Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Rectorul Anca Buzoianu: Îmi doresc ca UMF Cluj-Napoca să devină prima universitate în cercetare în Sud-Estul Europei

Publicat


Buzoianu UMF

Anca Buzoianu, recent realeasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca vorbește, într-un interviu pentru Cluj24, despre prioritățile noului mandat, despre proiectele derulate de universitate și despre condițiile oferite studenților din țară și străinătate.

De asemenea, rectorul Buzoianu arată și unde se plasează UMF, la nivel național și internațional, și unde vede universitatea peste 5 ani, la final de mandat.

Dorim să creștem numărul de proiecte de cercetare derulate de către universitate

Rep: Ați câștigat recent al doilea mandat de rector al UMF Cluj. Care sunt prioritățile mandatului? Ce vă propuneți în următorii cinci ani? Ce proiecte aveți în derulare sau pe care le veți începe în perioada următoare?

A.B.: Prioritatea principală este să ne menținem standardele educaționale pe care le oferim la cel mai înalt nivel, să rămânem pe o poziție de top la concursul național de Rezidențiat pentru că, de fapt, acesta măsoară valoarea pe piața muncii a absolvenților noștri.

De asemenea, în direcția cercetării dorim să creștem numărul de proiecte derulate de către universitate.

Dorim să atragem resurse umane valoroase din străinătate care să vină la noul institut de cercetare, pe care am vrea să-l înființăm în acest an și, astfel, să creștem vizibilitatea, prestigiul și mai ales rezultatele cercetării universității.

Atragem ”vârfuri” din țară și străinătate

Pe partea medicală ne dorim să atragem ”vârfuri” din țară sau din străinătate pentru a întări unele dintre specialitățile medicale, să pregătim resursa umană pentru viitoarele dezvoltări ale orașului și ale județului, cum ar fi Spitalul Regional de Urgență și, în același timp, să atingem excelența în cât mai multe dintre specialități.

Iar pe partea de responsabilitate socială dorim să venim în sprijinul comunității clujene, să întoarcem valoare către aceasta și să avem cât mai multe proiecte derulate în folosul în folosul comunității, pe mai multe paliere, atât la nivelul studenților, cât și al medicilor tineri, rezidenți și specialiști.

Proiect important de screening neonatal

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate în anul 2023 este Metabo MS, de screening neonatal extins, prin care testăm toți nou-născuții din Cluj și din alte 9 județe pentru 32 de erori metabolice, față de 3 câte se realizau prin Programul Național de Screening.

Prin câștigarea acestui proiect, UMF Cluj-Napoca vine în sprijinul comunității, punând la dispoziție o infrastructură de ultimă generație și o resursă umană înalt specializată în spectometrie de masă, pregătită special pentru acest proiect în Islanda și remarcată prin rezultate excepționale.

Este un proiect de care se bucură multă lume și face parte din responsabilitatea socială a UMF, fiind un lucru deosebit pentru părinți să vadă că au această posibilitate.

Este impresionant să vezi ce poate face știința, pentră că o astfel de eroare de metabolism, depistată de la naștere, permite în viitor integrarea și o viață normală pentru copii.

Deoarece proiectul se va finaliza în luna aprilie 2024, noi dorim să îl continuăm și să punem la dispoziție, în continuare, aceste determinări pentru populație la un preț modic, sub 20 de lei de copil.

Dorim, astfel, să sprijinim comunitatea și, mai ales, persoanele defavorizate care nu își permit astfel de analize care depășesc 100 de euro în clinici private.

Profesori valoroși din străinătate

Rep: Cum v-ati gândit să-i atrageti pe cei din țară sau străinătate care ar dori să lucreze la UMF Cluj? Ce le puteți oferi, să fie atât de tentant încât sa lucreze aici?

A.B: Spre bucuria noastră, avem deja câteva cadre medicale de mare valoare pe care le-am atras să se reîntoarcă în țară din străinătate, având o expertiză deosebită în specialitățile lor și dorim să creștem această tendință.

Cum îi atragem? Le oferim condiții de muncă la nivelul celor din Occident, le oferim dotări corespunzătoare ale infrastructurii spitalicești, le oferim un mediu de lucru competitiv, dar, în același timp, performant.

Ne pare bine că își doresc unii dintre ei să revină în țară.

Unii sunt plecați din România în urmă cu 20-30 de ani, au dobândit expertiză acolo, alții sunt mai tineri și își doresc să profeseze acasă, după specializări în străinătate.

Tratative cu profesori străini

Nu vă ascund că avem câteva astfel de reușite, fie că au venit din Germania, cei mai mulți, sau din SUA. Și acum suntem în tratative, de asemenea, cu câțiva profesori care își doresc să se reîntoarcă acasă.

Și noi trebuie să profităm de această oportunitate, care de fapt este spre binele orașului nostru și al medicinii clujene.

Rep: Ar putea sa fie și profesori străini interesați să vină să lucreze la UMF Cluj sau doar români?

A.B: Sunt și și. Avem, în acest moment discuții, cu doi profesori de chirurgie care sunt de naționalitate germană și care au fost plăcut impresionați de condițiile pe care le oferim în spitalele clujene. Și lucrurile sunt destul de avansate.

Unde se poziționează UMF Cluj în topuri internaționale

Rep: Care este poziționarea UMF Cluj-Napoca în rândul universităților de profil, la nivel național și la nivel internațional?

A.B: Între universitățile de medicină și farmacie din România, noi ne situăm în meta ranking-ul național, care este realizat anual de către Ministerul Educației.

Suntem pe locul patru, deci între toate universitățile din România, între cele 100 de universități, iar între cele de medicină și farmacie ocupăm prima poziție.

Acest meta ranking combină standardizat rezultatele a 9 dintre cele mai importante ranking-uri internaționale în materie.

Drumul corect

Avem un loc foarte onorant care, împreună cu rezultatele absolvenților noștri la examenul național de Rezidențiat, ne dau încredere că drumul pe care ne-am angajat este drumul corect. În ceea ce privește clasamentele internaționale, am să le amintesc pe cele mai importante.

În clasamentul QS Ranking am reușit performanța în anul 2023 să urcăm în clasament în ceea ce privește domeniul medicină pe locul 300 – 350 și suntem incluși și în domeniul farmacie și farmacologie, chiar mai bine, pe poziția 251 – 300.

Ne aflăm în acest top pentru al cincilea an consecutiv și suntem singura universitate dintre universitățile de profil din România incluse în acest clasament, deci avem o poziție și o reușită cu totul deosebită.

Locuri prestigioase în clasamente

În ceea ce privește prestigiosul clasament Shanghai Global Ranking of Academic Subject, în anul 2023, universitatea noastră a fost inclusă în trei clasamente în domeniul științe medicale, și anume în domeniul Medicină clinică în intervalul 401 – 500, iar în domeniile Medicină Dentară și Farmacie am obținut un foarte prestigios loc în clasament, locurile 201 – 300, fiind, de asemenea, singura universitate din România inclusă în clasamentele pentru Farmacie și Medicină Dentară.

În ceea ce privește clasamentul Times Higher Education, ne menținem poziția în rangul 601 – 800 pentru domeniul Medicină clinică și suntem situați pe primul loc, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, în rândul universităților medicale incluse în acest profil.

Tendință ascendentă

Deci, acestea ar fi principalele clasamente internaționale. Noi am urcat mult în aceste clasamente.

În anul 2020, noi am fost singura universitate din România care a urcat, am urcat 600 de poziții și dorim să ne menținem această tendință ascendentă.

Este foarte dificil și întreaga comunitate academică, prin rezultatele pe care le obține, contribuie la această poziție.

Cele mai bune condiții de studiu pentru studenți

Să ajungi în vârf e greu, dar e și mai greu să te menții acolo, mai ales că există o competiție acerbă pe piața europeană a serviciilor de educație, pe piața globală a serviciilor educaționale, iar faptul că suntem incluși între cei mai buni ne responsabilizează, dar, așa cum am spus, ne și ambiționează să ne păstrăm poziția.

De asemenea, există o competiție acerbă pentru studenți, atât pentru studenții români, și sunt în jurul nostru atâtea facultăți de medicină, mai ales în zona Ardealului, cât și pentru studenți internaționali.

Iar faptul că încercăm să oferim cele mai bune condiții de studiu și o înaltă calitate a activității noastre didactice ne ajută. Totodată, ne ajută mult infrastructura spitalicească și, mai ales, faptul că avem în Cluj medici atât de performanți.

Studenții, fie că sunt din România sau din străinătate, vin să învețe profesii din domeniul sănătății, iar faptul că ai o resursă umană atât de înalt calificată, Clujul fiind un pol de excelență al medicinii românești, ne ajută foarte mult.

Promovabilitate ridicată la Rezidențiat

Rep: Care este gradul de pregătire al absolvenților UMF Cluj-Napoca prin prisma rezultatelor de la Rezidențiat? Este un indicator mai mult decât clar…

A.B: Noi, în ultimii zece ani, am fost tot timpul între primele universități, iar anul trecut am obținut cea mai înaltă promovabilitate, de peste 98%, în domeniul Medicină, Medicină Dentară a absolvenților noștri. Deci aproape toți absolvenții noștri din promoția anterioară și-au luat Rezidențiatul.

Mai mult decât atât, dintre cei care s-au prezentat la Rezidențiat, peste 40 la sută au luat punctaje foarte mari și mă refer la punctajele de peste 800 de puncte.

Deci, practic, 40 la sută din cei care au terminat la Cluj au fost printre cei mai buni și au putut să își aleagă orice specialitate au dorit.

Asta reflectă în mare parte pregătirea pe care le-o dăm pe parcursul celor șase ani și, bineînțeles, și implicarea lor personală, pentru că este un examen în care fiecare se pregătește cât poate de bine.

Servicii educaționale de calitate

Rep: Care sunt punctele forte de atractivitate ale UMF pentru tinerii din România? Din ce județe vin majoritatea? Dar pentru cei din străinătate, care vin de la mii de kilometri?

A.B: Cred că, astăzi, tânăra generație are un pragmatism remarcabil, pe care poate generațiile anterioare nu îl aveau atât de marcat.

Este evident că principalul punct forte este calitatea serviciilor educaționale oferite. Faptul că avem profesori foarte buni, profesori entuziaști care își doresc să împărtășească din expertiza lor, este un lucru clar.

Se ocupă foarte atent de tinerii învățăcei și, chiar dacă uneori acest lucru pentru ei poate să pară stresant, rigurozitatea și disciplina care există la Cluj, de fapt îi ajută în rezultatele ulterioare.

Starea de bine e importantă

Dar, pe lângă aceste lucruri, pentru ei contează foarte mult și starea de bine pe care le-o oferă universitatea unde studiază și, astfel, noi ne-am gândit, ne-am planificat în ultimii ani să creștem nivelul de satisfacție al studenților noștri, care începe inclusiv de la cazare, de la cămine.

Avem asigurate locuri în cămin pentru toți cei care cer acest lucru. Căminele au fost recent modernizate și aduse la standarde occidentale și foarte civilizate.

Avem cămine cu 2 paturi în cameră, cu baie proprie, cu interfon, cu internet de mare viteză.

Deci facilități care le fac șederea plăcută.

Studenții au sală de sport, au sală de fitness tot în căminele studențești, pentru că și facilitățile sportive sunt foarte importante, mai ales pentru studenții internaționali, care întreabă întotdeauna dacă există aceste facilități.

Avem apoi, și aceasta este o inițiativă relativ recentă, să dublăm capacitatea de servire a mesei pentru studenții noștri. Am deschis o a doua cantină sau restaurant studențesc, cum este denumit, și care oferă în fiecare zi  în jur de 1300 – 1400 de porții, care este o cifră foarte mare.

Iar meniurile sunt nu numai gustoase, sunt și foarte acceptabile ca preț. Un meniu pentru studenți cu două feluri de mâncare este 7 lei, ceea ce face foarte atractivă această ofertă.

De asemenea, pentru studenții care au probleme sociale, lucru care ne preocupă, deoarece există foarte mulți copii care au capacități deosebite, dar care nu-și permit să studieze la nivelul capacităților lor, și, astfel, ne-am gândit să îi ajutăm și pe aceștia și avem meniu gratuit pentru cei cu probleme sociale.

Studenți străini din 60 de țări

Avem apoi facilități pentru îngrijirea sănătății lor. Avem două cabinete medicale de medicină generală, un cabinet stomatologic recent deschis și un cabinet dotat ultramodern de psihologie clinică și un centru de consiliere psihologică.

Este destul de dificil, mai ales pentru studenții internaționali, să se acomodeze într-un nou mediu și solicită des aceste servicii.

Pe lângă asta, cu ajutorul studenților din cele trei organizații studențești ale studenților români și cei internaționali, organizăm diferite manifestări socio-culturale pentru adaptarea la viața de student și pentru integrarea între comunitățile diferite, în condițiile în care avem studenți din 60 de țări și atunci integrarea lor este o provocare, dar, în același timp un proces foarte frumos.

În ceea ce privește studenții români, avem din aproape toate județele țării.

Studenți la căpătâiul bolnavului

Rep: Cum se face pregătirea practică a studenților. Ce măsuri ați luat și veți lua pentru a le oferi cele mai bune condiții de studiu?

A.B: Pregătirea practică se face în două feluri și aș sublinia caracteristica învățământului medical clujean, care ne diferențiază într-o mare măsură de alte școli medicale, și anume contactul direct cu pacientul încă din primii ani de școală.

Practic, studenții noștri din primul an au deja direct contact cu pacientul, au acces în spitale, la patul bolnavului, ceea ce în multe țări europene este destul de restrictiv.

Noi profităm de legislația noastră care permite studenților să învețe la patul pacientului și facilităm această învățare ca la căpătîiul bolnavului, cât de mult posibil.

Pregătire practică

Practic, două treimi din curricula noastră este pregătirea practică.

Mai mult decât atât, în fiecare vară, studenții noștri au acea practică de vară, practică de specialitate, care se desfășoară pe parcursul verii și pe care noi am structurat-o foarte clar, cu obiective educaționale bine definite și care pune un accent important pe manualități, pe pregătirea practică și mai puțin pe însușirea noțiunilor teoretice.

Dar ca să lucrezi cu pacientul, în același timp, trebuie să exersezi înainte.

Și pentru că actul medical are anumite riscuri, deci pentru creșterea siguranței acestuia, am dezvoltat primul centru din România de simulare medicală, inaugurat în 2011.

Extinderea centrului de simulare

Acum, universitatea noastră demarează un proiect foarte mare de construcție a unui nou centru de simulare, foarte modern și dotat la standarde internaționale. Vom aduce simulatoare cum nu cred că sunt mai bune în lume pentru majoritatea specialităților medicale și ne pregătim de începerea construcției.

Acest centru de simulare, pregătire practică și chirurgie experimentală va fi util nu doar pentru studenții noștri, ci și pentru medicii care se formează, medicii rezidenți și, de ce nu, chiar pentru medicii specialiști.

Am adus deja și funcționează un simulator de chirurgie robotică foarte scump și cred că nu sunt multe astfel de simulatoare în România.

Probabil că este chiar primul și permite un antrenament și o pregătire practică de foarte înaltă calitate pentru specialiști, pentru medicii specialiști.

Extindem, prin această nouă construcție, pregătirea prin simulare, de la scenarii clinice și până la manechine performante, de ultimă generație, realitate virtuală și aceste simulatoare deosebit de performante pentru specialitățile chirurgicale, în primul rând, dar și pentru cele medicale.

Avem simulatoare ecografice foarte bune și pentru gastroscopie și colonoscopie. Toate manoperele care sunt obligatorii astăzi în curricula unui medic specialist se pot exersa în centrul nostru de simulare.

Clujul, polul medical de excelență al României

Rep: Unde vedeți UMF Cluj-Napoca peste 5 ani, la sfârșitul mandatului?

A.B: Văd să fie mai sus decât este acum în ranking-urile internaționale. Să fie o universitate nu numai foarte modernă, dar să fie prima în cercetare în această zonă din Sud-Estul Europei.

Și în acest sens, dezvoltăm un nou institut de cercetare al universității, care să conducă proiecte valoroase, competitive la nivel mondial. Nu există cercetare pentru România sau cercetare pentru restul lumii, cercetarea e una singură și noi dorim să ne situăm cât mai sus în acest proces.

Sper să reușim să creștem activitatea de cercetare.

Suntem printre cei mai buni din țară și raportat la calitatea cercetării suntem primii, dar dorim să creștem în rezultate, să atingem domeniile care sunt de mare interes în acest moment, să creștem interdisciplinaritatea cercetării, pentru că astăzi nu mai poți face cercetare decât dacă atingi multe domenii înrudite.

O văd o universitate care să rămână foarte atractivă pentru studenți și să aibă o competiție corespunzătoare prestigiului ei și îmi doresc ca peste cinci ani proiectele noastre să fie realizate.

Adică acest centru de simulare și de pregătire experimentală, Institutul de Cercetare, clădirea Anatomiei, care este cea mai veche clădire a noastră, din 1880, și care a intrat într-un proces amplu proces de renovare și modernizare, și îmi doresc ca atunci să funcționeze primul spital universitar al universității noastre, pe care ne pregătim să-l preluăm, Spitalul CFR, pe care dorim să îl aducem la standarde de unitate spitalicească de excelență.

Aș vrea să văd peste cinci ani Clujul medical ca polul de excelență medical al României. Dacă ne dorim cu toții asta se poate și printr-un efort comun al nostru și cu sprijinul autorităților locale, cred că putem atinge acest deziderat.

Trebuie să avem proiecte ambițioase ca să mergem înainte.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță noi măsuri în Cluj-Napoca pentru colectarea medicamentelor expirate. Spitalele preiau responsabilitatea

Publicat

medicamente

Primarul Emil Boc a anunțat măsuri noi pentru colectarea deșeurilor medicamentoase în Cluj-Napoca, în urma schimbărilor legislative care au transferat responsabilitatea colectării medicamentelor expirate de la farmacii către spitale.

În prezent, există aproximativ 40 de locații în Cluj, în principal spitale și clinici, unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate pentru a fi colectate într-un program stabilit.

„În acest moment mă ocup de protocoale, de mediatizare, în urma schimbării legislației care nu mai permite colectare deșeurilor medicamentoase în farmacii. Am contactat Colegiul Farmaciștilor, am discutat cu conducerea spitalelor, am analizat prevederile legale și astăzi sunt în jur de 40 de locații în Cluj, îndeosebi spitale, clinici, unde, într-un anumit program orar, pot fi colectate medicamentele expirate”, a declarat primarul Emil Boc.

Locuri special amenajate pentru preluarea medicamentelor expirate

În contextul unor noi reglementări adoptate anul trecut, Boc a explicat că autoritățile locale lucrează la extinderea programului de colectare a deșeurilor medicamentoase a spitalelor din municipiu, astfel încât să devină mai accesibil cetățenilor.

De asemenea, se dorește crearea unor puncte vizibile în spitale unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate sau cele de care nu mai au nevoie.

„Am început un proces de discuție cu fiecare unitate spitalicească să extindă programul, după programul de la Clujana, unde este de la 8 la 20, astfel încât pe holul spitalului, în locuri vizibile, special amenajate, să se poată duce deșeuri medicamentoase pe două categorii: cele care nu sunt expirate, dar nu mai ai nevoie de ele, și cele care sunt expirate, potrivit ultimelor norme legale incidente. După ce reușesc să pun de acord spitalele, să fie programul cât mai lung, de 12 ore, cu locații vizibile marcate special, vom ieși cu o campanie de mediatizare și de informare a opiniei publice pe acest subiect”, a adăugat primarul.

Modificările legislative, în vigoare din acest an, stipulează că spitalele și dispensarele sunt responsabile pentru colectarea medicamentelor expirate, care sunt considerate deșeuri periculoase. Aceste deșeuri trebuie eliminate prin incinerare, în unități autorizate, iar medicamentele aflate în recipiente sub presiune trebuie să fie reciclate după depresurizare completă.

Farmaciile, scoase din mecanism

Schimbările din legislație au fost impuse după ce s-au observat diferențe între numărul de medicamente predat de cetățeni și cel redirecționat spre reciclare. Astfel, farmaciile nu mai sunt implicate în procesul de colectare, iar spitalele au preluat acest rol pentru a asigura o gestionare corectă a deșeurilor periculoase. Potrivit primarului Boc, după ce vor fi puse de acord spitalele, se va lansa o campanie de mediatizare pentru a informa opinia publică despre noile reglementări.

„Măsura vine în urma modificării legislației existente care nu mai permite returnarea în farmacii, unde era eficient, dar se pare că din cauză că nu există o corespondență între numărul de medicamente predat de cetățeni și numărul de medicamente redirecționate spre reciclare, au apărut diferențe și s-au scos farmaciile din mecanism și trebuie regândit acest proces”, a mai spus edilul.

Mii de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi

Schimbările legislative răspund unei probleme semnificative legate de poluarea cauzată de aruncarea medicamentelor expirate în gunoaie sau în rețelele de canalizare, ceea ce pune în pericol mediul înconjurător și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. În România, se estimează că anual 1.500 de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi sau în sistemele de canalizare, conform datelor de pe platforma hartareciclarii.ro, citate de ZF.ro.

Potrivit normelor legale, spitalele sunt obligate să monteze containere speciale pentru colectarea deșeurilor de medicamente, care vor fi gestionate în patru categorii distincte:

  • Deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  • Deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  • Deșeuri de medicamente lichide, aflate în recipiente cu potențial înțepător (ex. seringi, fiole din sticlă);
  • Deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (ex. spray-uri).

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Publicat

meci

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.

Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în ședința consiliului local de luni, 7 aprilie.

„(…) Înțelegem și respectăm concluziile preliminare ale autorităților potrivit cărora acest incident nu ar fi avut caracter etnic. Cu toate acestea, considerăm important să reafirmăm că folosirea limbii materne, fie ea română, maghiară sau orice altă limbă, este un drept fundamental, garantat prin legislația națională și europeană. Orice formă de intimidare sau violență, indiferent de motivație, este de neacceptat într-o societate democratică. Face apel la vigilență, la respect reciproc și la dialog constant între comunități. Numai împreună putem construi o societate bazată pe încredere, solidaritate și respect pentru diversitate”, a declarat Azzola Katalin.

Emil Boc: „Violența nu poate fi acceptată și promovată”

Primarul Emil Boc a reiterat angajamentul său față de combaterea oricărei forme de violență și a salutat reacția promptă a autorităților.

„Aș vrea să reiterez că am respins întotdeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă, în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic. Sub nicio formă, în nicio situație, în niciun cadru, violența nu poate fi acceptată și promovată, susținută sau încurajată. Acest mesaj public l-am dat de 20 de ani, de când sunt aici, și îl voi da în continuare, și Clujul este ceea ce este pentru că am reușit împreună, clujenii – români, maghiari și ceilalți care sunt aici, să clădim o comunitate bazată pe valorile europene ale toleranței, ale respectului reciproc, ale înțelegerii și ale promovării acelor lucruri care ne unesc și nu ne dezbină”, a declarat edilul.

Primarul apreciază reacția autorităților și a clubului „U” Cluj

Emil Boc a afirmat că apreciază fermitatea intervenției și că felicită clubul Universitatea Cluj pentru că s-a delimitat clar de violență și a reafirmat valorile fairplay-ului.

„Imediat după ce s-a întâmplat acest nefericit act de agresiune, am cerut autorităților statului implicate să se pronunțe cu profesionalism și cu rapiditate pentru a putea să ofere un răspuns administrativ, juridic cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Vreau să apreciez promptitudinea organelor abilitate ale statului, prin reacția rapidă și în care au venit deja cu răspunsuri clare, precise și fără echivoc și cu măsuri juridice adecvate. E un lucru care arată determinarea activității noastre, indiferent ce gândim. Am apreciat profesionalismul autorităților statului care au dat un răspuns prompt, fără echivoc, dur și pe măsura a ceea ce există ca risc să se întâmple în comunitatea noastră.

De asemenea, felicit clubul Universitatea Cluj pentru comunicatul de presă emis, unde din nou, fără echivoc, susține că nu are nimic de-a face, nu susține sub nicio formă și nu încurajează și nu are nicio legătură cu orice element de violență. Dimpotrivă, fairplay-ul rămâne o valoare a acestui club, fanion al fotbalului românesc”, a mai spus primarul.

Incidentul nu a avut motiv etnic

Emil Boc spune că înțelege îngrijorarea comunității maghiare, dar subliniază că autoritățile au confirmat că incidentul nu a avut caracter etnic.

„Înțeleg îngrijorarea legitimă a unei părți a comunității maghiare. De aceea, cred că trebuie să purtăm această discuție deschis, transparent, pentru că cu toții vrem un climat de pace, de liniște, de echilibru european în acest oraș. De aceea, m-am implicat din primul moment să solicit autorităților statului o abordare profesionistă și mă bucur că până la această oră, din toate concluziile organelor abilitate ale statului, nici până acum nu există vreun element care să conducă la ideea că în afară de dimensiunea strict legată de un act de violență ar mai fi vorba de altceva. Autoritățile statului, până la acest moment, ne-au confirmat că nu este vorba sub nicio formă de un act care să vizeze un grup etnic sau cu fundament într-o violență de natură etnică”, a mai subliniat Boc.

Boc cere autorităților să fie mai vigilente

Primarul spune că până acum meciurile U Cluj – CFR s-au desfășurat fără incidente și a cerut autorităților să fie și mai vigilente în organizarea meciurilor, pentru a preveni orice act de violență.

„Apreciez faptul că, din 2022 de când Universitatea Cluj a promovat în Liga Națională, au fost opt meciuri între U și CFR și nu am avut niciun fel de act de violență. La acest al nouălea, a fost acest incident regretabil. Sper, în continuare, că această normalitate pe care am avut-o de opt meciuri va fi în continuare regula de bază a evoluției competițiilor sportive în acest oraș. (…) Am cerut autorităților abilitate ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia meciurilor de fotbal să își accelereze elementele care vizează supravegherea și prevenția. Dacă nu s-a întâmplat în opt meciuri nimic, asta nu înseamnă că nu se vor putea întâmpla, dacă cineva lasă garda jos”, a mai arătat primarul.

Propunere: Campanii anti-violență în cadrul cluburilor sportive

În acest context, Adriana Cristian, consilier local USR, a propus ca finanțările nerambursabile pentru cluburile sportive să fie condiționate de campanii active împotriva violenței, propunere susținută de social-democrata Aurelia Cristea, care a atras atenția și asupra agresivității verbale din tribune:

„Am constatat, din participarea sporadică la meciurile de pe Cluj Arena, că există, în afara violenței fizice, și o violență verbală. Mi-aș dori, domnule primar, ca mesajul nostru și al dumneavoastră în special să fie acela ca legea să fie respectată și aplicată. Mi-aș dori să vedem arenele noastre sportive pline de familii cu copii. Familiile nu pot să își ducă copiii într-un mediu cu o agresivitate verbală greu de descris, o știm împreună. Cred că propunerea colegei Adriana Cristian cred că ar fi utilă pentru a încerca să facem aceste campanii de susținere a echipei sportive a cărei fan ești fără violență fizică și verbală. Este extrem de important să instaurăm acest climat de fairplay, prin pași concreți în acest sens”, a afirmat consilierul PSD.

Boc: „Să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni”

Boc susține că ambele cluburi și antrenorii lor promovează fairplay și nu încurajează violența. Edilul arată că nu trebuie demonizată nicio tabără, fiind vorba de comportamente izolate care trebuie sancționate indiferent de echipă.

„Ambele cluburi, atât Universitatea, cât și CFR-ul, dau constant asemenea mesaje publice. Uitați-vă la comportamentul antrenorilor, Dan Petrescu și Neluțu Sabău, vedeți cât fairplay, cât echilibru și maturitate dau acești oameni în ceea ce înseamnă fotbalul local. Nu cred că trebuie să punem o anatemă pe cluburi, pentru că nu veți găsi niciun element, vreodată, la niciunul dintre ele, care să denote ideea că ar promova altceva decât valorile sportive. (…)

Ce trebuie să avem grijă este ca aceste comportamente izolate, ați văzut că sunt și de la CFR spre U, și de la U spre CFR, să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni… nu există nici sfinți, nici demoni în orașul acesta, există oameni care greșesc din când în când și care trebuie să știe că vor fi sancționați indiferent ce culori poartă. Aceste lucruri trebuie să le știe toată lumea: poți să îți susții echipa favorită, dar dacă ai depășit granița și ai trecut la violență, legea va fi aplicată fără echivoc, și cred că aceste mesaje date de către toată lumea în continuare îi vor descuraja pe cei care ar mai dori să intervină într-o direcție sau alta”, a mai afirmat Emil Boc.

Un consilier AUR cere mai mult sprijin pentru CFR

Călin Cosma, consilier local AUR, a lansat un apel la echilibru în percepția publică și la o prezență mai activă a autorităților locale și în susținerea CFR-ului:

„Sunt perfect de acord cu colega de la UDMR, nu trebuie să ajungem la asemenea violențe. Au fost, de-a lungul timpului, probleme de etnie în scandările celor două echipe, dar eu vreau să vin cu o propunere. În momentul acesta, mentalitatea în Cluj este că Primăria susține un singur club, nu pe ambele, și eu cred că Primăria, chiar dacă nu poate financiar, ar trebui să fie puțin mai activă și în susținerea CFR-ului. Domnule primar, aici mă adresez direct dumneavoastră, pentru că sunteți cel mai vizibil și cel mai important om din urbea noastră, mi-aș dori sincer să mai participați și la evenimentele CFR-ului, nu doar când joacă cu U Cluj și să susținem și CFR Cluj în tribună. Cred că prezența dumneavoastră acolo ar putea aduce o liniște între cele două galerii”, .

Boc: „Am fost și la CFR pe stadion”

În replică, Emil Boc a subliniat că Primăria nu favorizează un club față de altul și că finanțarea diferită a celor două echipe este dictată de statutul juridic al acestora. Totodată, menționează că a susținut și CFR-ul prin prezența sa pe stadion.

„Dacă vă uitați la alocări, veți vedea că CFR-ul, pe alte ramuri decât cele care sunt imposibil de finanțat, primește finanțare, oameni buni. Deci marota asta că Primăria are o favorită este o greșeală uriașă și întreținută de cineva, poate, în mod voit. Cât timp este o societate comercială, noi nu avem posibilitatea de finanțare, știți bine acest lucru și cunoașteți legea. Doar o echipă primește bani pentru că la Universitatea Cluj, membrii fondatori ai asociației sunt universitățile și Primăria. (…) CFR are cu totul și cu totul alt statut juridic, nu noi am decis ca CFR să se organizeze sub formă de societate comercială. Nu am avut niciodată în proprietate brandul CFR. Dacă am avea cadru legal, am finanța-o la fel de bine ca pe Universitatea Cluj, în consecință, acolo unde legea ne permite, oferim alocări.

Cred că m-ați văzut, am fost și la CFR pe stadion, aveți imagini cu mine cu fularul vișiniu, nu cred că este o noutate. În rest, îmi fac programul nu după dispoziția dumneavoastră, ci după programul meu mi-l fac, nu am nevoie de aprobare de la dumneavoastră ca să decid ce fac deseară”, a mai spus edilul.

Tânăr de 19 ani, lovit cu o sticlă de un suporter „U” Cluj

Amintim că un bărbat a fost reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj. El este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj. Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane când i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, pe Spaiul Independenței, acesta a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj. Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Publicat

sah copii

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.

Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!

Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz – la doar 6 ani și jumătate!

casian tantau

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

O reușită care arată că, atunci când talentul este susținut cu pasiune și seriozitate, rezultatele pot depăși orice așteptări, chiar de la cele mai fragede vârste.

Un nou capitol îl așteaptă: Campionatul Mondial de Șah Rapid, la Salonic, Grecia. Casian va reprezenta România, dar și spiritul curajos și ambițios al Turzii.

Suntem alături de tine, Casian!

Felicitări profesorului Marin Fântână pentru îndrumare, părinților pentru sprijinul constant și tuturor celor care cred în forța visurilor împlinite prin muncă.

Turda crește campioni. Iar Casian e dovada vie”, a scris pe Facebook Cristian Matei, primarul Turzii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate