Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. Rectorul Anca Buzoianu: Îmi doresc ca UMF Cluj-Napoca să devină prima universitate în cercetare în Sud-Estul Europei

Publicat


Anca Buzoianu, recent realeasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca vorbește, într-un interviu pentru Cluj24, despre prioritățile noului mandat, despre proiectele derulate de universitate și despre condițiile oferite studenților din țară și străinătate.

De asemenea, rectorul Buzoianu arată și unde se plasează UMF, la nivel național și internațional, și unde vede universitatea peste 5 ani, la final de mandat.

Dorim să creștem numărul de proiecte de cercetare derulate de către universitate

Rep: Ați câștigat recent al doilea mandat de rector al UMF Cluj. Care sunt prioritățile mandatului? Ce vă propuneți în următorii cinci ani? Ce proiecte aveți în derulare sau pe care le veți începe în perioada următoare?

A.B.: Prioritatea principală este să ne menținem standardele educaționale pe care le oferim la cel mai înalt nivel, să rămânem pe o poziție de top la concursul național de Rezidențiat pentru că, de fapt, acesta măsoară valoarea pe piața muncii a absolvenților noștri.

De asemenea, în direcția cercetării dorim să creștem numărul de proiecte derulate de către universitate.

Dorim să atragem resurse umane valoroase din străinătate care să vină la noul institut de cercetare, pe care am vrea să-l înființăm în acest an și, astfel, să creștem vizibilitatea, prestigiul și mai ales rezultatele cercetării universității.

Atragem ”vârfuri” din țară și străinătate

Pe partea medicală ne dorim să atragem ”vârfuri” din țară sau din străinătate pentru a întări unele dintre specialitățile medicale, să pregătim resursa umană pentru viitoarele dezvoltări ale orașului și ale județului, cum ar fi Spitalul Regional de Urgență și, în același timp, să atingem excelența în cât mai multe dintre specialități.

Iar pe partea de responsabilitate socială dorim să venim în sprijinul comunității clujene, să întoarcem valoare către aceasta și să avem cât mai multe proiecte derulate în folosul în folosul comunității, pe mai multe paliere, atât la nivelul studenților, cât și al medicilor tineri, rezidenți și specialiști.

Proiect important de screening neonatal

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate în anul 2023 este Metabo MS, de screening neonatal extins, prin care testăm toți nou-născuții din Cluj și din alte 9 județe pentru 32 de erori metabolice, față de 3 câte se realizau prin Programul Național de Screening.

Prin câștigarea acestui proiect, UMF Cluj-Napoca vine în sprijinul comunității, punând la dispoziție o infrastructură de ultimă generație și o resursă umană înalt specializată în spectometrie de masă, pregătită special pentru acest proiect în Islanda și remarcată prin rezultate excepționale.

Este un proiect de care se bucură multă lume și face parte din responsabilitatea socială a UMF, fiind un lucru deosebit pentru părinți să vadă că au această posibilitate.

Este impresionant să vezi ce poate face știința, pentră că o astfel de eroare de metabolism, depistată de la naștere, permite în viitor integrarea și o viață normală pentru copii.

Deoarece proiectul se va finaliza în luna aprilie 2024, noi dorim să îl continuăm și să punem la dispoziție, în continuare, aceste determinări pentru populație la un preț modic, sub 20 de lei de copil.

Dorim, astfel, să sprijinim comunitatea și, mai ales, persoanele defavorizate care nu își permit astfel de analize care depășesc 100 de euro în clinici private.

Profesori valoroși din străinătate

Rep: Cum v-ati gândit să-i atrageti pe cei din țară sau străinătate care ar dori să lucreze la UMF Cluj? Ce le puteți oferi, să fie atât de tentant încât sa lucreze aici?

A.B: Spre bucuria noastră, avem deja câteva cadre medicale de mare valoare pe care le-am atras să se reîntoarcă în țară din străinătate, având o expertiză deosebită în specialitățile lor și dorim să creștem această tendință.

Cum îi atragem? Le oferim condiții de muncă la nivelul celor din Occident, le oferim dotări corespunzătoare ale infrastructurii spitalicești, le oferim un mediu de lucru competitiv, dar, în același timp, performant.

Ne pare bine că își doresc unii dintre ei să revină în țară.

Unii sunt plecați din România în urmă cu 20-30 de ani, au dobândit expertiză acolo, alții sunt mai tineri și își doresc să profeseze acasă, după specializări în străinătate.

Tratative cu profesori străini

Nu vă ascund că avem câteva astfel de reușite, fie că au venit din Germania, cei mai mulți, sau din SUA. Și acum suntem în tratative, de asemenea, cu câțiva profesori care își doresc să se reîntoarcă acasă.

Și noi trebuie să profităm de această oportunitate, care de fapt este spre binele orașului nostru și al medicinii clujene.

Rep: Ar putea sa fie și profesori străini interesați să vină să lucreze la UMF Cluj sau doar români?

A.B: Sunt și și. Avem, în acest moment discuții, cu doi profesori de chirurgie care sunt de naționalitate germană și care au fost plăcut impresionați de condițiile pe care le oferim în spitalele clujene. Și lucrurile sunt destul de avansate.

Unde se poziționează UMF Cluj în topuri internaționale

Rep: Care este poziționarea UMF Cluj-Napoca în rândul universităților de profil, la nivel național și la nivel internațional?

A.B: Între universitățile de medicină și farmacie din România, noi ne situăm în meta ranking-ul național, care este realizat anual de către Ministerul Educației.

Suntem pe locul patru, deci între toate universitățile din România, între cele 100 de universități, iar între cele de medicină și farmacie ocupăm prima poziție.

Acest meta ranking combină standardizat rezultatele a 9 dintre cele mai importante ranking-uri internaționale în materie.

Drumul corect

Avem un loc foarte onorant care, împreună cu rezultatele absolvenților noștri la examenul național de Rezidențiat, ne dau încredere că drumul pe care ne-am angajat este drumul corect. În ceea ce privește clasamentele internaționale, am să le amintesc pe cele mai importante.

În clasamentul QS Ranking am reușit performanța în anul 2023 să urcăm în clasament în ceea ce privește domeniul medicină pe locul 300 – 350 și suntem incluși și în domeniul farmacie și farmacologie, chiar mai bine, pe poziția 251 – 300.

Ne aflăm în acest top pentru al cincilea an consecutiv și suntem singura universitate dintre universitățile de profil din România incluse în acest clasament, deci avem o poziție și o reușită cu totul deosebită.

Locuri prestigioase în clasamente

În ceea ce privește prestigiosul clasament Shanghai Global Ranking of Academic Subject, în anul 2023, universitatea noastră a fost inclusă în trei clasamente în domeniul științe medicale, și anume în domeniul Medicină clinică în intervalul 401 – 500, iar în domeniile Medicină Dentară și Farmacie am obținut un foarte prestigios loc în clasament, locurile 201 – 300, fiind, de asemenea, singura universitate din România inclusă în clasamentele pentru Farmacie și Medicină Dentară.

În ceea ce privește clasamentul Times Higher Education, ne menținem poziția în rangul 601 – 800 pentru domeniul Medicină clinică și suntem situați pe primul loc, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, în rândul universităților medicale incluse în acest profil.

Tendință ascendentă

Deci, acestea ar fi principalele clasamente internaționale. Noi am urcat mult în aceste clasamente.

În anul 2020, noi am fost singura universitate din România care a urcat, am urcat 600 de poziții și dorim să ne menținem această tendință ascendentă.

Este foarte dificil și întreaga comunitate academică, prin rezultatele pe care le obține, contribuie la această poziție.

Cele mai bune condiții de studiu pentru studenți

Să ajungi în vârf e greu, dar e și mai greu să te menții acolo, mai ales că există o competiție acerbă pe piața europeană a serviciilor de educație, pe piața globală a serviciilor educaționale, iar faptul că suntem incluși între cei mai buni ne responsabilizează, dar, așa cum am spus, ne și ambiționează să ne păstrăm poziția.

De asemenea, există o competiție acerbă pentru studenți, atât pentru studenții români, și sunt în jurul nostru atâtea facultăți de medicină, mai ales în zona Ardealului, cât și pentru studenți internaționali.

Iar faptul că încercăm să oferim cele mai bune condiții de studiu și o înaltă calitate a activității noastre didactice ne ajută. Totodată, ne ajută mult infrastructura spitalicească și, mai ales, faptul că avem în Cluj medici atât de performanți.

Studenții, fie că sunt din România sau din străinătate, vin să învețe profesii din domeniul sănătății, iar faptul că ai o resursă umană atât de înalt calificată, Clujul fiind un pol de excelență al medicinii românești, ne ajută foarte mult.

Promovabilitate ridicată la Rezidențiat

Rep: Care este gradul de pregătire al absolvenților UMF Cluj-Napoca prin prisma rezultatelor de la Rezidențiat? Este un indicator mai mult decât clar…

A.B: Noi, în ultimii zece ani, am fost tot timpul între primele universități, iar anul trecut am obținut cea mai înaltă promovabilitate, de peste 98%, în domeniul Medicină, Medicină Dentară a absolvenților noștri. Deci aproape toți absolvenții noștri din promoția anterioară și-au luat Rezidențiatul.

Mai mult decât atât, dintre cei care s-au prezentat la Rezidențiat, peste 40 la sută au luat punctaje foarte mari și mă refer la punctajele de peste 800 de puncte.

Deci, practic, 40 la sută din cei care au terminat la Cluj au fost printre cei mai buni și au putut să își aleagă orice specialitate au dorit.

Asta reflectă în mare parte pregătirea pe care le-o dăm pe parcursul celor șase ani și, bineînțeles, și implicarea lor personală, pentru că este un examen în care fiecare se pregătește cât poate de bine.

Servicii educaționale de calitate

Rep: Care sunt punctele forte de atractivitate ale UMF pentru tinerii din România? Din ce județe vin majoritatea? Dar pentru cei din străinătate, care vin de la mii de kilometri?

A.B: Cred că, astăzi, tânăra generație are un pragmatism remarcabil, pe care poate generațiile anterioare nu îl aveau atât de marcat.

Este evident că principalul punct forte este calitatea serviciilor educaționale oferite. Faptul că avem profesori foarte buni, profesori entuziaști care își doresc să împărtășească din expertiza lor, este un lucru clar.

Se ocupă foarte atent de tinerii învățăcei și, chiar dacă uneori acest lucru pentru ei poate să pară stresant, rigurozitatea și disciplina care există la Cluj, de fapt îi ajută în rezultatele ulterioare.

Starea de bine e importantă

Dar, pe lângă aceste lucruri, pentru ei contează foarte mult și starea de bine pe care le-o oferă universitatea unde studiază și, astfel, noi ne-am gândit, ne-am planificat în ultimii ani să creștem nivelul de satisfacție al studenților noștri, care începe inclusiv de la cazare, de la cămine.

Avem asigurate locuri în cămin pentru toți cei care cer acest lucru. Căminele au fost recent modernizate și aduse la standarde occidentale și foarte civilizate.

Avem cămine cu 2 paturi în cameră, cu baie proprie, cu interfon, cu internet de mare viteză.

Deci facilități care le fac șederea plăcută.

Studenții au sală de sport, au sală de fitness tot în căminele studențești, pentru că și facilitățile sportive sunt foarte importante, mai ales pentru studenții internaționali, care întreabă întotdeauna dacă există aceste facilități.

Avem apoi, și aceasta este o inițiativă relativ recentă, să dublăm capacitatea de servire a mesei pentru studenții noștri. Am deschis o a doua cantină sau restaurant studențesc, cum este denumit, și care oferă în fiecare zi  în jur de 1300 – 1400 de porții, care este o cifră foarte mare.

Iar meniurile sunt nu numai gustoase, sunt și foarte acceptabile ca preț. Un meniu pentru studenți cu două feluri de mâncare este 7 lei, ceea ce face foarte atractivă această ofertă.

De asemenea, pentru studenții care au probleme sociale, lucru care ne preocupă, deoarece există foarte mulți copii care au capacități deosebite, dar care nu-și permit să studieze la nivelul capacităților lor, și, astfel, ne-am gândit să îi ajutăm și pe aceștia și avem meniu gratuit pentru cei cu probleme sociale.

Studenți străini din 60 de țări

Avem apoi facilități pentru îngrijirea sănătății lor. Avem două cabinete medicale de medicină generală, un cabinet stomatologic recent deschis și un cabinet dotat ultramodern de psihologie clinică și un centru de consiliere psihologică.

Este destul de dificil, mai ales pentru studenții internaționali, să se acomodeze într-un nou mediu și solicită des aceste servicii.

Pe lângă asta, cu ajutorul studenților din cele trei organizații studențești ale studenților români și cei internaționali, organizăm diferite manifestări socio-culturale pentru adaptarea la viața de student și pentru integrarea între comunitățile diferite, în condițiile în care avem studenți din 60 de țări și atunci integrarea lor este o provocare, dar, în același timp un proces foarte frumos.

În ceea ce privește studenții români, avem din aproape toate județele țării.

Studenți la căpătâiul bolnavului

Rep: Cum se face pregătirea practică a studenților. Ce măsuri ați luat și veți lua pentru a le oferi cele mai bune condiții de studiu?

A.B: Pregătirea practică se face în două feluri și aș sublinia caracteristica învățământului medical clujean, care ne diferențiază într-o mare măsură de alte școli medicale, și anume contactul direct cu pacientul încă din primii ani de școală.

Practic, studenții noștri din primul an au deja direct contact cu pacientul, au acces în spitale, la patul bolnavului, ceea ce în multe țări europene este destul de restrictiv.

Noi profităm de legislația noastră care permite studenților să învețe la patul pacientului și facilităm această învățare ca la căpătîiul bolnavului, cât de mult posibil.

Pregătire practică

Practic, două treimi din curricula noastră este pregătirea practică.

Mai mult decât atât, în fiecare vară, studenții noștri au acea practică de vară, practică de specialitate, care se desfășoară pe parcursul verii și pe care noi am structurat-o foarte clar, cu obiective educaționale bine definite și care pune un accent important pe manualități, pe pregătirea practică și mai puțin pe însușirea noțiunilor teoretice.

Dar ca să lucrezi cu pacientul, în același timp, trebuie să exersezi înainte.

Și pentru că actul medical are anumite riscuri, deci pentru creșterea siguranței acestuia, am dezvoltat primul centru din România de simulare medicală, inaugurat în 2011.

Extinderea centrului de simulare

Acum, universitatea noastră demarează un proiect foarte mare de construcție a unui nou centru de simulare, foarte modern și dotat la standarde internaționale. Vom aduce simulatoare cum nu cred că sunt mai bune în lume pentru majoritatea specialităților medicale și ne pregătim de începerea construcției.

Acest centru de simulare, pregătire practică și chirurgie experimentală va fi util nu doar pentru studenții noștri, ci și pentru medicii care se formează, medicii rezidenți și, de ce nu, chiar pentru medicii specialiști.

Am adus deja și funcționează un simulator de chirurgie robotică foarte scump și cred că nu sunt multe astfel de simulatoare în România.

Probabil că este chiar primul și permite un antrenament și o pregătire practică de foarte înaltă calitate pentru specialiști, pentru medicii specialiști.

Extindem, prin această nouă construcție, pregătirea prin simulare, de la scenarii clinice și până la manechine performante, de ultimă generație, realitate virtuală și aceste simulatoare deosebit de performante pentru specialitățile chirurgicale, în primul rând, dar și pentru cele medicale.

Avem simulatoare ecografice foarte bune și pentru gastroscopie și colonoscopie. Toate manoperele care sunt obligatorii astăzi în curricula unui medic specialist se pot exersa în centrul nostru de simulare.

Clujul, polul medical de excelență al României

Rep: Unde vedeți UMF Cluj-Napoca peste 5 ani, la sfârșitul mandatului?

A.B: Văd să fie mai sus decât este acum în ranking-urile internaționale. Să fie o universitate nu numai foarte modernă, dar să fie prima în cercetare în această zonă din Sud-Estul Europei.

Și în acest sens, dezvoltăm un nou institut de cercetare al universității, care să conducă proiecte valoroase, competitive la nivel mondial. Nu există cercetare pentru România sau cercetare pentru restul lumii, cercetarea e una singură și noi dorim să ne situăm cât mai sus în acest proces.

Sper să reușim să creștem activitatea de cercetare.

Suntem printre cei mai buni din țară și raportat la calitatea cercetării suntem primii, dar dorim să creștem în rezultate, să atingem domeniile care sunt de mare interes în acest moment, să creștem interdisciplinaritatea cercetării, pentru că astăzi nu mai poți face cercetare decât dacă atingi multe domenii înrudite.

O văd o universitate care să rămână foarte atractivă pentru studenți și să aibă o competiție corespunzătoare prestigiului ei și îmi doresc ca peste cinci ani proiectele noastre să fie realizate.

Adică acest centru de simulare și de pregătire experimentală, Institutul de Cercetare, clădirea Anatomiei, care este cea mai veche clădire a noastră, din 1880, și care a intrat într-un proces amplu proces de renovare și modernizare, și îmi doresc ca atunci să funcționeze primul spital universitar al universității noastre, pe care ne pregătim să-l preluăm, Spitalul CFR, pe care dorim să îl aducem la standarde de unitate spitalicească de excelență.

Aș vrea să văd peste cinci ani Clujul medical ca polul de excelență medical al României. Dacă ne dorim cu toții asta se poate și printr-un efort comun al nostru și cu sprijinul autorităților locale, cred că putem atinge acest deziderat.

Trebuie să avem proiecte ambițioase ca să mergem înainte.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Rabla Plus” și „Rabla Clasic” 2024, MODIFICĂRI: Scade la JUMĂTATE valoarea ecotichetului pentru mașini electrice

Publicat

În 2024 apar modificări la programul ”Rabla Plus” și ”Rabla Clasic”. Un proiect pus în consultare publică de Ministerul Mediului prevede modificări la derularea programului în acest an. Valoarea ecotichetului va scădea la jumătate pentru mașini electrice. De asemenea, se introduce plafon de preț la ”Rabla clasic”.

Dacă, până acum, la cumpărarea de mașini pur electrice, ecotichetul era de 51.000 de lei, noua valoare propusă este de 25.500 lei. De asemenea, valoarea rămâne aceeași, indiferent de numărul mașinilor uzate casate, scrie Alba24.ro.

„Rabla Plus” și „Rabla Clasic” 2024, MODIFICĂRI: Scade la JUMĂTATE valoarea ecotichetului pentru mașini electrice

Scade și ecotichetul pentru mașini hibride, de la 26.000 lei la 13.000 lei.

Pentru ”Rabla Clasic”, se propune plafonarea prețului de achiziție.

„Rabla Clasic” 2024 – modificări

Prețul de achiziție se plafonează la echivalentul în lei a 60.000 de euro, inclusiv TVA, pentru fiecare autovehicul comercializat.

Se modifică regulile de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară prin eliminarea vechimii de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei pentru mașina casată.

Alte modificări:

– reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 150 g
– introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor
– aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare
– actualizarea Regulamentului 1.407/2013 privind ajutoarele de minimis cu Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023.

„Rabla Plus” 2024 – modificări propuse

„Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice”, prevede proiectul.

„În vederea maximizării utilizării bugetului Programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul, se propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 70.000 euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric”.

Până acum plafonul era de 75.000 de euro.

De asemenea, ”pentru o mai bună promovare a instituției și a programelor, se propune aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare”.

„Rabla Plus”, până acum

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

– pentru un autovehicul uzat:

– 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hydrogen
– 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP

– pentru două autovehicule uzate:

– 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
– 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Ecotichet pentru motociclete electrice

Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este 26.000 lei.

Se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

„Rabla Plus” 2024 – alte modificări

Proiectul mai prevede că ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou.

Diferenţa va fi asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare, credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

În cazul în care se achiziţionează o motocicletă electrică, solicitantul va preda spre casare un autovehicul uzat, beneficiind de prima de casare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Fetiță de 7 ani din Cluj-Napoca, modelling la New York Fashion Week. ”Ador să fiu pe scenă, să defilez în fața publicului”

Publicat

De

Carla Antonia Moldovan, o fetiță de 7 ani din Cluj-Napoca, a participat recent la New York Fashion Week, unde a prezentat ținute pentru designerul georgian Xatko, și a avut o apariție în Times Square, pe Billboard. Micuța a fost cea mai tânără reprezentantă a României la acest important festival de modă. 

Carla este elevă în clasa I-a la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” și a  prezentat anterior ținute pentru mai multe brand-uri din țară, inclusiv pentru Cătălin Botezatu, în cadrul unor prezentări de modă.

Cu ajutorul organizatoarei din SUA, Cătălina Buzdun-Rafaila, de la agenția IT KIDS USA LLC, care a pus toate lucrurile la punct, micuța clujeancă a reușit să viziteze la New York Statuia Libertății, Summit One Vanderbilt, Memorialul 9/11 – World Trade Center, un superb spectacol pe Broadway – ”Alladin” și altele.

”Ador să fiu pe scenă”

„Modellingul este una din pasiunile mele, pe lângă cântat și a fi majoretă.

Ador să fiu pe scenă și să defilez în fata publicului. Apariția la evenimentul din New York, este un vis devenit realitate! Îmi doresc, pe viitor, o carieră în acest domeniu.

Abia aștept luna decembrie, unde voi participa la alt eveniment internațional, Dubai Fashion Week, tot alături de Cătălina Buzdun-Rafaila”, a spus Carla pentru Cluj24.

Sursa ei de inspirație din domeniu este modelul Cindy Crawford.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Motorul electric al mașinilor viitorului se naște la Cluj. Cercetătorii UTCN, într-un proiect european de 5 milioane euro

Publicat

O echipă de cercetători de la UTCN lucrează la proiectul Maxima, care urmărește proiectarea și dezvoltarea unui motor electric care să fie mai ieftin, mai ușor și mai compact decât cele folosite, în prezent, pe mașinile electrice. Proiectul este finanțat prin programul Orizont Europa al CE, va fi finalizat peste 3 ani și dispune un buget de 5,5 milioane euro.

Prof. Claudia Marțiș, responsabil din partea UTCN în cadrul proiectului, a explicat că este vorba despre un motor sincron cu magneți permanenți cu flux axial pentru viitoarea generație de vehicule electrice.

Motorul electric al mașinilor viitorului se naște la Cluj. Cercetătorii UTCN, într-un proiect european de 5 milioane euro

”În cadrul proiectului, demarat anul trecut, are loc în aceste zile la Departamentul de Mașini și Acționări Electrice al UTCN a treia întâlnire de management a proiectului în care discutăm despre etapa la care am ajuns.

Trebuie să atingem anumiți indicatori de performanță, astfel încât să dezvoltăm un motor electric cât mai compact, cu un preț cât mai mic, în construcție modulară.

Un alt indicator de performanță este asigurarea  unui grad de reciclabilitate a motorului de 60%.

De asemenea, avem impus un procent de utilizare a materialelor critice la nivel european, cum sunt pământurile rare pentru magneții permanenți”, a explicat  Marțiș.

Potrivit acesteia, proiectul prevede și dezvoltarea unui ”Geamăn Digital” (Digital Twin), ca replică digitală a motorului electrice, în vederea implementării şi testării unor strategii optime de control care să crească performanțele, ceea ce va duce, în timp, la un cost redus al vehiculelor electrice.

”Vom avea la finalul proiectului două prototipuri de motor electric pentru două două game de putere, de 60 de kW şi de 120 kW”, a precizat aceasta.

Consorțiu din 6 state UE

La rândul său, prof. Stephane Clenet, de la Institutul Tehnologic de Arte și Meserii din Lille (Franța) a declarat că din consorțiul care dezvoltă proiectul motorului fac parte 11 parteneri din 6 state membre UE (Franța, Spania, Belgia, România, Suedia și Germania).

”Maxima este un proiect european care implică diferiți parteneri din mediul academic, industrial sau ONG-uri.

Partenerii acoperă întregul lanț valoric al cercetării și dezvoltării industriale al unui motor electric, de la materia primă până la producția unui astfel de motor și integrarea lui într-o mașină, dar include și partea de reciclare a diferitelor părți. Ideea este de a limita impactul asupra mediului în cadrul procesului de producție”, a precizat Clenet.

Acesta a explicat că viitorul motor electric va echipa mașinile unui producător auto francez.

Preț accesibil

Ioan Deac, manager proiect la una din firmele din consorțiu, a subliniat că viitorul motor dezvoltat la Cluj va echipa mașini electrice de clasă C și D.

”Vrem să obținem un motor la prețuri cât mai accesibile pentru piață, iar cerințele sunt să reducem cât mai mult masa motorului, să folosim cât mai puțin materiale rare, care sunt scumpe.

Lucrăm pe mai multe paliere și în ceea ce privește designul motorului electric.

Nu putem produce un motor care doar să arate bine pe hârtie, ci trebuie să fie unul care să poată fi produs la prețuri accesibile, ceea ce constituie o provocare serioasă”, a menționat Deac.

Acesta a precizat că obiectivul asumat este să se ajungă la un cost de 6 euro/ kW, sub costurile actuale ale unui motor electric, care sunt de peste 10 euro/ kW.

Inima motorului electric

Bogdan Butnariu, responsabil de design, se ocupă de dezvoltarea ”inimii” motorului, statoarele și rotorul, și a menționat că materialul folosit pentru magneții permanenți este din pământuri rare, scopul fiind ca aceștia să poată fi reciclați.

”Ca noutate, magneții care vor fi folosiți pe noul motor vor fi reciclabili și oferă performanțe mai mari”, a subliniat Butnariu.

Model 3D al motorului

Claudiu Coțovanu, manager al altei firme partenere, a adăugat și el că designul motorului rezultat va fi finalizat cu restul componentelor necesare funcționării, și anume arbore, rulmenți, flanșe, carcasă, circuit de răcire.

”Vom modela 3D viitorul motor electric cu flux axial, iar la final acesta trebuie să fie mai robust, mai ușor și mai ieftin”, a conchis  Coțovanu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Simion: AUR îl sprijină pe deputatul Sabin Sărmaș (PNL) la alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Lideul AUR, George Simion, a anunțat că partidul pe care îl conduce îl va susține la alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca pe deputatul Sabin Sărmaș (PNL), care a anunțat că va candida împotriva lui Emil Boc. 

„Fac un apel. Ieri am fost la Iaşi, îl susţinem la Primăria municipiului Iaşi pe doctorul Tudor Ciuhodaru, singurul care a apărut în sondajele sociologice că reprezintă o alternativă la Mihai Chirica PSD-PNL. La fel facem şi în Suceava, la şefia Consiliului Judeţean, contra lui Gheorghe Flutur.

Oameni vocali în spatele lui Sărmaș

La Cluj şi-a anunţat intenţia domnul deputat Sabin Sărmaş să îl contracandideze pe Emil Boc. Cu siguranţă ne punem în spatele lui Sabin Sărmaş cu o listă plină de oameni vocali care au făcut opoziţie în aceşti 20 ani de când e Emil Boc şef la Cluj”, a afirmat Simion într-o conferință de presă la Parlament.

Acesta a precizat că o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie va afecta rezultatul AUR, dar a dat asigurări că formațiunea sa va avea scoruri mult mai bune în consiliile locale și în cele judeţene.

”Suntem pregătiţi de această luptă, nu ne ia prin surprindere”, a arătat George Simion.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax