Connect with us

ACTUALITATE

Legea Compostului. Clujeni primesc saci transparenți pentru deșeuri biodegradabile. Un recipient maro se instalează la punctele gospodărești

Publicat


Din 20 februarie va intra în vigoare Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, sau Legea Compostului, votată în vara anului trecut de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, până la această dată operatorii de salubritate din Cluj-Napoca vor amplasa un nou recipient, de culoare maro, la punctele gospodărești pentru deșeurile biodegradabile și vor distribui saci menajeri transparenți pentru colectarea acestui tip de deșeuri de la case.

”De asemenea, se va modifica și regulamentul de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca, acesta urmând să cuprindă noile reglementări legale”, au transmis pentru Cluj24.ro reprezentanții Primăriei clujene.

Ce prevede noua lege

Legea Compostului prevede că operatorii instalațiilor de compostare și digestie anaerobe au obligația să dețină spații special amenajate pentru depozitarea deșeurilor compostabile în condiții care să garanteze reducerea riscului pentru sănătatea umană și deteriorării calității mediului și să evite formarea de stocuri de deșeuri, precum și de produs final – compost/digestat – care ar putea genera fenomene de poluare a mediului sau să prezinte riscuri asupra sănătății populației.

”Au obligația să curețe și să dezinfecteze containerele, recipientele și vehiculele utilizate pentru transportul materialelor compostabile într-o zonă desemnată în acest sens. Această zonă trebuie proiectată sau amplasată astfel încât să se prevină riscul de contaminare a produselor tratate, cu respectarea legislației în vigoare cu privire la protecția mediului și a apelor de suprafață”, se arată în lege.

Astfel, în urma procesului de tratare biologică a deșeurilor biodegradabile se obține compost și digestat clasificat în trei categorii de folosință, de calitate foarte bună, bună sau inferioară.

Ce este compostul și la ce folosește

Potrivit legii, compostul trebuie utilizat în funcție de categoria de calitate certificată  pentru agricultură și horticultură, spații verzi, urbane și rurale.

Compostarea este acel proces de descompunere controlată a materialelor biodegradabile, predominant aerob care permite generarea de temperaturi adecvate dezvoltării bacteriilor termofile ca rezultat al producerii de căldură în procesul biologic.

Compostul rezultat este un material solid, igienizat și stabilizat obținut printr-un tratament biologic aerob și este utilizat pentru îmbogățirea terenurilor agricole sau pentru producerea de substraturi de cultură.

De asemenea, biodeșeurile sunt deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firme de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeuri similare provenite din unitățile de prelucrare a produselor alimentare iar cele biodegradabile sunt deșeuri care suferă descompuneri anaerobe sau aerobe, cum ar fi deșeurile alimentare ori de grădină, hârtia și cartonul.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri de ieri

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale de ieri:

Angajații Prefecturii Cluj primesc un ”SPOR DE COVID” de 30% din salariul de bază

FOTO/ RECORD de sterilizare a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân din Cluj realizate de Asociația Nuca în 2020

U-BT a pus în vânzare bilete virtuale, iar fondurile strânse vor fi donate suporterului Sorin Roșu

Dorin Goga se retrage de la „U” Cluj

BREAKING NEWS/ Daniel David, rectorul UBB, despre facultăți: „Unde se poate să deschidem în condiții de siguranță, să deschidem”

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Toate drumurile județene din Cluj sunt circulabile

Publicat

Chiar dacă județul Cluj a fost lovit din plin de iarnă, nu există în acest moment drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier. Pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii specifice sezonului rece.

De asemenea, în urma căderilor de zăpadă, precum și a temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate în cursul nopții, mai multe drumuri judeţene au fost afectate și de fenomenul de polei, traficul rutier fiind îngreunat.

În acest context, pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul zilei de joi, 14 ianuarie, s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 66 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene situate pe raza zonelor Huedin, Gilău şi Gherla. Intervenția a fost realizată cu ajutorul a 41 de utilaje. Tot în aceste zone, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat pe 56 de drumuri judeţene, cu 26 de utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 443 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.

Turda – 420 de tone de material antiderapant

Pe drumurile judeţene situate în zona Turda şi în zona de munte, în cursul zilei de joi s-a intervenit pe 7 drumuri judeţene, cu 7 utilaje. La această oră, se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 15 drumuri judeţene, cu 14 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 420 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.

Dej – 307 tone material antiderapant

Totodată, pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de ieri s-a intervenit pe 14 drumuri judeţene, cu 9 utilaje. La această oră, se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 9 drumuri judeţene, cu 9 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 307 tone de material antiderapant, inclusiv sare.

În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 15 ianuarie (pamflet)

Publicat

În 69, Împăratul roman Galba este asasinat. Otho este proclamat împărat roman dar după trei luni se va sinucide. Fix ca Galba…

În 1582, Rusia cedează Letonia și Estonia Poloniei. De remarcat termenul “cedează”, nespecific Rusiei…

În 1870, democrații din SUA au utilizat pentru prima dată, ca simbol al partidului lor, un măgar. Ar trebui extins și la noi, că de porc s-a cam săturat lumea, mai puțin musulmanii care nici măcar n-au gustat…

În 1913 a fost inaugurată prima linie telefonică dintre Berlin și New York. Cu o întârziere de două ore din cauza unui Dorel american care în loc să taie panglica de inaugurare a tăiat cablul telefonic…

În 1943 a fost finalizată construcția clădirii Pentagon-ului american. Trebuia sa aibă patru laturi dar cum două nu s-au întâlnit au trebuit să mai facă una ca să le unească…

În 2009, liderul nord-coreean Kim Jong-il l-a desemnat la succesiune pe cel de-al treilea fiu al său, Kim Jong-Un. Primii doi erau niște fătălăi, asta măcar era prost da’ hotărât…

În România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, ocazie cu care primarii din sud ar organiza niște concerte de manele, dacă n-ar fi pandemie…

Marius Aciu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoturism pe plafon în Gherla. Șoferul a scăpat cu câteva zgârieturi

Publicat

O autospecială și un echipaj SAJ au fost alertate în cursul nopții trecute, ca urmare a ieșirii în afara părții carosabile a unui autoturism, care circula pe strada Dejului din municipiul Gherla, potrivit ISU Cluj.

„Evenimentul a avut loc în jurul orei 22.00, iar pompierii au găsit autoturismul răsturnat pe plafon și ocupantul ieșit în afara acestuia”, transmite ISU Cluj.

Conducătorul aut se deplasa din direcția Dej-Gherla și a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ieșind de pe partea carosabilă, mai apoi autoturismul răsturnându-se.

Bărbatul a fost consultat de către echipajul SAJ și a fost transportat la spital, prezentând afecțiuni ușoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate