Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un vis cu Sfântul Martin

Publicat


bobalna

În 1437, Episcopului romano-catolic de Alba, Gheorghe Lepeş, i s-a părut că venise vremea să mărească taxele bisericești. Într-o noapte îi apăruse în vis Sfântul Martin, cel care și-a dăruit straiele celor săraci, și, apropiindu-se de Sfinția Sa, i-a spus cu un glas duios, privindu-l direct în ochi: „– Dă și tu!”

Sărmanul Lepeș s-a trezit buimac. Încă mai simțea ochii limpezi ai sfântului sfredelindu-l cu privirea. Să dea! Dar de unde să dea?! Parcă el n-ar fi vrut să dea mai mult?

Lui nu-i trecuse prin minte, înaintea multor altora, să construiască mai multe biserici, să le înzestreze cu cât mai multe odoare, ca pe niște mirese care îi aparțineau Domnului și erau, zi și noapte, adăpostul sărmanilor, la bine și la rău, loc de consolare și de găsire a salvării sufletelor? Numai că… de unde? Cum să procure Sfânta Biserică banii de care era nevoie?

Ca întotdeauna până atunci, bietul episcop s-a prăbușit la podea în paraclisul său și a început să caute lumina în rugăciune. S-a rugat o oră, s-a rugat două, iar spre dimineață în mintea lui parcă s-a tras o draperie și lucrurile au început să se vadă mai bine…

Biserica nu era el și nici zidurile de piatră și de lemn ale clădirilor unde slujeau preoții sub semnul crucii. Biserica erau chiar oamenii. Ei aveau nevoi, dar tot ei aveau și o brumă de avuție, cât de mică… Erau bogați și săraci, mai puțin bogați și mai puțin săraci… Erau oameni de toate felurile, turma Domnului era pestriță rău… Dar cine era atât de sărac încât să nu poată da și altuia mai sărman decât el?

Moneda cea nouă

… După ce a convocat întrunirea preoților din dieceza transilvană aflați sub autoritatea lui, măria sa episcopul de Alba a pus pecetea pe hrisovul unde diacul episcopal înscrisese hotărârea tuturor celor în sutană care i se alăturaseră. Nu era vorba să pretindă pe seama crucii mai mulți bani, asta ar fi fost o înțelegere greșită a gândului înțelept al preînalților. Era suficient mult mai puțin de atât: să li se ceară bunilor credincioși păstoriți să plătească în moneda cea nouă, de curând bătută de maiestatea sa regele.

… La ceva vreme după cererea decimei adunate în folosul Bisericii numai și numai în moneda cea nouă, mai rară și deci mai scumpă decât cea dinainte, în fața ierarhului catolic s-a înfățișat o mână de oameni veniți la el cu căciulile în mână, care i s-au așezat în genunchi.

– Mărite episcop – a zis unul cu chip fioros, despre care a aflat pe loc că e Ioan Românul și că vine din satul Florești, din ținutul Clujului. – A plăti ce ne cere biserica acum nu e cu putință. Nu e spre binele oamenilor dacă ușurarea inimii înseamnă împovărarea vieții, a trupului. Scapă-ne de năpastă!

– Fiule, nu lăsa Diavolul să vorbească în numele tău! Ceea ce dai Sfintei Biserici Apostolice, tot la tine se întoarce pe altă cale.

Răscoala de la Bobâlna

Degeaba i-au sărit și alte voci într-ajutor, câutând să îi explice măritului episcop amarul și grija lor. Delegația de țărani s-a întors în cele din urmă cum a venit. Și peste câteva zile, flacăra unei răscoale s-a aprins în satul Bobâlna și a ars neîntrerupt o vreme, prinzând în arșița ei și castele nobiliare, sfărâmând oști ale magnaților și umilindu-l pe episcopul îmbrăcat acum în armură și cu spada cea tăioasă în mână.

„– Dă și tu!” ajunsese acum, în mintea lui Lepes, un îndemn ostășesc. Sfântul Martin îl făcea acum să rotească spada pe deasupra capului, crestând de țeastă pe răsculații care se țineau prea aproape de el… Întortocheate sunt căile Domnului…

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Când începe cel mai lung și ASPRU post din an, Postul Paștelui, pentru ortodocși și catolici

Publicat

Creștinii ortodocși încep Postul Paștelui pe 27 februarie și îl încheie pe 15 aprilie, potrivit Calendarului Creștin-Ortodox 2023, scrie Alba24.ro. La catolici, Postul Mare începe și se termină cu o săptămâna mai devreme. 

Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.

În 2023, Paștele ortodox și Paștele catolic nu vor coincide, ca dată. Paștele se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Au fost și excepții, în unii ani când datele au coincis.

Când pică Paştele Ortodox în 2023

Paște 2023 – 16 aprilie

Când pică Paştele Catolic în 2023

Paște 2023 – 9 aprilie

Zile libere de Paște 2023 – minivacanță de 4 zile

Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare (din 2018).

14 aprilie 2023 – Vinerea mare
16 aprilie 2023 – Paște Ortodox (duminică)
17 aprilie 2022– A doua zi de Paște Ortodox (luni)
Va fi, practic o minivacanță de 4 zile, inclusiv sâmbăta care este nelucrătoare pentru mulți dintre români.

La fel este și pentru Paștele catolic, doar că datele diferă.

Când este Lăsata Secului înainte de Postul Paștelui 2023

Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 19 februarie 2023. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Postul Paștelui 2023: ce reguli trebuie să respecte credincioșii?

În popor Postul Paștelui mai este denumit și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune, spun preoții.

Cum se ține Postul

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

– în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

– miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii 40 de mucenici și duminicile din post.

De BunaVestire (25 martie și de Florii (17 aprilie) este dezlegare la pește.

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn şi este interzis fumatul şi alcoolul.

După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea.

În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu, potrivit Bisericii.

De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele.

De ce durează Postul Paștelui 40 de zile

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine:

– potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17);
– patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6);
– Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28);
– ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10);
– Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2).

Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de sec. IV, ca timp de pregătire a catehumenilor pentru botez, adică pentru re-naşterea sau înnoirea spirituală.

Zile de post si posturi – Calendar Ortodox 2023

Sunt mai multe perioade în care creștinii trebuie să țină post potrivit rânduielilor bisericești prezentate de crestinortodox.ro

-Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
-Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
-Taierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul ( 29 august )
-Înălțarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
-Postul Sfintelor Paști ( 27 februarie – 15 aprilie )
-Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 12 iunie – 28 iunie )
-Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
-Postul Nașterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În weekend vin ZĂPEZILE și ploile. Din noaptea de joi, un CICLON va intra în România

Publicat

Estul și centrul Europei se va întâlni cu zăpada în acest weekend. Un ciclon mediteraneean se formează miercuri, anunță meteorologii și va purta precipitații semnificative va afecta începând cu noaptea de joi spre vineri și în România, conform Alba24.ro.

Astfel, în unele regiuni, mai ales zona subcarpatică a Meridionalilor și în Carpații Meridionali, ninsorile vor forma straturi semnificative de zăpadă, chiar și de jumătate de metru.

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, a detaliat situația pentru Digi24.ro.

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est.

Traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, sau gradul de precizie nu este foarte ridicat.

Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare.

În partea de sud – est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie.

În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente.

Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru.

M-aș hazarda dacă aș spune că vor exista și alte zone unde stratul de zăpadă va fi consistent”.

Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 de kilometri, acest lucri poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă.

Weekend rece în toată Europa

Weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu – 6, – 8 grade sub normalul perioadei. Sunt șanse foarte mari ca ultimul weekend din ianuarie să aducă un episod de viscol sever.

Iarna vine în forţă și în Europa. E viscol, ninge și e ger inclusiv în regiuni unde, în această perioadă a anului, temperaturile sunt mai blânde.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același.

Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Vremea joi, 26 ianuarie 2023

În regiunile extracarpatice vremea va fi în general închisă.

Aria ninsorilor va cuprinde şi zona montană, iar în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură se va depune strat nou de zăpadă, posibil mai consistent.

În vestul, centrul şi nord-vestul ţării cerul va fi temporar noros, iar mai ales spre sfârşitul intervalului pe alocuri va ninge slab.

Se va produce polei, cu o probabilitate mai ridicată în Muntenia şi în sudul Moldovei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 7 grade, iar cele minime între – 6 şi 4 grade, mai ridicate pe litoral.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO.Milionarul Ștefan Vuza, cu investiții și în Cluj, este cel mai mare colecționar de LEGO din lume. Are peste 4.500 de modele

Publicat

lego 1

Milionarul român Ștefan Vuza, care deține printre altele combinatul Chimcomplex și are investiții și în Cluj-Napoca, deține, pe lângă o avere de peste 530 de milioane de euro și cea mai mare colecție privată de LEGO din lume.

stefan vuza

„Sunt colecționar de Lego. Am început acum 19 ani și în timp am construit cea mai mare colecție privată de Lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul inițial! Ca antreprenor când nu găseam soluții la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de Lego și construiam, de multe ori fără harta. Lego te ajută exponențial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane și pentru mine a reprezentat “odihnă activă”!

lego 2

lego 3

În fotografii se văd 4 tematici din cele 12: City Lego, Star Wars Lego, Creator Lego și Technic Lego. Colecția completă este compusă din încă 8 teme cu 4.520 de modele, la care am lucrat personal 95% și care se desfășoară pe o suprafață de 3.200 de metri pătrați.

lego 4

Voi ce mai colecționați?”, scrie milionarul pe LinkedIn.

Ștefan Vuza pregătește un concept care presupune închirierea unui spațiu într-un mall din București pentru a expune pe o suprafață de 5.000 de mp întreaga colecție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un copil a rămas BLOCAT într-o mașină la un mall din Cluj-Napoca. A intervenit SMURD

Publicat

Un copil a rămas blocat, miercuri seara, într-un autoturism aflat în parcare la centrul comercial VIVO din Cluj-Napoca.

Pompierii au intervenit pentru a-l extrage din mașină.

„Este vorba de un copil de un an jumate căruia părinții i-au lăsat cheia de la mașină ca să se joace în timp ce ei aranjau cumpărăturile în portbagaj. Micuțul a blocat ușile iar părinții s-au panicat, nereușind să deschidă mașina. Copilul este în regulă, n-a pățit nimic”, au transmis reprezentanți ai ISU Cluj.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax