Connect with us

ACTUALITATE

Jurnalul lui Tavi (2)/ Mă uit la Orban ca şi când aş privi un stâlp de înaltă tensiune

Publicat


Diminetile sunt, totusi, dezolante, desi un soare frumos mangaie acoperisurile caselor. De aici, din centru imaginea orasului pustiu e greu de suportat. Ne plac oamenii, ne plac intalnirile, suntem balcanici… Ne lipseste acel “ce” derizoriu al intalnirilor, cu care ne-am obisnuit… ne lipsesc discutiile despre cat suntem de fericiti, despre cat de departe de tara am reusit sa ajungem in concedii.

Dar nu numai asta: nu exista intalnire la care sa nu se ajunga la capitolul mancare. Fiecare se simtea dator, parca, sa etaleze emfatic, tuturor, ce a mancat in vacanta. Ce a baut. Cum s-au “sprituit”. Cat de luxos a fost hotelul la care au stat: Capri, Monaco, St.Tropez… Si, mai ales, o competititie a preturilor pe care le-au platit. Nici un muzeu, nici o galerie de arta… Oameni cu bani, totusi. Trebuia sa explodeze, cumva aceasta Lume de carton, a aeropoartelor tixite, a statiunilor pline-ochi, a boieriei exagerate. Gata cu ciocoiala, cu aruncatul de bani. Poate e o ocazie buna sa ne redescoperim tara, atat de minunata, sa nu mai facem excursii ci calatorii. Sa redescoperim locuri si oameni la care strambam din nas…

Fericita intamplare, ca anul trecut sa fi umblat in mare parte din tara, cu ocazia Caravanei Realitatea si mi-a fost rusine ca nu m-am putut gandi cata frumusete si cati oameni nemaipomeniti are tara asta, atat de greu incercata. Fiecare loc este binecuvantat, fiecare om ascunde o mica minune, dar si o drama… Am uitat sa re-descoperim toate aceste realitati. E cazul sa privim si sa descoperim minunile de langa noi.

E Duminica, vremea slujbei. Bisericile goale. Am ajuns intr-un punct in care totul e dat peste cap. Ceea ce n-au reusit aceste forme de viata care indemnau la distrugerea familiei traditionale, la casatoria si infierea copiilor de persoane de acelasi sex, si la renuntarea la sacralitatea credintei in Dumnezeu a reusit starea de urgenta. Exista in Romania forme de viata care pana acum se ocupau cu delatiuni mizerabile impotriva medicilor. Acum au facut plangere penala impotriva preotilor, care au oficiat Sfanta Cuminecatura, o Taina, credinciosilor, cu aceeasi lingurita. Bravos, natiune! –ar fi spus Caragiale. Dar trebuie sa admitem: este o solutie, si asta. Adica: dosare penale pentru preoti si medici. Un mare pas a si fost facut: marele procuror Emilian Eva (horribile dictu!) a fost numit de liberali director de spital. Dupa ce toata tara a aflat despre mizeriile acestei brute, iata ca a fost reevaluat. Nu degeaba liberalismul e cunoscut pentru apararea drepturilor omului…

Deci, asa: sa nu ne speriem. Avem atuuri forte. Mai intai, a revenit in tara diaspora. Oameni formati la scoala civismului european. Aseara numarul acestor romani educati, de la care noi, idiotii care nu ne-am refugiat economic, n-am invatat nimic, se ridica la un peste un million… Macar atat sa invatam sa facem dupa modelul lor, occidental, pe care noi, “dacopatii” nu suntem destul de destepti sa-l urmam: respectarea carantinei, izolarea in case, si, declararea adevarului in legatura cu locul de unde au venit in tara asta de care – cu totii stim -, le pasa enorm.

Pasul doi: aducerea de urgenta in tara a doamnei Kovesi si numirea d-sale in locul ministrului de interne, secondata, nu de asa-zisi medici specialisti in virusologie, ci de adjuncti de talia unui Portocala sau Onea. Şi intarirea echipei cu toti procurorii cu dosare la Sectia speciala. USR-ul, ca partid, sa se sacrifice si sa faca dosare penale tuturor medicilor, si preotilor care sa fie scoase din sertar la momentul potrivit.

Anul trecut, in tara am intalnit oameni gospodari, seriosi, de o bunatate funciara. Peste tot, seara, dupa emisiune, la masa cu invitatii emisiunii, si altii, neinvitati, dar bine primiti. In orice oras, mai mic sau mai mare, oriunde ne-am fi nimerit, ne asteptau acesti oameni minunati. Nu se plangeau decat de slaba calitate a celor din politica si de puzderia de dosare care li se facusera doar pe baza unor delatiuni rautacioase, mincinoase. Traiesc si acum cu sabia lui Damocles deasupra capului… conu Alecu Paleologu il citeaza undeva pe Marin Preda, care ar fi spus asa: ”O tara care nu stie sa-si apere poetii va fi invinsa sau va supravietui lamentabil la coada altor natiuni, fiindca poezia e sangele unui popor, care curge subteran prin veacuri si il face nepieritor.” Noi am ales sa aparam institutiile de forta. Nu a trecut o luna de cand medicii, care stau acum cu mainile goale, expusi bolii, aparand viata romanilor, erau vanati ca ultimii borfasi. Sau am uitat cum o femeie bolnava, fostul ministru al sanatatii a fost tinuta in arest? Asta am ales noi, in uralele unor concetateni ai nostri.

Mananc slanina cu ceapa si rosii, in timp ce ascult clopotele de la Catedrala. Suna clar, patrunzator si duios. Suna a moarte si durere. Pe strazi pustiu. Doar tanguirea de jale a clopotelor. La tv diaspora carantinata se plange ca nu li se da mancare buna. Locuiesc intr-un hotel din Constanta si urla intrigati la cei care ii servesc. Nu platesc nimic, au fost asteptati de o tara in care ei n-au platit nici o taxa, de la plecare. Acum vor “sa li se dea”… In timp ce minunata diaspora face scandal nu vrea sa manance pulpa de porc cu cartofi, patru milioane de romani traiesc intr-o saracie extrema. Nu ii intreaba nimeni daca au sau nu bani sa-si cumpere o paine. Lor si copiilor. Oare de cand nu mai e Romania un stat social? Intereseaza pe cineva?

________________________________________

Poate e bine sa zabovim citind portretul moral al balcanicului roman, inchipuit de I.G.Duca: ”Instincte primitive cu ceea ce implica in bine si in rau aceste notiuni, adica vointa, putere de viata, dor de cucerire, dar totodata perfidie, cruzime, lipsa de scrupule, dispret de viata omeneasca, siretenie, dar nu finete, oarecare sentimentalism, dar nu delicatete sufleteasca, spirit analitic,dar neputinta de sintetizare si dispret organic pentru imperativele morale, ca si pentru abstractiunile intelectuale” Fara cuvinte. Noi le am trait pe toate in ultimii mai bine de zece ani.

——————————-

Ce a mai ramas din substanta intelectualului umanist european? Unde este eruditia, curiozitatea si dragostea pentru oameni, unde este deschiderea spre celelalte culturi, unde mai este pasiunea pentru cultura generala? Praf si pulbere. A ramas dragostea pentru profit, cu orice pret, descotorosirea de cei mai saraci, si aceasta “solidaritate” pe care o vedem la Austria, Germania, Olanda…

Ascult “Antena satelor”; muzica populara… satele noastre nenorocite si parasite, sucomband sub papucul nesimtit al politicianului roman din toate timpurile. Le e rusine ca s-au nascut la sat, ca s-au spalat in lighean… Acum nu mai pot merge decat la Biarritz, si la Cortina… Cotele apelor raurilor, pentru urmatoarele doua zile – spune aceeasi voce, parca din copilaria mea -, les cotes des eaux du Danube pour les deux jours suivantes”… De ce oare cand imbatranim ramanem, totusi, atat de tineri?

___________________________________

A plecat si Vintila Mihailescu… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Am apucat sa facem impreuna o emisiune, la Realitatea, despre ultima lui carte, despre Cuba. Titlul – “Ambos Mundos…”, se refera atat la existenta a doua lumi, care coexista, cat si la celebrul hotel unde a locuit Hemingway inainte de a fi cumparat Finca Vigia, unde a locuit multa vreme. Am apucat sa vorbim despre mareata Cuba, pe care o iubeam amandoi; despre seninatatea oamenilor, despre demnitatea cu care isi duc saracia dupa atat de multi ani de embargo american, fara sa cada in genunchi. Poate prea multi… Se face acum o luna de cand ne am intors din Havana, unde am calatorit impreuna cu prieteni adevarati.

Poate, candva cand aici nu va mai fi atata durere voi povesti in amanunt ce inseamna pentru cei ce iubesc Cuba, cu toate minunile ei, Ambos mundos hotel, Casa de las Americas, celebra editura unde au publicat marii scriitori sudamericani, hotelul celebru National De Cuba, unde parca mai plutesc pe holurile imbibate cu miros de fum de havane proaspete, fantomele lui Che Guevara, Fidel, Gabriel Garcia Marquez, Jean Cocteau, Jean Paul Sartre, Eduardo Galeano, Compay Segundo…. Sau Bodeguita del Medio, unde au baut pana la saturatie mojito Salvador Allende, cel ucis marsav in palatul pustiu La Moneda, Alberto Korda, Lula da Silva, Naomi Campbell, el comandante Camillo Cienfuegos, Nicolas Guillen si altii atatia…

“My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”. Asta sta scris, chiar de mana luiHemingway deasupra barului de la Bodeguita, pe o hartie ingalbenita de timp si pusa in rama, ca toti cei ce stiu aprecia valoarea sa stie de cele doua restaurant. Floridita lui Hemingway, un restaurant mai pretentios, e relative aproape si permanent plin de toti cei care vor sa aduca un omagiu marelui scriitor si prieteniei lui cu Fidel.

Ori de cate ori aflu de un prieten ca face lucruri bune ma cuprinde un fel de emotie si stare de bine. Prietenii mei sunt si saraci si bogati. Din cei bogati, dar chiar super bogati, cu cateva exceptii notabile, cei mai multi sunt  zgarciti. Mohammad Murad este una din aceste exceptii. Am facut impreuna multe emisiuni. Despre turism. Unde mintea lui exceleaza. Tocmai de aceea, politica romaneasca nu i-a oferit niciodata un post de ministru al turismului, pe care l-ar fi meritat cu prisosinta. Aflu ca doctoral Murad, in generozitatea lui binecunoscuta, duce la usa a 15.000 de pensionari din Constanta 70 de tone de alimente, sub forma unui pachet pe care acestia il vor primi la fiecare 5 zile. Acelasi doctor Murad propune public un set de 10 masuri care in opinia d-sale pot scapa tara de acest dezastru. Nu va fi bagat in seama de politicieni, asa cum n-a fost bagat in seama cand a propus un plan de revitalizare a turismului romanesc. De ce? Simplu. Fiindca ar fi fost prea evidenta prapastia intre mintea si talentul sau si neputinta intelectuala a politicienilor! Felicitari, Moha! Sa te ajute si Allah, si Dumnezeu!

Ma uit la premierul Orban fara nici o rautate si fara nici un gand ascuns. Ca si cum as privi un stalp de inalta tensiune. Ceea ce ma intriga, totusi, este o intrebare pe care mi-am pus-o in legatura cu mai multi politicieni. Fara suparare: de ce, fiind Ludovic Orban, ai vrea vreodata in viata, cu orice pret si prin orice mijloace, sa ajungi premierul romaniei? Viata si opera d-sale este cunoscuta, chiar in amanunte (nu toate publicabile).

Sperantele unei straluciri neasteptate a mintii nu cred ca se pune. Nu exista nici un raspuns. Ma mai intreb ce le spune celora pe care ii are aproape cand/daca vreunul l-ar intreba: … de ce, mai Ludovic, vrei tu sa fii premier? Bineinteles, nu fostului sofer ajuns secretar general al guvernului… Raspunsuri posibile: 1. Sunt singurul liberal genial. 2. Numai eu pot conduce Romania. 3. Parintii, bunicii, au fost liberali si au facut puscarie politica. Sunt urmasul lui Bratianu. 4. Am fost totdeauna un om de dreapta, am avut firme si mii de angajati pe care i-am condus la success. 5.Numai eu puteam sa constitui un asa guvern performant, care sa scoata tara din dezastrul Coronavirusului. 6. Sunt un om de Onoare, i-am apreciat si nu i-am uitat pe toti cei care m-au ajutat cand am avut nevoie si cei care m-au ajutat sa fiu ceea ce sunt acum. 7. Sunt specialist in analiza politica si am scris chiar carti pe tema asta. L-ati vazut si dumneavoastra in seara aceasta. Alegeti, asadar orice punct din cele de mai sus si incepeti o eventuala analiza de la el. In rest, dlui Orban, dar mai ales Dumneavoastra, sa va dea Dumnezeu numai bine.

Octavian Hoandră



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

În perioada sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie) vor fi instituite restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone), anunță CNAIR.

În perioada 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură.

CNAIR recomandă conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

De

300 de câini

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Acțiunea se va desfășura la Centrul de Tratare și Întreținere Câini fără Stăpân și Animale Abandonate de pe str. Bobâlnei, nr.65, în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Evenimentul are ca scop promovarea în rândul clujenilor a adopțiilor de câini, precum și conștientizarea și sensibilizarea populației cu privire la modul în care putem să le dăm o șansă la o viață într-o familie animalelor abandonate.

Clujenii interesați pot să viziteze centrul pe parcursul evenimentului și să interacționeze cu cei peste 300 de câini din adăpost, iar, dacă doresc, să și adopte un câine.

Mai mult, medicii veterinari ai centrului vor oferi asistență specializată celor interesați cu privire la îngrijirea animalelor.

Sfaturi privind sterilizarea și microciparea

Reprezentanți ai Federației pentru Drepturile Animalelor din Transilvania, asociații de protecția animalelor din judetul Cluj, cum sunt ASIPA, SIRIUS Animal Rescue, NUCA, Arca lui Noe, RAY Animal Rescue și Andreea & Benji’s Happy Dogs vor fi prezenți și ei la eveniment.

Aceștia vor oferi vizitatorilor sfaturi profesioniste referitoare la importanța sterilizării, a microcipării câinilor, precum și la efectele negative ale abandonului asupra câinilor.

Cum poți adopta un câine

Adopția este gratuită, iar solicitanții trebuie să dețină următoarele documente:

  • carte de identitate / pașaport),
  • act de spațiu (CF / contract de vânzare-cumpărare / dovadă plată impozit)
  • adeverință angajat sau cupon de pensie / dovada oricărei alte surse de venit.

În cadrul evenimentului, societățile Servicii Publice SA și Safepet.ro le vor acorda celor care adoptă un câine cadouri constând în hrană și accesorii destinate animalelor adoptate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax