Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Jurnalul lui Tavi (1)/ STRĂIN ÎN PREAJMA POLITICII (note fără pretenții din vremea coronavirusului)

Publicat


Scrisul ca formă de terapie. Asta ne propune Octavian Hoandră în ineditul său Jurnal pe care îl publicăm începând de astăzi. Sunt texte aparent disparate ca tematică, Tavi jucându-se cu locurile și timpurile, dar cred că în asta constă puterea de seducție a Jurnalului.

Autorul nu se ferește de actualitate dar se întoarce nonșalant în Sibiul cultural al anilor ‘80, în Clujul ultimelor trei decenii dar și în… Cuba contemporană pe care pare a o iubi necondiționat. Snobismul său asumat și bine temperat pare a intra în coliziune cu pasaje din text de un patriotism aproape dramatic! Este una dintre surprize… mai sunt și altele, dar va trebui să le descoperiți și să vă bucurați și să vă întristați și să vă lăsați, uneori, transportați de nostalgii. Este bucuria de a citi un minunat și cinic povestitor.(F.D.)

Viata mea povestita n-ar prezenta interes daca n-ar semana cat de cat cu cele ale miilor de oameni, ale tuturor oamenilor care vor fi impartasit sperantele, idealurile si deceptiile mele.

JULIEN GREEN

Eram tineri si aveam de unde muri. O notatie pe o manseta de ziar vechi. Un 22, unde de mult, scrisesem un reportaj de razboi. Serbia, cu toate ororile ei… eram tanar si aveam de unde muri. Adevarat.

Atmosfera cenusie. Ninge cu fulgi mici si urati. E un gand greu de suportat, acela ca Bucovina va deveni o noua Lombardia. Si acolo totul a pornit de la infectarea medicilor, la spitalul din Codogno. Năvala necontrolata a “diasporei”. Nimic de facut. “Nu sunt si ei romani?” il intreb pe prietenul M., care spune ca trebuiau închise granitele. “Dar noi, cei care ne imbolnavim de la ei, ce suntem? Rusi?.”

Constat ca marea problema, a dramei din Romania este faptul ca Gheorghe Flutur, gasit pozitiv, are duş in rezerva de spital unde e internat. Intr-adevar. E inadmisibil. Trebuia impuscat, probabil. Mi-e mila de formele acestea de viata care traiesc pentru a “ínvestiga” si a pedepsi. Procurori ratati, niste nedescoperiti, “portocala” sau Kovesi. Oameni frumosi, altfel, cu suflet si educatie. Crestini. Oameni ca si noi, care nu mai pot trai fiindca Flutur are duş la spital.

Imi amintesc emisiunea Romania 2019 pe care o facea Cozmin Gusa la Realitatea si la care eram invitat permanent, din vara, de la Suceava. Niciodata n-am vazut un om mai iubit decat Flutur. Am putut vedea un judet infloritor, cu oameni gospodari. Flutur ne-a prezentat planurile de viitor si am ramas cu totii impresionati de anvergura ideilor pentru comunitate. Acum, acelasi Flutur a ajuns o problema pentru opinia publica. O societate infirma. Gust amar. Atata am putut noi, ziaristii. Sa luam urma procurorilor lui Kovesi. Orbiti de castigarea gloriei si de propria noastra vanitate gaunoasa.

M-a ingretosat profund imensa bucurie a tuturor cand au aparut tab-urile pe strazi. Ne place dictatura, supravegherea, forta si posibilitatea de a pedepsi. De a vedea oameni chinuindu se, de a calca pe cei cazuti. Nu pot sa ma simt aproape de astfel de ”invingator”. Nu pot aplauda victoria unor oameni decat daca aceasta vine ca efect al unei vocatii. Ori salbaticia care se poarta in Romania de azi nu poate fi o vocatie, ci doar o boala, care a inceput acum mai bine de zece ani. O boala care a momit o buna parte din societate, care nu s-a mai obosit sa priveasca si spre cei care s au opus acestui tip de salbaticie si de apetenta pentru distrugerea finitei umane. S-au alaturat cohortei care ajunsesera sa iubeasca delatiunea si pe delatori; un fapt oribil. Astazi delatorul oficial, apare pretutindeni. El e si delator, si procuror, si jurnalist si judecator. Si toti cei care ii cad in raza de actiune sunt, cu totii, doar VINOVATI…

________________

De unde atata bucurie pentru imaginea tancurilor pe strazi? Daca scapam cu viata poate vom gasi timp sa ne intrebam…

____________________

Intre Aciduzzu si Pipistrello… Aici se desfasoara viata noastra interioara, desi istoria noastra recenta e una tragica, noi suntem departe de a asuma experienta interioara pe care ne ar da o spiritual tragic. Pentru ca nu suntem in stare sa asumam pana la capat existenta tragica ape care in mare masura ne-am construit-o prin chiar modul nostru de a fi. Am ras de Aciduzzu, facem bascalie si de Pipistrello… Stam in casa pentru ca un amarat de chinez n-a fiert suficient un liliac.

Radem. Cu rost sau fara. Fiindca ne fofilam sa ne traim tragedia pana la capat. Caci a-ti duce crucea inseamna sa ai puterea sa te sacrifice, chiar daca telul nu poate fi atins…

________________________________

Sunt momente grele. Dar desi vorbim foarte des despre prietenie dar nu mai suntem in stare sa dam spre cei pe care fals ii numim prieteni nici un fel de energie. Suntem doar NOI, singuri, dand din colt in colt sa ne salvam destinele mici, insignifiante. Cel mai vizibil, ca o scena a falsitatii, este ceea ce se intampla in politica si in presa. Vizibilitate totala a celor mai mici destine, aratate in toata splendoarea, in lumina reflectoarelor. Majoritatea suntem oameni comuni, mai buni sau mai rai, care si ar fi consumat vietile benigne undeva, intr-un colt de tara.

O familie, doi copii, o masina. Weekend-uri impreuna cu alte familii, la Halkidiki, bere, mici, etc. Nimic rau. Dar a aparut, din senin dorinta de a iesi la rampa. Dorinta de a avea. Nu doar mai mult, ci totul. Dorinta de a fi sus. Primul. Seful. Probabil ca in toata Europa politicienii vor cadea si vor aparea oameni de alta factură. E in firea lucrurilor. La noi nu. Vor continua sa defileze pe ecrane acesti oameni simpli, suficienti care ne vor distruge vietile. Iar noi vom rade… Vom face bancuri.

__________________________________

Medic militar: ca sa va putem salva, nu ne mai mintiti! Ma gandesc ca si celor din politica le am putea cere sa nu ne mai minta, ca sa se poata salva… Dar, ca si cei bolnavi care ii mint pe medici, nici cei care conduc ilegitim soarta romanilor, nu vor inceta sa minta. Johannis inaugureaza spitalul militar de la Ana Aslan. Orban intr-o rana, cu burta iesind in afara, privind tamp spre camerele de televiziune… Doamne fereste!

____________________________

Se pare ca dl. Vela a rezolvat problema coronavirusului in Romania: primesc pe whazup un ordin al numitului prin care se va impune sa se cante imnul national pe strazi, la megafoane. Oare si noaptea? Cred ca ar fi bine… Poate trimite si echipe de militieni sa verifice, din casa in casa, daca suntem toti in picioare, cu mana la inima.

________________________

Imi staruie in minte o zicere a lui Cioran :”Si nici un viitor nu-I al tau. In timp nu mai ai loc, in timp zace groaza.”

_______________________

E de vazut, pana la urma, cat de multa sinceritate putem suporta. Daca si dupa ceea ce ni se intampla noua, oamenilor, romanilor, pana la urma, vom putea continua cu egoismul, ura si cruzimea pe care pe care am practicat o, desigur, cu o anume discretie care pana la urma era menita sa ne asigure o oarecare onorabilitate. Daca nu vom putea recastiga umanismul, solidaritatea, bunatatea, probabil ca vom pierde tot.

Octavian Hoandră



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Concert caritabil la Cluj al flautistului Matei Ioachimescu pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor”

Publicat

matei ioachimescu sf hristofor

Turneul național ICONS al cunoscutului flautist Matei Ioachimescu ajunge în 15 mai la Cluj, iar suma obținută din vânzarea biletelor va fi donată integral pentru construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor” din Sânnicoară.

Concertul de la Cluj va avea loc în cadrul evenimentului Sfera Donatorilor din Transilvania, un eveniment de strângere de fonduri ajuns la ediția a 12-a și organizat de Asociația Niște Oameni, care se va desfășura de această dată la Centrul de Cultură Urbană Casino.

Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai virtuozi flautiști ai momentului și un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice, a donat concertul de la Cluj din cadrul turneului național ICONS cauzei alese de Asociația Niște Oameni pentru evenimentul Sfera Donatorilor din Transilvania, ediția a 12-a.

Matei Ioachimescu sf Hristofoc

Evenimentul se va desfășura la Centrul de Cultură Urbană Casino, partenerul principal al ediției, în data de 15 mai, de la ora 18.30.

Deși, de obicei, Sfera Donatorilor din Transilvania presupune prezentarea și susținerea a trei proiecte într-o ediție, de această dată se va concentra pe susținerea unui singur proiect, ținând cont de importanța acestuia și de bugetul considerabil de care are nevoie.

Proiect necesar pentru Cluj și Transilvania

”Este un proiect absolut necesar pentru Cluj și pentru Transilvania: Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, de pe strada Eternității f.n., care ar trebui să fie terminat până la finalul anului 2025.

În zona de NV a Transilvaniei nu există spitale sau centre care să asiste această categorie de pacienți, care trebuie să fie abordată nu prin prisma prognosticului, ci în funcție de nevoile de moment ale bolnavilor.Îngrijirile paliative pediatrice se adresează unei categorii de pacienți care se află deasupra resurselor terapeutice și pentru care spitalele clasice nu mai au posibilități de internare”, arată organizatorii.

Evenimentul ”ICONS for St. Hristofor” va avea două secțiuni principale: concertul ICONS al flautistului Matei Ioachimescu și o parte de licitație de sume pentru Centrul ”Sf. Hristofor”.

Seara va începecu prezentarea cauzei pentru public, pentru ca acesta să decidă dacă rămân și în partea a doua a evenimentului, angajând astfel sume mai mari decât prețul biletului.

Concert sold out

Prezența în partea a doua a evenimentului nu este obligatorie pentru niciun plătitor de bilet. Biletele s-a achiziționat de pe platforma entertix.ro. iar prețul unui bilet a fost de 100 lei, dar concertul este sold-out.

Prezentarea proiectului va fi urmată de concertul ICONS, un spectacol palpitant, ce promite să redefinească experiența unui concert obișnuit. Nume “iconice” ale muzicii, precum Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith vor căpăta noi dimensiuni creative datorită unui grup cameral original: mini-orchestră de flaute, marimbă bas și tobe. ICONS este un produs cultural de mare clasă, care sperăm să fie o referință în peisajul artistic național. (Matei Ioachimescu).

După concert, spectatorii care doresc să angajeze sume mai mari pentru construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor” o pot face în a doua secțiune a evenimentului, participând la licitația pentru atingerea bugetului propus pentru seara evenimentului. După licitație va avea loc un cocktail și o parte de socializare.

Toate fondurile adunate prin achiziționarea biletelor, dar și prin participarea la licitația din cadrul evenimentului, vor fi donate acestei cauze.

Unde se poate dona

Dacă nu puteți participa la eveniment, puteți dona pentru cauză astfel:

a.       Prin transfer bancar, în contul Niște Oameni, specificând la ”detalii plată” numele cauzei: ”Centrul Sf. Hristofor”. Aici datele:

Asociația NIȘTE OAMENI

CIF: 34710290

Str. Zorilor nr. 34, sat Dezmir, Apahida, Jud. Cluj

IBAN: RO31INGB0000999912360772

ING Bank, Cluj

b.      Printr-un prieten care participă la eveniment. Fie îi transmiteți de la început sumele, fie trimiteți sms în timpul evenimentului, cu sumele pe care doriți să le angajați.

În ambele cazuri, dacă aveți nevoie de contract de sponsorizare, vă rugăm să luați legătura pe adresa nisteoameni@nisteoameni.orgpentru a solicita contractul.

Niște Oameni

Niște Oameni este o asociaţie din Cluj-Napoca, din care fac parte persoane din mediul de business (antreprenori) și din top management, care-şi propune să facă bine în comunitatea în care aceşti oameni activează, prin susținerea unor proiecte relevante pentru comunitate.

Scopul ei e să creeze proiecte ample şi evenimente în care să implice cât mai mulţi oameni şi prin care să susţină împreună orice iniţiative care transformă în bine regiunea.

Niște Oameni au susținut până în prezent peste 35 de proiecte din diverse domenii: cultură, educație, sănătate, cercetare, ecologice etc.

Sfera Donatorilor din Transilvania este unul dintre conceptele Niște Oameni și funcționează ca o ”rețea de bine facere”, în care donatori din diverse domenii se reunesc să susțină câte trei proiecte/eveniment.

Turneul național ICONS, o experiență contemporană a legendelor pop-rock

Turneul național ICONS se va desfășura în perioada 9-25 mai 2024 în nouă orașe (Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca, Bistrița, Baia Mare, Brașov, Buzău, Ploiești și București. Alături de Matei Ioachimescu, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, se vor afla pe scenă marimbafonista Irina Rădulescu – artist român de rang internațional dedicat acestui instrument, The Romanian Flute Ensemble (format din flautiștii Tabea Bebeșelea, Katica Lázár, Eduard Miclea, Bella Moisa, Romina Onișor și Riana Savu) și Maria Rizea la tobe, muzicieni cunoscuți publicului datorită unor proiecte de succes precum “Legends”, “inSuflu”, “La Vida Loca” sau “Marimba-The Journey”.

Creativitatea și virtuozitatea sunt atributele esențiale ale proiectului ICONS, rezultate ale colaborării dintre artiști și compozitori de prestigiu precum Gabriel Almași, Dande Popescu, Ciprian Pop, Mihai Popean, Jorge Rojas și Aurelian Băcan. O altă misiune a acestui proiect itinerant este cea de descoperire și formare de tinere talente, prin organizarea de ateliere și cursuri de măiestrie cu artiștii implicați.

Cine este Matei Ioachimescu

Matei Ioachimescu a spus că îl încântă colaborarea cu acești tineri respectabili ai artelor muzicale din România.

”Ce rezultă din creativitatea și energia cu care fiecare membru contribuie la proiectul ICONS este un produs cultural de mare clasă, care sperăm să fie o referință în peisajul artistic național”, a precizat artistul.

Flautistul Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena și laureat al mai multor distincții și burse (Thyll-Dürr, Yehudi Menuhin Foundation).

Matei Ioachimescu colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Ca solist, prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate.

Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: „Legends”, „Romanian Rhapsody” și „La Vida Loca” – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în martie 2019 albumul cu același nume, lansat la casa de discuri ViennArt.

Pentru  activitatea  sa  intensă și calitatea înaltă a proiectelor  susținute  Ministerul de Externe al Austriei i-a încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013.

Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. Din anul 2020, Matei Ioachimescu este profesor de flaut la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ambasada SUA face reclamă municipiului Cluj-Napoca. ”E considerat capitala neoficială a Transilvaniei”

Publicat

ambasada sua

Ambasada SUA în România face reclamă municipiului Cluj-Napoca și a postat mai multe fotografii ale orașului în timpul primăverii.

”Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România după populație, se află în partea de nord-vest a României. Orașul este considerat capitala neoficială a provinciei istorice Transilvania.

Titluri deținute

ambasada sua

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România.

A deținut titlurile de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 și Oraș European al Sportului în 2018.

În 2021, orașul s-a alăturat Rețelei Orașelor Creative UNESCO și a fost numit Orașul Filmului UNESCO”, arată ambasada americană.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de averse, vânt și grindină în județul Cluj, în ziua de Paști

Publicat

vant

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru duminică, un cod galben valabil până la ora 16 pentru județul Cluj.

Astfel, se vor semnala local averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Cod prelungit

UPDATE. Codul galben a fost prelungit până la ora 17 în următoarele 30 de localităţi din județul Cluj: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Borșa, Căpușu Mare, Ceanu Mare, Chinteni, Ciurila, Cluj-Napoca, Cojocna, Feleacu, Florești, Gârbău, Gilău, Iara, Jucu, Mihai Viteazu, Moldovenești, Panticeu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Recea-Cristur, Săndulești, Sânpaul, Săvădisla, Turda, Tureni, Vultureni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat cu AVC în stare gravă, dus de la Cluj-Napoca la Suceava cu elicopterul SMURD. E o premieră

Publicat

smurd elicopter

Un pacient în vârstă de 47 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, a fost transferat, sâmbătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Suceava, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale, citați de Agerpres.

Potrivit acestora, cazul reprezintă o premieră pentru SCJU Suceava, care a preluat un pacient dintr-un centru universitar.

„Simptomatologia pacientului a debutat la ora 11,30. A fost efectuată tromboliza (administrare de medicamente care dizolva cheagul de sânge) la ora 14,00 la spitalul din Cluj.

Pentru că nu s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic Judeţean Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat de către echipa de la Radiologie Intervenţională.

Este prima solicitare de acest fel primită dintr-un centru universitar”, au transmis reprezentanţii SCJU Suceava.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax