Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Enigma capodoperei

Publicat


Care este cel mai mare roman scris vreodată la Cluj? După cum se știe, orașul nu duce lipsă de autori de renume, nici acum, nici în trecut. Și totuși, care poate fi cel mai mare roman scris în orașul de pe Someș? Această întrebare nu este mai enigmatică decât răspunsul la ea, având în vedere că în Cluj au trăit sau prin el s-au perindat importanți romancieri…

Două sunt candidaturile cele mai serioase la acest titlu și ambele vin de la autori de un prestigiu enorm. În ambele cazuri epoca în care au fost scrise este cea a celor mai mari opreliști pentru creatori, datorită dictaturii comuniste care aplica necruțător modelul realismului socialist, omologând doar operele de artă conformiste.

În mod ciudat, primul dintre autori era un ostracizat, în timp ce al doilea era un răsfățat al regimului, iar perioada în care lucrările avute în vedere au fost scrise sunt anii 1950.

”Bârlogul lui Faust”

Cea dintâi se referă la Lucian Blaga, ostracizat ca bibliotecar într-o încăpere de sub scara Bibliotecii Centrale Universitare pe care poetul a ajuns să o numească „Bârlogul lui Faust”. Aici și-a așternut el unicul roman scris într-o viață, Robie cerească, robie pământească, publicat abia treizeci de ani mai târziu cu titlul schimbat de Luntrea lui Caron.

Roman fără egal în literatura română, surprinzător prin evocarea în cheie ficțională a împrejurărilor de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, curajos prin contestarea ordinii impuse de tancurile rusești, nostalgic după vechea organicitate a culturii române și scris pe un ton elegiac-luminos, cu un aer de scriere didactică goetheană,

Luntrea lui Caron își afirmă orgolios singularitatea, făcând din Cluj locul multora dintre întâmplările sale, chiar dacă autorul preferă să îl deghizeze în… Alba Iulia.

Răzbunarea unui autor

Celălalt mare candidat la titlu este Colecţia de biografii, autobiografii şi memorii contemporane a lui Petru Dumitriu. Intrat în dizgrația parțială a regimului, după ani de fidelă și rușinoasă ascultare, autorul s-a stabilit la Cluj împreună cu familia, având în gând un proiect fără egal în literatura română: să scrie o vastă panoramă fictivă contemporană, pornind de la punerea în pagină, în contrast, a lumii burgheze românești dinainte de 1948 și a celei dominate de burghezia roșie, comunistă, de după aceea.

Deși nu inova formal, prin anvergura sa de ansamblu vast de romane așezate într-o arhitectură narativă comună, Colecția lui Petru Dumitriu friza echivalarea proiectului balzacian, proustian, dar și egalarea performanțelor înregistrate de romanul sovietic contemporan (Pe Donul liniștit de Șolohov ș.a.).

Ambiția lui viza depășirea limitelor tradițional afirmate ale romanului epopeic, inclusiv în varianta lui stalinistă (cum era Pe Donul liniștit al lui Șolohov), prin conceperea unei structuri laxe, permeabile, dar în același timp variabile și adaptabile, nu lucrând asupra stilului precum James Joyce în Ulise ori ducând elaborarea lingvistică a textului până dincolo de orice limită ușor descifrabilă (tot precum Joyce, în Veghea lui Finnegan).

Era, s-a spus, răzbunarea unui autor împotriva nomenklaturii dejiste ajunsă la apusul său, într-un moment când încă nu era clar că foștii puternici ai zilei vor fi schimbați din funcții, iar direcția promoscovită a politicii țării va fi înlocuită, prin Nicolae Ceaușescu, de un comunism independentist, recuperator de valori naționale, și chiar ultranaționalist, în cea din urmă etapă a sa.

Două mii de pagini

După doi ani de ședere în provincia transilvană, Petru Dumitriu a profitat de o ocazie pentru a scăpa, împreună cu soția, în Lumea Liberă.

Romanul său uriaș, din care s-au păstrat aproape două mii de pagini, nu a apucat să fie încheiat și publicat. Apăruseră doar bucăți din el, prin reviste… Vreme de patruzeci de ani el a rămas necunoscut.

Datorită faimei controversate a autorului și a unicei ediții existente deocamdată – cea din 2004 – încă este necunoscut celor mai mulți dintre cititori și comentatori. Nu și lui Victor Cubleșan, critic literar clujean, autorul primei monografii despre mult disputatul autor.

Doar romanul lui Lucian Blaga a fost tipărit în vreo trei ediții, beneficiind și de un cadru adecvat de discutare a sa, prin existența festivalului anual dedicat scriitorului la Lancrăm și a celui de la Cluj.

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate