Connect with us

ACTUALITATE

Îți poți plăti VECHIMEA în muncă și în RATE. Exemplu de CALCUL și alte informații utile

Publicat


talon

Și în 2023, românii pot cumpăra vechime în muncă, iar noutatea este că o pot face și în rate. Anunțul vine chiar de la Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, scrie Alba24.ro.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Până acum, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, valoarea contractelor încheiate ajungând 335 de milioane de lei.

Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă?

Românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime. Atenție însă, acest lucru se poate face doar până în 31 august 2023.

Exemplu de calcul pentru a cumpăra un an de vechime în muncă:

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă vrem să cumpărăm cinci ani de vechime în muncă, atunci suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro), bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

Cei mai interesați de această procedură sunt cei care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

Cumpărarea de vechime în muncă: alte explicații

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nici o pensie.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nici o pensie” a spus Daniel Baciu la Antena3.

Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie 2023: condiții

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020.

Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în data de 31.08.2023.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa de pensii.

Cumpărare vechime în muncă pentru pensie 2023: precizări suplimentare

Dacă au realizat stagii de cotizare în alte țări, cei interesați de „cumpărarea de vechime” nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Cadrul legal stabilește că poate cumpăra vechime doar persoana care „la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

Cineva care dorește să iasă mai repede la pensie nu poate cumpăra vechime în muncă.

Cum poţi verifica vechimea în muncă

Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP AICI, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online AICI care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP. Mai multe detalii despre cum se face un cont online la Casa Județeană de Pensii AICI: Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat

Ce se întâmplă dacă nu sunt achitate integral sumele prevăzute în contractul de asigurare?

Potrivit ordonanței citate, contractul de asigurare socială încheiat își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. La mulți ani 2025! Primăria, spectacol cu 300 de drone în centrul Clujului. Artificiile au bubuit în tot orașul

Publicat

De

Spectacol drone Revelion Cluj-Napoca

Mii de clujeni și turiști au sărbătorit trecerea dintre ani în aer liber, în Piața Unirii din centrul orașului.

A fost pentru prima dată când Primăria Cluj-Napoca a renunțat la focurile de artificii, tradiționale de Revelion, dar peste 300 de drone au asigurat spectacolul.

Asta nu înseamnă că nu au fost focuri de artificii și nu s-au auzit pocnitori în tot orașul.

La mulți ani 2025. Primăria, spectacol cu 300 de drone în centrul Clujului. Artificiile au bubuit în tot orașul

Cu toate că este destul de frig, mii de oameni au întâmpinat noul an în aer liber, la Târgul de Crăciun din Piața Unirii.

Spectacolul pregătit de Primăria Cluj-Napoca a început la ora 22.00. Tot Primăria a oferit și șampania.

Programul ultimei zile a anului 2024 a fost deschis pe scena din Piața Unirii de trupa Remakers.

La ora 23.00, pe scenă a urcat trupa Hara, iar la miezul nopții au avut parte de un spectacol impresionant de drone, lumini și confetti. Peste 300 de drone au asigurat spectacolul de pe cer în centrul orașului.

Trupa Hara a făcut show, iar la un moment dat, cei aflați în piață au încins o horă.

La ora 24.00, a avut loc un spectacol „silențios” cu drone și lumini în centrul orașului. Înainte de acest moment, primarul Emil boc a urcat pe scenă și a transmis „La mulți ani” clujenilor și românilor. Pe scenă, alături de el, a fost și soția sa, Oana Boc.

„La mulți ani Cluj-Napoca, la mulți ani România în Schengen”, a transmis Emil Boc, care a fost cel care l-a introdus pe îndrăgitul cântăreț de muzică populară, Aurel Tămaș.

Emil Boc a cântat alături de acesta „La mulți ani”, după care îndrăgitul cântăreț de muzică populară a continuat spectacol special de Revelion.

Chiar dacă spectacolul organizat de Primărie în centru a fost unul prietenos cu mediul și cu animalele, în toate colțurile orașului clujenii au organizat propriile focuri de artificii.

Citește mai departe

EVENIMENT

AUR contestă constituționalitatea „Ordonanței Trenuleț” și solicită intervenția Avocatului Poporului

Publicat

AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va sesiza Avocatul Poporului, imediat după publicarea în Monitorul Oficial, cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului adoptate luni, 30 decembrie, ordonanță cunoscută public drept „Ordonanța Trenuleț”.

Scăpat, pentru moment, de povara alegerilor, Guvernul Ciolacu 2 demonstrează încă o dată nefuncționalitatea administrației pe care o conduce.

AUR contestă constituționalitatea „Ordonanței Trenuleț” și solicită intervenția Avocatului Poporului

Obligați să renunțe la masca alegerilor, PSD – PNL – UDMR vor să introducă un pachet de măsuri abuzive într-un mod abuziv. Această măsură adoptată de Guvern încalcă grav principiile fundamentale ale statului de drept, drepturile contribuabililor și echilibrul constituțional, având un impact devastator asupra economiei și mediului de afaceri din România.

Sesizarea AUR evidențiază încălcarea flagrantă a principiului predictibilității fiscale. Conform art. 4 alin. (1) din Codul Fiscal, orice modificare legislativă în domeniul fiscal trebuie anunțată cu cel puțin șase luni înainte de intrarea în vigoare.

Totodată, art. 6 alin. (1) din Codul Fiscal prevede că normele fiscale trebuie să fie clare, previzibile și să asigure o aplicare unitară. Prin aceste modificări bruște, companiile sunt afectate grav, fiind destabilizate planurile financiare și bugetele deja aprobate, iar locurile de muncă sunt puse în pericol.

Nu există o urgență

De asemenea, sesizarea subliniază lipsa unei urgențe reale care să justifice adoptarea acestei ordonanțe.

Conform art. 115 alin. (4) din Constituția României, ordonanțele de urgență pot fi emise doar în situații extraordinare, care nu suportă amânare. În cazul „Ordonanței Trenuleț”, lipsa unei justificări obiective face ca această măsură să reprezinte un abuz clar de putere, subminând astfel principiile constituționale și afectând echilibrul democratic al statului.

Un alt aspect major semnalat este încălcarea separației puterilor în stat. Conform art. 1 alin. (4) din Constituție, statul român funcționează pe baza principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească. Guvernul, prin adoptarea acestei ordonanțe, și-a depășit atribuțiile constituționale, golind de conținut rolul Parlamentului, singura autoritate legiuitoare a țării, prevăzut de art. 61 alin. (1) din Constituție.

„Avocatul Poporului are responsabilitatea de a interveni rapid pentru a sesiza Curtea Constituțională”

AUR subliniază că Avocatul Poporului are un rol esențial în acest context. Conform art. 15 alin. (1) din Legea nr. 35/1997, Avocatul Poporului are dreptul și obligația de a sesiza Curtea Constituțională în cazul unor acte normative care încalcă principiile constituționale.

„Avocatul Poporului are responsabilitatea de a interveni rapid pentru a sesiza Curtea Constituțională și a anula această ordonanță abuzivă. Avem încredere că instituția își va face datoria și va acționa prompt pentru a proteja contribuabilii și principiile fundamentale ale statului de drept”, a declarat George Simion, președintele AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor își reafirmă angajamentul de a proteja interesele cetățenilor români și de a combate orice formă de abuz legislativ!

Vom continua să informăm opinia publică despre acest demers și să urmărim cu atenție evoluția acestuia!

Citește mai departe

Editorial Opinii

RETROSPECTIVĂ Mihai Hosu: Jurnalul unui an cum nu a fost altul: Sepsi OSB – “U” Cluj 0-0

Publicat

"U" Cluj

Terminăm anul măcar pe locul 2, cu 37 de puncte câștigate și încă vreo 7-8 pierdute pe drum din vară până în iarna.

La Sepsi OSB a fost sens unic de la poarta noastră spre a lor, dar la capăt nu am știut cum să ieșim din intersecție. Am tot dat prioritate în careu până a venit noaptea și s-a terminat meciul.

Așteptăm pe bilet un rezultat de la Genoa2, care dacă nu pierde în fața lui Dinamo ne sună pe fix la Cluj să facem rezervare de revelion: “Alo, clujenii, pentru voi. 2024 o să fie mai bun decât 2025!”

De aia zic că poate e mai bine să stăm pe locul 2, nu atragem atenția și învățăm lecția umilinței. Care sigur nu e asa: Unde e Craiova ( 1 si 2) în clasament? Unde e Rapid? Unde e UTA? Cine e CFR?

La Sfântu Gheorghe am câștigat prin neprezentare competiția orașelor-metrou. Orice ungur din oraș îți spune cu mândrie că Sfântu Gheorghe a fost primul oraș fără metrou.

Este serbarea pomului de iarna și la CFR 1907 Străzi. Vine Dan Petrescu și zice: “Dragi ceferiști, Moș Crăciun v-aduce vouă, de sub p… două ouă!”

Mai vorbim la anul. Până atunci, savurați momentul! Haide “U”!

Foto: Sepsi OSK/ Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal la Turda în ultima zi din an. O femeie a fost înjunghiată de un vecin

Publicat

Femeie înjunghiată la Turda

Scandal la Turda între vecini, terminat cu o tentativă de omor, în ultima zi a anului.

Potrivit informațiilor Cluj24.ro, o femeia a fost atacată cu cuțitul și a fost rănită.

Scandal la Turda în ultima zi din an. O femeie a fost înjunghiată de un vecin

Un scandal a izbucnit între vecini la Turda în seara de 31 decembrie. Din primele informații, este vorba de un conflict între persoane de etnie rromă.

Un bărbat a înjunghiat o femeie în urma scandalului.

Revenim cu informații.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate