EVENIMENT
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un poem pentru Apollo
Adrian Wolphard (1491 – 1544), filolog umanist și poet născut într-o familie de sași transilvăneni, a studiat filosofia, teologia și medicina la Universitatea din Viena. El a aparținut, ca și István Taurinus (Ștefan Stieröchsel, 1485 – 1519), generației care și-a dobândit cultura umanistă sub îndrumarea universitarului vienez Joachimus Vadianus (1484 – 1551).
Pe când se afla în reședința imperială de pe Dunăre și avea numai douăzeci și unu de ani i-a dedicat împăratului Maximilian un elogiu publicat sub titlul de Panegyris Ad invictissimum Caesarem Maximilianum. Semper Augustum (Viena, 1512).
Ulterior, s-a întors la Cluj, unde s-a alăturat cercului lui Ferenc Várdai (1474 – 1524), episcopul Transilvaniei. El a trimis eclogele sale și textul scris în hexametri pe tema războiului țărănesc al lui Gheorghe Doja la maestrul său, Vadianus, pentru critici. Din păcate însă, întreagă această producție poetică s-a pierdut.
Câțiva ani mai târziu, în 1516-1517, a ajuns canonic la Alba Regală și paroh al Saxoniei. Pasiunea lui pentru studiu și, fără îndoială, și ambiția de a obține un loc mai reprezentativ pe scara socială a timpului l-au mânat către universitățile italiene. Între 1521 – 1523 a studiat dreptul la Bologna unde a și devenit doctor în drept. Anii de formație în Italia l-au marcat profund și pentru totdeauna.
Paroh la Cluj
S-a stabilit ca paroh la Cluj. Aici a fost predecesorul direct al lui Gáspár Heltai, care se referă la el cu numele maghiarizat de Adorján Enyedi (Adrian Aiudeanul).
Casa lui din Cluj a fost de aceea construită cu maeștri aduși din Italia. Până astăzi ea este considerată cel mai important monument renascentist din oraș. Wolphard a fost un mare iubitor de carte și pasionat de artă.
A făcut demersuri pentru a sluji cultul literar al lui Janus Pannonius care i-au asigurat un îndelungat renume postum.
Legenda spune că, într-una din zilele frământate de după ridicarea la luptă a secuilor și a celorlalți oșteni adunați pentru cruciada împotriva turcilor în tabăra de la Buda, când secuiul Gheorghe Doja a întors armele împotriva magnaților țării, pe când vești tot mai înspăimântătoare veneau cu fiecare ștafetă în goana cailor înspumați, după slujba ținută în biserica cetății de la poalele Feleacului, Adrian Wolphard a ieșit pe poarta templului.
Semn divin
Dintr-o dată sulițele unei lumini de aur i s-au înfipt direct în ochi, orbindu-l o clipă și făcându-l să-și șteargă lacrimile țâșnite spontan. Niciodată soarele nu îl orbise în acest fel.
Când a putut privi din nou împrejur, în față i s-a înfățișat lucrarea Domnului așa cum nu ar fi crezut că o va putea vedea vreodată. Dincolo de turnurile și porțile ce încununau zidul cetății Cluj ca o diademă de piatră, conferindu-i tărie, se înălțau dealurile cu pomi și iarbă sub o lumină caldă, ca a perelor coapte, dar având și ceva din dulceața mierii.
Și iarba, frunzele tremurau vag, unduirea lor strălucind în soare ca un teritoriu paradisiac.
Peisajul acela tihnit dintr-o lume supusă neliniștilor, care aștepta de la o zi la alta să fie prădată, siluită, trecută prin sânge de răsculații dezlănțuiți sau de banderiile nobiliare asmuțite pe urmele lor, i s-a părut a fi un neîndoielnic semn divin.
Cine să facă soarele să strălucească astfel pe deasupra Clujului, binecuvântându-l? Numai Atotputernicul…
Poemul lui Apollo
Dar Wolphard avea o pudoare. El nu își îngăduia să aducă numele lui Dumnezeu în clipă, dincolo de nemurirea și măreția sa veșnică.
Așa că, prins de un elan interior nestăvilit, tânjind și după însorita Italie despre care atâtea auzise și către care visa să se îndrepte, spre a-și duce mai departe știința de carte, a luat pana, odată ajuns în casa parohială, și a așternut un poem, dedicându-l lui Apollo.
Moda umanistă îl obliga să deghizeze realitățile imediate în straiele mult admiratei antichități eline, iar Apollo, zeul luminii și patron al artelor, nu era, în acest caz, decât instrumentul privilegiat al Demiurgului creștin în care credea cu toată tăria.
Așa s-a născut ilustrul poem dedicat lui Apollo.
Dic mihi Castalidum dux optime, Phoebe, Sororum,
Est ubi, qua mulces numina, dia chelys?
Saepe sono cuius rapidus stetit amnis, et altis
Montibus obstupuere ferae.
Dic, rogo, nec causam libeat celasse, quid haeres?
Moestus et in nigram lumina figis humum?
Adrian Wolphard a rămas astfel în istoria literelor umaniste ca poet al zeului luminii și al artelor, simbol al încrederii în viață și în adevăr.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni.
De Ziua Națională, temperaturile vor fi de 4-7 grade, iar de Moș Nicolae, ușor mai scăzute.
De Crăciun, vor fi 0-2 grade, cu excepția zonelor de nord, nord-est și munte, unde va fi sub zero grade și pe timp de zi.
Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. De Crăciun și de Revelion, FRIG
De Revelion, va fi frig, până la -10 grade în centru, nord, nord-est și munte, până la -7 grade în vest și sud. Temperaturile maxime vor fi în jurul pragului de zero grade, mai frig în nord.
Va ninge în intervalele 11-16, 20-21 și 24-28 decembrie în centru, vest, nord-est, nord și la munte. În sud vor fi ploi/lapoviță în 6-7 decembrie și ninsori în 14-15, respectiv 28-29 decembrie.
Săptămâna 2-8 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în zonele montane.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.
Săptămâna 9-15 decembrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice și sud-estice.
Săptămâna 16-22 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 23-30 decembrie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
ANM a emis o avertizare de ceață densă pentru județul Cluj, valabilă începând de sâmbătă, ora 22:10 – duminică, ora 02:00. Vizibilitatea poate scădea sub 50 m.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare pentru județul Cluj privind formarea ceții dense, care va determina scăderea vizibilității sub 200 m, iar izolat sub 50 m. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 22:10, până duminică, ora 02:00.
Atenție, ȘOFERI! Avertizare de CEAȚĂ densă în Cluj
Localitățile vizate: Gherla, Dej, Bonțida, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Cășeiu, Câțcău, Vad, Cuzdrioara, Sic, Cornești, Mica, Dăbâca, Fizeșu Gherlii și Jichișu de Jos.
Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, transportul public în municipiul Cluj-Napoca se va desfășura între orele 5:00 – 23:00, conform programului de transport valabil pentru ziua de duminică.
În intervalul orar 10:00 – 11:00, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi închisă traficului auto cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, traseele liniilor de transport care tranzitează zona vor fi deviate pe străzile adiacente Pieței Mihai Viteazul, dacă se impune.
CTP Cluj: Programul transportului public de Ziua Națională a României
În intervalul orar 11:00 – 13:30, restricțiile de circulație impuse de manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” în Piața Avram Iancu pot afecta traseul și programul de circulație a liniilor care tranzitează zona.
În ziua de 1 Decembrie 2024, cu ocazia manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în Piața Avram Iancu și Piața Unirii, vor fi suplimentate principalele linii de transport public ce asigură legatura între cartiere și zona centrală a municipiului, respectiv liniile 6, 25, 9, 24B, 30, 31, 35 și 101.
Programul de circulație actualizat al mijloacelor de transport public poate fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy.
EVENIMENT
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Patru incidente electorale au avut loc în județul Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment.
„De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate 4 posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care 2 nu s-au confirmat.
Patru incidente electorale în Cluj de la debutul campaniei. Polițiștii au aplicat o AMENDĂ de 2.000 de lei și un avertisment
Polițiștii clujeni au aplicat 1 amendă în valoare de 2.000 de lei și 1 avertisment”, a transmis IPJ Cluj.