Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un poem pentru Apollo

Publicat


Adrian Wolphard (1491 – 1544), filolog umanist și poet născut într-o familie de sași transilvăneni, a studiat filosofia, teologia și medicina la Universitatea din Viena. El a aparținut, ca și István Taurinus (Ștefan Stieröchsel, 1485 – 1519), generației care și-a dobândit cultura umanistă sub îndrumarea universitarului vienez Joachimus Vadianus (1484 – 1551).

Pe când se afla în reședința imperială de pe Dunăre și avea numai douăzeci și unu de ani i-a dedicat împăratului Maximilian un elogiu publicat sub titlul de Panegyris Ad invictissimum Caesarem Maximilianum. Semper Augustum (Viena, 1512).

Ulterior, s-a întors la Cluj, unde s-a alăturat cercului lui Ferenc Várdai (1474 – 1524), episcopul Transilvaniei. El a trimis eclogele sale și textul scris în hexametri pe tema războiului țărănesc al lui Gheorghe Doja la maestrul său, Vadianus, pentru critici. Din păcate însă, întreagă această producție poetică s-a pierdut.

Câțiva ani mai târziu, în 1516-1517, a ajuns canonic la Alba Regală și paroh al Saxoniei. Pasiunea lui pentru studiu și, fără îndoială, și ambiția de a obține un loc mai reprezentativ pe scara socială a timpului l-au mânat către universitățile italiene. Între 1521 – 1523 a studiat dreptul la Bologna unde a și devenit doctor în drept. Anii de formație în Italia l-au marcat profund și pentru totdeauna.

Paroh la Cluj

S-a stabilit ca paroh la Cluj. Aici a fost predecesorul direct al lui Gáspár Heltai, care se referă la el cu numele maghiarizat de Adorján Enyedi (Adrian Aiudeanul).

Casa lui din Cluj a fost de aceea construită cu maeștri aduși din Italia. Până astăzi ea este considerată cel mai important monument renascentist din oraș. Wolphard a fost un mare iubitor de carte și pasionat de artă.

A făcut demersuri pentru a sluji cultul literar al lui Janus Pannonius care i-au asigurat un îndelungat renume postum.

Legenda spune că, într-una din zilele frământate de după ridicarea la luptă a secuilor și a celorlalți oșteni adunați pentru cruciada împotriva turcilor în tabăra de la Buda, când secuiul Gheorghe Doja a întors armele împotriva magnaților țării, pe când vești tot mai înspăimântătoare veneau cu fiecare ștafetă în goana cailor înspumați, după slujba ținută în biserica cetății de la poalele Feleacului, Adrian Wolphard a ieșit pe poarta templului.

Semn divin

Dintr-o dată sulițele unei lumini de aur i s-au înfipt direct în ochi, orbindu-l o clipă și făcându-l să-și șteargă lacrimile țâșnite spontan. Niciodată soarele nu îl orbise în acest fel.

Când a putut privi din nou împrejur, în față i s-a înfățișat lucrarea Domnului așa cum nu ar fi crezut că o va putea vedea vreodată. Dincolo de turnurile și porțile ce încununau zidul cetății Cluj ca o diademă de piatră, conferindu-i tărie, se înălțau dealurile cu pomi și iarbă sub o lumină caldă, ca a perelor coapte, dar având și ceva din dulceața mierii.

Și iarba, frunzele tremurau vag, unduirea lor strălucind în soare ca un teritoriu paradisiac.

Peisajul acela tihnit dintr-o lume supusă neliniștilor, care aștepta de la o zi la alta să fie prădată, siluită, trecută prin sânge de răsculații dezlănțuiți sau de banderiile nobiliare asmuțite pe urmele lor, i s-a părut a fi un neîndoielnic semn divin.

Cine să facă soarele să strălucească astfel pe deasupra Clujului, binecuvântându-l? Numai Atotputernicul…

Poemul lui Apollo

Dar Wolphard avea o pudoare. El nu își îngăduia să aducă numele lui Dumnezeu în clipă, dincolo de nemurirea și măreția sa veșnică.

Așa că, prins de un elan interior nestăvilit, tânjind și după însorita Italie despre care atâtea auzise și către care visa să se îndrepte, spre a-și duce mai departe știința de carte, a luat pana, odată ajuns în casa parohială, și a așternut un poem, dedicându-l lui Apollo.

Moda umanistă îl obliga să deghizeze realitățile imediate în straiele mult admiratei antichități eline, iar Apollo, zeul luminii și patron al artelor, nu era, în acest caz, decât instrumentul privilegiat al Demiurgului creștin în care credea cu toată tăria.

Așa s-a născut ilustrul poem dedicat lui Apollo.

Dic mihi Castalidum dux optime, Phoebe, Sororum,

Est ubi, qua mulces numina, dia chelys?

Saepe sono cuius rapidus stetit amnis, et altis

Montibus obstupuere ferae.

Dic, rogo, nec causam libeat celasse, quid haeres?

Moestus et in nigram lumina figis humum?

Adrian Wolphard a rămas astfel în istoria literelor umaniste ca poet al zeului luminii și al artelor, simbol al încrederii în viață și în adevăr.

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Aveți mașină mai veche de 15 ani? Impozitul ar putea CREȘTE considerabil

Publicat

Proprietarii unor mașini mai vechi de 15 ani ar putea să plătească un impozit mai mare față de cel pe care-l plătesc în prezent. Suma ar putea ajunge chiar și la 900 de lei pe an. Autoritățile se gândesc să modifice codul fiscal pentru că parcul auto din România este îmbătrânit și poluează aerul foarte mult.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că țara noastră trebuia să ia urgent anumite măsuri, deoarece Uniunea Europeană își dorește să revoluționeze piața auto, iar primul pas este acela de a le propune dealerilor auto să vândă doar modele electrice.

Conform ultimelor studii, în România există un total de opt milioane de mașini, iar 40% dintre acestea sunt mai vechi de 17 ani. Media de vârstă a unei mașini din România este cu cinci ani mai mare decât media europeană.

„Comisia Europeană propune introducerea unei taxe în carburant”

Tanczos Barna a vorbit de faptul că Uniunea Europeană încurajează achiziționarea mașinilor electrice pentru a reduce poluarea. O lege ar putea să fie implementată în anul 2035. Comisia Europeană dorește ca toate modelele vândute de dealerii auto să fie electrice, fără emisii de carbon. Până se va aplica această măsură, România trebuie să scape de toate mașinile mai vechie de 15 ani de pe străzi.

Astfel, autoritățile iau în calcul să vină în sprijinul românilor care nu au venituri mari pentru a-și schimba mașinile vechi. Aceștia ar putea primi suma de 3.000 de euro. Prin programul Rabla primesc 1.500 de euro, dacă îşi cumpără o maşină pe motorină sau benzină. Guvernul se mai gândește și la câteva soluții pentru a descuraja importul de autoturisme la mâna a doua.

Banii pe care autoritățile îi vor pune la bătaie ar putea veni dintr-un fond oferit de Uniunea Europeană pentru a-i ajuta pe proprietarii fără posibilități financiare. Se vor aplica însă şi câteva măsuri de descurajare. Pe lângă modificarea codului fiscal, Comisia Europeană propune introducerea unei taxe în carburant pe care şoferii să o plătească în țările membre care nu au reuşit să reducă poluarea pe şosele.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se caută soluții pentru a opri VALUL 4. Stimulente și INTERDICȚII pentru persoanele NEVACCINATE. Scenarii în coaliție

Publicat

De

Vicepremierul Dan Barna a declarat că ar putea exista mai multe stimulente pentru persoanele care doresc să se vaccineze anti-Covid, de la vouchere, până la o loterie pe utilaje agricole. De asemenea, în coaliția de guvernare s-a vorbit și despre interdicții sau obligativitatea medicilor de a se vaccina.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că vaccinarea este singura soluţie „pentru a nu ne mai întoarce la perioada care ne-a chinuit atât de mult”.

„Am discutat chiar în şedinţa coaliţiei de săptămâna aceasta acest subiect. Au fost prezentate mai multe variante asupra cărora premierul şi-a exprimat pentru o parte dintre ele susţinerea.

E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene de a continua să încurajăm şi să susţinem campania de vaccinare”, a explicat Dan Barna, la Guvern.

La mall doar cei vaccinați?

Potrivit acestuia, în condiţiile unui val patru al pandemiei de Covid-19, care va avea un efect de stimul pentru o parte a populaţiei nevaccinate, sunt două tipuri de măsuri: de încurajare şi de stimulare, precum şi celelalte tipuri de măsuri luate de alte ţări, printre care „existenţa vaccinării să fie o condiţionalitate” pentru cadrele medicale sau pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, cum ar fi mersul la mall.

Citește și: ZI LIBERĂ dacă te vaccinezi! Președintele Iohannis a PROMULGAT legea

„Sunt diverse stimulente. Nu o să detaliez acum, pentru că, până nu avem un acord şi cu colegii din CNSU, n-aş vrea să arunc în spaţiul public promisiuni care apoi să nu fie onorate. Mesajul este foarte clar: dacă nu vrem să ne întoarcem la perioada de restricţii, care ne-a chinuit atât de mult, este necesar să ne vaccinăm.

Şi, atunci, gândim toate tipurile de măsuri posibile prin care să-i încurajăm pe oameni în mediul rural, mai ales că acolo avem o rată foarte mică, să meargă să se vaccineze. Nu în bani direct, dar se discută diverse variante de vouchere sau genul acesta de stimulente, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze.

S-a discutat subiectul unei posibile loterii, chiar în utilaje agricole, astfel încât să fie şi stimulente la care să rezoneze cei din mediul rural”, a detaliat vicepremierul.

„Nu avem altă șansă decât să creștem numărul persoanelor vaccinate”

El a menţionat că astfel de măsuri vor fi aprobate, cel mai probabil, în perioada următoare, obiectivul principal fiind reactivarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, înainte să existe o creştere a cifrelor, „care uşor, uşor se întâmplă”.

„Vaccinarea este o soluţie, nu avem altă şansă decât să creştem numărul persoanelor vaccinate. Premierul coordonează campania de vaccinare, vom vedea care vor fi deciziile finale”, a adăugat Dan Barna.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

INCREDIBIL! În pandemie, românii au lucrat MAI MULT decât media europeană

Publicat

Anul trecut, numărul orelor lucrate a scăzut cu aproape 10% în România, față de 2019, arată datele Eurostat. Scăderea din România este sub media europeană, de 12%.

Scăderea poate fi explicată prin măsurile luate ca răspuns la pandemia COVID-19, care a determinat mulți oameni să alterneze între perioade de muncă și perioade de absență de la muncă în 2020. Ca urmare, mai mulți oameni au lucrat mai puține ore decât de obicei și au lipsit de la locul de muncă.

La nivel național, a existat o scădere a orelor lucrate în toate statele membre. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia (-19,7%), Spania (-19,5%), Portugalia și Italia (ambele -19,0%).

Țările UE în care s-a înregistrat reduceri mai mici de 5% sunt Finlanda (-4,4%), Danemarca și Luxemburg (ambele -4,1%) și Olanda (-3,2%).

Pe întreg teritoriul UE, 26,9 milioane de persoane ocupate au raportat că au lucrat mai puțin decât programul obișnuit de lucru în 2020. în timp ce în 2019 numărul era de 24,4 milioane de persoane angajate.

Motivul principal al creșterii numărului de persoane care au lucrat mai puține ore decât de obicei în 2020 a fost disponibilizarea temporară: numărul disponibilizărilor temporare a crescut de la 0,5 milioane în 2019 la 3,9 milioane în 2020.

În plus, 5,8 milioane de persoane au lucrat mai puține ore decât în ​​mod obișnuit din alte motive (care includ concedii parentale și speciale, precum și educația și formarea) în 2020, în creștere de la 4,7 milioane în 2019.

În aceeași perioadă, numărul persoanelor care au lucrat mai mult decât orele obișnuite a scăzut, indiferent de motivul pentru care lucrează mai mult. Numărul de persoane careau lucrat ore suplimentare a scăzut de la 7,3 milioane în 2019 la 5,8 milioane în 2020.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 526.000 de doze de vaccin au fost administrate la Cluj până acum

Publicat

Prefectura Cluj anunță că 696 de clujeni s-au vaccinat în ultima zi.

Au fost vaccinați la drive through 84 de clujeni.

104 clujeni au fost vaccinați la cabinetele medicilor de familie.

În total, până astăzi, au fost administrate 526.482 doze de vaccin, 269.802 din prima doză, 256.680 doza a doua.

În ultimele 24 de ore a fost raportată 1 reacție adversă.

În total 475 de clujeni au raportat reacții adverse.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate