Connect with us

ACTUALITATE

Mafia pădurilor. Arme, sute de mii de euro şi de metri cubi de lemn. Reţea de tăiere ilegală de arbori, cu ramficaţii în Cluj

Publicat


O reţea naţională de tip mafiot de oameni şi firme fost descoperită de poliţişti, care au făcut aproape 150 de percheziţii, printre care şi la firme din Cluj. Doar în două dosare s-au descoprit sume de bani şi cantităţi de lemn impresionante. Ba chiar şi arme.

Arme, sute de mii de euro şi de metri cubi de lemn

„În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă neletală deţinută ilegal, supusă autorizării, 198.510 lei, 87.075 de euro şi 100 de dolari. De asemenea, au fost descoperite 70 de elemente de muniţie, deţinute ilegal de o persoană, faţă de care a fost dispusă măsura suspendării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi al muniţiilor.

VEZI ŞI:

Reţea de tăiere ilegală de arbori, spălare de bani şi evaziune fiscală. Aproape 150 de percheziţii, două la firme din Cluj

Totodată, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 125.000 de lei, fiind confiscaţi 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 292.311 lei, 16.796 de bucăţi de lambriu şi 438 de bucăţi de grinzi.

În urma controalelor de specialitate finalizate, până în prezent, au fost descoperite diferenţe între stocurile faptice şi scriptice ale depozitelor de material lemnos, şi anume un minus de 701,65 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 561.320 de lei, un plus de 78,7 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 62.960 de lei şi un minus de 113,87 metri cubi de biomasă, în valoare de 113.870 de lei”, informează IGPR.

Totodată, a mai fost descoperit un plus de 6,46 metri cubi de lemn de foc, în valoare de 3.230 de lei, un plus de 265,71 metri cubi de lemn de lucru, în valoare de 318.852 de lei şi un plus de 547,85 metri cubi de cherestea, în valoare de 684.812,5 lei.

În situaţia a 11 depozite verificate, au fost indisponibilizaţi 21.289,18 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere, pentru stabilirea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională desfăşurată, bugetului de stat şi mediului înconjurător.

Pe parcursul documentării activităţii infracţionale, anterior efectuării percheziţiilor care au avut loc ieri, 28 septembrie, au fost confiscaţi peste 100 de metri cubi de material lemnos.

Verificările şi măsurătorile de specialitate sunt continuate în cadrul a două arii de exploatare şi în cadrul celor 11 depozite.

Reţea de tăiere ilegală de arbori, cu ramficaţii în Cluj

O reţea naţională de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală şi spălare de bani a fost depistată de poliţişti, care fac aproape 146 de percheziţii în mai multe judeţe, printre care şi Clujul.

La data de 28 septembrie a.c., Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pune în aplicare 146 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi judeţele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistriţa-Năsăud (1), Cluj (2), Constanţa (33), Dolj (1), Harghita (1), Iaşi (4), Ialomiţa (1), Ilfov (1), Mureş (1), Neamţ (4), Olt (1), Suceava (85) şi Teleorman (6), la sediile sociale (39) şi puncte de lucru (57) ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracţională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Percheziţiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional şi delapidare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ: Punguța guvernului se GOLEȘTE cu rapiditate

Publicat

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Cursul euro/leu a avut la începutul săptămânii o evoluție ascendentă, influențată de nivelul aversiunii față de risc, care a influențat și altor monede de la marginea zonei euro, urmată de o scădere la sfârșitul ei.

Euro a crescut marți la 4,9771 lei și a scăzut la sfârșitul săptămânii la 4,9752 lei, minimul ultimelor trei săptămâni, când cotațiile din piață au coborât la 4,974 – 4,976 lei.

Evoluția leului nu a fost influențată de faptul că rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 4,6%, de la 5,1% în august.

ANALIZĂ: Punguța guvernului se GOLEȘTE cu rapiditate

Presiunea pe curs se va menține în condițiile adâncirii deficitelor, atât bugetar, de cont curent și comercial. Ultimul s-a majorat cu 14,6% în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2023 și a ajuns la 20,919 miliarde euro.

Totodată, România a evitat la limită intrarea în recesiune în trimestrul al doilea, creșterea Produsului Intern Brut fiind mai mare cu doar 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2024, respectiv 0,9% față de perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de INS. Această evoluție echivalează cu reducere veniturilor statului, având în vedere că l PSDNL şi-a bugetat guvernarea pe o creştere economică de 3,4%.

În prezent, cea mai optimistă prognoză este cea Comisiei de Prognoză, care încă vede o creştere economică reală de 2,8% în 2024. În schimb, BERD și-a revizuit prognoza de la 3,2%, la începutul anului, la 1,4%, iar băncile din România văd o creștere a PIB de sub 2%.

Numărul tranzacțiilor din piața monetară este unul redus, în condițiile în care băncile preferă să apeleze la facilitatea de depozit oferită de BNR, pentru care primesc o dobândă de 5,5%/an.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni la 5,64%.

Finanțele s-au împrumutat joi cu 418,1 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 700 milioane lei, pentru care vor achita o dobândă anuală de 5,84%, până la sfârșitul lui septembrie 2025.

„Prețul gramului de aur a atins luni un maxim istoric de 387,6905 lei”

Dacă suma este mai mică decât de obicei, în schimb românii au subscris titluri de stat Fidelis, ediţia toamnă 2024, în valoare de circa 3,5 miliarde de lei, pentru care vor primi dobânzi neimpozabile de până la 7% în lei şi 5% în euro.

Euro a avut o evoluție descendentă, de la 1,0998 la 1,0926 dolari și a încheiat săptămâna pe piețele americane la 1,0937 dolari, după ce rata anuală a inflaţiei din Statele Unite a coborât în septembrie cu 0,1% la 2,4%, cel mai scăzut nivel începând cu februarie 2021. În piața locală, cursul monedei americane a fluctuat între 4,5290 și 4,5521 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,5471 lei.

Francul elvețian a încheiat săptămâna cu un curs de 5,3043 lei iar lira sterlină la 5,9437 lei.

Prețul gramului de aur a atins luni un maxim istoric de 387,6905 lei, iar cel de vineri a fost stabilit la 385,5996 lei, după creșterea metalului galben la 2.627,90 – 2.662,10 dolari/uncie.

Bitcoin a scăzut joi sub pragul de 59.000 dolari, însă a revenit la sfârșitul săptămânii în jurul pragului de 63.000 dolari. Ethereum a fluctuat între 2.300 și 2.500 dolari.

Analiza cuprinde perioada 7 – 11 octombrie

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Moldovenii își vor alege PREȘEDINTELE pe 20 octombrie. Unde pot VOTA la Cluj-Napoca

Publicat

Vot la Spitalul de Urgență Cluj cu urna mobilă

Cetățenii din Republica Moldova vor ieși pe 20 octombrie la vot pentru a-și alege președintele. Ei pot să-și exercite dreptul în două secții la Cluj-Napoca.

Simultan cu alegerile prezidențiale, ei își pot exprima votul și la referendumul republican constituțional de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Moldovenii își vor alege PREȘEDINTELE pe 20 octombrie. Unde pot VOTA la Cluj-Napoca

Cele două secții de votare din Cluj-Napoca vor fi amplasate la  Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3.

Cetățenii moldoveni vor putea vota cu buletin de identitate valabil, pașaport valabil sau expirat, cu mențiunea ca cetățenii să aibă 18 ani împliniți în ziua alegerilor, anunță Ambasada Republicii Moldova în România.

Secțiile de votare vor fi deschise între o ora 07:00 (locală) şi ora 21:00 (locală).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Ploi puține și temperaturi scăzute

Publicat

toamna

ANM anunță că în următoarele 4 săptămâni temperaturile maxime vor varia între 14 și 20 de grade. După 4 noiembrie, acestea scad la valori sub 10 grade. Vor fi precipitații puține comparativ cu anii trecuți.

Vor fi perioade cu ploi, în centru, nord, est și vest, după 24 octombrie.

Săptămâna 14-20 octombrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Ploi puține și temperaturi scăzute

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud-vestul teritoriului.

Săptămâna 21-27 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 4-11 noiembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj despre cele 2 fete arse: Nu au păstrat DISTANȚA recomandată la experiment. Li s-au aprins șuvițe de păr

Publicat

politia

Sâmbătă, în cadrul evenimentului Romanian Science Festival desfășurat la Cluj-Napoca, două fete, una de 7 ani, cealaltă de 11 ani, au suferit arsuri pe față și pe mâini în urma unui experiment demonstrativ.

„La data de 12 octombrie a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiul Cluj-Napoca au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat, despre faptul că la aceeași dată, în jurul orei 13.45, două minore de 7, respectiv 11 ani, în timp ce participau la un experiment, în cadrul unui atelier de chimie, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut peste masa pe care se desfășura experimentul.

Poliția Cluj despre cele 2 fete arse: Nu au păstrat DISTANȚA recomandată la experiment. Li s-au aprins șuvițe de păr

În urma cercetărilor efectuate de către polițiști a reieșit faptul că cele două minore nu ar fi păstrat distanța recomandată, moment în care li s-ar fi aprins șuvițe de păr.

În urma evenimentului, minorele au fost transportate la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În continuare se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax