Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Dodo, de la Make Music Not War: Orice înseamnă sunet și cum se creează vrem să se întâmple aici

Publicat


De doi ani Căminul Subcultural din Cluj-Napoca adună o gașcă de freelanceri și artiști din toate sectoarele culturale care își doresc să fie o recepție a orașului, acel loc unde mergi ca turist și afli care sunt evenimentele și locurile de interes.

Fondat de Florin Șerban, zis și Bamsi, căminul a reușit într-un timp atât de scurt să schimbe viața orașului prin proiectele pe care le-a găzduit. Unul dintre ele este Make Music Not War, în traducere liberă ”Fă muzică, nu război”, prima școală de muzică electronică și sunet de calitate din Cluj.

Ce este Căminul Subcultural

Reporter: Prin ce se definește Căminul Subcultural?

Florin Șerban: Căminul Subcultural pornește de la ideea de subcultură, respectiv un ansamblu de diverse acțiuni culturale derivate din valul cultural principal. De obicei, când vorbești de subcultură oamenii se gândesc la comunitatea romă– la «oameni care sparg semințe în fața blocului» – așa ne-a scris cineva pe Facebook, dar eu am luat ca și subcultură tot ce se întâmplă nou în Cluj și nu este încadrat de toată lumea în fenomenul cultural principal.

Rep: Și care est acest fenomen cultural principal al Clujului?

F. Ș: Cel în care pot relaționa toți oamenii pe care îi vezi la zilele orașului, la teatrul de stat, o zonă unanim acceptată de toți oamenii ca fiind fenomen cultural.

Până nu de mult la noi era ceva ieșit din comun să desenezi niște pereți, acum începe să devină normal, de exemplu. Este vorba doar de fenomenul subcultural al Clujului, unii îl numim underground sau cultura alternativă.

Rep.: Din ce motivație ai creat un astfel de spațiu?

F. Ș.: Eu am un spirit antropologic în mine și îmi place să surprind niște aspecte ale vieții din jurul meu, în general, cele pe care nu le bagă inițial nimeni în seamă și unde îmi dau seama că există interes. Mi s-a părut că trebuie coagulată zona asta.

Dacă vine un străin în orașul nostru să găsească un record store, ca o recepție pentru cineva care sosește în oraș, Căminul Subcultural se dorește a fi un label cultural pe anumite segmente. Suntem o gașcă de freelanceri care produce în mod independent bani, folosește spațiul ăsta ocazional și lasă aici o parte din ceea ce câștigă.

Cursuri despre producția de sunet

Német Előd zis și Dodo este fondatorul Make Music Not War. Organizează regulat cursuri despre producția de sunet, muzică pentru conținut audio-vizual, muzică electronică și în curând și muzică de film. Cursurile sunt pentru adulți, iar scopul lor este de a fi conștienți de ce înseamnă sunet de calitate.

Rep.:Voi doi cum v-ați găsit și ați pus totul la cale?

Dodo: Ne știm de câțiva ani…Ne-am cunoscut amândoi prin muzică, ne-am intersectat când activam amândoi ca DJ și când erau mai multe evenimente ne-am împrietenit că ne tot intersectam.

La începuturi era vorba doar despre cursuri, apoi am început sa organizăm evenimente împreună, precum Cosy MMNW unde filmăm trupe din Cluj apoi le promovăm pe YouTube, iar livingul de aici se transformă într-un studio de filmare o dată pe lună.

Rep.: Tu ai terminat mate-info, apoi ai urmat studiile universitare în domeniul de PR și comunicare. În contextul ăsta, când ai început să ai o pasiune pentru muzica electronică?

Dodo: Păi la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din primul an ne-au introdus în domeniul organizării evenimentelor ca și practică, asta era prin 2009.

Am intrat în domeniul muzicii și evenimentelor când aveau odată nevoie de un DJ la balul bobocilor, nu știam cum se face asta, dar aveam un laptop și multă muzică și am zis hai că pun eu, iar de atunci am început să mă apropii. Apoi prin 2012 când puneam des muzică la Boiler Club – care atunci era un super club în Cluj – a început să devină un job principal.

Lecții la București

Rep.: Cum arată începuturile MMNW?

Dodo: Tocmai ce împlinim doi ani. În 2019 am organizat prima serie de cursuri în Cluj. Numele ne-a venit pur și simplu că am zis «frate,decât să ne batem hai să facem muzica» și ideea era să creez ceva în Cluj ce nu exista atunci.

După vreo 8 ani DJ-ială prin 2018 am vrut și eu să învăț să produc muzică. Am zis că este momentul să ating un pas înainte și mi-a fost lene, nu m-am descurcat cu tutoriale de pe Youtube, că mulți mai învață și așa.

Rep.: Și ce ai făcut în cazul ăsta? Cum ai învățat?

Dodo: Eu am căutat o scoală de producție muzicală și nu am găsi tîn Cluj și a trebuit să merg la București. Când am terminat cursul m-am gândit ce tare ar fi să fie și în Cluj ceva de genul că nu există.

Când m-am întors m-am interesat, mi-am făcut firmă și am lansat proiectul. Bineînțeles că înainte am vorbit cu mulți oameni din domeniu și i-am întrebat ce părere au, iar toți erau încântați.

Muzică de film

Rep.: În momentul de față produceți doar muzică electronică?

Dodo: La început ne gândeam doar la partea asta, dar între timp am introdus și alte tipuri precum Sound for New Media – care este pentru influenceri, creatorii de conținut virtual, cum să faci sunet pentru podcast sau reclame.

Ne propunem să facem cursuri pentru producerea muzicii de film la un moment dat, nu ne mai axăm doar pe muzică electronică. Orice înseamnă sunet și cum se creează vrem să se întâmple aici, la MMNW.

Rep. Cum au fost primele cursuri? Cine a venit la ele?

Dodo: În general adulți, chiar la început am avut un tătic care s-a înscris pentru relaxare și învăța doar pentru distracție. Mulți vin doar pentru fun, nu toată lumea este din domeniu sau din industria asta, au venit mulți artiști, mulți oameni de la corporații care vor să învețe ceva nou, care vor să își deschidă un pic orizontul personal.

Adolescenții, interesați de producția muzicală

Rep.: Cine susține cursurile?

Dodo: De exemplu, acum cursul de bază de ableton – ableton este un soft în care se produce muzică – este susținut de Mihai Câmpinean de la Șuie Paparude, este printre primii din industria muzicală electronică și printre primii utilizatori de ableton. Cursurile sunt susținute de oameni cu experiență.

Rep.: Crezi că ar trebui introdus un astfel de curs de producție muzicală în scoli sau facultăți?

Dodo: La un liceu din Cluj am avut o astfel de cerere, era un liceu unde mulți copii aveau dreptul de a vota un opțional la final de an si mulți au ales producția muzicală electronică. M-au chemat și am susținut un astfel de curs acolo. Pentru adolescenți cred că ar merge un astfel de opțional, de ceva vreme sunt din ce în ce mai mulți copii care sunt interesați de producție muzicală.

Calitatea sunetului, importantă

Rep.: Cum vi se pare că arată deschiderea românilor față de muzica electronică?

F. Ș: Eu am lucrat și în festivalurile din România și am văzut că este un interes foarte mare pentru scenele mainstream de muzică electronică cu DJ cunoscuți, cu zeci de mii de oameni la scenă.

Există interes pentru această mișcare, am și scris niște articole pentru presa internațională care încearcă să își dea seama de fenomenul muzicii electronice în România post comunistă; în ce măsură are atât de mare succes genul ăsta de manifestație vestică și se întâmplă mai masiv decât acolo. Era și un articol printre altele numit «România – următoarea destinație de festivaluri a Europei».

Rep: După părerea ta care este calitatea sunetului în ceea ce producem la nivel național?

Dodo: Cred că este foarte greu să ne dăm seama, s-a apucat toată lumea de podcast. Ce văd eu și printre cei care sunt deja foarte cunoscuți, mai au de învățat despre cum se face un sunet corect de podcast, dar în rest avem deja câțiva care au materiale foarte bune, au tot ce trebuie.

Florin Șerban: Într-adevăr au explodat podcasturile și influencerii care se înregistrează în diferite locuri sau cei care înregistrează sunet pentru documentare, dar tratează sunetul ca pe ceva secundar. Pentru un film chiar dacă sunetul credem că este un plan secundar, el reprezintă 70% din felul cum este percepută informația.

Evenimentele și workshop-urile Make Music Not War pot fi urmărite pe pagina de Facebook și Instagram, iar pe 12 iunie celebrează 2 ani de  MMNW în curtea Căminului Subcultural unde va fi o zi plină de muzică, nu de război.

Dana Coțovanu


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Scriitorul Ovidiu Pecican, noul director al revistei de cultură ”Steaua”

Publicat

De

Scriitorul Ovidiu Pecican, colaborator al Cluj24, este noul director al revistei de cultură „Steaua” din Cluj-Napoca.
Pecican mai conduce două reviste culturale private, „La Mongolu” și „Avalon”.
Acesta este profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Steaua, denumită pe larg „Steaua literară, artistică și culturală”, este o revistă de literatură, cultură și spiritualitate românească din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Zboruri spre Constanţa şi Burgas, operate de Blue Air, de pe Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

De

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul a două noi destinații de vacanţă, Burgas (Bulgaria) și Constanța, operate de către compania aeriană Blue Air.

Destinația Burgas reprezintă o premieră pentru rețeaua de rute a Aeroportului Internațional Cluj, fiind primul zbor direct spre o destinație turistică din Bulgaria. Zborurile vor fi operate începând din 20 iunie 2021, cu două frecvențe pe săptămână, în zilele de miercuri şi duminică.

În data de 21 iunie 2021, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor demara zborurile regulate sezoniere spre Constanța, operate de către compania aeriană Blue Air. Noua destinație disponibilă de pe aeroport, va fi operată cu 2 frecvențe pe săptămână, în zilele de luni și vineri.

La doar o oră de zbor, rutele care conectează Clujul de Constanța şi Burgas facilitează călătoriile spre litoralul Mării Negre, atât pentru clujeni, cât și pentru pasagerii din întreaga Transilvanie.

Creșterea traficului turistic

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, Viorel Federiga, a declarat: „Suntem entuziasmați să anunțăm operarea celor două noi destinații de vacanță, Constanţa şi Burgas, de  pe Aeroportul Internațional Cluj. Salutăm decizia companiei aeriene Blue Air de creștere a operațiunilor de zbor precum și noutățile pe care acest operator le aduce rețelei de rute disponibile de pe Aeroportul Internațional Cluj.

Aceste noi rute răspund necesităților de conectivitate ale pasagerilor pe segmentul de trafic turistic și oferă opțiuni atractive de călătorie, către cele mai dorite destinații de pe riviera Mării Negre.”

De asemenea, directorul general al aeroportului, David Ciceo, a subliniat că una din prioritățile Aeroportului Internațional Cluj este creșterea traficului turistic.

”Reluarea zborurilor spre Constanța este un moment așteptat de mulți pasageri, pentru că este o destinație tradițională, iar Burgas reprezintă o premieră absolută cu un potențial ridicat”, a spus Ciceo.

Legătura aeriană care se stabileşte cu litoralul Mării Negre, prin cele două noi destinaţii, Burgas şi Constanţa, aduce o conectivitate excelentă şi rapidă pasagerilor care aleg să călătorească de la şi spre Cluj-Napoca, contribuind totodată dezvoltării relațiilor turistice și economice dintre cele 2 ţări, oferind pasagerilor, numeroase oportunităţi de a-şi petrece vacanţa de vară a sezonului 2021.

Zborurile spre Constanţa şi Burgas sunt disponibile spre vânzare accesând site-ul www.flyblueair.com.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

La CFR Cluj începe CURĂȚENIA de vară! Trei jucători disponibilizați de Marius Șumudică

Publicat

Odată cu pregătirea de vară, Marius Șumudică încearcă să stabilească oamenii pe care se va baza din sezonul următor. Ca atare, trei jucători au fost puși pe liber.

Vineri, CFR Cluj a emis un comunicat prin care anunță că Syam Ben Youssef, Luís Aurélio și William Soares nu vor continua la formația lui Șumudică și în sezonul viitor.

„Mulțumim, Syam Ben Youssef, Luís Aurélio și William Soares!

Clubul CFR 1907 Cluj anunță despărțirea de fundașul Syam Ben Youssef, respectiv mijlocașii Luís Aurélio și William Soares.

Sosit la echipa noastră în noiembrie 2020, Benny s-a dovedit a fi de fiecare dată o opțiune de încredere în defensivă, cucerind un titlu de campion și o Supercupă a României cu CFR.

Experiența lui Aurélio și-a spus cuvântul ori de câte ori s-a apelat la serviciile sale, iar palmaresul său s-a îmbogățit cu cele două campionate și o Supercupă cucerite în alb-vișiniu.

Cu venirea sa, în octombrie 2020, Soares a adus un „suflu” brazilian în linia mediană CFR-istă, prestațiile sale fiind încununate cu o medalie de campion, dar și o Supercupă a României.Le mulțumim pe această cale tuturor și le dorim multă baftă în carieră!”, se arată în comunicatul clubului.

Citește mai departe

ACTUALITATE

OPINIE/ Petru ROMOȘAN – Summit-ul Biden-Putin: o semifinală înaintea finalei SUA-China

Publicat

Noul lider al „lumii libere”, preşedintele Joseph Robinette Biden jr., împăratul noului Imperiu Roman de Apus, a făcut prima călătorie la aliaţii săi, în Marea Britanie, centrul fostului Imperiu Britanic, cel mai preţios aliat şi supus al său, şi în Europa Occidentală continentală, noul Imperiu Roman de Răsărit sau noul Imperiu Bizantin, UE, şi la sfârşitul călătoriei sale s-a întâlnit cu puternicul ţar al Celei de-a Treia Rome (Rusia), Vladimir Putin.

După crizele multiple din ultimii ani, din timpul imprevizibilului preşedinte american anterior, Donald Trump – ultima şi cea mai gravă fiind cea a coronavirusului, o pandemie, de fapt, un probabil război biologic scăpat de sub control, încă nu pe deplin descifrat –, întâlnirile politice ale lui Joe Biden din Regatul Unit (noua „Global Britain”), inclusiv cu regina, dar şi cu liderii G7, cu conducătorii tehnocraţi ai UE, cu liderii ţărilor membre NATO la Bruxelles (armatele sale din partea europeană a vastului imperiu american) şi întâlnirea de câteva ore de la Geneva, organizată la iniţiativă americană, sunt veşti bune pentru planeta Pământ. Criza şi crizele încep să fie treptat dezamorsate.

În Cornwall (Marea Britanie) a avut loc întâlnirea G7. G7 a însemnat în Franţa, Germania, Italia, probabil şi în alte părţi „lumea bună” (le beau monde). Dar, dacă ne uităm bine la cei care compun azi cândva prestigiosul G7, pe lângă SUA (Marea Britanie, Germania, Japonia, Franţa, Italia, Canada), vedem imediat că este vorba doar de principalii parteneri (şi supuşi) ai SUA. Criteriul actual anunţat al selectării lor e cel al PIB-ului pe cap de locuitor (un calcul pur occidental, irelevant pentru restul lumii). Lipsesc China, India, Rusia, Brazilia, Turcia şi Africa de Sud. Italia se găseşte, cu o datorie faraonică, într-o situaţia aproape comparabilă cu cea a Greciei de acum câţiva ani. Canada e o ţară frumoasă şi bogată, dar nu e o mare putere, ci doar vecinul sigur al SUA, aşa cum nu prea e Mexicul. PIB-ul Chinei e egal cu cel rezultat din însumarea PIB-urilor a patru sau chiar cinci din ţările G7, exceptând SUA.

Reuniunile la care a participat preşedintele Joe Biden au fost mai degrabă formale, un bal mai mult sau mai puţin mascat (la una a fost invitat şi preşedintele român, Klaus Iohannis, care a avut onoarea de a-şi ciocni pumnul de augustul pumn american ; de la Trump primise o şapcă), ca să nu spunem un „Congres al babelor” din Viena lui 1815. Asemenea întâlniri nu mai impresionează pe nimeni, produc mai degrabă iritare, glume, satire sau doar indiferenţă în rândul populaţiilor. Şi nici măcar importanta întâlnire dintre Joe Biden şi Vladimir Putin nu e de prima mână. Decât din punct de vedere militar. Întâlnirea de gradul zero ar fi fost cea dintre SUA şi China, care, iată, nu poate avea loc deocamdată.

Joe Biden s-a întâlnit cu Vladimir Putin după ce l-a făcut recent „asasin”. El însuşi nu e un preşedinte recunoscut pe deplin nici măcar acasă, în SUA. Donald Trump nu-l recunoaşte nici astăzi şi destulă presă „republicană” sau trumpistă anunţă întoarcerea lui Donald Trump în vara sau în toamna asta. E adevărat că încă se renumără voturi în SUA, un audit în statul Arizona, comitatul Maricopa. Alte state republicane se pregătesc să facă acelaşi lucru. Dar e foarte improbabil ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă fără noi alegeri. Auditul din Maricopa pare să fi provocat şi reacţii la Departamentul de Justiţie, şi noi comentarii ale lui Donald Trump, liderul de facto al republicanilor, precum acesta : „Că e vorba de maşinile de vot, de votanţi care nu au vârsta legală pentru a vota, de persoane decedate, de străini aflaţi ilegal pe teritoriu, de voturi adăugate, de voturi falsificate, de voturi ale celor absenţi, de livrari ale voturilor prin poştă sau de absenţa lor, de cutii cu voturi, de oameni plătiţi să voteze sau de alte lucruri, alegerile prezidenţiale din 2020 sunt, după mine, crima secolului” (Zachary Stieber – „Trump wanted Supreme Court to order new election in key swing states, emails show”, theepochtimes.com, 16.06.2021).

Ce au putut negocia la Geneva Joe Biden şi Vladimir Putin ? După cum a reieşit din conferinţele lor de presă, ambasadorii celor două mari puteri se vor întoarce la posturile lor. Un mare pas înainte. E posibil să aibă loc şi un schimb de prizonieri (tot pe podul din Berlin ?). Echipe ale Ministerului de Externe rus se vor întâlni cu echipe din Departamentul de Stat pe diferite subiecte de interes bilateral. S-a discutat şi despre securitatea cibernetică, despre activitatea ONG-urilor, despre grosolanele şi abuzivele mistificări ale mediei, despre falsele îngrijorări privind Arctica.

Dar, deocamdată, în urmă cu câteva zile, SUA au acordat Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari. Tot recent, Vladimir Putin precizase că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO ar însemna încălcarea unei linii roşii, adică Rusia va reacţiona brutal. Şi Ucraina riscă să devină mult mai mică, dacă nu cumva să dispară de tot de pe hartă. Iar România şi-ar putea recupera teritoriile pierdute în favoarea fostei Uniuni Sovietice. La fel ca Polonia, Ungaria şi Rusia, bineînţeles. Teritoriile şi cetăţenii români (la fel ca polonezii şi maghiarii) care locuiesc dincolo de graniţele actuale. Pentru moment, Ucraina, care nu este încă ţară NATO, a devenit un ciudat poligon de antrenament – nu mai puţin de şapte exerciţii militare împreună cu NATO sunt prevăzute în Ucraina pentru anul în curs. La graniţa Rusiei. La Forumul Economic de la Sankt Petersburg de la începutul acestei luni, ministrul de Finanţe rus a anunţat că, până într-o lună, Rusia va renunţa la toate rezervele sale în dolari şi îşi va diminua semnificativ rezervele în lire sterline. În schimb, îşi va spori rezervele în yuani, în euro şi în aur.

Din punct de vedere economic nu a fost nimic de discutat între delegaţiile SUA şi Rusia. Decât, poate, ridicarea unor sancţiuni americane (şi europene). Care vor fi discutate în următoarele şase luni. Rusia s-a reorientat economic spre Asia şi e din ce în ce mai puţin interesată de Occident. După lovitura de stat din 2014 din Ucraina, după Maidan, relaţiile politice, economice şi militare ale Rusiei cu China, India, Iran şi alte ţări din Asia au devenit mult mai consistente. Ne putem întreba dacă Republica Populară Chineză a refuzat un summit cu Joe Biden. Ar putea fi mai multe explicaţii. Politica agresivă a lui Donald Trump faţă de China e continuată de Administraţia Biden. În plus, originea virusului devastator nu e deloc clarificată.

După Gilbert Doctorow, important expert american în relaţiile SUA-Rusia, negocierile americano-ruse vor fi în primul rând militare. Summit-ul de la Geneva nu e decât „deschiderea” : „De ce ţine Joe Biden să organizeze o întâlnire atât de devreme în mandatul său ? Ni se spune că obiectivul este acela de a obţine o „mai mare stabilitate” în relaţiile bilaterale. Dar nu i-am auzit pe comentatorii de la noi explicând despre ce stabilitate ar fi vorba […]. Din punctul meu de vedere limitat, summit-ul n-are decât un obiectiv, să pună capăt unei curse a înarmărilor pe care Statele Unite sunt pe cale s-o piardă, dacă nu cumva au pierdut-o deja irevocabil, şi să împiedice ca schimbarea echilibrului strategic în defavoarea Statelor Unite să se mai agraveze.

Avantajul secundar ar fi anularea cheltuielilor militare prevăzute, cheltuieli care depăşesc cu mult 1 000 de miliarde de dolari alocaţi pentru a moderniza numai triada nucleară. Aceasta ar permite eliberarea unor fonduri pentru a face investiţii masive în infrastructuri pe care Biden acum încearcă să le facă adoptate de Congres […]. De la retragerea Statelor Unite din tratatul ABM (anti-ballistic missile – n.n.) în 2002, sub George Bush, politica americană vizează să permită o primă lovitură eliminând ICBM-urile (intercontinenal ballistic missile – n.n.) ruseşti şi apoi făcând inutile forţele nucleare reziduale din Rusia, care ar putea fi distruse prin sistemele antibalistice americane. Noile rachete ruseşti, maniabile şi de foarte mare viteză, ar putea scăpa tuturor sistemelor ABM cunoscute. Conform discursului lui Putin din martie 2018, noile armamente strategice ruseşti au făcut ca sutele de miliarde pe care americanii le-au investit pentru a obţine superioritatea să fie un fel de Linie Maginot a timpurilor moderne. Orice ar putea lansa Washingtonul împotriva Rusiei, forţele ruseşti reziduale ar penetra sistemele de apărare americane şi ar face prăpăd în patria americană” („A reductionist approach to the forthcoming Biden-Putin summit in Geneva”, gilbertdoctorow.com, 30.05.2021).

În luna următoare va avea loc la Beijing un alt summit, poate mai important decât cel de la Geneva, summit-ul Xi Jinping-Vladimir Putin. Chinezii şi ruşii îşi aniversează colaborarea pe cât de strânsă, pe atât de extinsă – 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate şi de colaborare prietenească.

Petru Romoşan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate