de lei pentru proiectare
Valoarea contractului de proiectare este estimată la 1.010.500 lei, bani din bugetul local.
Licitația, lansată de municipalitate în luna decembrie, prevede actualizarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi – pod Garibaldi” și documentație pentru obtinerea autorizatiei de construire, proiect tehnic de executie pentru „Pod provizoriu peste râul Someșul Mic între B-dul Splaiul Independentei intersectie cu Strada George Cosbuc și Bulevardul 1 Decembrie 1918”.
Podul este menit să asigure legătura între Splaiul Independenței și Bulevadrul 1 Decembrie 1918, odată ce vor începe lucrările de modernizare a Podului Garibaldi, care trebuie demolat și reconstruit. Podul provizoriu va fi amplasat în aval de actualul Pod Garibaldi, în dreptul străzii George Coșbuc.
Podul, demolat și reconstruit
Administrația locală face eforturi de peste zece ani să realizeze lucrarea, însă fără succes. După o serie de licitații anulate din lipsa ofertelor, în aprilie 2024, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru Podul Garibaldi, care prevede demolarea actualului pod și construirea unuia nou în termen de 6 ani, dar și modernizarea zonei adiacente. Valoarea investiției este estimată la 60 de milioane de lei cu TVA, din care lucrările la pod reprezintă jumătate din sumă.
Potrivit referatului, proiectul prevede construirea unui un pod nou cu suprastructură compusă oțel-beton, reamenajea zonei străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și cele pentru bicicliști prin structură rutieră suplă.
Podul nou va avea o lungime de peste 57 de m, o lățime de 22 de m, 2 benzi de circulație auto și 2 benzi de 3,50 m, 2 piste pentru bicicliști de 1,5 m, 2 trotuare pietonale de 2,25 m.
Podul Garibaldi, vechi de 60 de ani
Proiectantul a declarat în ședința Consiliului Local că starea podului este „nesatisfăcătoare” și a dat asigurări că nu vor fi probleme dacă se vor găsi depozite de sare, cum s-a întâmplat la Podul Porțelanului.
Podul Garibaldi, care face legătura din cartierul Grigorescu cu zona BT Arena – Splaiul Independenței, are o vechime de peste 60 de ani și a fost construit în 1960-1962 de Întreprinderea de Construcții Căi Ferate Cluj. De la data execuției nu s-au realizat reparații capitale sau lucrări de întreținere, realizându-se doar vopsirea parapetelor pietonale și lucrări de refacere a căii pe pod, aspect care reprezintă și principal deficiență a podului.
CULTURA
24 de piese valoroase din colecția MNIT, expuse la Muzeul Drents. Instituția confirmă că piesele sale nu au fost sustrase
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a transmis un comunicat de presă în urma incidentului petrecut la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată.
Conducerea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca a reacționat oficial după jaful petrecut la Muzeul Drents din Assen, Olanda, în urma căruia mai multe artefacte valoroase din tezaurul dacic au fost furate.
Mesaj de solidaritate după furtul din Muzeul Drents din Olanda
Printre exponatele se numără și 24 de piese din colecțiile MNIT, însă, conform instituției, acestea nu se regăsesc printre obiectele sustrase.
„Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) își exprimă profundul regret față de incidentul grav petrecut la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineața de 25 ianuarie 2025, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției «Dacia! Regatul aurului și argintului» a fost furată. Ne exprimăm solidaritatea față de colegii din Olanda și România care depun eforturi pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu inestimabil.
24 de piese excepționale, împrumutate de muzeul clujean
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a participat la această expoziție internațională, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, și găzduită de Muzeul Drents din iulie 2024 până în ianuarie 2025.
Din colecțiile noastre au fost împrumutate 24 de piese excepționale, dintre care amintim:
- Două diademe de aur din tezaurul de la Sărmășag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.
- Brățară și elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarța, Hallstatt.
- Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène și un torques, descoperit la Sânger, din perioada La Tène.
- Unelte de orfevrier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioada La Tène.
- Inel de logodnă din aur, descoperit la Criștești, din perioada romană.
Conform informațiilor actuale, piesele împrumutate din colecția MNIT nu se află printre cele sustrase în urma jafului”, a transmis instituția.
Piesele au beneficiat de poliță de asigurare
Managerul Muzeului a subliniat că, pentru acest proiect, au fost respectate toate standardele internaționale de securitate, iar piesele împrumutate au beneficiat de o poliță de asigurare care acoperă orice risc, inclusiv furtul și distrugerea.
„MNIT rămâne alături de partenerii săi din Olanda și România în eforturile de recuperare a bunurilor culturale furate și continuă să colaboreze cu autoritățile și organizațiile internaționale implicate”, a transmis Marcu Felix, managerul MNIT.
„O zi neagră pentru Muzeul Drents”
În dimineața de 25 ianuarie, o explozie a zguduit Muzeul Drents, utilizată de hoți pentru a pătrunde în clădire, scrie Alba24. Printre piesele furate se numără celebrul coif de aur de la Coțofenești, o capodoperă arheologică de o valoare inestimabilă (foto).
Directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, a descris incidentul drept „o zi neagră pentru patrimoniul cultural mondial”.
„În jurul orei 04:15, am primit o sesizare cu privire la incendiul unei mașini în apropierea intersecției dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, în apropiere de Rolde. La autoturismul în flăcări nu se afla nimeni. Considerăm că acest autoturism are o legătură cu explozia și cu spargerea muzeului.
Este posibil ca persoanele suspecte din apropierea incendiului să fi trecut la un alt vehicul”, transmite poliția olandeză.
Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie.
Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României.
Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați.
Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare. Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului.
EVENIMENT
Un clujean a descoperit o comoară ascunsă în timpul renovării apartamentului. A dat norocul peste el
Un bărbat din Cluj-Napoca a avut parte de o surpriză neașteptată în timpul renovării apartamentului său vechi de peste 60 de ani, pe care l-a moștenit în cartierul Gheorgheni urma decesului părinților. Acesta a descoperit o adevărată comoară ascunsă.
Acesta s-a apucat să facă o curățenie generală pentru a scoate apartamentul la vânzare când, în fundul unui dulap, ascunsă sub un maldăr de haine vechi, a descoperit o cutie metalică plină cu bijuterii vintage din aur.
Bărbatul recunoaște că nu se aștepta să găsească așa ceva, ascuns de părinții săi, care au fost medici.
”Am expertizat bijuteriile, unele provin din perioada interbelică, probabil de la bunici, iar altele din perioada comunistă. Cred că au fost cumpărate de părinții mei, sau primite. Ne amintim cum era înainte de 1989, dacă nu curge, pică.
Mai dădeai cuiva o rețetă, mai făceai rost de niște medicamente. Ai mei nu prea luau bani de la pacienți că se temeau că se devalorizează și nici nu îi puneau la saltea, să nu îi prindă Miliția cu bani cash, preferau bijuterii din aur. Și au tot strâns.
Aurul nu se devalorizează
Aurul nu se devalorizează niciodată. Nu înțeleg de ce nu mi-au spus de comoara din dulap, că poate după 1990, dacă le vindeam, puteam începe atunci o afacere cu bani mulți”, a povestit clujeanul.
Acesta a estimat că bijuteriile ascunse valorează acum peste 100.000 de euro.
”Noroc că lucrez în mediul privat și nu trebuie să îmi trec bijuteriile în declarația de avere, ca bugetarii”, a glumit bărbatul, aflat acum în căutarea unor cumpărători, amatori de bijuterii vechi.