Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO/ Declarațiile directorului DSP Cluj, Mihai Moisescu, despre studenții UMF care realizează anchete epidemiologice

Publicat


Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, oferă detalii despre acțiunea studenților Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” care ajută la realizarea anchetelor epidemiologice, venind în sprijinul autorităților.

„Este necesar să asigurăm capacitatea de lucru, întrucât avem o creștere alarmantă a cazurilor, iar numărul de personalului medical este redus.

Medicii școlari s-au retras odată cu începutul școlii. În acest moment, avem 100 de studenți juniori, pe care îi instruim. De asemenea, avem 9 studenți seniori, care fac câte o anchetă fiecare. Ei sunt un real sprijin, fiind supervizați de colegii mei.

Aceștia sunt din anii 3-4 și cunosc terminologia medicală. Sperăm ca acești voluntari să stea alături de noi până vom trece de această creștere alarmantă.

Începând de astăzi, 15 medici școlari au venit în sprijinul nostru, după ce școlile au trecut în scenariul trei.

Toți contacții care sunt rezultați din ancheta unui caz pozitiv trebuie contactați pentru a verifica și a descoperi alte posibile contacte sau alți posibili suspecți care să fie incluși în anchetă. Apoi, trebuie luate măsurile de izolare, carantinare sau de recoltare. Nu este simplu să iei decizia carantinării, îi respingi dreptul la circulație, îl ții în casă două săptămâni.

Oamenii trebuie să aibă răbdare, că facem tot posibilul să-i contactăm. Dacă ne asaltează, să știți că toate cele trei telefoane sunt suprasolicitate. Când oamenii îți cer informații suplimentare, trebuie să le explici, nu poți să fii foarte telegrafic. În plus nu le poți da informații eronate.

30 de persoane din DSP asigură permanența la telefon, de dimineața până seara. Se sună pe toate telefoane pentru Covid, nu doar pe linia destinată acestor apeluri. Dacă cetățenii sunt confirmați pozitiv, pot să apeleze medicul de familie.

Acesta poate da acele criterii de evaluare pe care le știe cu pacientul de pe listă, îi spune pașii și să aibă răbdare că vor fi contactați de noi.

Încercăm să facem față la acest aflux. Un caz face în medie, 2-3 cazuri, dacă nu aplică nicio măsură. Purtarea măștii reduce posibilitățile de a exista contact între surse și receptivi.

Efectele măsurilor se vor vedea în două săptămâni. Sper să vedem o frânare a cazurilor, mai ales că apar bolile respiratorii de sezon”, a afirmat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Vești bune pentru turdeni! Se deschide patinoarul din Parcul Central

Publicat

Moș Nicolae vine mai devreme anul acesta și vine cu o veste bună pentru turdeni! Sâmbătă, 5 Decembrie, ora 14:00, se deschide patinoarul din Parcul Central din Turda.

„Începând cu mic, cu mare, acest an ne-a pus la grea încercare, iar noi ne-am dorit ca în această iarnă să aducem puțin din normalul anilor trecuți.

Așadar, dragi patinatori, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm, vă informăm că deschiderea patinoarului a fost posibilă doar prin stabilirea unui set de măsuri de protecție suplimentare. Astfel că, pe întreaga perioadă desfășurării activității patinoarului, NU se vor închiria patine și NU se va asigura garderoba. De asemenea, în incinta patinoarului este obligatorie purtarea măștii de protecție și a mănușilor.

Programul de funcționare al patinoarului este de Luni până Duminică, 10:00 – 22:00, iar seriile vor funcționa după următorul program:

10:00 – 11:00; 11:00 -12:00; 12:00 – 13:00; 13:30 – 14:30; 14:30 – 15:30; 15:30 – 16:30; 17:00 – 18:00;

18:00 – 19:00; 19:30 – 20:30; 20:30 – 21:30

Tarifele pentru acces:

Copiii cu vârsta ≤ 7 ani: 5 lei

Elevi/Studenți: 8 lei

Adulți: 12 lei

De asemenea, în intervalul orar 16:00 – 18:00, poate fi vizitată și Căsuța lui Moș Crăciun cu respectarea normelor sanitare, stabilite la nivel național”, arată primarul Cristian Matei pe pagina sa de socializare.

Foto: inTurda.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se pun în funcțiune noi semafoare în Cluj-Napoca

Publicat

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunţă punerea în funcțiune a instalațiilor de semaforizare de la 4 treceri de pietoni, situate în următoarele zone:

-trecerea de pietoni de pe strada Traian Vuia, zona intersecției cu strada Brigadierilor;

-trecerea de pietoni de pe strada Plopilor, zona nr. 60-64;

-trecerea de pietoni de pe B-dul Muncii, zona Sinterom;

-trecerea de pietoni de pe B-dul Muncii, zona APIA.

Menționăm că traversarea pietonilor se va face prin acționarea butoanelor.

Rugăm conducătorii auto și pietonii să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO/ Ministrul Transporturilor Lucian Bode inaugurează lotul 1 de pe autostrada Sebeș-Turda

Publicat

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate