ACTUALITATE
La un pas de colaps. Medicii de familie din Cluj, gata să rupă contractele cu CAS. Dr. Costiug: Vom ajunge să taxăm pacienții
Situație dezastruoasă în sistemul sanitar. Medicii de familie din Cluj, la fel ca cei din întreaga țară, primesc bani „cu porția” și cu întârziere. În aceste condiții medicii clujeni spun că nu mai au alte soluții decât să închidă cabinetele sau să rupă contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate și să ofere consultații pacienților asigurați pe bani.
Problemele în medicina de familie durează deja de la finalul anului trecut și nu par să aibă rezolvare. Medicii sunt plătiți cu întârziere, asta în plină epidemie de viroze și gripă, când cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de pacienți.
La un pas de colaps. Medicii de familie din Cluj, gata să rupă contractele cu CAS. Dr. Costiug: Vom ajunge să taxăm pacienții
„Contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu este respectat. Primim cu întârziere fondurile, iar aceștia sunt banii de salarii și pentru plata utilităților. În luna noiembrie am primit doar 40% din fonduri, iar pentru luna decembrie niciun ban. Am ajuns la fundul sacului”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.
În aceste condiții, patronatele încearcă să se organizeze acum să vadă ce pot să facă mai departe pentru a nu închide cabinetele.
„Avem de plătit nu doar salarii și utilități, dar și impozite, inclusiv asigurări de sănătate. Toate sunt cu penalități. Astfel ne vedem nevoiți să încetăm contractele cu casele de asigurări de sănătate și să oferim servicii contra cost. Vă dați seama că pacienții vor fi frustrați pentru că ei plătesc asigurări de sănătate, dar și medicii sunt frustrați pentru că ei oferă serivcii și nu sunt plătiți”, a mai spus dr. Emiliana Costiug.
„Se va ajunge la haos în sistemul medical”
Acesta spune că medicii de familie sunt, practic, patroni, deci nu pot să facă grevă să ceraă respectare contractelor. Singura lor soluție pentru a supraviețuii este să taxeze pacienții.
„Asta sau pur și simplu nu mai eliberăm rețete, concedii medicale, trimiteri. Noi nu dorim asta. Și apoi, nefinanțarea medicinei de familie înseamnă haos în întreg sistemul medical”, a mai spus președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.
Dacă medicii nu mai oferă serivicii gratuite asiguraților, aceștia nu vor avea aplă soluție decât să ia cu asalt serviciile de urgență ae spitalelor, și așa copleșite în sezonul rece, fie să se adreseze cabinetelor private, deci să plătească.
Dr. Emiliana Costiug spune că, în continuare, singurul răspuns pe care în primesc de la CJAS Cluj este că vor fi plătiți când vor fi virați banii și că pare că cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu fac nimic să remedieze problemele din sistem.
Patronatele medicilor de familie din România trag un semnal de alarmă
Patronatele medicilor de familie din România vor sesiza Parlamentul, Executivul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la neplata facturilor cabinetelor de medicina familiei și reducerea finanțării în anul 2024.
Problemele semnalate:
- Neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni de către casele de asigurări de sănătate județene, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare. Vă solicităm să ne comunicați de urgență care este motivul acestor restanțe și al epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanțelor și repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată.
- Diminuarea sumei alocate pentru asistența medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024, raportat la cea alocată pentru anul 2023. Vă solicităm să prezentați care a fost raționamentul ce a stat la baza diminuarii bugetului pentru asistența medicală primară și cum a fost fundamentată propunerea CNAS. Solicităm să ni se comunice cel mai târziu până la 15 ianuarie 2024 noile valori de punct în asistența medicală primară, valabile pentru perioada februarie─decembrie 2024.
„Prin prezentul demers dorim să vă atragem atenția încă o dată, la faptul că nerezolvarea problemelor mai sus menționate vă face răspunzători de prăbușirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistența medicală primară, cu efect negativ asupra pacienților. Adresăm acest demers nu numai dumneavoastră, ci și mass-mediei și opiniei publice, ca un semnal de alarmă față de situația cu care ne confruntăm”, se arată în adresa Patronatele medicilor de familie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital după ce a susținut un recital la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani. Artistul s-a simțit rău imediat după ce a terminat de cântat.
Ulterior, i s-a făcut rău și a fost transportat de urgență la spital. Potrivit medicului șef al UPU-SMURD, Ramona Guraliuc, interpretul a fost preluat de ambulanță de la hotelul în care era cazat, după ce s-a simțit rău și a sunat la 112.
O echipă SMURD cu medic i-a oferit primul ajutor, după care l-a transportat la urgențele Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
Artistul în vârstă de 71 de ani a fost adus la spital cu tensiune ridicată și temperatură mare. După ce a trecut prin mai multe analize medicale, doctorii vor decide ce tratament îi vor administra.
Grigore Leșe, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România, specializat în cântecele din zona Țării Lăpușului. Cu studii la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și doctor în muzică, el predă în prezent la Universitatea din București și la Universitatea de Muzică București.
În trecut, Grigore Leșe a mai avut episoade legate de starea sa de sănătate. De exemplu, în septembrie 2024, artistul a postat pe rețelele sociale un videoclip în care cânta de pe patul de spital, menționând că a fost internat pentru câteva investigații medicale și că se simte bine.
De asemenea, în trecut, artistul a menționat că a renunțat la alcool de peste 20 de ani și a avut probleme de sănătate care l-au adus aproape de moarte.
U-Banca Transilvania Cluj a jucat, miercuri seara în BKT EuroCup, cu Reyer Veneția. Confruntarea s-a desfășurat la Palasport Giuseppe Taliercio, o arenă de 3.500 de locuri situată în orașul Mestre, la aproximativ 10 km distanță de celebra destinație turistică. După un meci bun făcut de clujeni, aceștia câștigă cu 88-77, obținând cea de-a 8-a victorie în competiție.
Umana Reyer Venezia: Tyler Ennis, Kyle Wiltjer, Carl Wheatle, Jordan Parks, Mfiondu Kabengele
U-BT Cluj-Napoca: Zavier Simpson, DJ Seeley, Karel Guzman, Gediminas Orelik, Zach Hankins
Sezonul regulat se apropie de final, iar lupta pentru Play-Off este încinsă. Înaintea partidei, trupa lui Mihai Silvășan se afla pe locul 7 și acumulase 7 victorii, respectiv 7 înfrângeri. De evidențiat faptul că JL Bourg are același bilanț, situându-se pe poziția a șasea. În schimb, Turk Telekom Ankara, Reyer Veneția și Cedevita Olimpija Ljubljana sunt la o victorie distanță.
Reyer Veneția – U-BT Cluj, 77-88. Clujenii obțin a 8-a VICTORIE în EuroCup
Învinsă în etapa precedentă din BKT EuroCup de către Hapoel Ierusalim, U-Banca Transilvania a jucat sâmbăta trecută la Ploiești, acolo unde a obținut un succes convingător.
Gruparea condusă de către experimentatul Neven Spahija a contabilizat 3 victorii la rând în BKT EuroCup, ultima la Hamburg, 77-90. În plus, Veneția a reușit să o răpună pe Valencia Basket cu 81-74. În Lega Basket, Veneția se situează pe 9 și vine după o victorie cu Cremona, 86-78.
Din punct de vedere statistic în BKT EuroCup, cel mai bun marcator al italienilor este americanul Rodney McGruder, care are statistici de 15.5 puncte, 2.7 recuperări și 2.3 pase decisive. La rândul său, pivotul Mfiondu Kabengele este un alt om important, care contribuie cu 15.2 puncte și 9.5 pe partidă.
„Jucăm cu o echipă puternică, în formă. Au câștigat ultimele 5 meciuri disputate în toate competițiile. Sunt puternici din punct de vedere fizic, în special sub panou. Joacă cele mai multe izolări sub panoul advers și profită de fiecare aspect. Totuși, noi vrem să facem un meci bun și să câștigăm. Va trebui să ne implicăm fizic, să jucăm un baschet de calitate și să stopăm oamenii lor mari, pentru a merge pe tranziție ofensivă și a înscrie coșuri ușoare”, a spus înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania.
Zavier Simpson a făcut un nou meci mare, adunând 25 de puncte, 6 recuperări și 7 pase decisive. DJ Seeley l-a urmat cu 16 puncte, iar MVP-ul finalului de meci, Sasu Salin, a avut 12 puncte. De cealaltă parte, Mfiondu Kabengele a fost în double-double, cu 17 puncte și 10 recuperări. Tyler Ennis a marcat 19 puncte.
În următoarea rundă din EuroCup, U-BT CLuj-Napoca primește vizita lui Turk Telekom Ankara, într-un duel programat marți, 21 ianuarie, de la ora 19:00.
Atacantul împrumutat de FCU Craiova la „U” Cluj, Vladislav Blănuță, în vârstă de 23 de ani, este în vizorul lui Maccabi Haifa, conform presei din Israel.
Adrian Mititelu, acționarul de la FCU Craiova, a declarat pentru GSP că Vladislav Blănuță e dorit de 3 echipe. Una dintre ele ar fi Maccabi Haifa, potrivit israelienilor de la One.
GOANA după Blănuță. Ce club îl vizează pe atacantul de la „U” Cluj
„U” Cluj nu vrea însă să-l piardă pe atacantul cu 9 goluri în acest sezon. Ardelenii ar încasa 10% din transfer, dacă mutarea s-ar face pe perioada împrumutului, dacă suma de transfer este de peste un milion de euro. Clujenii nu vor lua însă niciun ban dacă atacantul va fi vândut de Adrian Mititelu după 1 iulie.
Ofertele pentru Blănuță vin pe adresa celor de la FCU Craiova, clubul de care aparține.
De când a venit de la FCU, Blănuță a fost titular în atacul lui „U” Cluj și e om de bază, jucând alături de Thiam într-un sistem cu doi atacanți.
Ce zice Adrian Mititelu
„Dacă în această perioadă noi îl vindem pe jucător cu o sumă mai mare de 1 milion de euro – și nici nu se pune problema să nu fie o sumă mai mare de un milion – atunci „U” Cluj beneficiază de 10% din valoarea transferului. Dacă cineva îl cumpără pe 1 iulie, U Cluj nu mai ia nimic”, a spus Mititelu pentru GSP.
De ultimă oră, există în acest moment 3 cluburi interesate de serviciile golgheterului „șepcilor roșii”. N-ar fi exclusă nici posibilitatea ca Mititelu să bată palma cu un club încă de acum, dar mutarea să se materializeze la vară, ceea ce ar însemna că oltenii vor beneficia în integralitate de suma de transfer.
„Sunt discuții, dar să fie de acord și jucătorul, nu depinde de mine. Nu am bătut palma cu nimeni, au fost doar tatonări și schimburi de discuții. Nu există niciun acord cu nimeni”, a punctat Mititelu.
Cluj24 vă prezenta acum două zile resortul și vila de lux în care și-a petrecut vacanța la început de an cântăreața clujeancă Vlăduța Lupău împreună cu soțul și băiețelul mai mare, Iair.
Shebara Resort este una dintre cele mai exclusiviste locații de la Marea Roșie, depășind, după spusele unora, paradisul din Maldive. Cei 30.000 $, cât costă un sejur pentru întreaga familie, se regăsesc în arhitectura futuristă, dotările hi-tech de ultimă generație, mobilier minimalist, servicii, mâncare și băutură.
FOTO. Imagini din vacanța de LUX a Vlăduței Lupău. Hotelul e de fițe
Inspirat de inovația modernă, Shebara redefinește ospitalitatea ultra lux cu creativitate îndrăzneață și măiestrie excepțională. Abordarea personalizată a serviciilor reflectă angajamentul față de reinventare. Chefii locației îmbrățișează inovații îndrăznețe pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Nikkei Cusine, cu dish-uri japoneze, bucătăria mediteraneană, braseria Lunara ori pool-bar-ul Solera oferă oaspeților oportunitatea de a se răsfăța cu creații ale unor chefi renumiți.
Arabia Saudită întenționează să dezvolte din punct de vedere turistic zona Mării Roșii care îi aparține, Shebara fiind doar un prim pas spre un lanț exclusivist de stațiuni.
Foto: Facebook Vlăduța Lupău, Shebara Resort