Connect with us

ACTUALITATE

Jocul cu armele nucleare. UE se teme de o catastrofă nucleară. Rusia: Riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum

Publicat


razboi 3

Rusia crede că riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, a declarat sâmbătă un oficial rus din Ministerul de Externe, citat de agenţia TASS, relatează Reuters.

Riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum

Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară, a declarat că toate puterile nucleare trebuie să rămână la o logică prezentată în documentele oficiale menite să prevină războiul nuclear.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul nu ar trebui să subestimeze riscurile ridicate ale unui conflict nuclear din cauza Ucrainei, dar ulterior SUA au precizat că nu cred că există o ameninţare ca Rusia să folosească arme nucleare, în pofida unei escaladări în retorica Moscovei.

Iermakov a mai spus sâmbătă că principalele puteri nucleare trebuie să adere la logica instituită de documentele pe care le-au creat în comun.

El s-a referit la declaraţia comună publicată în ianuarie de Rusia, China, Regatul Unit, SUA şi Franţa – care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – în care cele cinci ţări afirmă că o răspândire a armelor nucleare şi un război nuclear trebuie evitate.

‘Riscurile unui război nuclear, care nu ar trebui niciodată declanşat, trebuie menţinute la minimum, în special prin prevenirea oricărui conflict armat între puteri nucleare. Rusia urmează în mod clar această înţelegere’, a maia spus Iermakov sâmbătă, potrivit TASS. AGERPRES

UE exprimă temeri privind o posibilă catastrofă nucleară ce ar putea fi provocată de ofensiva rusă în Ucraina

Uniunea Europeană a avertizat, în 26 aprilie, împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobâl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare, şi a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor nucleare din această ţară, relatează France Presse.

Forţele ruse – care au intrat în Ucraina – controlează centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ce a fost vizată de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri auxiliare, ceea ce a suscitat temeri privind un nou dezastru nuclear.

„Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol securitatea nucleară pe continentul nostru”, au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună.

Cei doi responsabili europeni au acuzat forţele ruse de „avarierea în mod imprudent a instalaţiilor” unor situri nucleare atacate.

Catastrofa nucleară de la Cernobâl

„Ocuparea ilegală şi întreruperea operaţiunilor normale, în special prin împiedicarea rotaţiei de personal, compromit funcţionarea sigură şi în condiţii de securitate a centralelor în Ucraina şi cresc în mod considerabil riscul unui accident”, avertizează cei doi oficiali europeni.

„Cu ocazia marcării accidentului de la Cernobâl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră cu privire la riscurile la adresa siguranţei şi securităţii nucleare cauzate de acţiunile recente ale Rusiei la situl de la Cernobâl”, insistă ei.

Ucraina deţine 15 reactoare nucleare la patru centrale în activitate, pe lângă depozitele de deşeuri cum ar fi cel de la Cernobâl.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a deplasat marţi la centrala nucleară dezactivată Cernobâl în cadrul „intensificării eforturilor de prevenire a pericolului unui accident nuclear”.

„Salutăm şi susţinem pe deplin eforturile AIEA pentru furnizarea unei asistenţe, la solicitarea guvernului ucrainean”, au asigurat cei doi responsabili europeni.

Rafael Grossi a sosit la Cernobâl la 26 aprilie, data producerii catastrofei din 1986, cu o echipă de experţi ai AIEA pentru a „livra echipamente vitale” (dozimetre, combinezoane de protecţie etc) şi a efectua „controale radiologice şi alte verificări”.

Ocuparea sitului centralei nucleare de la Cernobâl, în Ucraina, de către armata rusă între 24 februarie şi sfârşitul lunii martie, a fost „foarte, foarte periculoasă”, a denunţat marţi şeful AIEA.

„Situaţia a fost absolut anormală şi foarte, foarte periculoasă”, a declarat Grossi jurnaliştilor în cursul vizitei la Cernobâl, la 36 de ani, de la producerea celei mai grave catastrofe nucleare din istorie.

Experţii care îl însoţesc în această vizită urmează „să repare sistemele de supraveghere de la distanţă, care au încetat să transmită date către sediul” AIEA din Viena (Austria) la scurt timp după începerea războiului.

Situl de la Cernobâl, la 150 km nord de Kiev, a căzut în mâinile ruşilor pe 24 februarie, în prima zi a invaziei lor, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii.

Soldaţii ruşi s-au retras de acolo în 31 martie.

De atunci, situaţia revine treptat la normal conform rapoartelor zilnice ale AIEA întocmite pe baza informaţiilor primite de la autoritatea de reglementare ucraineană.

Rafael Grossi a vizitat deja Ucraina la sfârşitul lunii martie pentru a pune bazele unui acord de acordare a asistenţei tehnice. El vizitase centrala electrică Iujno Ukrainskaia, din sudul ţării, după care s-a întâlnit cu înalţi oficiali ruşi la Kaliningrad, pe malul Marii Baltice.

Reactorul nr.4 de la Cernobâl a explodat în 1986, contaminând o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus. Denumit zonă de excludere, teritoriul pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este încă puternic contaminat şi locuirea permanentă în acest perimetru este interzisă. AGERPRES

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani

Publicat

De

Alegeri prezidențiale Cluj

Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.

În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00

În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.

În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării

Publicat

Abrudean

Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit. 

”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.

A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.

România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul

Publicat

Naș

Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.

”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.

Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Publicat

De

Dosar penal vot Cluj

Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.

Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.

Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36

Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.

Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

6 amenzi date la Cluj pentru nereguli

De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.

Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.

ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale

Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

  • Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
  • Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
  • Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
  • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
  • Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax