Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Eurodeputatul PSD Victor Negrescu vorbește la Cluj despre PNRR

Publicat


PSD Cluj organizează conferința pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), susținută de europarlamentarul PSD Victor Negrescu, alături de specialiștii PSD.

Conferința are loc cu ocazia ședinței de lucru a PSD Cluj, împreună cu primarii PSD, consilierii locali și județeni.

Victor Negrescu: Pentru mulți oameni, fondurile europene sunt un domeniu abstract. Există multe mituri.

România primește 46 mld euro fonduri europene și prin PNRR, 29,2 de miliarde de euro. Pentru aceste sume România nu a negociat însă nimic. Sunt doar niște formule. Însă România nu se înscrie în acel grup de state care a obținut un bonus față de formula clasică, cum a obținut Olanda. Olanda a negociat ceva, România nu a negociat nimic.

PNRR este o formulă raportată la PIB și impactul pandemiei asupra economiei.

În toamnă suma era 33 de miliarde. România a acceptat să fie recalculată în primăvară formula, și am ajuns la 29,2 miliarde de euro.

Ca total este aproximativ la fel față de perioada programatică anterioară, cu mai puțini bani însă la dezvoltarea rurală deși a fost un program eficient.

PNRR, toată suma, este împrumut. Jumătate sunt împrumuturi directe, iar o parte vor fi returnați prin noi taxe europene suplimentare cum ar fi o taxă mediu și pe domeniul digital. Nu există astăzi niciun studiu de impact în Cluj, București și Timișoara asupra modului în care va fi afectat sectorul de outsourcing.

Analiza României pentru PNRR trebuia să dureze o lună. Însă planul va fi aprobat în toamnă. Mai sunt 6 state printre care și România, care vor avea planul acceptat abia în toamnă. De ce? pentru că planul României nu avea proiectele corecte depuse. Statele care vor accesa cele mai mari sume, au deja planurile acceptate, noi nu suntem în această categorie.

Guvernanții nici măcar n-au citit regulamentele trimise de la Bruxelles privind cei șase piloni de finanțare.

Proiectul pe irigații: Spania are un program de irigații finanțat prin PNRR, România nu are pentru că nu am reușit să-l explicăm corect. România are 0 fonduri pentru Agricultură, alte state au obținut fonduri pentru agricultură.

În Spania prin PNRR se face reforma sistemului de pensii prin creșterea gradului de colectare, România va face acest lucru prin creșterea vârstei de pensionare și alte măsuri precum înghețarea pensiilor. Asta a decis Guvernul.

România trebuie să contracteze 70% dintre granturi până la finele anului următor, ceea ce este foarte mult, iar până în august 2026 toate proiectele trebuie să fie implementate, nu se merge după acest an ca la fondurile europene.

Un singur obiectiv propus dacă nu e atins, se stopează toată finanțarea.

Pe calendarul Guvernului României, acele reforme dificile sunt prevăzute a fi făcute exact înainte de alegeri. Aceste reforme trebuiau să le înceapă ei, nu să le lase ca povară pentru următoarele guvernări.

Portugalia și Spania sunt primele țări cu planuri aprobate prin PNRR, cu 5 luni înainte de România. Aceste țări au guvernări socialiste.

Nu există în România niciun program de infrastructură important care să fie finanțat integral prin PNRR. Sunt doar loturi de metrou, loturi de autostradă.

Interesant este însă că nu există niciun proiect de infrastructură care să traverseze Carpații. Toate duc până la munți și de la munți mai departe. Probabil s-au gândit că până în 2026 nu au cum să se încadreze.

Clujul are finanțări consistente prin PNRR, însă nu pentru că a negociat cineva ceva, ci pentru că pe statisticile europene, Clujul este un județ cu potențial. Ține strict de niște indicatori semnificativi.

Mai există și finanțări precum Orizont Europa cu buget de peste 100 miliarde de euro. Însă interesant este că jumătate din proiectele accesate au mers către București și Ilfov. Multe sunt pentru universități, e nevoie de creativitate.

Mai există programul Erasmus+, Europa Creativă, sunt proiecte pentru festivaluri organizate la comune. Chiar și cinci tineri îndrumați de o persoană cu experiență pot accesa fonduri europene pentru acțiuni precum cele de voluntariat, prin programul Erasmus, care a devenit mai mult decât un program de mobilitate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 11.00, în jud. Cluj votaseră 10,61%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 7,40% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 11.00

În Cluj-Napoca, până la ora 11.00 au votat 12% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 11.00 era de 8,72%.

În județul Cluj au votat și aproape 6.924 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 12,45%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 2.400.000.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

coroane

Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

coroane

coroane

coroane

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.

coroane

coroane

coroane

coroane

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidente la două secții de votare din Cluj. Buletinele de vot, ștampilate cu ștampila de control înainte de ziua alegerilor

Publicat

CAST vot

Poliția Turda a fost sesizată legat de un incident la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu. Buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

Poliția Municipiului Turda a fost sesizată în seara zilei de 30 noiembrie, în jurul orei 21, că la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției înainte de ziua alegerilor, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, Poliția Municipiului Turda a fost sesizată cu privire la faptul că, la secția de votare din localitatea Cornești, comuna Mihai Viteazu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a transmis IPJ Cluj.

Incident „tras la xerox” la Sâncraiu

Ulterior, Poliția Cluj a anunțat că și la Sâncraiu a fost semnalat un incident similar.

„La data de 30 noiembrie, în jurul orei 21, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la secția de votare din localitatea Sâncraiu, comuna Sâncraiu, buletinele de vot ar fi fost ștampilate cu ștampila de control a secției de votare înainte de ziua alegerilor, contrar prevederilor legale.

În urma primelor verificări, s-a constatat că activitatea s-a desfășurat în prezența tuturor membrilor comisiei secției de votare. Totodată, s-a stabilit că această activitate nu este sancționată de vreun act normativ în vigoare.

Polițiștii vor continua verificările pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară cu respectarea legislației și în condiții de legalitate deplină”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 09.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 09.00, în jud. Cluj votaseră 3,15%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 2,67% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 09.00

În Cluj-Napoca, până la ora 09.00 au votat aproape 3,76% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 09.00 era de 3,17%.

În județul Cluj au votat și aproape 3.793 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 4,8%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 1.000.000.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax