ACTUALITATE
Israelul a autorizat de urgenţă antiviralul cu administrare orală Paxlovid. Va fi administrat la domiciliu bolnavilor cu Covid
![medicamente](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/04/medicamente.jpg)
Israelul a autorizat utilizarea de urgenţă a antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer pentru tratarea coronavirusului, şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor, la domiciliu.
Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, a informat Ministerul Sănătăţii din Israel într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA (FDA) a aprobat miercurea trecută folosirea Paxlovid, primul tratament care poate fi administrat la domiciliu şi care se aşteaptă să fie eficient şi împotriva variantei Omicron.
Pastila, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor.
Tratament de cinci zile
Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.
Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.
Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului atunci când acesta va primi aprobarea FDA, iar guvernul israelian are încredere că pastila va fi eficientă în a ţine sub control al cincilea val al pandemiei.
Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului împotriva Covid-19, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei.
Circa şase milioane de persoane au primit în Israel schema completă de vaccinare şi peste patru milioane au deja şi cea de-a treia doză, pe care ţara a început să o aplice în vară.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
![Cursul euro](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2022/05/euro-ok-e1652428074514.jpg)
Aprecierea euro față de dolar, după revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, s-a răsfrânt și asupra monedelor de la marginea zonei.
Noul președinte al SUA își dorește o monedă mai slabă cu scopul de a stimula exporturile americane, arată analistul econimic Radu Georgescu.
Schimbare marginală a cursului euro
Cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9765 la 4,9764 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei, la fel ca și la sfârșitul săptămânii trecute, arată economistul.
Reducerea lichidității zilnice din piața monetară la 20 – 30 miliarde de lei, este agreată de banca centrală, prin care se dorește menținerea cererii de monedă națională, ceea ce asigură stabilitatea cursului de schimb.
ROBOR la trei luni a stagnat la 5,94%
Totodată, indicii ROBOR pe termen mai lung au cunoscut creșteri de la începutul lui noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, arată Radi Georgescu.
Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,94%, față de 5,55%, la începutul lui noiembrie. În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 6 la 6,1% iar cel la 12 luni de la 6,09 la 6,10%.
Și prețul dolarului a scăzut
Lipsa din primul discurs, aflat în postura de președinte, a lui Donald Trump a referințelor la creșterea taxelor la importuri, acesta aducând în prim plan imigraţia şi stimularea producţiei de petrol şi gaze, a avut ca efect, la începutul săptămânii, aprecierea monedei europene de la 1,0267 la 1,0435 dolari. Marți, euro s-a retras la 1,0342 – 1,0399 dolari iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,8238 la 4,8074 lei.
Menținerea monedei elvețiene peste pragul de 0,94 franci/euro a coborât media acesteia de la 5,2821 la 5,2778 lei. Cursul lirei sterline a crescut de la 5,88 la 5,8878 lei.
În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat marginal la 4,2554 zloți/euro iar a celei maghiare la 412,22 forinți/euro.
Prețul gramului de aur a crescut din nou
Prețul gramului de aur a crescut marginal la 420,3419 lei, în timp ce metalul galben se tranzacționa în culoarul 2.697,40 – 2.731,30 dolari/uncie.
După ce a atins la începutul săptămânii un nou maxim istoric de 109.024 dolari, bitcoin s-a retras marți la 100.158 – 104.862 dolari. Ethereum s-a depreciat la 3.203 – 3.322 dolari.
EVENIMENT
e-Sigur. Tânără de 28 de ani, primul șofer AMENDAT după punerea în funcțiune a radarelor fixe
![Pistoale-radar, e-Sigur](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/politie-radar-pistoale-radar-e-sigur.jpg)
O tânără de 28 de ani a fost primul șofer amendat după punerea în funcțiune a sistemului e-Sigur, care prevede amplasarea de radare pe marginea șoselelor din România.
Tânăra a depășit viteza legală și a primit o amendă de 810 lei.
e-Sigur. Tânără de 28 de ani, primul șofer AMENDAT după punerea în funcțiune a radarelor fixe
Femeie are 28 de ani, este din Adjud, județul Vrancea, și a fost surprinsă depășind viteza legală în timp ce rula cu mașina pe DN2. Contravenția a fost constatată ca urmare a folosirii sistemului e-Sigur.
Șoferița a fost sancționată cu o amendă de 810 lei și 3 puncte de penalizare, pentru că a condus, la data de 12 ianuarie 2025, un autoturism, cu viteza de 73 de kilometri pe oră în localitatea Adjud. Ea a depășit viteza cu 23 km/h).
„Fapta a fost înregistrată cu aparatul radar marca Trucam II, iar sancțiunea a fost aplicată după colectarea datelor prin sistemul e-SIGUR și parcurgerea pașilor legali necesari”, anunță Poliția Română.
E-Sigur va ajunge și la Cluj
Sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România a fost operaționalizat la data de 1 ianuarie. Acesta detectează posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, obținute cu mijloace tehnice din dotarea Poliției Române și colectate automat prin sistemul e-SIGUR. Sistemul prelucrează imaginile surprinse cu ajutorul cinomometrelor Trucam pe autostrăzile A1 și A2, precum și în județul Vrancea, în zonele cu risc ridicat. Amenzile sunt trimise acasă, prin poștă.
![pet](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/nygi-gSg0_8RPQfs-unsplash-scaled-e1737460315379.jpg)
Într-o știre publicată zilele trecute, Cluj24 evidenția succesul campaniei de colectare a ambalajelor returnabile la nivelul țării. O informare obținută de la compania care se ocupă de aceste ambalaje relevă faptul că, la nivelul țării, în 2024 au fost colectate peste 3,35 miliarde ambalaje SGR.
Conform raportărilor lunare publicate de RetuRO SGR, administratorul sistemului în România, dintre acestea, 138 de milioane au fost returnate în jud. Cluj.
Peste 3,35 miliarde ambalaje SGR RETURNATE în 2024 în România. Clujul, abia pe locul 5
Cele mai multe ambalaje SGR returnate la nivelul anului 2024 au fost, în ordine descrescătoare, în București (aprox. 526 milioane ambalaje), Constanța (165 milioane), Timiș (156 milioane), Ilfov (151 milioane), Cluj (138 milioane).
Sistemul de Garanție-Returnare a fost lansat în România la 30 noiembrie 2023. În decembrie 2023 au fost returnate 31.000 de ambalaje SGR.
![Issouf Macalou, U Cluj](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/issouf-macalou-u-cluj.jpg)
U Cluj a anunțat finalizarea unui nou transfer.
Echipa clujeană de fotbal l-a adus pe ivorianul Issouf Macalou, care are 26 de ani și care a jucat pănă acum la FC Sochaux.
Iorianul Issouf Macalou este noul atacant al U Cluj
“FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu FC Sochaux pentru transferul atacantului de bandă dreaptă Issouf Macalou”, a transmis clubul Universitatea Cluj.
Născut în Coasta de Fildeș, Issouf Macalou deține și cetățenia franceză. În cariera sa de până acum, atacantul a evoluat numai în Franța la formațiile Sochaux B, Louhans-Cuiseaux, MDA Chasselay (actuala Goal FC), Valenciennes, Le Mans, Red Star și FC Sochaux.
În actualul sezon, el a marcat de șase ori pentru FC Sochaux și a oferit o pasă decisivă în partidele din eșalonul al treilea și Cupa Franței.
Foto: U Cluj