Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Cum vor fi cheltuite 30 miliarde de euro din PNRR, în România. Prezintă premierul Florin Cîțu

Publicat


Premierul Florin Cîţu prezintă, miercuri, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat Guvernul. Alături de acesta se află vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

Florin Cîțu: De ce are nevoie România și de împrumuturi? România are nevoie acută și de investiții. Continuăm și anul acesta. Aceste împrumuturi se duc doar la investiții, nu merg în consum. Noi oricum ne împrumutam pentru investiții, iar dobânda este de doar 0 și ceva la sută.

Un alt lucru important e componenta de reformă, lucru pe care toți îl știm. În PNRR am creat o mai mare transparență. Am pus borne clare cu privire la reforme. Reforma sistemului de pensii: vrem să avem un sistem bazat pe contributivitate și sustenabil. Reforma justiției: Reparăm ce au stricat alții. Reforma companiilor de stat: e o problemă sifonarea banului public prin companiile de stat. Reforma salarizării în sistemul public: să legăm performanța de veniturile celor care lucrează.

Erau reforme pe care le făceam oricum, avem acum și finanțarea necesară.

Prin PNRR ne asigurăm că banii vor ajunge în toate colțurile României, toți românii vor beneficia de acești 29,9 miliarde de euro.

Dan Barna: E cea mai importantă componentă de venit raportat la timp pe care a avut-o această țară. România ar fi avut nevoie de reforme chiar dacă nu ar fi fost pandemia. Acest Guvern această asumare de realizare a unor reforme foarte importante pentru generațiile care vin o urmărește. Faptul că UE a decis să aloce un fond important pentru a ajuta țările din UE să treacă mai bine prin pandemie e un instrument foarte important, nu mai putem invoca scuze politice. Ne obligă pe noi, ca țară, să reușim.

Acest program e gândit să acopere toate regiunile de dezvoltare ale României. Un alt criteriu e cel al descentralizării. Autoritățile legale trebuie să își dea dovada competenței.

E valul renovării. Vom avea 2000 de clăriri renovate, care așteptau de ani de zile această reabilitare energetică și seismică.

România are cea mai importantă componentă de infrastructură. Am reușit să rămânem în acest demers deloc simplu, chiar dacă în celelalte țări europene componenta e mult mai mică.

Avem A7, capetele de la A8, avem Nădășelu-Poarta Sălajului, cei peste 400 km de autostradă de care aveam nevoie.

Kelemen Hunor: PNRR este un proiect de țară care în 150 de zile, după foarte multe negocieri a fost depus la CE. Este un plan echilibrat, care în următorii ani va garanta o prosperitate pentru toți, fie că e vorba despre orașe mari sau un sat.

Avem Tranziția verde, investiții inclusiv în biodiversitate. România are obligația de a îndeplini toate criteriile din Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă. Vorbim de domeniul legat de conectarea la sistemul de apă potabilă și colectarea apelor uzate și tratarea acestora. Vor fi peste 1600 km de rețele de apă și peste 2000 km de rețele de canalizare.

Împădurirea României: propunem 45.000 hectare de păduri noi și 10.000 hectare suprafață refăcută, peste 250 de arii protejate cu management nou.

UAT-urile așteaptă investiții. Propunem 4 categorii de beneficiari, de UAT-uri, și o modalitate pentru a nu exista discriminare politică.

În zona de Cultură nu există o necesitate în acest an printre prioritățile CE, dar noi ne-am luptat pentru a obține fonduri să refacem muzee, să facem unele noi, să sprijinim editurile.

Educația: este o sumă de 2,6 miliarde. Punem accent pe reducerea abandonului școalr și educația timpurie. Vor fi 50 de școli noi, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de cazare noi în campusurile univesitare, 140 de crește înființate.

Cristian Ghinea: Doar se vede capătul drumului, urmează evaluarea oficială a CE. Acum găsiți tot PNRR pe site-ul Guvernului. E un plan cu 1200 de pagini, are și anexe tehnice, peste 1000 de pagini. Am fi a treia țară europeană care publică tot PNRR, prima care publică și anexele. Nu există o obligație în acest sens din partea CE.

Mai putem schimba, updata, retrimite anumite chestiuni.

Am pornit la drum cu o supraalocare, dar am redus pe parcurs.

Și programele operaționale au fost trimise la Buxelles și a fost o muncă să nu se suprapună cu proiectele cuprinse în PNRR.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

ITM Cluj: 28 de muncitori prinși că munceau la negru în construcții. Ce AMENZI au primit angajatorii

Publicat

Un număr de 28 de muncitori au fost prinși de inspectorii ITM Cluj că munceau la negru în domeniul construcțiilor, în urma unui control desfășurat în perioada 9.06.2021 – 16.06.2021.

ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 74 de angajatori din judeţul Cluj și a aplicat amenzi în cuantum total de 617.000 lei la un număr de 40 de angajatori.

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați  în  domeniul  relațiilor de muncă sunt munca nedeclarată, la un număr de 29 de angajatori fiind depistate 28 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare.

Lipsă măsuri de protecție

”O persoană a fost găsită în activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca nedeclarată”, arată ITM Cluj

De asemenea, au fost constatate neconformități în domeniul securității și sănătății în muncă pentru care s-au aplicat 11 amenzi  în valoare de  47.000 lei.

”S-au constatat lipsa măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice( lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție), neutilizarea  de echipamente individuale de protecție,  lipsa autorizației echipamentelor de muncă”, au precizat inspectorii ITM Cluj.

Aceștia au mai menționat că au fost sistate 2 locuri de muncă la 2 societăți, pentru pericol grav și iminent de cădere de la înălțime, au fost sistate 11 locuri de muncă din cauza neutilizării echipamentelor individuale de protecție și au fost oprite din funcțiune 5 echipamente de muncă la 5 angajatori,  pentru  pericol  grav  și  iminent  de  electrocutare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

USR PLUS propune ca pe cărțile de identitate sa nu ne mai fie trecute ADRESELE de domiciliu

Publicat

USR PLUS propune ca pe cărțile de identitate să nu ne mai fie trecute adresele de domiciliu, aspect care ar genera „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, anunță copreședintele partidului Dan Barna.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea pe identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe respectiva carte de identitate”spune dan Barna.

El apreciază că acet lucru ar permite „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record de vizitatori la Salina Turda, de Rusalii, cu toate că s-au scumpit biletele

Publicat

De

Salina Turda a scumpit recent toate tarifele practicate, de la intrare și până la utilizarea aparatelor din incintă. Cu toate acestea, de Rusalii s-a înregistrat un record de vizitatori.

Peste 10.000 de persoane au vizitat obiectivul turistic în această minivacanță.

„A fost stabilit un nou record de vizitare al Salinei Turda în minivacanța de Rusalii. Peste 10.000 de turiști, veniți din toate colțurile lumii, au preferat să-și petreacă weekend-ul prelungit în cel mai frumos loc subteran. Ademeniți de frumusețile găzduite de salina noastră, au fost mulți turiști care au optat pentru un sejur complet în orașul nostru.

Așadar, atât pensiunile, hotelurile cât și restaurantele din oraș, au fost ocupate într-o proporție foarte mare în acest weekend prelungit. Ei bine, iată cum Salina Turda, poarta spre inima Transilvaniei, pune orașul nostru pe harta turiștilor de pretutindeni. Desigur, bucuria e cu atât mai mare cu cât vedem că mulți dintre turiștii care ne-au trecut pragul revin cu drag în orașul nostru.

Am certitudinea că acesta este doar începutul, iar în perioada următoare orașul nostru va găzdui și mai mulți oaspeți. Vă asigur că la fel ca și până acum, voi întreprinde toate demersurile necesare pentru ca potențialul turistic al orașului nostru să fie pus în valoare așa cum se cuvine”, a precizat primarul din Turda, Cristian Matei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj nu mai finanțează telegondola de la Turda

Publicat

De

În urmă cu 7 luni a fost semnat un acord de asociere între Consiliul Județean Cluj și Primăria Turda în vederea amenajării unui traseu de telegondolă care să lege mai multe obiective turistice importante: Salina Turda, Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

De atunci însă nu s-a mai făcut nimic.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că cel puțin în acest an nu mai poate să fie făcută această cheltuială pentru că mare parte din bugetul județului s-a îndreptat către unitățile spitalicești în lupta împotriva COVID19.

Totuși, la nivel administrativ, CJ Cluj va duce mai departe proiectul, dacă Primăria Turda face rost de bani.

Anul trecut, Consiliul Județean Cluj anunța că va elabora întreaga documentație tehnică și de urbanism necesară implementării proiectului. De asemenea, forul administrativ județean va asigura și cofinanțarea execuției lucrărilor pe acele tronsoane ale rețelei situate în afara municipiului Turda.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate