ACTUALITATE
Jocul cu armele nucleare. UE se teme de o catastrofă nucleară. Rusia: Riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum
Rusia crede că riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, a declarat sâmbătă un oficial rus din Ministerul de Externe, citat de agenţia TASS, relatează Reuters.
Riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum
Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară, a declarat că toate puterile nucleare trebuie să rămână la o logică prezentată în documentele oficiale menite să prevină războiul nuclear.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul nu ar trebui să subestimeze riscurile ridicate ale unui conflict nuclear din cauza Ucrainei, dar ulterior SUA au precizat că nu cred că există o ameninţare ca Rusia să folosească arme nucleare, în pofida unei escaladări în retorica Moscovei.
Iermakov a mai spus sâmbătă că principalele puteri nucleare trebuie să adere la logica instituită de documentele pe care le-au creat în comun.
El s-a referit la declaraţia comună publicată în ianuarie de Rusia, China, Regatul Unit, SUA şi Franţa – care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – în care cele cinci ţări afirmă că o răspândire a armelor nucleare şi un război nuclear trebuie evitate.
‘Riscurile unui război nuclear, care nu ar trebui niciodată declanşat, trebuie menţinute la minimum, în special prin prevenirea oricărui conflict armat între puteri nucleare. Rusia urmează în mod clar această înţelegere’, a maia spus Iermakov sâmbătă, potrivit TASS. AGERPRES
UE exprimă temeri privind o posibilă catastrofă nucleară ce ar putea fi provocată de ofensiva rusă în Ucraina
Uniunea Europeană a avertizat, în 26 aprilie, împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobâl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare, şi a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor nucleare din această ţară, relatează France Presse.
Forţele ruse – care au intrat în Ucraina – controlează centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ce a fost vizată de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri auxiliare, ceea ce a suscitat temeri privind un nou dezastru nuclear.
„Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol securitatea nucleară pe continentul nostru”, au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună.
Cei doi responsabili europeni au acuzat forţele ruse de „avarierea în mod imprudent a instalaţiilor” unor situri nucleare atacate.
Catastrofa nucleară de la Cernobâl
„Ocuparea ilegală şi întreruperea operaţiunilor normale, în special prin împiedicarea rotaţiei de personal, compromit funcţionarea sigură şi în condiţii de securitate a centralelor în Ucraina şi cresc în mod considerabil riscul unui accident”, avertizează cei doi oficiali europeni.
„Cu ocazia marcării accidentului de la Cernobâl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră cu privire la riscurile la adresa siguranţei şi securităţii nucleare cauzate de acţiunile recente ale Rusiei la situl de la Cernobâl”, insistă ei.
Ucraina deţine 15 reactoare nucleare la patru centrale în activitate, pe lângă depozitele de deşeuri cum ar fi cel de la Cernobâl.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a deplasat marţi la centrala nucleară dezactivată Cernobâl în cadrul „intensificării eforturilor de prevenire a pericolului unui accident nuclear”.
„Salutăm şi susţinem pe deplin eforturile AIEA pentru furnizarea unei asistenţe, la solicitarea guvernului ucrainean”, au asigurat cei doi responsabili europeni.
Rafael Grossi a sosit la Cernobâl la 26 aprilie, data producerii catastrofei din 1986, cu o echipă de experţi ai AIEA pentru a „livra echipamente vitale” (dozimetre, combinezoane de protecţie etc) şi a efectua „controale radiologice şi alte verificări”.
Ocuparea sitului centralei nucleare de la Cernobâl, în Ucraina, de către armata rusă între 24 februarie şi sfârşitul lunii martie, a fost „foarte, foarte periculoasă”, a denunţat marţi şeful AIEA.
„Situaţia a fost absolut anormală şi foarte, foarte periculoasă”, a declarat Grossi jurnaliştilor în cursul vizitei la Cernobâl, la 36 de ani, de la producerea celei mai grave catastrofe nucleare din istorie.
Experţii care îl însoţesc în această vizită urmează „să repare sistemele de supraveghere de la distanţă, care au încetat să transmită date către sediul” AIEA din Viena (Austria) la scurt timp după începerea războiului.
Situl de la Cernobâl, la 150 km nord de Kiev, a căzut în mâinile ruşilor pe 24 februarie, în prima zi a invaziei lor, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii.
Soldaţii ruşi s-au retras de acolo în 31 martie.
De atunci, situaţia revine treptat la normal conform rapoartelor zilnice ale AIEA întocmite pe baza informaţiilor primite de la autoritatea de reglementare ucraineană.
Rafael Grossi a vizitat deja Ucraina la sfârşitul lunii martie pentru a pune bazele unui acord de acordare a asistenţei tehnice. El vizitase centrala electrică Iujno Ukrainskaia, din sudul ţării, după care s-a întâlnit cu înalţi oficiali ruşi la Kaliningrad, pe malul Marii Baltice.
Reactorul nr.4 de la Cernobâl a explodat în 1986, contaminând o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus. Denumit zonă de excludere, teritoriul pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este încă puternic contaminat şi locuirea permanentă în acest perimetru este interzisă. AGERPRES
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O locuitoare din comuna Florești a cerut ajutorul comunității de internauți și a postat o solicitare pe o rețea de socializare rugându-i pe cei care știu să îi recomande un avocat, specializat în divorț, cu partaj și copil minor, ”care să nu fie foarte religios”.
”Știu că sună ciudat, dar soțul meu a găsit o femeie care îl manipulează religios, el fiind deja într-o situație vulnerabilă din punct de vedere medical.
Deci am nevoie de cineva care să apere interesele copilului și ale mele, nu de cineva care să spună că îi înțelege pe cei doi și să le țină lor partea din cauza religiei”, a scris femeia.
Internauții au postat mai multe nume de avocați care ar putea să o ajute.
EDUCATIE
Daniel David: Organizarea de olimpiade pentru clasele I-IV stimulează prea devreme o industrie a meditațiilor
Ministrul Educației, Daniel David, a făcut câteva precizări cu privire la faptul că Ministerul Educației nu va organiza în 2025 olimpiade școlare pentru elevii din clasele I-IV.
În primul rând, spune ministrul clujean al Educației, acestea nu au fost organizate nici în anul 2024, doar că el și-a asumat mai ferm acest lucru.
Daniel David: În clasele I-IV se dezvoltă competențele cheie
Daniel David spune, într-un mesaj pe blogul personal, că și-a asumat această decizie, în primul rând pentru că în clasele I-IV important este să fie construite elementele de bază ale competențelor cheie.
“Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a”, spune Daniel David.
Nu trebuie să derutăm copiii
Daniel David spune, de asemenea, că participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor.
“Astfel, începe să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie. Este important să fim congruenți în politicile educaționale, pentru a nu deruta copiii și a nu avea politici cu efecte care se anulează reciproc.
Am înlocuit la nivelul învățământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (și școli) și afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competențelor cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferențieri prea fine (și adesea nerelevante) și prea devreme între copii. În același spirit, la aceste vârste se urmărește mai ales dezvoltarea cooperării și a lucrului în echipă, competiția, importantă și ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context”, arată ministrul Educației.
El a mai precizat că astfel de olimpiade, organizate la nivel de minister la acest nivel educațional, nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene.
Focusul trebuie să fie pe dezvoltarea riguroasă a copiilor
Pentru a stimula competiția adecvată, spune Daniel David, ministerul nu interzice derularea unor concursuri locale, regionale sau naționale, asumate autonom și responsabil de școală, cu consultarea părinților și monitorizate de minister.
“Amintesc că avem deja evaluările obligatorii la clasa a II-a și a IV-a, pe care ar trebui să le folosim mult mai atent în procesul de învățare personalizată a elevului. Așadar, hai să ne focalizăm în clasele I-IV pe dezvoltarea riguroasă și în ritmul personal, la cât mai mulți copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competențelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se alte (ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie), dar lăsând școlilor posibilitatea să facă comparații responsabile și voluntare prin concursuri locale, regionale, naționale ce pot intra într-un portofoliu educațional extins”, a mai punctat ministrul Educației.
EVENIMENT
Mircea Miclea: Sunt sătul de intelectualii militanți, de genul activiștilor de partid. E timpul să începem să gândim lucid
Mircea Miclea, psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține că este timpul ca intelectualii să înceapă să gândească lucid.
Lumea, a spus Mircea Miclea la podcastul Contraste de pe Cluj24, moderat de Florin Danciu, este tot mai incertă și mai plină de anxietate, acestea fiind momentele în care apare o susținere pentru soluții care dau sentimentul de control. De aceea e important să stăm și să judecăm lucrurile.
Mircea Miclea: Sunt sătul de intelectualii militanți
Lumea, spune Mircea Miclea, e tot mai nesigură, tot mai volatilă, și nu știe cum evoluează piețele și ce se întâmplă cu jobul peste o jumătate de an.
“Uitați-vă la ultimii cinci ani. Lucruri majore care s-au întâmplat nu au putut fi prezise, nu a putut fi prezisă pandemia. În 2019 nu știam că o să fie o mare pandemie care va schimba lumea. N-a fost prezis războiul din Ucraina, războiul din Israel, inteligența artificială, nimic din ceea ce esențial s-a întâmplat în ultimii cinci ani, nu a putut fi prezis.
Lumea, așadar, este tot mai plină de incertitudi, tot mai greu ne e să spunem cum va fi anul viitor. Iar atunci când crește incertitudinea, crește neliniștea socială, anxietatea socială, și atunci una dintre modalitățile de a reduce din neliniștea pe care o ai este aceea de a încerca să te focalizezi pe o zonă de control, pe o zonă în care poți controla mai mult. Hai să ne gândim, în timpul pandemiei, când anxietatea era maximă, ce au făcut toate statele din Europa? Nu s-au centrat pe granițele proprii? Nu au început să spună: ‘nu știm exact ce se întâmplă, dar iată regulile, iată granițele, să vedem cine intră, cine iese?’”, spune Mircea Miclea.
Astfel, a punctat acesta, când e un pericol și o incertitudine, reacția este de a te replia pe ceea ce poți controla, ca modalitate de a-ți reduce din anxietate.
E nevoie de think-tank-uri care să gândească lucid
Acesta a vorbit despre Donald Trump, care vrea să controleze măcar America, despre
ascensiunea dreptei în Franța, în Italia, Austria, Olanda, și poate chiar în România, dar spune că nu este neapărat vorba de autoritarism.
“Ce vedem? Haideți să judecăm, să nu devenim niște intelectuali militanți din stat, că sunt sătul de intelectuali militanți. Adesea văd în ei activiștii de partid de altă dată. Cred că ar fi cazul ca niște think-tank-uri europeane, de exemplu, să înceapă să gândească lucid, nu să facă pe activiștii de partid, a declarat psihologul Mircea Miclea.
Întregul interviu îl puteți urmări pe canalul de Youtube Cluj24.
Uncategorized
Accident în Feleacu. Femeie în vârstă, extrasă de pompieri dintr-o mașină. A fost dusă la spital
Un accident a avut loc, duminică, la Cluj, în Feleacu.
În accident au fost implicate două mașini, iar o femeie a fost rănită.
Accident în Feleacu. Femeie în vârstă, extrasă de pompieri dintr-o mașină. A fost dusă la spital
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, o femeie de aproximativ 80 de ani nu a reușit să iasă afară dintr-un autoturism. Aceasta a fost extrasă de către pompieri în siguranță și predată echipajului SAJ.
Femeia a fist transportată la spital.
Foto: Arhivă