Connect with us

ECONOMIE

INTERVIU. Carmen Petcu (DeLonghi România): Dependența de componente electronice se acutizează. Sunt afectate investițiile

Publicat


picture1

La începutul acestui an, 59 la sută dintre managerii de top din România erau siguri că țara noastră va înregistra o creșterea economică, dar cifra a ajuns la 34 de procente în luna aprilie. 140 de directori executivi au răspuns la un sondaj realizat de Price Waterhouse Coopers (PwC). Doar 26 la sută erau pesimiști crezând că economia va suferi o diminuare, iar în prezent 54 la sută dintre aceștia sunt de părere că evoluția economiei în următorul am se va diminua.

Perioada analizată nu se poate compara cu niciuna din istorie, spun specialiștii PwC, acumulându-se mai multe condiții îngrijorătoare, printre acestea aflându-se revenirea la normalitate după criza sanitară, criza energetică, inflația accelerată și războiul din Ucraina.

Pe primul loc între preocupările celor care plătesc taxe imense către stat se află prudența și abilitățile necesare adaptării unui mediu economic în continuă schimbare.

Criza de semiconductori s-a agravat

Cluj24 a stat de vorbă cu CEO DeLonghi România, Carmen Petcu. De la fabrica din comuna Jucu, județul Cluj, pleacă aparate de cafea în toată lumea, iar compania mai deține alte două unități de producție în țară și are în total peste 3500 de angajați.

Rep: Ce provocări noi au apărut în ceea ce privește cumpărarea materiei prime necesare producției, determinate de epidemie și/sau războiul din Ucraina?

C.P: Criza de produse chimice și cea de semiconductori durează de aproape 2 ani și s-a agravat în ultima perioadă în mod semnificativ. Cum este firesc, gama noastră de produse evoluează constant, iar dependența de componente electronice se acutizează.

Sunt afectate investițiile și, nu de puține ori, avem întârzieri de cel puțin câteva luni.

Consecințele războiului din Ucraina, dar și a situației economice generale din Europa, care sunt mai agresive din luna aprilie încoace, se reflectă în vânzări, în transporturi, în accesibilitatea la materii prime, pot spune că le observăm toți în viața de zi cu zi.

Aș spune că în doar 3 luni, am trecut de la o atitudine prudentă, la măsuri speciale de protecție.

Rep: Cum faceți față cheltuielilor la utilități?

de longhi 2

C.P: Ultimul trimestru din 2021 și primul din 2022 au fost excepțional de “turbulente”, prețurile au avut o evoluție așa-zis liberă, dar noi am văzut-o sălbatică, haotică, cu impact extrem de dur pentru toți consumatorii.

Măsurile luate de Guvern în sprijinul micilor consumatori nu ne-a ajutat deloc pe noi, marii producători, dimpotrivă, a fost dublu penalizator pentru marii consumatori.

Plafonarea prețului începând cu luna aprilie este  un avantaj,  evident, dar termenul limitat care vizează aceasta măsură, ne obligă pe toți la acțiuni rapide, în care vom reuși doar dacă și Guvernul se va alinia cu eficientă, mai ales prin fondurile PNRR.

Cred că vor fi multe, multe și interesante proiecte dedicate eficientizării consumurilor energetice, adică să producem energie verde, dar avem nevoie de activarea promptă a  fondurilor din PNRR sau a programelor regionale care susțin acest domeniu.

Sunt necesare învestiții în energia verde

Delonghi România are de mai mulți ani un program complex de eficientizare a consumurilor energetice, care vizează modernizare structurală,  echipamente de ultima generație, automatizări, LED, altele.

Pasul cel mai important al acestui an este un proiect la Jucu-Herghelie, care este dedicat unei capacități de producție proprie de energie,  utilizând panouri fotovoltaice.

Rep: Ce probleme de personal au apărut în ultima perioadă? La Delonghi lucrează și  persoane din alte țări, credeți că importul forței de muncă ar putea fi o soluție în viitor?

C.P: Nu cred că mai există în România domeniu care să nu fie afectat de această problemă!

În toată țara sunt hoteluri care activează la jumătate de capacitate din cauza lipsei de personal, liniile aeriene au programele perturbate, magazinele, spitalele, transporturile, șantierele și, nu în  ultimul rând, fabricile care suferă de lipsă de personal, mai ales că noi avem nevoie de personal stabil și calificat.

Soluție miraculoasă nu cred că există, dar construind cu răbdare și cu respect, noi am reușit să asigurăm aproape toată capacitatea necesară bussiness-ului nostru din România.

de longhi 1

”Suntem mulțumiți de muncitorii din Sri Lanka”

Nu este și nu a fost o prioritate pentru noi să avem muncitori din Asia, a fost doar o întâmplare fericită pentru compania noastră.

Din mai 2020, am început să avem și muncitori din Sri Lanka, numărul lor a tot crescut în ultimii 2 ani și cred că acest lucru este o confirmare de ambele părți –  noi suntem mulțumiți de modul în care ei au învățat și s-au integrat în echipă, iar ei respectă exigențele companiei și apreciază condițiile în care muncesc, trăiesc și sunt respectați.

Nu e mare lucru, dar noi am început să adaptăm procedurile noastre, să le facem accesibile video, iar anul acesta am lansat și un program de integrare culturală. De exemplu, am sărbătorit împreună Anul nou Srilankez.

Avem, de asemenea, și mulți studenți italieni care vin să facă stagiu în România.

Acces facil către Parcul Industrial Tetarom 3

Rep: Ați simțit în ultima perioadă sprijin din partea autorităților locale? Ce probleme stringente ar putea fi expuse acestora, iar ei să poată lua măsurile necesare?

C.P: Avem un suport deschis din partea autorităților locale. Dar să știți că în modul nostru de lucru nici nu solicităm toata ziua câte ceva! Știm că sunt multe priorități și ne străduim să fim parteneri responsabili în comunitatea locală.

În prezent, de exemplu, suntem foarte bucuroși că avansăm împreună cu Consiliul Județean Cluj și primăriile din Jucu și Bonțida, pe un proiect de maximă importantă pentru dimensiunea business-ului nostru. Este vorba despre reorganizarea infrastructurii de acces în parcul industrial. E un proiect mare, complex, dar care va avea un impact major pentru dezvoltarea tuturor companiilor aflate în parcul industrial din Jucu.

Cristina Șendrea

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Drum în flăcări. Cum a ars un camion încărcat cu lemne, pe E60. Pompierii clujeni au limitat dezastrul

Publicat

De

incendiu camion lemne 2

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri, la un camion care transporta lemne de brad. Pompierii clujeni au intervenit înainte ca focul izbucnit în cabină să ajungă la lemne. Incendiul a avut loc pe E60, în localitatea clujeană Vâlcele.

„Intervenție pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autocamion pe raza localității Vâlcele.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor ce au cuprins un autocamion ce se deplasa pe E60, la intrare în localitatea Vâlcele, încărcat cu trunchiuri de brad.

În momentul sosirii la fața locului echipajul autospecialei a găsit cabina autocamionului cuprinsă în totalitate de flăcări, ce erau pe punctul de a se extinde la lemnele încărcate pe remorcă și la combustibilul din rezervorul autocamionului.

Intervenția promptă a pompierilor a limitat extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite, fiind distrus numai capul tractor autocamionului.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cauza probabilă a fost o defecțiune a camionului”, informează ISU Cluj”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă tentativă de tip PHISHING. Hackerii exploatează serviciile de curierat

Publicat

Circulă o nouă tentativă de tip phishing. Cei care vor să păcălească persoanele naive se folosesc de imaginea unor firme de curierat, cu activitate mult mai intensă în perioada reducerilor.

„O nouă tentativă de phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult mai intensă. Mulți dintre utilizatori se potrivesc pe acest scenariu, pentru că ar trebui să primească un colet”, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cei care primesc mesaje privind coletele care-i așteaptă trebuie să:

– fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile

– să evite accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute

– să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri și sî verifice mereu în browser-ul de internet că sunt pe site-ul legitim

– să analizeze cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română

– să verifice de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer prins BEAT la volan în Câmpia Turzii, reținut pentru 24 de ore. Ce alcoolemie avea

Publicat

proof g3ba02bf57 640

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut în data de 18 august, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 54 de ani, depistat la volanul unui autoturism, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„A fost depistat de polițiști la data de 16 august a.c., în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Avram Iancu, din municipiul Câmpia Turzii.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru bărbatul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice”, spun autoritățile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu mare în Gheorgheni. O hală a ars complet. Pompierii clujeni au limitat extinderea focului

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit, vineri, în localitatea clujeană Gheorgheni.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o hală cu o suprafață de cca 300mp din localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu.

În momentul sosirii la fața locului pompierii au găsit hala cuprinsă în totalitate de flăcări și exista pericolul de a se extinde la vecinătăți.

Se acționează cu un dispozitiv mărit de intervenție, constituit din patru autospeciale pentru stins incendii, o autoscară, o mașină suport logistic și, preventiv, un echipaj SAJ. Nu au fost persoane care să solicite consult medical până în prezent, iar extinderea flăcărilor a fost limitată de către echipajele prezente la locul incendiului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate