Connect with us

ECONOMIE

Luni încep plăţile pentru angajaţii reveniţi din şomaj tehnic. Anunţul ministrului Muncii

Publicat


Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, anunţă că luni vor începe plăţile a 41,5% din salariul brut pentru angajaţii care au revenit în activitate după şomajul tehnic, potrivit AGERPRES.

‘Imediat după ce rectificarea bugetară a fost publicată, în 3 zile am parcurs toate procedurile pentru ca banii să ajungă la AJOFM-uri pentru plata măsurii de 41,5% din câştigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în şomaj tehnic. Toate procedurile acestea, de regulă, durează cam 10 zile, nu ţin doar de Ministerul Muncii. Ce trebuie reţinut este că suntem în continuare determinaţi să sprijinim angajatorii şi angajaţii, poate mai mult decât o fac alte ţări membre UE. Ştim că au în continuare nevoie. Măsurile luate şi acţiunile de la nivelul Ministerului Muncii sunt, din martie până acum (şi nu s-a terminat!), ca … pe front. Cu toată mobilizarea posibilă, cu toţi colegii care au putut şi au vrut (real!) să se implice. Luni intrând banii în conturi, vom începe primele plăţi pentru 41,5%. Am vrut acest lucru. S-a tras tare pentru a nu mai trece nicio zi. Am scurtat la maxim prin muncă multă’, a scris ministrul sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat că Ministerul Muncii este ‘singura instituţie publică – prin instituţiile din coordonare – care s-a mobilizat’, fără precedent, pentru a face plăţi oamenilor, în paralel cu sarcinile cotidiene care nu au rămas în urmă.

‘După acest mandat, voi vorbi despre mobilizarea administraţiei pentru a gestiona criza. Iar Ministerul Muncii va fi studiu de caz pentru că avem ce spune. Din propria experienţă. Nouă chiar ni se potriveşte hashtag-ul #lamuncă’, a subliniat Violeta Alexandru.

Potrivit acesteia, procesarea dosarelor pentru Măsura 41,5% a fost mult mai complicată decât a fost cea pentru plata şomajului tehnic, mult mai sigură pentru administraţie, din perspectiva controlului Curţii de Conturi, dar mult mai complexă.

‘Angajatorii trebuie să facă dovada plăţii contribuţiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alţii – nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare – iunie. Presupun că următoarea etapă va fi puţin mai uşoară’, a scris ministrul Muncii pe pagina de socializare.

Violeta Alexandru a menţionat că vede câteva probleme, în urma discuţiilor cu echipa ANOFM Bucureşti, unde procentul solicitărilor corecte la data depunerii este sub 30%, respectiv faptul că angajatorii depun documente incomplete/incorecte, nu ataşează sau ataşează incomplet documentele necesare verificării plăţii contribuţiilor, lipsesc ordinele de plată, deşi obligaţia este prevăzută în cerere, faptul că în multe situaţii, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondenţă suplimentară cu aceştia, în multe cazuri, Declaraţia D112 la luna iunie cuprinde atât contribuţiile lunii iunie cât şi contribuţiile aferente şomajului tehnic pe luna mai.

De asemenea, sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuţii şi ataşează multe OP-uri (chiar şi de ordinul sutelor), iar aceste OP-uri trebuie adunate şi verificate cu Declaraţia D112, sunt angajatori care depun aceeaşi solicitare de două sau chiar de mai multe ori şi se verifică solicitare cu solicitare pentru a se înlătura dublurile.

‘Deşi este prevăzut foarte clar în Ordonanţă faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (şomaj tehnic sau măsura 41,5 %), totuşi depun pentru ambele măsuri’, a subliniat Alexandru.

Ea a atras atenţia că perioada de procesare este cu atât mai lungă cu cât sunt mai multe omisiuni/erori.

‘Toate aceste operaţiuni în paralel cu elaborarea (prin verificarea tuturor persoanelor pentru care se solicită şomaj tehnic sau 41,5%) unei noi cereri de rambursare de la Comisia Europeană. Pentru că vreau ca în paralel să se poată obţine bani europeni dacă tot se pot obţine pentru aceste măsuri. Tot noi le facem şi pe acestea’, a punctat ministrul Muncii.AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca. Șoferul vinovat, amendă de 4.000 de lei și permis suspendat

Publicat

Un accident rutier s-a produs pe Calea Dezmirului din municipiului Cluj-Napoca, joi dimineață. Șoferul vinovat a rămas fără permis și s-a ales cu o amendă usturătoare.

Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au intervenit, joi dimineață, la un incident rutier produs pe Calea Dezmirului, soldat doar cu pagube materiale.

Șoferul a intrat în depășire neregulamentară

Un tânăr de 24 de ani, aflat la volanul unui autoturism, care circula în direcția localității Dezmir, a intrat în depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două vehicule care circulau regulamentar din sens opus.

„Astăzi, 28 noiembrie, în jurul orei 08:40, polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la un eveniment rutier produs pe Calea Dezmirului din Cluj-Napoca, soldat cu pagube materiale.

Din primele verificări, s-a constatat că un tânăr de 24 de ani, care conducea un autoturism în direcția localității Dezmir, ar fi efectuat o depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu două autovehicule care circulau din sens opus”, a transmis IPJ Cluj.

Șoferul era beat la volan

La testarea cu aparatul etilotest, tânărul avea o alcoolemie de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. În plus, acesta nu avea asupra sa documentele obligatorii necesare la volan.

„Polițiștii i-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.960 de lei, pentru depășire neregulamentară și provocarea unui accident cu pagube materiale, conducerea sub influența alcoolului și lipsa documentelor obligatorii.

Totodată, ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 210 zile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

De unde atâta PRAF în Cluj? Mare parte de pe roțile mașinilor care ies din ȘANTIERE. Peste 250 de AMENZI aplicate în 2024

Publicat

noroi

Clujul se extinde. Se fac noi unități rezidențiale, deci musai s-avem șantiere. Iar acestea vin cu o mulțime de probleme. Una dintre cele mai stringente este mizeria. Nu degeaba logo-ul șantierului este cizma de cauciuc.

Știm, noroiul este inerent. Ce poate fi evitat, însă, este migrația acestuia pe străzile din oraș, prin intermediul roților vehiculelor care părăsesc organizarea de șantier. Care roți, fie vorba-ntre noi, ar trebui spălate la ieșirea din acest șantier. Altfel ne trezim cu praf vara și mâzgă pe drum iarna.

De unde atâta PRAF în Cluj? Mare parte de pe roțile mașinilor care ies din ȘANTIERE. Peste 250 de AMENZI aplicate în 2024

Există reglementări la nivel local în ceea ce privește această murdărire. Există și amenzi. Există, însă, cineva care să monitorizeze aceste încălcări ale legislației? Pentru că, se pare, ori e vorba de nesimțire, ori e vorba de suficient de mulți bani care „curg” din aceste dezvoltări imobiliare, astfel încât o amendă, două, trei, să fie mărunțiș.

Un exemplu clar este str. Trifoiului, pe care sunt două șantiere. De pe ambele s-a ieșit, la interval de câteva luni, cu mașini pline de noroi pe roți. Momentul n-a fost surprins în imagine, ci doar urmările lui.

Contactată de Cluj24, Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis:

„Hotărârea Consiliului Local nr. 191 din 2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca prevede la art. 3, pct. 7 faptul că <<murdărirea carosabilului de către autovehicule și vehicule care ies din șantiere, din curți, incinte sau drumuri de câmp>> se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Precizăm faptul că în cazul organizărilor de șantier, pentru a preveni mudărirea zonelor din jurul acestora, inclusiv a trotuarelor și a carosabilului, se aplică cele stipulate în art. 3, pct. 1 privind neamenajarea rampelor de spălare a autovehiculelor și utilajelor cu amendă de la 2.000 la 2.500 lei, neutilizarea sau utilizarea necorespunzătoare a acestora (art. 4, pct. 2) cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei, respectiv pentru neasigurarea curățeniei în incinta șantierelor și în apropierea acestora cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, conform art. 4, pct. 5.

Vă informăm asupra faptului că pe parcursul anului curent au fost aplicate un număr de 258 sancțiuni contravenționale pentru asemenea fapte, în baza HCL nr. 191 din 2009 privind buna gospodărire a municipiului Cluj-Napoca, iar ca măsură complementară s-a dispus de fiecare dată salubrizarea zonelor afectate, pe cheltuiala contravenientului”

Poate n-ar strica, din când în când, câte un control rapid (și neanunțat) pe aceste șantiere ale urbei. Pentru sănătatea noastră, dacă nu pentru altceva…

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avertizare meteo de polei, lapoviță și ninsoare, până sâmbătă seară. Strat de zăpadă, la munte

Publicat

Drumarii au scos utilajele de deszăpezire

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo, valabilă pe întreg teritoriul țării, pentru precipitații moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului, ninsori și strat de zăpadă.

Vreme rea la final de săptămână, în toată țara. Potrivit unei avertizări meteo, valabilă de joi, 28 noiembrie, ora 22, până sâmbătă, 30 noiembrie, ora 18, pe întreg teritoriul țării, vor fi precipitații moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului, ninsori și strat de zăpadă.

Ploi, ninsori și lapoviță, inclusiv la Cluj

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre vest și nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania și Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local și ninsori sau lapoviță.

Izolat se va depune polei. La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Se vor acumula cantități de precipitații în general de 10…20 l/mp, iar cu precădere la munte și în sud, pe arii restrânse, peste 25…30 l/mp.

Intensificări ale vântului și ninsoare viscolită

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h. Sâmbătă (30 noiembrie), vântul se va intensifica în sud-vest și sud, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și în Munții Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pas înainte pentru realizarea Spitalului Pediatric Monobloc. Proiectul va fi depus pentru finanțare

Publicat

Consiliul Județean Cluj anunță că va depune proiectul Spitalului Pediatric Monobloc spre finanțare prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează aprobarea proiectului „Construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca” și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti.

„Este o nouă oportunitate pe care am ales să o valorificăm pentru a construi la Cluj cea mai modernă unitate medicală pediatrică din țară. Avem un proiect matur din toate punctele de vedere care ne dorim să se materializeze cât mai curând. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății!”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Proiect de 1,9 miliarde de lei

Proiectul forului administrativ județean care urmărește edificarea viitorului Spital Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, are o valoare de 1.929.849.903,83 lei, cu TVA inclus, reprezentând 100% din finanțarea națională nerambursabilă.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci, și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Aviz de la Ministerul Sănătății

Amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la începutul lunii pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Cluj, a arătat că ministerul a dat un aviz de oportunitate Spitalului Pediatric Monobloc, considerându-l un proiect „prioritar”.

„Este un proiect mare, de peste 200 de milioane de euro și încercăm în centrele universitare importante să facem un hub de servicii medicale. Urmează ca MIPE să evalueze proiectele depuse și cred că sunt șanse mari ca acest proiect să primească finanțare. Anul viitor, cu siguranță, putem să discutăm despre oportunitatea de a începe și la Cluj acest proiect al spitalului de copii”, a spus Rafila.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax