Connect with us

EVENIMENT

Lucrări de reparații la Cluj Arena. A început licitația. Ce prevede contractul de 57.000 de lei

Publicat


cluj arena

Consiliul Județean Cluj a inițiat procedura de achiziție a lucrărilor de reparații la infrastructura stadionului Cluj Arena.

Lucrările vizează înlocuirea tâmplăriei din aluminiu și sunt estimate la 57.550 de lei. Acestea ar urma să dureze maximum 30 de zile, pentru a nu perturba desfășurarea activităților programate.

Lucrări de reparații la Cluj Arena

„La 11 ani de la construirea stadionului, uzura fizică a mai multor elemente de tâmplărie este una absolut normală. Tribunele I și II sunt zone intens folosite atât de către spectatori, cât și de participanții la evenimentele corporate sau de abonații cluburilor sportive care activează în aceste spații.

Investițiile vor continua cu ănlocuirea gazonului și montarea de monitoare publicitare LED între cele două inele. Ne dorim ca în vară acest stadion să fie pe deplin pregătit pentru a găzdui fostele campioane de tineret ale Franței și Italiei, care vin pe Cluj Arena pentru a disputa meciurile programate în Grupa D a UEFA U21”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Principalele lucrări vizate de acest contract de lucrări sunt cele de înlocuire a patru uși exterioare situate la Tribuna II, a geamurilor tip PVC de la etajul al patrulea de la Tribuna I, dar și revizia întregii tâmplării din aluminiu a stadionului.

Ofertele pentru achiziția acestui contract pot fi depuse până luni, 28 noiembrie, ora 12.00.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile

Publicat

De

1

Aglomerație mare pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Demian sâmbătă spre amiază. Clujenii au venit să cumpere legume și fructe sau produse de sezon gata preparate de la producătorii locali.

Printre cei care „au făcut piața” sâmbătă, a fost și primarul Emil Boc. Cu mai multe plase la el, înainte să cumpere ce avea nevoie, Emil Boc a făcut un live pe pagina de Facebook, o invitație către clujeni să vină în piață și să cumpere produse deja celebre în zonă, cum sunt cartofii de Râșca sau ceapa roșie de Mihai Viteazu.

Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile

„Mulțumim, Doamne-ajută” a fost salutul primarului pentru producătir, dar și pentru clujenii care au venit la Zilele Recoltei. Și la amiază aceștia au fost în număr mare.

Primarul i-a îndemnat pe clujeni să vină la Zilele Recoltei, unde îi găsesc pe producători și azi, dar și duminică și să îi susțină cumpărând bunătăți de la ei.

„Nu uitați să aduceți o sacoșă, cât mai puține de plastic, și cât mai multe din produse să le punem în sacoșe pe care le avem, reutilizabile, și mai facem un serviciu mediului”, a spus Emil Boc, care a spus că a venit și el cu plasele la el, dar și cu lista de la nevastă.

A XI-a ediție a Zilelor Recoltei, organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și derulată prin intermediul Asociației Produs de Cluj, a început vineri și clujenii pot cumpăra diverse produse, inclusiv zacuști și dulcețuri, siropuri, produse naturiste și de artizanat sâmbătă până la 21.00 și, de asemenea, duminică între orele 9.00 și 21.00 pe platoul Sălii Sporturilor.

Citește și: FOTO. Zilele Recoltei și-au DESCHIS porțile pentru clujeni. Vedeți ce puteți găsi acolo și care sunt PREȚURILE

La Zilele Recoltei au venit peste 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni, dar și producători din alte județe, cum ar fi Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Vrancea.

Clujenii vor putea să și mănânce bunătăți preparate la fața locului, cu ar fi rigărui, ceafă de porc, scăriță, mâncare de ciuperci, sarmale, cârnați afumați, pomana porcului, pastramă de oaie sau aripioare.

În ceea ce privește prețurile, nu toți clujenii au fost mulțumiți. Unii se plâng că sunt mai mari decât anul trecut și cam piperate pentru veniturile lor.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Publicat

De

accident autostrada (2)

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău sunt cei care intervin la accident.

Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD și au găsit două autoturisme avariate.

accident autostrada (3)

Într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme. Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.

Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

accident autostrada (4)

Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.

UPDATE

Din cercetările preliminare a rezultat că autoturismul condus de o femeie de 30 de ani, din județul Alba, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda, potrivit IPJ Cluj.

accident autostrada (1)

În urma impactului a rezultat rănirea femeii de 30 de ani, care a fost transportată la spital.

Acesta nu a putut fi testată cu aparatul etilotest, dar i-au fost recoltate probe biologice. Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a avut rezultat negativ.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Era să cadă cu mașina într-o râpă. Accident spectaculos la Izvorul Crișului

Publicat

De

1

Un accident soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Izvorul Crișului.

Șoferul unei mașini a intrat în gardul de metal de pe marginea drumului, pe care l-a rupt, iar mașina a rămas suspendată acolo.

2

FOTO. Era să cadă cu mașina într-o râpă. Accident spectaculos la Izvorul Crișului

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la accident.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism avariat cu ocupanții ieșiți din acesta.

Un bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost consultat de către echipajul SMURD la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment. Schimbările climatice „ne omoară”; ONU trage un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă

Publicat

De

giorgio parravicini 12ihvefracq unsplash
Criza climatică devine din ce în ce mai mult o criză de sănătate publică, au avertizat săptămâna aceasta oficialii prezenţi la New York, făcând apel la îmbunătăţirea pregătirii, a cercetării şi a rezilienţei pentru abordarea celor două priorităţi aflate în centrul atenţiei la Adunarea Generală a ONU, relatează miercuri Fundaţia Thomson Reuters, conform Agerpres.
Combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea sănătăţii publice reprezintă principalele puncte de interes dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pentru 2030, în contextul în care guvernele încearcă să găsească o cale către atingerea celor 17 obiective principale, dintre care doar 15% se află pe drumul cel bun într-o lume afectată de crize.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se estimează că un număr suplimentar de 250.000 de persoane vor muri în fiecare an din cauza schimbărilor climatice, în timp ce statisticile arată că unul din patru decese poate fi atribuit „cauzelor de mediu ce pot fi prevenite”.
Conform agenţiei ONU, temperaturile în creştere, fenomenele meteorologice extreme, poluarea aerului, incendiile şi rezervele mai puţin sigure de apă şi alimente nu numai că duc la pierderi de vieţi omeneşti, ci şi exacerbează bolile infecţioase şi de altă natură, provoacă probleme de sănătate asociate căldurii şi afectează femeile însărcinate.
„Nu vă îndoiţi, utilizarea combustibililor fosili este cea care provoacă schimbările climatice care ne omoară”, a declarat Vanessa Kerry, trimisul special pentru schimbări climatice şi sănătate al OMS, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul Săptămânii Climei de la New York.
Pentru prima dată în acest an, summitul COP28 al ONU privind clima, care va începe la sfârşitul lunii noiembrie la Dubai, va avea o zi dedicată sănătăţii, dar şi o discuţie la nivel ministerial pe tema climei şi a sănătăţii.
„Legătura dintre sănătate şi schimbările climatice este evidentă şi, cu toate acestea, nu a beneficiat de o atenţie deosebită din partea COP, până acum. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat într-un comunicat Sultan al-Jaber, preşedintele COP28.
Creşterea sărăciei şi afectarea drepturilor femeilor
Efectele negative cauzate de confluenţa riscurilor climatice şi la adresa sănătăţii ameninţă să submineze şi alte planuri cheie de pe agenda dezvoltării durabile, inclusiv reducerea sărăciei şi promovarea drepturilor femeilor, au avertizat experţii.
Banca Mondială estimează că până în 2030 până la 132 de milioane de persoane vor fi afectate de sărăcie ca urmare a efectelor climei asupra sănătăţii şi până la 1,2 miliarde de oameni vor fi strămutaţi până în 2050.
Maliha Khan, preşedinte şi CEO al grupului Women Deliver, a subliniat că povara adaptării la schimbările climatice afectează frecvent fetele şi femeile, care ar putea fi retrase de la şcoală sau vor fi nevoite să muncească mai mult atunci când membri de sex masculin din familie migrează din cauza presiunilor climatice.
Khan a făcut apel la drepturi sexuale şi reproductive depline şi la servicii de sănătate pentru a ajuta femeile să facă faţă efectelor schimbărilor climatice. „Din punct de vedere pur juridic, nu le putem dezamăgi, refuzându-le serviciile care le vor permite să devină mai rezistente în faţa crizei climatice”, a spus ea la un alt eveniment, în marja Adunării Generale a ONU.
Pascal Barollier, reprezentant al GAVI, grupul internaţional care îşi concentrează activitatea pe extinderea accesului la vaccinuri, a subliniat impactul pe care îl are căldura asupra incidenţei bolilor transmise prin vectori, precum şi asupra febrei galbene în Africa.
Barollier a făcut apel la cercetări suplimentare privind legăturile dintre schimbările climatice şi sănătate. „Este bine că avem discursuri puternice despre legătura dintre climă şi sănătate, dar dacă nu putem măsura cu adevărat (impactul) vor fi mai greu de justificat” investiţiile, a spus el.
De la o creştere a numărului de cazuri de febră dengue în Asia de Sud până la răspândirea virusului West Nile în Africa de Vest şi Europa, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de tiparul schimbător al bolilor transmise de ţânţari pe măsură ce temperaturile medii cresc în multe regiuni ale lumii.
Sectorul sanitar în sine, răspunzător de aproximativ 5% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, trebuie, de asemenea, să îşi reducă amprenta de carbon şi să se adapteze pe măsură ce cererea şi presiunile cresc, a declarat Vanessa Kerry de la OMS. „Începe cu investiţii într-un personal din domeniul sanitar care poate face faţă acestei poveri tot mai mari a bolilor cu care ne vom confrunta”, a adăugat ea.
Clinici medicale reziliente la schimbări climatice
Organizaţiile non-profit din domeniul sanitar şi alte grupuri sunt în proces de a crea noi programe pentru a aborda efectele negative ale climei asupra sănătăţii şi pentru a educa populaţia cu privire la această legătură.
Organizaţia non-profit Americares a încheiat un parteneriat cu Universitatea Harvard pentru a contribui la mai buna pregătire a clinicilor comunitare care primesc frecvent pacienţi cu venituri reduse şi neasiguraţi, adesea afectaţi în mod deosebit de fenomene climatice extreme precum căldura intensă.
La un eveniment din cadrul Săptămânii Climei de la New York, oficialii au anunţat că lansează un program pilot menit să ajute unităţi sanitare din Arizona, Florida şi Louisiana să devină mai reziliente la climă prin planuri de acţiune împotriva căldurii, ajutându-le astfel să sprijine într-un mod mai eficient persoanele vulnerabile.
„Ameninţările pentru sănătate reprezentate de căldura extremă nu fac decât să se înrăutăţească din cauza schimbărilor climatice şi este nevoie să ne concentrăm pe soluţii care se extind dincolo – şi completează – îngrijirea oferită în cabinetul medical”, a declarat Julie Varughese, director medical la Americares.
Tema creşterii gradului de conştientizare şi de atenţie în ceea ce priveşte interacţiunea dintre climă şi sănătate a fost în mod clar prezentă săptămâna aceasta la Adunarea Generală a ONU, punând bazele planului Emiratelor Arabe Unite de a pune sănătatea pe primul plan la COP28, notează Fundaţia Thomson Reuters.
„Sunt la GAVI de mai bine de un deceniu şi este într-adevăr primul an în care se pare că facem cu adevărat legătura între schimbările climatice şi sănătate”, a spus Pascal Barollier.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax