EVENIMENT
Mandorlini (CFR Cluj): Meciul a fost decis de ARBITRU. Doar el a văzut faultul la Compagno

CFR Cluj a pierdut, duminică seara în Ghencea, meciul cu FCSB, scor 1-0. Andrea Mandorlini, antrenorul „feroviarilor”, a dat vina pentru eșec pe arbitrul Marcel Bîrsan, scrie GSP.
Andrea Mandorlini a fost mai furios ca niciodată la interviuri. Spune că CFR ar fi trebuit să beneficieze de un penalty și că lovitura de pedeapsă primită de FCSB a fost dictată eronat.
„Nu am pierdut acest meci. Meciul a fost decis de arbitru. Am avut o fază la Dawa, a fost henț clar. Apoi a dat un penalty inexistent pentru ei.
La Dawa a fost penalty clar, am revăzut faza de multe ori. FCSB a făcut un meci bun, dar totul a fost decis de arbitru! E incredibil ce s-a întâmplat, ați văzut cu toții. Am făcut un meci bun, am stat bine în teren.
Dacă am fi primit noi penalty-ul ăla clar, altul ar fi fost scorul. Aceste episoade au decis partida. Nu înțeleg din ce motiv nu a acordat această lovitură de pedeapsă. Doar el a văzut faultul la Compagno”, a răbufnit Mandorlini.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.
Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.
Gustul studenției
În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.
Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.
Unde se pot face înscrierile
”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.
Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.
ECONOMIE
Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.
”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.
Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.
La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.
În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.
Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.
Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.

Partidul Alternativa Dreapta si-a ales noua conducere în cadrul congresului care a avut loc duminică și în cadrul căruia 175 de membri delegați au votat on-line și la urne noul Birou Executiv Național. Clujeanca Adela Mîrza a fost realeasă în funcția de președinte.
Echipa care va conduce partidul pentru următorii 4 ani este alcătuită din:
1. Adela Mîrza – Președinte
2. Alexandru Luca -Președinte executiv
3. Romică Coșniță– Președinte al Consiliului Reprezentanților Naționali
4. Florin Drăgan – Vicepreședinte responsabil de politici publice și dialog social
5. Adrian Milu – Vicepreședinte pentru relația cu Consiliul Privat si pentru atragerea de fonduri
6. Claudiu Mihai – Vicepreședinte responsabil de PR – imaginea, comunicare externă a partidului
7. Daniela Schneikert- Vicepreședinte pentru romanii de pretutindeni
8. Adrian Mic- Coordonator regional
9. Daniel Borzan – Coordonator regional
10. Livia Mazăre – Secretar general
11. Alexandru Șerbu – trezorier
12. Cristian Helera – membru responsabil cu organizațiile de tineret
13. Mariana Băltărețu- membru cu atribuții ce vor fi stabilite ulterior de către BEN
14. Adrian Ardeleanu – membru cu atribuții ce vor fi stabilite ulterior de către BEN
Partid din 2019
Alternativa Dreaptă, constituit în 2019, afiliat familiei Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR-European Conservatives and Reformists Party) este un partid conservator autentic care s-a născut ca o inițiativă a unor oameni liberi, oameni care au crezut și cred în continuare în ideea de libertate, sub toate formele ei: de la libertatea de expresie până la cea antreprenorială.
Partidul Alternativa Dreaptă se adresează oamenilor de dreapta: conservatori, creștin-democrați sau clasic liberali, singurii care promovează cu adevărat ideea de libertate!Suntem un partid al oamenilor liberi, al cetățenilor responsabili, implicați, profesioniști, onești, care doresc să facă ceva pentru semeni și pentru țară.
Ce își propune noua conducere
1. Dezvoltarea viguroasă a tuturor structurilor teritoriale ale partidului – crearea de noi filiale și dezvoltarea celor existente.
2. Comunicarea intensă a ideilor politice, programelor AD pe plan extern cât și intern.
3. Atragerea unor personalități marcante, oameni de dreapta, profesioniști, care să aducă plus valoare partidului și să contribuie la dezvoltarea și promovarea lui pe scena politică.
4. Coagularea în jurul AD a forțelor de dreapta care împărtășesc aceleași valori.
5. Participarea la toate scrutinele electorale viitoare: prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale și obținerea unor rezultate bune.
6. Selectarea mai atentă a membrilor, colaboratorilor/potențialilor aliați, bazându-ne pe experiențele din trecut.
Partid curat
Președinta Adela Mîrza a declarat că Alternativa Dreaptă rămâne același partid curat, profesionist, dedicat.
”Acuzați fiind de „elitism”, am încercatdiferite formule de asociere, parteneriate cu clasa politică existentă, însă alianțele politice din anul precedent ne-au adusprejudicii de imagine, din cauza lipsei de onestitate sau de caracter a partenerilor noștri, „profesioniști” în ale politicii! Am decontat aceste lucruri.
Dar mergem mai departe, mândri să ne numărăm printre puținii politicieni de onoare, care încă nu și-au încălcat niciodată cuvântul, iar în politică, acest lucru este „rara avis”!
Chiar dacă deocamdată dezideratul de a accede în parlamentul României sau cel European încă nu a fost îndeplinit, considerăm că experiența dobândită ne-a ajutat enorm în parcursul nostru politic. Am învățat ce să nu mai facem! Nu vom mai repeta aceleași greșeli. Ne vom urma propriul drum: Calea Dreaptă! Și vom reuși!”, a spus Mîrza.
EVENIMENT
Soția unui activist de mediu, amendată pentru că a intrat cu bicicleta în Piața Unirii. Boc: A încălcat prevederile legale

Rumoare, azi, pe rețelele sociale, după ce o biciclistă a primit amendă pentru că a intrat cu bicicleta în zona pietonală din Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Doamna este soția fostului politician clujean și activistului de mediu Adrian Dohotaru, care i-a trimis, de altfel, un proces verbal de constatare a contravenției și primarului Emil Boc, și care spune că este vorba de un “abuz”.
Rețelele sociale “au luat foc” astăzi după ce o clujeancă a postat imagini cu două procese verbale (ilizibile) date de polițiștii locali și a povestit că a fost amendată, în total, cu suma de 1.310 de lei. Amenzile au fost date la două săptămâni distanță în același loc.
Amenzile, spune clujeanca au fost date “pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » (după cum îmi explica poliţistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieţei Unirii”.
A doua amendă primită este “pentru că am «refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CO pentru identificare». Am refuzat într-adevăr în prima fază pentru că am întrebat care este motivul şi mi s-a răspuns ca mi se va comunica ulterior. Iar «VEHEMENT» a fost modul în care am susţinut cât de aberantă este această reglementare şi de descurajatoare pentru biciclişti, în condiţiile în care strada Universităţii permite şi accesul bicicliştilor, pe lângă pietoni, iar eu circulam practic în continuare în acelaşi regim, iar spaţiul suportă şi deplasarea bicicliştilor.
Mai mult, trecerea de pietoni din capătul străzii Napoca înspre Piaţa Unirii (în continuarea străzii Universităţii) este cuplată cu semafor şi bandă pentru biciclişti care practic nu duc nicăieri, că dincolo te aşteaptă poliţiştii locali să îţi dea amenzi. Pare foarte arbitar şi modul în care politiştii locali aplică aceste amenzi (cunosc cazuri în care s-au dat doar avertismente), mai ales ca se bazează pe o lipsă de viziune şi capacitate a autorităţilor locale de a implementa trasee velo coerente în oraş şi mai ales în centru”, a spus clujeanca.
E legea lege pentru toți?
Într-o postare separată pe rețelele sociale, soțul acesteia a scris că “abuzurile politiei locale trebuie sa înceteze și sutele de polițiști locali ai primăriei Cluj, chiar sa lucreze în serviciu public, nu la vânătoare de amenzi!”.
“E aberant să primesti 1310 lei amendă în Piata Unirii pentru ca pedalezi pe bicicletă! Pe strada Universității se poate cu bicicleta, iar stopul iti arată că poti pe bicicletă spre Piața Unirii, alte indicatoare insa iti arată interdicția de a intra pe bicicletă in Piata Unirii, deși e spațiu în piață și pentru pietoni și pentru bicicliști”, a scris Adrian Dohotaru.
Toate acestea, în situația în care este interzis că mergi pe bicicletă în zona în care a fost amendată soția lui.
Emil Boc: Mi s-a transmis că a avut un comportament sfidător, obraznic
Primarul Emil Boc a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a primit și el de la Adrian Dohotaru o copie a procesului verbal și că a cerut Poliției Locale explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
“Prima explicație a fost că distinsa doamna nu a dorit să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale. Până schimbăm legea, oricine trebuie să o respecte”, a spus Emil Boc.
Primarul Clujului, care a cerut recent polițiștilor locali să își facă treaba așa cum se cuvine, a declarat că este deschis la o discuție în ceea ce privește menținerea sau nu a interdicției în acea zonă din Piața Unirii.
“Deocamdată asta este viziunea poliției, pentru a nu-i afecta pe pietoni… Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximală…
Totuși, Poliția locala spune că a avut un comportament sfidător, obraznic”, a mai spus Emil Boc, care a prec izat că va face verificări suplimentare.