Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU/ FOTO Viața prin ochii unui nevăzător, student la Cluj: ”Orice nevăzător sau slab văzător care are idee pe ce lume trăiește, ar trebui să-și ia viața-n mâini și să înceapă să se dezvolte”

Publicat


Jozsef Hăinală este un tânăr de 24 de ani, student al Facultații de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism din Cluj-Napoca. Apropiații îi spun Ioțo, și se bazează pe el atunci când au nevoie de ajutor cu depanarea calculatoarelor, dar și atunci când au nevoie de un om care să îi asculte.

Pasionat de tehnologie

Ioțo se consideră un om timid și mai ales pasionat de ceea ce face, atribut care l-a ajutat să ducă la bun sfârșit tot ceea ce și-a propus, după cum povestește chiar el.

Lucrează ca tipograf, însă ceea ce îi aduce cea mai multă bucurie e pasiunea lui pentru radio și producție audio, dar și interesul de a ține pasul cu evoluția tehnologiei.

În spatele ambiției, o dizabilitate purtată zilnic pe umeri

La prima vedere, ai crede că Jozsef este un tânăr ca oricare altul, ambițios și pasionat, însă în spatele acestor calități se află un om care își poartă zilnic pe umeri deficiența de vedere, care îl face să depună de câteva ori mai mult efort decât un om fără dizabilități, pentru a-și putea trăi pasiunile, sau pur și simplu pentru a duce la capăt activitățile de zi cu zi.

Jozsef a acceptat să ofere un interviu pentru Cluj24.ro, povestind cum se vede viața prin ochii unei persoane cu deficiențe de vedere.

„Retina mi-a fost afectată complet la un ochi, iar la celelalt, pot să spun că atârnă”

„Deficiența mea de vedere este cauzată de neglijența medicilor care nu mi-au protejat ochii corespunzător în momentul în care m-au băgat în incubator.

Totodată, m-au ținut mai mult decât trebuia în acel loc, așa că retina mi-a fost afectată complet la un ochi, iar la celelalt, pot să spun că atârnă”, povestește Jozsef.

Cu toate acestea, a reușit să își construiască propria viață în așa fel încât să se simtă un om „normal”, urmând cursurile Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, și ulterior hotărând că își dorește să își continue studiile în cadrul unei facultăți în care învață oameni fără deficiențe.

Așa a ajuns să fie student la jurnalism.

Adaptarea în mediul universitar, o provocare grea

„Jurnalismul este o meserie care îți deschide ochii. Odată ce ești mai informat, ești mult mai greu de prostit, iar oamenii trebuie să fie conștienți de treaba asta.

Pasiunea pentru radio și tot ce ține de producție audio m-a făcut să aleg această facultate.

Plecând dintr-un mediu mai protectiv, așa cum este liceul unde am fost, tranziția la facultate a fost una dură. Neștiind cum să mă comport sau să interacționez cu lumea, i-am lăsat pe cei care erau curioși să facă primul pas”, spune Ioțo.

Cine spune că dizabilitatea nu-l afectează, minte!

Rep.: Jozsef, care este povestea ta?

J.H.: Am crescut la țară. Legat de familie nu aș spune foarte multe. Din cauza problemei de vedere nu am putut să fiu exploatat cu munca fizică.

Astfel, pe măsură ce am crescut, am observat că relația noastră devine cam instabilă, așa că am ales să mă mențin la distanță, ca să nu aibă prea mult control asupra mea. Așa am început să mă dezvolt la Cluj, loc unde am trecut prin toate, cu bune și cu rele.

Locuiesc singur, iar asta îmi dă oportunitatea de a-mi dezvolta abilitățile. Cine spune că dizabilitatea nu-l afectează, minte!

Ne deranjează într-o măsură sau alta, în funcție de situație, dar ne obișnuim. Cel mai mult îmi limitează independența, fiind nevoit să mă bazez prea mult pe tehnologie sau pe unele persoane.

Tocmai de asta, consider că orice nevăzător sau slab văzător care are idee pe ce lume trăiește, ar trebui să-și ia viața-n mâini și să înceapă să se dezvolte.

”Îmi iau multe puncte de reper pentru orientare”

Rep.: Cum te descurci în viața de zi cu zi?

J.H.: Legat de vedere, pot să spun că nu văd detalii, unele nici de aproape. Îmi iau foarte multe puncte de reper ca să mă orientez, îmi accesibilizez obiectele pe care le folosesc în viața de zi cu zi, preferând ca acestea să fie cât mai intuitive.

Aș putea să dau exemplul mașinii de spălat, pe care o pot programa de pe smartphone din aplicație, datorită  softurilor de accesibilitate de pe dispozitiv. Evident, mai există și varianta clasică de a învăța mecanic toate funcțiile oricărui aparat pe care îl folosesc, dar e mai greu.

 Rep.: E greu să faci o facultate în aceste condiții?

J.H,: Adevărul dur este că dacă ești nevăzător și vrei la facultate, trebuie să fii avansat în utilizarea mijloacelor tehnologice, să ții pasul cu tot ce apare nou în domeniul screen readerelor, al softurilor și să ai abilități de orientare superioare, pentru a te deplasa în clădirile facultății.

„Este de prost gust să ceri ajutorul colegilor și profesorilor”

Nimeni n-o să stea după tine zi de zi să te care dintr-o parte în alta, este de prost gust să ceri întruna ajutorul colegilor sau al profesorilor când ceva nu merge cum ar trebui, așa că trebuie să ai și un plan B pe care să-l pui în aplicare din mers.

Cele 3 obiecte pe care mă bazez în totalitate sunt telefonul, bastonul alb cu care pot să intru oriunde și să nu fiu oprit, și laptop-ul.

Tot ceea ce înseamnă studiu se desfășoară în format electronic. Am cărți de citit pentru facultate și unele nu sunt disponibile în format electronic.

Așa că trebuie să le scanez, proces care durează în medie 2-3 ore, în funcție de mărimea cărții. După acest proces, cu ajutorul unui screen reader care enunță textul de pe ecran, pot parcurge conținutul scanat. Aceste softuri nu stau pe loc, ele evoluează, iar eu trebuie să țin pasul cu ele pentru a mă descurca.

„Facultatea ar trebui să scaneze toata biblioteca”

Rep.; Ce crezi că îi lipsește școlii în a-ți oferi condițiile necesare pentru a putea studia?

J.H.: Bună întrebare! Dacă în facultate n-aș fi dat peste câteva persoane minunate, aș fi avut motive să mă plâng că nu am materiale accesibilizate la timp.

Au fost câțiva profesori care s-au oferit să-mi dea suportul de curs în format electronic, lucru pentru care le sunt recunoscător.

Părerea mea este că facultatea ar trebui să scaneze toată biblioteca, mai ales acum că suntem cu școala online.

Toți studenții ar trebui să aibă acces la resursele acesteia, fără să stea la coadă la bibliotecă.

Mentalitatea profesorilor mei m-a surprins într-un mod foarte plăcut, însă am prieteni nevăzători care sunt la alte facultăți, iar ceea ce îmi povestesc mă face să mă simt  norocos cu facultatea mea.

„Integrarea unei persoane cu dizabilități s-ar putea să aibă beneficii în ambele tabere”

Rep.: Ce ți-ar plăcea să schimbi la oamenii care te înconjoară atât la facultate, cât și in viața de zi cu zi?

J.H.: Oamenii nu-i poți schimba sub nicio formă. Este alegerea lor dacă te bagă în seamă sau nu, însă ar trebui să înțeleagă că integrarea în societate a unei persoane cu dizabilități s-ar putea să aducă într-un final beneficii ambelor tabere.

Lipsa unei șanse de muncă a persoanelor cu dizabiliăți

În privința angajatorilor, aceștia ar trebui să ofere șanse unei persoane cu dizabilități care are niște studii superioare.

Cunosc pe cineva care a terminat facultatea cu 10 și încă n-are loc de muncă, persoana respectivă fiind refuzată de fiecare dată când și-a depus CV-ul, din cauza faptului că nu vede.

„Rușinea te face să te blochezi”

Rep.: Care a fost cel mai greu moment din facultate și cum ai reușit să îl depășești?

J.H.: Momentul cel mai greu este când o dai în bară, iar rușinea te face să te blochezi. Consider că cel mai bine e ca în acele momente să faci o pauză, să te aduni, apoi să reiei facultatea.

Din câte am observat, în familiile unde există un nevăzător, acesta este crescut cu ideea că nu ar trebui să se facă de râs, că n-are voie să greșească, să nu-i facă pe părinți să se simtă stânjeniți că au un copil cu dizabilități.

Am cunoscut persoane care mi-au spus astfel de lucruri, care de altfel, s-au întâmplat și în cazul meu.

Am avut momente când mă simțeam ciudat din cauza dizabilității și la facultate, nu mă simțeam de-al locului.

Mi-am dat seama, însă, că atitudinea contează cel mai mult dacă vrei să meargă lucrurile bine.

„Unii nu pot concepe ideea de dezabilitate”

Rep.: Cum te-au tratat profesorii și colegii în cadrul facultății, raportat la deficiența ta de vedere?

J.H.: Unii dintre profesori m-au făcut să mă simt integrat, fără să mă gândesc la dizabilitate. Au știut să facă lucrurile astfel încât să mă simt foarte bine, ba mai mult, m-au implicat în diverse activități, lucru pe care l-am apreciat.

În privința studenților, am învățat că multe nu le poți cere. Unii nu pot concepe ideea de dizabilitate, așa că de cele mai multe ori, cu puține excepții, aleg să se ferească.

Am observat că cei mai empatici sunt dispuși să stea cu tine de vorbă, să vadă omul dincolo de dizabilitate, eventual să lege o prietenie.

Am avut tentative de a mă integra în diverse grupuri, dar văzând atmosfera, n-am mai insistat.

Rep.: Într-o notă mai pozitivă, povestește-ne puțin despre pasiunea ta pentru radio și tehnologie.

J.H.: Pasiunea pentru tehnologie o am de mic. Pe vremea când verișorii mei erau pe afară și aveau jocurile lor pe care eu nu le înțelegeam, am descoperit radioul de care mă atașasem foarte mult.

Pentru mine, cea mai frumoasă jucărie nu era o mașinuță cu telecomandă sau un avion, ci un radio mic pe care îl puteam lua după mine oricând, oriunde.

Desenele animate mi s-au părut niște prostii, așa că tot la radio mă întorceam.

„A ști este întotdeauna un avantaj”

Pe măsură ce am crescut, am descoperit tehnologiile cu procesor, dispozitive care astăzi mă ajută în cea mai mare parte să-mi fac treaba.

Legat de realizarea montajului video și audio, fiecare pas trebuie plănuit, dacă vreau să iasă ceva ok. În unele situații, mai găsesc câte-un colaborator care îmi mai dă o mână de ajutor, uneori contracost.

Nu pot să spun că e cea mai mare pasiune a mea, dar știu cum se face. A ști este întotdeauna un avantaj!

„Trebuie să avem mai mult curaj, ca persoane cu dizabilități”

Rep.: Ce mesaj ai vrea să transmiți tuturor persoanelor cu anumite dizabilități din România, dar și oamenilor cu care voi conviețuiți?

J.H.: Este greu cu transmiterea mesajelor de tip speach-uri încurajatoare, suntem cu toții sătui până peste cap!

Ideea este că trebuie să avem mai mult curaj și să ne unim, ca vocea noastră să se facă auzită atunci când avem o problemă, când suntem, poate, discriminați.

Și dacă avem un vis, să încercăm să-l îndeplinim cu ajutorul propriilor forțe, fără să cerșim atenție sau finanțări pentru diferite „mofturi”.

În privința voastră, cei cu care trăim sub același soare: Încercați să vă mai deschideți mintea și să nu plecați de acasă cu prejudecăți în privința noastră.

„Angajatorii care refuză să acorde o șansă celor cu dizabilități ar trebui să fie pedepsiți legal”

Rep.: Ai avea un mesaj și pentru autoritățile din România? Ce crezi că ar putea să facă în plus pentru persoanele cu anumite deficiențe?

J.H.: Autoritățile ar trebui să se ocupe în primul rând de o integrare mai sporită a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii.

Să-i instruiască pe angajatori cum să se raporteze la diferitele dizabilități, iar angajatorii care refuză să angajeze o persoană cu studii superioare din cauza dizabilității, fără a i se acorda măcar o șansă de a demonstra ce poate, să fie pedepsiți legal.

„Am avut și gânduri de a fi supărat pe viață”

În final, am mai simțit nevoia de a-l întreba pe Ioțo dacă în ciuda optimismului și a forței de care dă dovadă în fiecare zi, are totuși momente în care este supărat pe viață.

„Am avut și gânduri de genul, să fiu supărat pe viață, dar întotdeauna am încercat să îmi găsesc un refugiu ca să uit de respectivul gând și de motivele care m-au întristat, mai ales în momentele în care nu reușeam să găsesc răspuns la întrebările mele”, a răspuns Ioțo, cu aceeași forță care ne este lecție de viață.

Un nevăzător care privește viața cu optimism

Așadar, cum reușește oare un om cu probleme de vedere să vadă viața cu mai mult optimism și determinare decât cei cu o viață normală?

Rămâne doar să ne întrebăm fiecare dintre noi acest lucru, odată ce am cunoscut povestea omului pentru care singura dezamăgire este reprezentată de lipsa capacității lui de a-i putea privi în ochi pe oamenii din jurul său, pentru a-i putea înțelege mai bine, după cum povestește chiar el.

Narcisa Corina BudDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. U-BT Cluj-Napoca este campioana României pentru al patrulea an consecutiv. Victorie 97-89 împotriva CSM Oradea

Publicat

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat titlul de campioană a României la baschet masculin. A învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, în meciul de joi seara, de pe BT Arena.

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca s-au duelat joi seară, pe BT Arena, în meciul cu numărul V din finala pentru titlul de campioană a României la baschet masculin.


U-BT Cluj-Napoca a fost învingătoare, cu scorul de 97-89, devenind campioană pentru al patrulea an consecutiv. Scorul general a fost de 4-1.

U-Banca Transilvania a obținut un nou rezultat pozitiv în finala Ligii Naționale, joi seara, de data aceasta meciul fiind decisiv. Clujenii au câștigat cu  partida de joi seara, în urma unui meci dominat de clujeni, dar cu punctaj strâns.

Principalii marcatori ai partidei au fost Jones 22 puncte, Eddie 16, Mokoka 15, pentru gazde, respectiv K. Richard 25, Tarolis 14, pentru CSM Oradea.

Meci sold-out pe BT Arena!

Meciul s-a jucat în fața a circa 10.000 de fani, sala fiind sold-out. În ultimele minute ale meciului, publicul clujean a scandat la unison „Campionii, campionii, ole, ole, ole”.

U-BT a mai ieşit campioană în 1992, 1993, 1996, 2011, 2017, 2021, 2022 și 2023. CSM Oradea rămâne cu trei titluri în palmares, obţinute în 2016, 2018 și 2019.

U BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cele două echipe s-au înfruntat şi în finala de anul trecut, câştigată de „U” cu 4-2.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tiroliana din Pădurea Clujenilor a fost pusă în funcțiune. Cât costă o tură?

Publicat

De

Tiroliana din Pădurea Clujenilor (Parcul Tineretului) a fost pusă în funcțiune și îi așteptă pe vizitatori în orice zi a săptămânii.

La doi ani de la inaugurare, a fost pusă în funcțiune tiroliana din Pădurea Clujenilor de pe Bulevardul Muncii.

@tirolianacheileturzii Suntem încântați să vă anunțăm că începând de mâine, Vineri 16 mai 2024, puteți să vă bucurați de o experiență de neuitat la noua tiroliană din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor din Cluj-Napoca! Adrenalina, aventura și distracția vă așteaptă în această locație superbă, unde vă puteți testa limitele și vă puteți bucura de peisajele spectaculoase. Vă invităm să vedeți cu ochii voștri experiența unică pe care o oferim în acest video și să ne fiți alături în această nouă aventură. Vă așteptăm cu drag la tiroliana din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor în capăt la Bulevardul Muncii! #tirolianacluj #aventura #adrenalina #cheileturzii #parculturisticclujnapoca #cluj #clujnapoca #fyp ♬ kissound adventure of a lifetime coldplay sped up – spready0urwings

Experiență unică deasupra parcului

Clujenii se pot bucura de experiență în fiecare zi a săptămânii, între orele 12 și 21.

„Suntem încântați să vă anunțăm că începând de vineri 16 mai 2024, puteți să vă bucurați de o experiență de neuitat la noua tiroliană din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor din Cluj-Napoca!

Adrenalina, aventura și distracția vă așteaptă în această locație superbă, unde vă puteți testa limitele și vă puteți bucura de peisajele spectaculoase.

Vă invităm să vedeți cu ochii voștri experiența unică pe care o oferim în acest video și să ne fiți alături în această nouă aventură.

Vă așteptăm cu drag la tiroliana din Parcul Tineretului Pădurea Clujenilor în capăt la Bulevardul Muncii!”, a anunțat firma care asigură operarea instalației. Este vorba despre aceeași companie care se ocupă și de tiroliana din Cheile Turzii.

Care sunt tarifele?

Tiroliana din Pădurea Clujenilor are o lungime de 270 de metri și o diferență de nivel de 25 de metri. Prețul unei ture deasupra parcului este de 30 de lei (copii, pensionari, studenți) și de 40 de lei pentru adulți.

Programul:

  • Luni – Vineri: 12:00 – 21:00
  • Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 22:00

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Radu Lupaș (PSD): Avem proiecte pe termen scurt pentru mobilitate urbană

Publicat

radu lupas

Radu Lupaș, candidat pe lista PSD pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, vorbește în podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean că actuala administrație locală are o concepție greșită privind mobilitatea urbană, astfel că PSD propune mai multe proiecte pe termen scurt, de 4 ani, pentru mobilitate urbană.

Un alt proiect prezentat de Radu Lupaș privește dezvoltarea centrelor de cartier din Cluj-Napoca.

CMF: 21240002

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș promite construirea de parkinguri subterane cu 5.000 de locuri în 5 ani în Cluj-Napoca

Publicat

Sărmaș parking

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, propune construirea de parkinguri subterane pe trei niveluri în oraș cu spații verzi deasupra cu un total de 5.000 de locuri într-o perioadă de 5 ani.

Acesta a precizat, vineri, că din toate studiile reiese că problema cea mai mare în Cluj este traficul, urmată de una conexă, cea a parcărilor.

”Sunt propuneri primite de la clujeni și validate de specialiști”, a afirmat Sărmaș.

Cele mai multe, în Gheorgheni

Astfel, în Mănăștur ar putea fi înființate 1070 locuri, în Gheorgheni 1310 locuri, Mărăști – 1200 de locuri, Zorilor – 1000 de locuri, Grigorescu – 200 de locuri și Între Lacuri – 200 de locuri.

”Are sens să faci parkinguri subterane pe 3 niveluri, chiar dacă prețul este puțin mai mare, fiind un concept implementat în alte orașe din Europa”, a mai spus candidatul independent la Primărie.

Alt proiect al său prevede înființarea de parcări supraterane peste depourile CTP, care ar mai crea 3030 de locuri de parcare, pentru locuitorii din zonele respective.

”Sursele de finanțare pentru acest proiect ar fi emisiuni de obligațiuni, împrumuturi bancare și venituri din exploatarea parcărilor municipiului. Costul parcărilor subterane se ridică la 125 de milioane de euro și 53 de milioane de euro pentru parcări supraterane peste depourile CTP.

Ar fi un cost de 25.000 de euro pentru un loc de parcare în parcări subterane și 17.000 de euro pentru parcări supraterane”, a explicat Sabin Sărmaș.

Acesta a menționat că într-un top al orașelor după numărul de parcări publice, Cluj-Napoca ocupă locul 5 cu 41.415 și locul 1 la număr de garaje, 4921.

CMF: 24240078

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax