Connect with us

EDUCATIE

Ludovic Orban: „Pe 14 septembrie va începe anul școlar! Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet.”

Publicat


Premierul Ludovic Orban a prezentat în ședința parlamentară ce a avut loc miercuri, 12 august, principalele măsuri pe care executivul le va implementa pentru a deschide școlile la data de 14 septembrie.

Iată principalele declarații ale premierului:

 

Deschiderea școlilor va depinde de situația epidemiologică din localitate

  • Pe 14 septembrie va începe anul școlar. Sigur că trebuie să se facă în niște conditii care să tină cont de situatia epidemiologică. Din acest motiv am luat decizia sa deschidem școala diferențiat, pe baza deciziilor luate în prima faza de CA, ISJ, DSP-uri și Comitetele de Situații de Urgență;
  • Există 3 situații: verde, galbenă și roșie. Aici e vorba despre numărul de infectări, sub 1, între 1-3 și 3 în ultimele 14 zile. În funcție de situația din fiecare comunitate locală, se poate deschide școala. Acolo unde situația epidemiologică indică un risc mare, școala va începe online.

Măsurile ce trebuie implementate în școli

  • În școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar;
  • Acolo unde este posibilă despărțirea prin plafoane de plexiglas este important ca acest lucru să se realizeze;
  • Toate școlile trebuie sa fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanti la dispozitia cadrelor didactice si elevilor.

Asigurarea conexiunii la internet a școlilor

  • Aproximativ 20% din școli nu sunt contectate la internet și împreună cu ANCOM și cu operatorii de telefonie mobilă și cu autoritățile locale vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor – acesta este obiectivul pe care îl avem;
  • De asemenea, fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme pentru lecțiile online, va exista posibilitatea de acces gratuit pentru platforme de învățare în fiecare școală. Google a pus la dispoziție gratuit o astfel de platformă, spre exemplu.

Achizițiile necesare pentru asigurarea condițiilor necesare învățământului online în teritoriu

  • Pentru a le asigura accesul, am alocat din fondurile de rezervă suma necesară pentru achiziția a 250.000 tablete, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii licitației;
  • Pe lângă asta, am disponibilizat din fondurile europene 125 de mil euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziționarea a 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare suplimentară de 50 de milioane și restul banilor vor fi pentru cheltuielile de achiziționare a mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților și de cisterne sanitare pentru asigurarea de apă curentă acolo unde este nevoie;
  • Din fondurile de la Banca Mondială, 1164 de unități școlare vor primi laptopuri și camere web.

Sursa foto: Ziarul Financiar

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Școlile din România se închid din cauza alegerilor timp de trei zile

Publicat

scoala

Școlile din toată țara vor fi închise timp de trei zile în preajma alegerilor locale din 27 septembrie. Autoritățile au luat această decizie pentru a avea timp să dezinfecteze toate sălile de clasă, scrie Știrile Pro TV.

Monica Anisie, Ministrul Educației, a anunțat că elevii nu vor merge la școală în 25, 28 și 29 septembrie, adică în zilele de vineri, luni și marți, înainte și după alegeri. În această perioadă, orele se vor desfășura în mediul online.

,,Chiar dacă se închid şi se suspendă cursurile fizic, orele vor continua online. La nivel național se vor închide toate unitățile de învățământ vineri, luni și marți în vederea desfăşurării alegerilor. Luni dimineaţa va avea loc o consultare cu asociaţiile comunelor, oraşelor şi municipiilor şi uniunea consiliilor judeţene cu Ministerul Educaţiei prin care să stabilim dacă se vor închide şi vineri, în funcţie de localităţile şi şcolile în care se desfăşoară procesul educaţional”, a spus Monica Anisie.

Citește mai departe

EDUCATIE

Nouă școli din județul Cluj se încadrează în scenariul roșu, iar elevii fac lecțiile online

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Cluj monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivelul județului Cluj, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ.

Prin urmare, astăzi, 18 septembrie 2020, în conformitate cu datele existente la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, se înregistrează următoarea situație:

–  316 unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
98 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– 9 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

ISJ Cluj, actualizări zilnice despre școlile din județ

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Cluj, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/ instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi, din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Data de referință pentru aceste informații este 18 septembrie 2020, ora 12.00.

Începând de astăzi, Ministerul Educației și Cercetării, Inspectoratul Școlar Județean Cluj va transmite zilnic informările privind situația unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Caravana de ateliere „Ciripituri în natură” a ajuns săptămâna asta la Cluj 

Publicat

Joi, 17 Septembrie 2020, la ora 10, in curtea muzeului zoologic din Cluj-Napoca, 10 copii de la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere s-au intalnit cu ornitologii pentru un atelier interactiv, auditiv si tactil. 

Copii au descoperit cu degete curioase penele pasarilor, textura cuiburilor si duritatea ghearelor si a ciocurilor lor. Apoi au ascultat trilurile, ciripiturile si strigatele de alarma si au invatat cum sa identifice fiecare pasare dupa cantecul ei.

„Materialul va fi complet accesibilizat pentru elevii cu deficiențe de vedere”

Ciripituri în natură (Nature Tweets) își propune să promoveze crearea unor materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere. În această primă fază a proiectului ne propunem să creăm, împreună cu specialiști ornitologi, o serie de 10 lecții despre păsările din România. Materialul va fi complet accesibilizat pentru elevii cu deficiențe de vedere, combinând texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief.

Materialele audio și text sunt disponibile pe platforma IDEA (www.IDEA-ISA.ro), care conține deja lecții de istorie a Românilor, și care dorim să devină platforma de referință pentru materiale de studiu dedicate elevilor cu deficiențe de vedere.

„Ciripituri în natură este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an”

Proiectul include și o caravană de lecții și activități în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brasov). În cadrul acestor lecții elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a lua contact cu exponate din muzee.

Ciripituri în natură este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an. El este implementat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

“Speram ca acest gen de ateliere, pe care Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena le deruleaza in toata tara, sa devina o obisnuinta in muzeele din Romania, aducand copiii, cu deficiente de vedere sau fara, mai aproape de lumea naturala si de stiintele naturii. Vom lasa in grija muzeului un set de planse tactile despre pasari si un link la platforma educationala idea-isa.ro care sa ii ajute in interactiunile viitoare cu copiii nevazatori.

„Mi-a plăcut faptul că am putut interactiona cu un altfel de grup de copii, isteți și curioși”

Multumim profesorilor de la Liceului Special pentru Deficienți de vedere și specialistilor de la Muzeul de Zoologie – UBB și de la Sociatatea Ornitologică Româna Cluj pentru ca ne ajuta sa putem aduce pasarile și natura mai aproape de copiii nostri.” a spus Andreia Bruckner, manager de proiect “ Ciripituri în natură”.

“Mi-a plăcut faptul că am putut interactiona cu un altfel de grup de copii, isteți și curioși și a trebuit să schimbăm perspectiva și  sa ne adaptăm explicațiile, materialele didactice si discursul astfel încăt ei să inteleagă. Cu toate că la atelierul de astăzi n-am putut începe prezentarea cu clasicul: “Ați văzut pasărea…” am remarcat implicarea, proactivitatea și interesul lor pentru natură și lumea vie din jurul lor“ ne-a declarat Kinga Cîmpan, ornitolog la Sociatatea Ornitoligică Română Cluj.

“Atelierele sunt o inițiativă foarte bună, necesară, care completează spectrul educațional școlar. Evenimentul de ieri a fost un succes. Copiii “au savurat” activitățile în aer liber. Am profitat de ocazie și am aflat de la profesorii însoțitori cum am putea accesibiliza părți din Muzeu pentru persoanele cu nevoi speciale.” ne-a mărturisit Gergely Osváth, muzeograf la Muzeul Zoologic al UBB.

Citește mai departe

EDUCATIE

Bugetul alocat pentru educație nu se află printre prioritățile României. Suntem pe ultimul loc în UE conform sumelor acordate învățământului

Publicat

Educația în România primește 3,2% din PIB. Pe lista priorităților în funcție de bugetul alocat, educația este pe locul cinci. În urma acestor cifre ne aflăm pe ultimul loc în UE când vine vorba despre banii pe care sistemul de învățământ îl primește de la stat.

Făcând o comparație, protecției sociale îi este alocat un număr de 11 procente, iar Radu Gologan, profesor doctor în matematică la Universitatea „Politehnica” spune că finanţarea există, dar ar trebui să fie mult mai mare, date fiind condiţiile în care se face acum şcoala.

“Era nevoie de o investiţie masivă, ca în momentul de faţă, după trei luni de vacanţă de exemplu şcolile să fi fost dotate în aşa fel încât în orice moment să poată face învăţămând online de calitate. Cel mai tare sunt lovite zonele defavorizate şi acel procent din populaţie, dintre copiii şcolarizabili care renunţă la şcoală sau care nici nu merg la şcoală.

O ţară care va avea oameni needucaţi nu va reuşi să treacă peste provocările tehnologice pe care lumea modernă şi le pune şi va rămâne în urmă şi va deveni o ţară bananieră”, transmite profesorul.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate