Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Eurodeputatul PSD Victor Negrescu vorbește la Cluj despre PNRR

Publicat


PSD Cluj organizează conferința pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), susținută de europarlamentarul PSD Victor Negrescu, alături de specialiștii PSD.

Conferința are loc cu ocazia ședinței de lucru a PSD Cluj, împreună cu primarii PSD, consilierii locali și județeni.

Victor Negrescu: Pentru mulți oameni, fondurile europene sunt un domeniu abstract. Există multe mituri.

România primește 46 mld euro fonduri europene și prin PNRR, 29,2 de miliarde de euro. Pentru aceste sume România nu a negociat însă nimic. Sunt doar niște formule. Însă România nu se înscrie în acel grup de state care a obținut un bonus față de formula clasică, cum a obținut Olanda. Olanda a negociat ceva, România nu a negociat nimic.

PNRR este o formulă raportată la PIB și impactul pandemiei asupra economiei.

În toamnă suma era 33 de miliarde. România a acceptat să fie recalculată în primăvară formula, și am ajuns la 29,2 miliarde de euro.

Ca total este aproximativ la fel față de perioada programatică anterioară, cu mai puțini bani însă la dezvoltarea rurală deși a fost un program eficient.

PNRR, toată suma, este împrumut. Jumătate sunt împrumuturi directe, iar o parte vor fi returnați prin noi taxe europene suplimentare cum ar fi o taxă mediu și pe domeniul digital. Nu există astăzi niciun studiu de impact în Cluj, București și Timișoara asupra modului în care va fi afectat sectorul de outsourcing.

Analiza României pentru PNRR trebuia să dureze o lună. Însă planul va fi aprobat în toamnă. Mai sunt 6 state printre care și România, care vor avea planul acceptat abia în toamnă. De ce? pentru că planul României nu avea proiectele corecte depuse. Statele care vor accesa cele mai mari sume, au deja planurile acceptate, noi nu suntem în această categorie.

Guvernanții nici măcar n-au citit regulamentele trimise de la Bruxelles privind cei șase piloni de finanțare.

Proiectul pe irigații: Spania are un program de irigații finanțat prin PNRR, România nu are pentru că nu am reușit să-l explicăm corect. România are 0 fonduri pentru Agricultură, alte state au obținut fonduri pentru agricultură.

În Spania prin PNRR se face reforma sistemului de pensii prin creșterea gradului de colectare, România va face acest lucru prin creșterea vârstei de pensionare și alte măsuri precum înghețarea pensiilor. Asta a decis Guvernul.

România trebuie să contracteze 70% dintre granturi până la finele anului următor, ceea ce este foarte mult, iar până în august 2026 toate proiectele trebuie să fie implementate, nu se merge după acest an ca la fondurile europene.

Un singur obiectiv propus dacă nu e atins, se stopează toată finanțarea.

Pe calendarul Guvernului României, acele reforme dificile sunt prevăzute a fi făcute exact înainte de alegeri. Aceste reforme trebuiau să le înceapă ei, nu să le lase ca povară pentru următoarele guvernări.

Portugalia și Spania sunt primele țări cu planuri aprobate prin PNRR, cu 5 luni înainte de România. Aceste țări au guvernări socialiste.

Nu există în România niciun program de infrastructură important care să fie finanțat integral prin PNRR. Sunt doar loturi de metrou, loturi de autostradă.

Interesant este însă că nu există niciun proiect de infrastructură care să traverseze Carpații. Toate duc până la munți și de la munți mai departe. Probabil s-au gândit că până în 2026 nu au cum să se încadreze.

Clujul are finanțări consistente prin PNRR, însă nu pentru că a negociat cineva ceva, ci pentru că pe statisticile europene, Clujul este un județ cu potențial. Ține strict de niște indicatori semnificativi.

Mai există și finanțări precum Orizont Europa cu buget de peste 100 miliarde de euro. Însă interesant este că jumătate din proiectele accesate au mers către București și Ilfov. Multe sunt pentru universități, e nevoie de creativitate.

Mai există programul Erasmus+, Europa Creativă, sunt proiecte pentru festivaluri organizate la comune. Chiar și cinci tineri îndrumați de o persoană cu experiență pot accesa fonduri europene pentru acțiuni precum cele de voluntariat, prin programul Erasmus, care a devenit mai mult decât un program de mobilitate.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Cîţu: NU am negociat cu NIMENI moţiunea. PNL va rămâne la GUVERNARE

Publicat

Premierul Florin Cîţu susţine că nu a negociat cu nimeni moţiunea deoarece nu poate crede că AUR, PSD şi USR PLUS sunt ‘iresponsabile’ să arunce România într-o criză politică ‘în prag de iarnă’ şi în condiţiile în care la sfârşitul lui noiembrie vin ‘primii bani din PNRR’.

Vom merge în Parlament

‘Nu am negociat cu nimeni moţiunea. (…) Vom merge în Parlament. (…) Dacă cele trei partide – AUR, PSD şi USR – sunt iresponsabile să arunce România în criză înainte de iarnă, să o lase fără guvern, să intrăm în negocieri şi poate să ajungem la alegeri anticipate, românii trebuie să ştie cine face acest lucru: USR, AUR şi PSD. Şi sunt sigur că vor fi sancţionaţi la vot.

Nu poţi să vorbeşti să dai Guvernul jos când deja (…) am semnat PNRR, iar în iarnă, peste o lună, la sfârşitul lui noiembrie, primim primii bani din PNRR. Avem aşa mult de lucru după 30 de ani de zile în care partidele şi-au bătut joc şi nu au făcut niciun fel de reformă, încât eu nu cred că azi aceste partide sunt atât de iresponsabile încât să pierdem şi această şansă. Eu voi face tot ce ţine de mine ca această guvernare să meargă mai departe condusă de PNL cu premier liberal, Florin Cîţu’, a declarat premierul, joi, la Digi 24.

PNL va rămâne la guvernare

Întrebat dacă este pregătit pentru un guvern minoritar, el a răspuns că PNL va rămâne la guvernare până în 2024.

‘Vom face orice. PNL rămâne la guvernare până în 2024 pentru a implementa programul de guvernare. Nu schimb nicio virgulă din programul de guvernare şi voi căuta în Parlamentul României susţinere pentru toate aceste măsuri. Eu nu cred că USR, care a fost acolo cu noi când am făcut programul de guvernare, care împreună cu noi a negociat PNRR, va vota împotriva acestor legi care vor implementa investiţiile care vin prin PNRR, fonduri europene sau bani de la buget. Nu cred aşa ceva’, a adăugat Cîţu.

Pe de altă parte, acesta a acuzat USR că ‘pune tot felul de condiţii ridicole’ pentru revenirea la guvernare şi reprezentanţii săi se comportă ‘ca nişte copii răsfăţaţi’.

‘Avem mult de muncă, nu pot să stau şi să oprim România pentru un partid mic care îşi ia jucăriile şi pleacă de fiecare dată când nu-i convine ceva şi apoi pune tot felul de condiţii ridicole. (…) Sunt un partid mai mic, s-au comportat ca nişte copii răsfăţaţi’, a mai spus prim-ministrul Florin Cîţu.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Expoziție de pălării unicat la Cluj, în memoria designerului Brigitta Dachmann, care s-a stins la doar 29 de ani

Publicat

De

foto expozitie hatiful

Creațiile regretatei creatoare Brigitta Dachmann, designer de pălării care a decedat în urmă cu o lună la doar 29 de ani, vor fi expuse în Feleacu.

Prietenii și colaboratorii Brigittei își doresc ca prin această expoziție să-i aducă un omagiu și să facă munca și talentul ei cunoscute publicului care va putea descoperi pălăriile personalizate realizate de ea în ultimii ani.

„Pentru comunitatea artistică din Cluj este o adevărată pierdere, considerăm că munca și pasiunea Briggitei trebuie puse în valoare, iar acum facem acest lucru printr-o expoziție dedicată ei”, declară Cristina Cantemir, președintele Asociației Art Mirror, organizație din care făcea parte Brigitta.

În pregătirea acestei expoziții, apropiați ai artistei au ales cu atenție aproximativ 20 de pălării din mai multe colecții lansate de Brigitta.

În plus, în cadrul evenimentului, participanții vor putea admira și alte lucrări dedicate ei și o serie de fotografii care fac parte din proiectul Eva Contemporană, un proiect inițiat de Brigitta alături de Asociația Art Mirror.

Pe lângă pălării și fotografii, printre creațiile care vor putea fi văzute la expoziție se află un tablou cu chipul Brigittei, realizat de arhitecta și artista Ioana Man, precum și o lucrare comună la care au contribuit 13 artiști care au cunoscut-o.

E vorba despre o lucrare complexă, compusă din mai multe bucăți, ca un puzzle. Prin unirea bucăților de puzzle, participanții vor descoperi o imagine cu Brigitta.

Expoziția Hatiful Exhibiton poate fi vizitată în perioada 24 septembrie – 3 octombrie 2021, în spațiul de evenimente Trovantland Cluj de pe Dealul Feleacului, sat Gheorgheni nr. 530, în comuna Feleacu.

Programul de vizitare este de până duminică între orele 10:00-20:00, iar în restul săptămânii între orele 13:00-20:00. Intrarea este liberă.

Brigitta Dachmann și pasiunea pentru pălării

Designerul Brigitta Dachmann a decedat luna trecută, în august 2021, la doar 29 de ani, după ce a suferit un accident vascular cerebral din cauza unei malformații pe creier, o afecțiune medicală de care nu știa că suferă.

Era originară din Satu Mare, dar locuia la Cluj de mai mulți ani.

Pasiunea pentru pălării a urmărit-o pe Brigitta din prima clipă în care, copil fiind, s-a așezat pentru prima dată în fața oglinzii cu o pălărie. Din acel moment, rare au fost ocaziile în care era văzută fără diverse accesorii în păr sau, desigur, fără o pălărie.

În urmă cu patru ani, Brigitta își așeza în oglindă prima pălărie creată de ea și, nu după mult timp, a lansat Hatiful, proiect care are ca obiectiv crearea de pălării personalizate, adresate unui public interesat de modă.

Începând de atunci, ea s-a dedicat fiecărei pălării create în parte, știind că acest accesoriu special va da un plus de energie și încredere oricărei persoane care îl poartă.

„Viața e tot frumoasă, uneori doar trebuie să îți schimbi perspectiva și poate să o privești dintr-un unghi nou”, spunea Brigitta Dachmann.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

CHESTIONARUL pentru vaccinarea elevilor, lansat în școli de vineri, 24 septembrie

Publicat

Un chestionar pentru vaccinarea elevilor minori împotriva COVID-19 este lansat începând de vineri de Ministerul Educației. Părinții își pot exprima intenția în privința vaccinării elevilor.

Începând de azi, chestionarul este „diseminat” în școli, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.

„Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării”, a transmis Ministerul Educației.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ va transmite direcțiilor de sănătate publică chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului.

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și direcțiile de sănătate publică.

„Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic”, adăuga sursa citată.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

70% dintre clădirile în stare de degradare sunt renovate după somația polițiștilor

Publicat

De

Potrivit șefului Poliției Locale a municipiului Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, 70% dintre clădirile aflate în stare de degradare în oraș sunt renovate după ce proprietarii primesc somații.

În caz contrar, aceștia riscă majorarea impozitului pe clădire cu 500%.

„Străzi întregi au fost refațadizate de la începutul campaniei, cum este Regele Ferdinand sau bulevardul Horea. Deja trecem la inelul al treilea al orașului cu verificările”, a spus Marcel Bonțidean.

Campania a fost extinsă și asupra terenurilor neîngrijite.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate