Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Chirurgul George Dindelegan: Succesul unei operații, 25% abilități manuale, restul de 75% sunt competențe intelectuale

Publicat


Conf. univ. George Dindelegan consideră, într-un interviu pentru Cluj24 că, în România, chirurgii operează la un nivel comparabil cu cel din spitale din străinătate, o deosebire fiind organizarea generală a sistemului de sănătate din alte țări. Diferențele majore sunt în ceea ce privește uniformitatea accesului la servicii medicale, la tratament. Acesta a dat exemplul Suediei, unde a lucrat doi ani, și unde pacientul nici nu știe ce medic îl operează și nici nu îl interesează. De asemenea, medicul clujean a explicat care sunt calitățile de care are nevoie un chirurg.

George Dindelegan este medic chirurg la Clinica de Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administrație al spitalului, dar și prorector al UMF ”Iuliu Hațieganu”.

Rep: Cum v-ați decis să alegeți chirurgia ca specializare?

G.D: Era evident pentru mine că voi face chirurgie de când am intrat la Medicină. Asta am făcut, asta mi-a plăcut și am studiat-o cel mai mult în perioada cât am fost student. Probabil că este vorba și de o moștenire din familie, tatăl meu fiind chirurg, și am avut mai multe generații de medici în familie. Este o tradiție, dar fără să îmi fi spus cineva că neapărat trebuie să fac chirurgie.

Mi-a plăcut acest amestec de activitate intelectuală, medicală, adică diagnosticul, discuția cu pacientul, interpretarea datelor, indicația, dar și activitatea manuală, practică.

Chirurgii sunt puțin diferiți de ceilalți medici în sensul că lucrează cu mâinile, sau cu instrumente, responsabilitatea fiind mai mare în cazul unei intervenții, a unei operații de deschiderea unui abdomen pentru a scoate o tumoră, de exemplu.

Formarea unui chirurg durează

Rep: Ce calități sunt necesare unui medic chirurg?

G.D: Ca să ai un chirurg performant este nevoie de timp. Chirurgii ajung după o anumită vârstă să acopere întreaga paletă și să aibă siguranța necesară. Formarea unui chirurg durează foarte mulți ani și nu doar în facultate și rezidențiat ci și ulterior.

Din păcate, mecanismele prin care societatea controlează modul în care se formează chirurgii nu sunt atât de dezvoltate ca în alte domenii care implică responsabilitate, cum sunt piloții de avioane. Nu este un proces de urmărire constantă și de investiții.

În cazul calităților necesare unui chirurg, manualitatea, abilitățile manuale nu reprezintă foarte mult din ceea ce este un chirurg. Succesul unei operații este determinat doar în proporție de 25% de abilitățile manuale, iar restul de 75% sunt alte competențe, capacități intelectuale – inteligență și anumite abilități de comunicare, de a lucra în echipă.

Pentru succesul unei operații conlucrează foarte multe persoane. Nu cred că este cineva care să nu aibă un oarecare stres, emoții avem cu toții. Chiar și chirurgi în vârstă suferă alături de pacienți sau de aparținători.

Țin minte prima operație

Rep: Cum a fost prima intervenție, ca și chirurg?

G.D: Există o gradualitate, nu intri direct în intervenții. Întâi am intrat ca și student, am stat și m-am uitat, apoi, după multă vreme, se acceptă să fii în echipa operatorie.

Prima intervenție pe care care am făcut-o ca medic nu a fost una foarte complicată dar o țin minte și acum, a fost una la o tânără pacientă care avea hernie inghinală, iar operația a mers foarte bine.

Medicina viitorului

Rep: Cum a evoluat chirurgia față de perioada de la începutul carierei dvs? Cât ajută tehnologia modernă, roboții, și cât e mâna chirurgului?

G.D: Nu putem vedea chirurgia acum dacă nu ne uităm la ce a fost în urmă. Chirugia s-a dezvoltat cu perioade bune și rele. În Evul Mediu, chirurgia era complet separată de medicină, doctorii erau una iar chirurgii alta. Chirurgii erau bărbieri-chirurgi – tundeau și bărbiereau pacienții dar îi și operau.

Medicii, în schimb, aveau un statut social înalt, erau bogați, în timp ce bărbierii – chirurgi se aflau jos pe scara socială. Erau singurii care intrau în contact direct cu pacienții iar medicii doar examinau, fără să pună mâna. Abia în 1504 chirurgii au fost recunoscuți ca breaslă în Scoția, au apărut reguli, iar chirurgia a început să se dezvolte pe baza cunoștințelor de anatomie, de anestezie și a controlului infecțiilor.

Acum, în ultima vreme, avem explozia tehnologiilor. În ultimii ani, chirurgia s-a schimbat mult mai accelerat decât credem. Noi, cei care suntem și cadre universitare, avem obligația de a pregăti tânăra generație de medici altfel pentru că nu mai trebuie să le dictăm cursuri și ei să meargă cu ele acolo unde vor lucra.

Altul este accesul la informații în schimb, ceea ce facem, este să apelăm la instrumente deosebite și tehnologii noi: chirurgia minim invazivă, bio-materiale. Încet-încet ne transformăm în structuri hibride în condițiile în care multe persoane au proteze de șold din titan, un stent cardiac, care sunt tehnologii încorporate în corpul uman pentru a ne ajuta să mergem mai departe.

Începem să construim țesuturi, chiar organe, într-un amestec de inginerie și medicină. Peste 10-20 de ani, medicina va fi cu totul alta, iar cine nu se adaptează va avea de suferit.

Cum e în Suedia

Rep: Ați fost și ați văzut în cariera dvs cum se lucrează în spitale din străinătate. Ce au străinii în plus?

G.D: Chirugia este, poate, locul în care această diferență nu este atât de mare pentru că, în fața unei operații, o faci la fel din punct de vedere tehnic. În ceea ce privește aparatura medicală, nu este chiar o diferență extraordinară. La noi există chirurgi care fac operații magistral, la același nivel, poate chiar mai bun decât chirurgi din străinătate.

Ceea ce diferă, însă, este organizarea generală a sistemului de sănătate. Diferențele majore sunt în ceea ce privește uniformitatea accesului la servicii medicale, la tratament. În România, din păcate, sunt pacienții tratați foarte diferit. De exemplu, în Suedia, unde am stat aproape doi ani, pacientul nici nu știe ce medic îl operează și nici nu îl interesează.

Fiind învățați din România, unde pacienții vor la medicul cutare, la profesorul cutare, i-am întrebat pe câțiva colegi medici suedezi care e situația. Mi-au spus că la ei se plătesc cele mai mare taxe pentru sănătate iar oamenii au pretenția ca sistemul de sănătate să fie la cel mai înalt nivel.

Suedezii au încredere în sistemul de sănătate pe care îl finanțează și sunt convinși că toți pacienții vor fi tratați la fel, la cele mai înalte standarde. Organizarea este de așa natură încât un chirurg operează, iar altul urmărește pentru că li se permite acest lucru, acesta fiind protocolul medical.

Medicina și pandemia

Rep: Medicii se perfecționează tot timpul, participă la congrese și conferințe, unde sunt prezentate noutățile apărute pe plan național sau internațional. În pandemia COVID, aceste evenimente nu au mai avut loc fizic. Cum au fost afectați medicii?

G.D:  Pandemia ne-a afectat pe toți. Dar au avut lor congrese și conferințe în online, cu participare importantă. Ceea ce ne-a afectat a fost pregătirea practică pentru că, noi, chirurgii trebuie să ne pregătim practic, nu avem voie să facem încercări pe un pacient.

Un element important îl reprezintă cursurile hands-on, cursuri practice, în care medici pun mâna, iar acestea au avut de suferit. Dar, încet-încet, lucrurile reintră în normal.

Cotitură majoră în România

Rep: Există atractivitate în rândul studenților UMF pentru chirurgie? Vin din urmă noi generații de specialiști care ne vor opera peste 20 de ani?

G.D:  Întotdeauna există perioade și ”mode”, în care anumite specialități au fost foarte căutate. După câțiva ani se întâmplă ca acele specialități să nu mai fie căutate, să devină altele la mare căutare.

Când am absolvit eu UMF, radiologia nu era foarte căutată dar acum este în top, pentru că s-au schimbat foarte multe lucruri. În anii 90 era căutată chirurgia, chirurgia plastică, dar acum, din păcate, interesul pentru aceste specialități a scăzut.

Nu este același interes, iar acest lucru ține de foarte mulți factori, unul fiind faptul că chirurgia este o meserie grea, complexă, pentru care trebuie învățat mult, atât teoretic cât și practic. Dacă pui în balanță beneficiile, cu ceea ce investești, lucrurile se schimbă. Lumea se orientează spre specialități mai ușoare, să spunem.

Noi ne aflăm la o cotitură majoră în România. S-a renunțat la sistemul vechi, așa numita ”medicina alimentară” în care medicul primea diferite ”mulțumiri” de la pacient, și e foarte bine că s-a renunțat, și vine un sistem nou, care nu este încă așezat.

Creșterea salariilor din sănătate a fost unul dintre lucrurile foarte bine făcute, dar nu există încă implementate sisteme de urmărire a perfecționării în specialitate, cum convingi pe cineva să lucreze mai mult și mai bine.

Câtă vreme nu sunt criterii foarte clare de remunerare după rezultatele pe care le are un medic și după dificultatea a ceea ce face, lucrurile pot deveni foarte periculoase pentru că va exista o tendință în care lumea să aleagă acele specialități sau în cadrul specialității acele poziții în care să facă cât mai puțin pe bani cât mai mulți.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate