Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un vis cu Sfântul Martin

Publicat


bobalna

În 1437, Episcopului romano-catolic de Alba, Gheorghe Lepeş, i s-a părut că venise vremea să mărească taxele bisericești. Într-o noapte îi apăruse în vis Sfântul Martin, cel care și-a dăruit straiele celor săraci, și, apropiindu-se de Sfinția Sa, i-a spus cu un glas duios, privindu-l direct în ochi: „– Dă și tu!”

Sărmanul Lepeș s-a trezit buimac. Încă mai simțea ochii limpezi ai sfântului sfredelindu-l cu privirea. Să dea! Dar de unde să dea?! Parcă el n-ar fi vrut să dea mai mult?

Lui nu-i trecuse prin minte, înaintea multor altora, să construiască mai multe biserici, să le înzestreze cu cât mai multe odoare, ca pe niște mirese care îi aparțineau Domnului și erau, zi și noapte, adăpostul sărmanilor, la bine și la rău, loc de consolare și de găsire a salvării sufletelor? Numai că… de unde? Cum să procure Sfânta Biserică banii de care era nevoie?

Ca întotdeauna până atunci, bietul episcop s-a prăbușit la podea în paraclisul său și a început să caute lumina în rugăciune. S-a rugat o oră, s-a rugat două, iar spre dimineață în mintea lui parcă s-a tras o draperie și lucrurile au început să se vadă mai bine…

Biserica nu era el și nici zidurile de piatră și de lemn ale clădirilor unde slujeau preoții sub semnul crucii. Biserica erau chiar oamenii. Ei aveau nevoi, dar tot ei aveau și o brumă de avuție, cât de mică… Erau bogați și săraci, mai puțin bogați și mai puțin săraci… Erau oameni de toate felurile, turma Domnului era pestriță rău… Dar cine era atât de sărac încât să nu poată da și altuia mai sărman decât el?

Moneda cea nouă

… După ce a convocat întrunirea preoților din dieceza transilvană aflați sub autoritatea lui, măria sa episcopul de Alba a pus pecetea pe hrisovul unde diacul episcopal înscrisese hotărârea tuturor celor în sutană care i se alăturaseră. Nu era vorba să pretindă pe seama crucii mai mulți bani, asta ar fi fost o înțelegere greșită a gândului înțelept al preînalților. Era suficient mult mai puțin de atât: să li se ceară bunilor credincioși păstoriți să plătească în moneda cea nouă, de curând bătută de maiestatea sa regele.

… La ceva vreme după cererea decimei adunate în folosul Bisericii numai și numai în moneda cea nouă, mai rară și deci mai scumpă decât cea dinainte, în fața ierarhului catolic s-a înfățișat o mână de oameni veniți la el cu căciulile în mână, care i s-au așezat în genunchi.

– Mărite episcop – a zis unul cu chip fioros, despre care a aflat pe loc că e Ioan Românul și că vine din satul Florești, din ținutul Clujului. – A plăti ce ne cere biserica acum nu e cu putință. Nu e spre binele oamenilor dacă ușurarea inimii înseamnă împovărarea vieții, a trupului. Scapă-ne de năpastă!

– Fiule, nu lăsa Diavolul să vorbească în numele tău! Ceea ce dai Sfintei Biserici Apostolice, tot la tine se întoarce pe altă cale.

Răscoala de la Bobâlna

Degeaba i-au sărit și alte voci într-ajutor, câutând să îi explice măritului episcop amarul și grija lor. Delegația de țărani s-a întors în cele din urmă cum a venit. Și peste câteva zile, flacăra unei răscoale s-a aprins în satul Bobâlna și a ars neîntrerupt o vreme, prinzând în arșița ei și castele nobiliare, sfărâmând oști ale magnaților și umilindu-l pe episcopul îmbrăcat acum în armură și cu spada cea tăioasă în mână.

„– Dă și tu!” ajunsese acum, în mintea lui Lepes, un îndemn ostășesc. Sfântul Martin îl făcea acum să rotească spada pe deasupra capului, crestând de țeastă pe răsculații care se țineau prea aproape de el… Întortocheate sunt căile Domnului…

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



EVENIMENT

Chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu prezintă la Palatul Cotroceni Planul Național de Combatere a Cancerului

Publicat

De

patriciu

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și preşedinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României, va prezenta miercuri la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, Planul Național de Combatere a Cancerului.  

Evenimentul este organizat de către Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, la data de 19 ianuarie a.c, începând cu ora 17.00, și va fi transmis live pe Facebook.com/klausiohannis.

Agenda evenimentului

  • Ora 17.01 – Cuvânt de bun venit adresat de moderator – conf.univ.dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică
  • Orele 17.03-18.00 – Alocuţiuni:
  1. E.S. Dl Klaus Werner IOHANNIS, Preşedintele României
  2. Dr. Nelu TĂTARU, deputat, președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților
  3. Prezentare plan – Prof. univ. dr. Patriciu-Andrei ACHIMAŞ-CADARIU, deputat, președintele Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivel parlamentar
  4. Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății
  5. Conf. univ. dr. Michael SCHENKER, președintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătății
  6. Dl Cezar IRIMIA, președintele Federației asociațiilor bolnavilor de cancer din România
  7. Dr. Marius GEANTĂ, președintele Centrului pentru inovație în medicină
  8. Dna Nicoleta PAULIUC, senator, supraviețuitoare de cancer și inițiatoarea Legii Supraviețuitorului de Cancer

Planul Național de Combatere a Cancerului include un ansamblu de măsuri comprehensive care vizează prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc: Anul 2022 va fi anul în care vom trimite COVID19 în ISTORIE

Publicat

De

emil boc doza a treia

Primarul Emil Boc a declarat, marți, că anul 2022 va fi anul în care pandemia COVID19 va fi trimisă în istorie.

Declarația edilului vine în contextul în care acesta își dorește să susțină mai departe formele de învățare online de calitate în municipiu, inclusiv prin alocarea unor vouchere de 500 de lei pentru perfecționarea profesorilor.

Astăzi, gradul de ocupare a paturilor din Cluj în contextul pandemiei este de 28%, mult sub pragul de 75%, când elevii nu mai merg fizic la cursuri.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 dezbătut public în 27 ianuarie

Publicat

De

boc buge

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică cu privire la Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022. Bugetul general este în valoare de 434.483.383 euro, în creștere cu 1,13% față de anul trecut.

În perioada 12-17 ianuarie 2022, proiectul de buget se află în etapa consultării publice și poate fi consultat AICI.

Primarul Emil Boc a anunțat, marți, că în data de 27 ianuarie va fi organizată dezbaterea publică pe tema bugetului, care va fi aprobat pe 8 februarie.

Prioritățile pe acest an pot fi consultate pe site-ul Primăriei.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE. FOTO. Cad țigle pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca

Publicat

De

tigle 1

Pompierii clujeni au intervenit marți în urma unei solicitări privind țigle căzute pe trotuarul Bulevardului Eroilor din Cluj-Napoca.

La fața locului a fost trimisă o autospecială cu scară pentru îndepărtarea țiglelor de pe acoperișul clădirilor din zonă, care constituie un pericol pentru cetățeni.

Vom reveni cu detalii.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

tigle 2

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate