ACTUALITATE
„Lumină lină, lini lumini/ Răsar din codri mari de crini”. NĂSCUT de Crăciun. Ioan Alexandru, 80. Poet CREŞTIN clujean

Ioan Alexandru, unul dintre marii poeţi români, s-a născut în ziua de Crăciun, 25 decembrie 1941, în localitate clujeană Topa Mică. De la naşterea sa s-au împlinit 80 de ani.
Născut în Noaptea de Crăciun în Topa Mică

a
Ioan Alexandru (n. Ion Șandor Janos 25 decembrie 1941, Topa Mică, 16 septembrie 2000, Bonn) a fost poet, publicist, eseist și om politic. A fost membru fondator și vicepreședinte al PNȚCD, deputat în legislatura 1990-1992 și senator PNȚCD de Arad în legislatura 1992-1996.
S-a născut în noaptea de 25 Decembrie 1941 (Crăciun) în localitatea Topa Mică, județul Cluj. „Întâmplarea a fost să fie în noaptea de Crăciun. Mama, ostenită de pregătirea sărbătorilor, a trebuit să se despovăreze și nu m-a trecut în acte ca să nu mă îmbătrânească cu un an de cinci zile. Așa că apar în acte la 1 ianuarie.“ („Satul transilvan, cu toată austeritatea lui, este o permanență a scrisului meu“ – Dialog, loan Alexandru, (în) ..Convorbiri literare”, Iași, 1987, nr. 3, martie, p. 3).
Copilăria şi debutul
Își petrece copilăria în satul natal (dar și la Berind, unde era „mama bătrână Todosia”). În 1958, după școala făcută în satul natal (unde l-a avut profesor de română pe Ilie Butoi, pe care-l menționează ca apropiindu-l de literatură, în special de Eminescu), devine elev la Școala Medie „G. Barițiu” din Cluj. Încă din perioada studiilor liceale este cunoscut în mediile literare clujene și citește la cenaclurile literare de aici. Este perioada în care îl va cunoaște pe Lucian Blaga.
În 1960 debutează cu poezia Floarea mea în revista „Tribuna” din Cluj (anul IV, nr 14, 7 aprilie, p. 6). Poezia este semnată: Ioan Alexandru, elev.
În iunie-iulie 1962 termină studiile liceale și susține examenul de maturitate (Diploma de maturitate nr. 32/1962, eliberată de Școala Medie „Gh. Barițiu” din Cluj).
În decembrie se transferă de la Institutul Pedagogic de 3 ani din Cluj la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj. În 1964 promovează anul I la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj și se transferă apoi la Universitatea din București.
Debutează editorial cu volumul „Cum să vă spun“, semnat Ion Alexandru; prefață de Mihai Beniuc. Devine membru al Uniunii Scriitorilor și se căsătorește cu Spitz Ulvine-Grete.
Alături de mari scriitori români
Face parte din grupul de tineri scriitori care, în perioada 8-13 mai, a participat la întâniri literare în Dobrogea. Din acest grup mai făceau parte Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ion Gheorghe, Violeta Zamfirescu, Ileana Mălăncioiu și Florența Albu.
În ianuarie 1966 apare la București revista „Amfiteatru” (Revistă literar-artistică editată de Uniunea Asociațiilor Studenților din R.S.R; an I, nr. 1, ianuarie). Ion Alexandru face parte din Colegiul de redacție, de la primul număr, alături de Ion Băieșu (redactor șef), Ana Blandiana, Ion Chirie, Dumitru Constantin, Vasile Crețu, Adi Cusin, Kikeli Pali, Taskai Adriana, Nicolae Manolescu, Costin Miereanu, Adrian Păunescu, conf. univ. Al. Piru, Andrei Șerban, Ioana Vlasiu, conf. univ. Mircea Zaciu.
În 1968 termină studiile universitare la Universitatea din București, fiind reținut asistent, la Catedra Eminescu. În paralel (aproape în clandestinitate, „în podul Universității”) făcea cu studenții, care doreau acest lucru, interpretări din Biblie, studii ebraice etc. Și-a perfecționat cunoașterea limbii ebraice la Ierusalim.
Este bursier la Universitatea din Freiburg, unde audiază cursurile lui Martin Heidegger și este interesat de filosofie. Studiază la Universitatea din Aachen – Philosophisches Institut.
În 1973 obține Doctoratul în Filologie cu teza „Patria la Pindar și Eminescu“, susținută la Universitatea din București; conducător științific: Zoe Dumitrescu-Bușulenga.
Casa de la Rohia sfântă
Nu de puține ori amintește de „Rohia sfântă locul cel mai luminos pe lângă satul meu din această culme de lut dată de Domnul pentru trudă și mormânt.” Este hotărât să-și construiască o casă la Rohia, loc de reculegere și de creație, și amintește de dorința de a aduce aici manuscrise și cărți și, atunci când va veni momentul, de a fi înmormântat aici.
În 1987, la Tokio, primește „Medalia de aur”, conferită unui mare poet creștin. În 1989, pe 21 Decembrie, participă la manifestațiile revoluționare din București.
În 1993 participă la Washington la „Micul Dejun cu Rugăciune“ al Președintelui Statelor Unite ale Americii.
Semnele morţii
La 13 iunie 1994 a participat la Arad (în Sala de Cultură a Sindicatelor) la o adunare populară cu caracter religios/ecumenic împreună cu cosmonautul Charles M. Duke jr. (membru al echipajului Apolo 16). În timpul discursului pe care l-a ținut aici a suferit un accident cerebral. Și-a încheiat cuvântarea cu următoarele cuvinte: „Să dea Dumnezeu ca în România să se schimbe de astăzi înainte mai mult și să avem martori să mărturisim pe Isus Hristos fiecare acolo unde suntem! Dumnezeu să Binecuvânteze America, care ne trimite asemenea oameni aici. Dumnezeu să Binecuvânteze România, care are credincioși ca dumneavoastră și care știe să primească pe acești trimiși de a lui Dumnezeu de către frații noștri din America.“ (Dialoguri cu loan Alexandru, p. 76).
A fost dus de urgență, în comă, la Spitalul Județean Arad, iar a doua zi, cu elicopterul, la Spitalul Universitar din Szeged. După o oarecare stabilizare a fost transferat la o clinică de recuperare din Karlsruhe. După externare a locuit la Bonn, unde s-a stabilit cu familia.
Pe 16 septembrie 2000, poetul se stinge din viață la Bonn (act nr. 5342 înregistrat la Primăria Sectorului 5 din București).
Nepăsarea Parlamentului şi a Uniunii Scriitorilor. Îngropat la Nicula de ÎPS Bartolomeu Anania
„Este adus în țară cu un avion militar, datorită interesului manifestat de Președintele țării. Dar nici Uniunea Scriitorilor (deși Ioan Alexandru era membru al Uniunii Scriitorilor și a fost și în conducerea Uniunii), nici Parlamentul României (deși a fost parlamentar) nu s-au ocupat de înmormântarea poetului. N-a fost depus la Uniunea Scriitorilor, n-a fost depus la Palatul Parlamentului, n-a putut fi depus la Patriarhie… A poposit un timp la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, dar n-a putut să-și doarmă somnul de veci nici aici.
Prin grija lui Bartolomeu Anania a fost dus și înmormântat la Mănăstirea Nicula”, potrivit wikipedia.
Lumină lină, de Ioan Alexandru şi cântată de Tudor Gheorghe
Lumină lină, lini lumini
Răsar din codri mari de crini,
Lumină lină, cuib de ceară,
Scorburi cu miere milenară,
De dincolo de lumi venind
Și niciodată poposind,
Un răsărit ce nu se mai termină,
Lumină lină din lumină lină.
Cine te-așteaptă te iubește,
Iubindu-te, nădăjduiește,
Căci într-o zi, lumină lină,
Vei răsări la noi deplină.
Cine primește să te creadă
Trei oameni vor veni să-l vadă.
Lumină lină, lini lumini
Răsari din codri mari de crini.
I-atâta noapte și uitare
Și lumile-au pierit în zare.
Au mai rămas din veghea lor
Luminile luminilor.
Lumină lină, lini lumini
Înstrăinându-i pe străini,
Lumină lină, nuntă leac
Tămăduind veac după veac.
Cel întristat și sărăcit,
Cel plâns și cel nedreptățit
Și pelerinul însetat
În vatra ta au înnoptat.
Lumină lină, leac divin
Încununându-l pe străin
Deasupra stinsului pământ,
Lumină lină, Logos Sfânt.
Slujbă în memoria sa
Pe 29 decembrie, la biserica din localitatea sa natală, Topa Mică, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului va organiza, după Slujba Parastasului, evenimentul „evocarea poetului creştin Ioan Alexandru la 80 de ani de la naştere”.
Vor vorbi mitropolitul Andrei Andreicuţ, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, poetul Nicolae Băciuţ şi pr. Ioan Pintea.
(MaAv)
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj

După ultimul meci dintre „U” Cluj și CFR, încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea „șepcilor roșii”, patru copii de 14-15 ani au fost loviți cu bestialitate de un grup de 15-20 de fani care purtau însemnele celor de la U Cluj. Unul dintre acești copii a ajuns la Spitalul de Urgență, după ce a fost lovit cu o bâtă în cap. CFR Cluj a făcut, joi, un gest frumos față de cei doi tineri, în încercarea de a face mai ușor de depășit trauma prin care au trecut.
Cei doi copii prezenți au luat parte la antrenament, au făcut cunoștință cu jucătorii și cu antrenorul Dan Petrescu, iar la final au primit și un tricou cadou din partea clubului.
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj
În plus, la inițiativa clubului, unul dintre puști a primit o mască specială din partea unui profesor doctor în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj, cu ajutorul căreia își va putea continua activitatea sportivă.
„Un episod marcant nici nu se șterge, dar nici nu se uită în trei săptămâni. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vom face tot ce putem pentru ca viitorul să fie unul sigur pentru cei dragi nouă, care trăiesc prin același spirit alb-vișiniu.
Astăzi, Boti și Denis au avut ocazia de a-și întâlni idolii și de a-i urmări îndeaproape la antrenament! Prin sprijinul, dedicarea și implicarea domnului Dr. Simion Bran, Boti va avea ocazia și de a-și continua cariera sportivă datorită măștii de protecție pe care domnul doctor i-a achiziționat-o special”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic

În aceste zile de sărbătoare creștinească, Prefectura Cluj a fost alături de copiii și personalul medical din secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Colectivul din cadrul Prefecturii a achiziționat două mașini de spălat rufe, două televizoare, un cuptor cu microunde și alte lucruri utile secției.
„Prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, alături de doamna subprefect Maria Buzaș-Fekete, domnul subprefect Florentin Burz și o parte din colectivul Instituției Prefectului- Județul Cluj, au efectuat o vizită la secția de copii a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Această vizită nu a fost doar un gest de solidaritate, ci și un ajutor concret adus micuților pacienți și personalului medical.
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic
Cu sprijinul și implicarea întregului colectiv din Instituția Prefectului au fost achiziționate 2 mașini de spălat haine, 2 televizoare smart, cuptor cu microunde, prăjitoare de pâine, perne pentru saloane, fructe și cozonaci. Prin acest gest am dorit să contribuim, în măsura posibilităților, la asigurarea unor condiții optime de spitalizare și tratament a micilor pacienți care luptă cu boala.
Întâlnirea a reprezentat, de asemenea, un moment de recunoaștere a eforturilor personalului medical al Secției de Oncologie Pediatrică al Institutului Oncologic, care depune o muncă dedicată și plină de devotament în îngrijirea micuților pacienți.
„Munca medicilor este neprețuită”
„Am fost profund emoționați de această vizită și de devotamentul personalului medical. Ne dorim ca prin acest gest concret să aducem un plus de confort și să sprijinim eforturile extraordinare ale celor care luptă zi de zi împotriva bolii. Solidaritatea și implicarea comunității sunt esențiale pentru a oferi speranță și sprijin în astfel de momente. Îi felicităm pe doamna doctor Rodica Cosnarovici, șef al Secției de Oncologie Pediatrică și pe întreg personalul medical pentru profesionalismul și grija excepțională pe care o arată zi de zi copiilor și familiilor acestora. Munca medicilor este neprețuită și aduce speranță în momente dificile”, a declarat doamna prefect Maria Forna”, se arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.
Vehiculul, un Ford Ranger evaluat la 642.600 de lei, aparține domeniului privat al municipiului și va fi cedat în folosință gratuită ISU Cluj pentru o perioadă de 7 ani, cu scopul de a sprijini serviciile medicale și de intervenție de urgență din județ.
Ce obligații au părțile?
Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea obligația să utilizeze vehiculul exclusiv conform destinației sale, să suporte toate cheltuielile de exploatare și întreținere, să informeze primăria despre orice intervenții asupra vehiculului sau incidente și să permită verificări periodice ale municipalității. De asemenea, ISU Cluj nu are voie să transfere folosința vehiculului către o altă entitate, sub nicio formă.
Pe de altă parte, municipalitatea își asumă plata asigurării CASCO și are dreptul să solicite restituirea bunului dacă interesul public o impune.

În contextul Sărbătorilor Pascale, Primăria Cluj-Napoca își va suspenda temporar programul de lucru cu publicul, cu excepția Compartimentului Decese, care va funcționa după un orar special în perioada 18-21 aprilie 2025.
În perioada 18.04.2025-21.04.2025, Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul doar prin intermediul Compartimentului Decese.
Acesta va funcționa astfel:
- vineri, 18.04.2025 – în intervalul 08.30-12.30;
- sâmbătă, 19.04.2025 – în intervalul 08.30-13.30;
- duminică, 20.04.2025 – va fi închis;
- luni, 21.04.2025- în intervalul 08.30-12.30.
Primăria Cluj-Napoca va relua programul normal de lucru cu publicul de marți, 22.04.2025.