EVENIMENT
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un poem pentru Apollo

Adrian Wolphard (1491 – 1544), filolog umanist și poet născut într-o familie de sași transilvăneni, a studiat filosofia, teologia și medicina la Universitatea din Viena. El a aparținut, ca și István Taurinus (Ștefan Stieröchsel, 1485 – 1519), generației care și-a dobândit cultura umanistă sub îndrumarea universitarului vienez Joachimus Vadianus (1484 – 1551).
Pe când se afla în reședința imperială de pe Dunăre și avea numai douăzeci și unu de ani i-a dedicat împăratului Maximilian un elogiu publicat sub titlul de Panegyris Ad invictissimum Caesarem Maximilianum. Semper Augustum (Viena, 1512).
Ulterior, s-a întors la Cluj, unde s-a alăturat cercului lui Ferenc Várdai (1474 – 1524), episcopul Transilvaniei. El a trimis eclogele sale și textul scris în hexametri pe tema războiului țărănesc al lui Gheorghe Doja la maestrul său, Vadianus, pentru critici. Din păcate însă, întreagă această producție poetică s-a pierdut.
Câțiva ani mai târziu, în 1516-1517, a ajuns canonic la Alba Regală și paroh al Saxoniei. Pasiunea lui pentru studiu și, fără îndoială, și ambiția de a obține un loc mai reprezentativ pe scara socială a timpului l-au mânat către universitățile italiene. Între 1521 – 1523 a studiat dreptul la Bologna unde a și devenit doctor în drept. Anii de formație în Italia l-au marcat profund și pentru totdeauna.
Paroh la Cluj
S-a stabilit ca paroh la Cluj. Aici a fost predecesorul direct al lui Gáspár Heltai, care se referă la el cu numele maghiarizat de Adorján Enyedi (Adrian Aiudeanul).
Casa lui din Cluj a fost de aceea construită cu maeștri aduși din Italia. Până astăzi ea este considerată cel mai important monument renascentist din oraș. Wolphard a fost un mare iubitor de carte și pasionat de artă.
A făcut demersuri pentru a sluji cultul literar al lui Janus Pannonius care i-au asigurat un îndelungat renume postum.
Legenda spune că, într-una din zilele frământate de după ridicarea la luptă a secuilor și a celorlalți oșteni adunați pentru cruciada împotriva turcilor în tabăra de la Buda, când secuiul Gheorghe Doja a întors armele împotriva magnaților țării, pe când vești tot mai înspăimântătoare veneau cu fiecare ștafetă în goana cailor înspumați, după slujba ținută în biserica cetății de la poalele Feleacului, Adrian Wolphard a ieșit pe poarta templului.
Semn divin
Dintr-o dată sulițele unei lumini de aur i s-au înfipt direct în ochi, orbindu-l o clipă și făcându-l să-și șteargă lacrimile țâșnite spontan. Niciodată soarele nu îl orbise în acest fel.
Când a putut privi din nou împrejur, în față i s-a înfățișat lucrarea Domnului așa cum nu ar fi crezut că o va putea vedea vreodată. Dincolo de turnurile și porțile ce încununau zidul cetății Cluj ca o diademă de piatră, conferindu-i tărie, se înălțau dealurile cu pomi și iarbă sub o lumină caldă, ca a perelor coapte, dar având și ceva din dulceața mierii.
Și iarba, frunzele tremurau vag, unduirea lor strălucind în soare ca un teritoriu paradisiac.
Peisajul acela tihnit dintr-o lume supusă neliniștilor, care aștepta de la o zi la alta să fie prădată, siluită, trecută prin sânge de răsculații dezlănțuiți sau de banderiile nobiliare asmuțite pe urmele lor, i s-a părut a fi un neîndoielnic semn divin.
Cine să facă soarele să strălucească astfel pe deasupra Clujului, binecuvântându-l? Numai Atotputernicul…
Poemul lui Apollo
Dar Wolphard avea o pudoare. El nu își îngăduia să aducă numele lui Dumnezeu în clipă, dincolo de nemurirea și măreția sa veșnică.
Așa că, prins de un elan interior nestăvilit, tânjind și după însorita Italie despre care atâtea auzise și către care visa să se îndrepte, spre a-și duce mai departe știința de carte, a luat pana, odată ajuns în casa parohială, și a așternut un poem, dedicându-l lui Apollo.
Moda umanistă îl obliga să deghizeze realitățile imediate în straiele mult admiratei antichități eline, iar Apollo, zeul luminii și patron al artelor, nu era, în acest caz, decât instrumentul privilegiat al Demiurgului creștin în care credea cu toată tăria.
Așa s-a născut ilustrul poem dedicat lui Apollo.
Dic mihi Castalidum dux optime, Phoebe, Sororum,
Est ubi, qua mulces numina, dia chelys?
Saepe sono cuius rapidus stetit amnis, et altis
Montibus obstupuere ferae.
Dic, rogo, nec causam libeat celasse, quid haeres?
Moestus et in nigram lumina figis humum?
Adrian Wolphard a rămas astfel în istoria literelor umaniste ca poet al zeului luminii și al artelor, simbol al încrederii în viață și în adevăr.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.
În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.
Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.
Ce înseamnă asta pentru români?
- Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
- Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
- Prețurile la alimente vor crește.
- Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
- România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.
Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.
Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.
Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.
România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.
EVENIMENT
Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.
Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.
David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa
Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.
Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.
La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.
Un aeroport regional de referință
Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.
„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
Despre ACI Europe
ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.
Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.
”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.
După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.
Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.
Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.
EVENIMENT
FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.
Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”
Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.
”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.