Connect with us

CULTURA

INTERVIU/ Bogdan Bob Rădulescu, actor: Nu sunt cuminte dar sunt cu minte. Și asta îmi dă putere

Publicat


Îl știți pe Bogdan Bob Rădulescu din multe locuri. Îl știți de la Epic Show, îl știți întruchipându-l pe Haurențiu și, cine știe, poate îl știți de pe stradă. La fel de bine s-ar putea să nu îl știți, că nu chiar toată lumea trebuie să știe pe toată lumea.

Cert este că omul ne-a răspuns la niște întrebări. Și-așa poate că îl veți cunoaște, dacă nu-l știți și poate îl veți cunoaște mai bine, dacă-l știți.

Rep.: Cum îți „merge” în pandemie? Cronologic, de la debutul ei și pînă acum, cum ți-ai descrie viața aceasta de un an trăită în viața ta de pînă acum?

B.R.: Îmi merge extraordinar în pandemie. Extraordinar de echilibrat. Cu bune si rele, cum e și viața de altfel, cu lecții pe care trebuie să le învăț la 40 de ani, cu provocări, cu adaptarea asta care a ajuns să fie cuvântul zilei, cu reinventarea, cu nesiguranța vis a vis de ce tulpină apare mâine, cu bucuria de a nu mai alerga toată ziua ca nebunul de la un eveniment la altul cum era in vremurile (normale) de demult…

Strategii după pandemie

Rep.: Cât de departe e visul oricărui actor, acela de a fi cât mai cunoscut, de a juca în cât mai multe spectacole, de spectrul acesta sumbru al pauzei forțate? Ce strategii ai tu, ce vei face?

B.R.: Din nefericire, e destul de departe. Sau poate e aproape, dar e pus în așteptare. Dar depinde și de fiecare actor în parte. Nu toți își doresc să joace foarte mult, și vorbesc foarte serios.

Da, majoritatea suferă enorm că nu mai joacă, se sting și le lipsește actoria, publicul, jocul, joaca, scena și colegii, toate acestea fiind elementele esențiale ale vieții lor de artiști.

Alții, mai pragmatici, poate se bucură că trece anul fără muncă, vine salariul neîntrerupt și au timp să se ocupe de viața lor în afara teatrului.

Sunt actori care se adaptează și fac ce pot fie online, repetă, recită poezii, citesc piese, fie o fac pentru ei, acasă, fie se pregătesc pentru întoarcerea la normalitate, cum și când o mai fi și aia…

Strategia mea e să fiu pregătit și să aștept, să sper. Eu oricum jucam pe scenă destul de puțin, deși este una dintre cele mai minunate experiențe pe care le poți trăi. Scena are ceva ce ecranul și internetul nu vor avea niciodată. Scena e vie.

Așadar, pentru mine, închiderea teatrului m-a afectat cumva în plan secundar, așadar m-am concentrat și mai mult pe partea de on-line care te expune foarte mult și te ține cumva în atenția și în memoria oamenilor. Și e foarte important să stai acolo, însă doar dacă îți dorești asta și vrei să ai un cuvânt de spus, dar mai ales de auzit și ascultat.

Etapele devenirii ca actor

Rep.: Tu te-ai inventat și reinventat continuu. Care au fost etapele acestei deveniri?

B.R.: Daca tu zici că asta am făcut, probabil așa e. Dar sincer, nu am făcut-o conștient. Da, am făcut-o asumat, dar nu neapărat conștient, rațional.

Mi-am dorit să fiu actor de când auzeam lumea în jurul meu spunând că asta ar trebui să fiu. Aveam 6 ani dar nu aveam habar ce e un actor. Dar felul meu de a fi, ca si copil, îi determina pe oameni să facă recomandarea asta părinților mei. Iar părinții mei, cei mai deștepți și înțelepți oameni simpli, nu ne-au spus niciodată în viață „Nu”. Ne-au dat libertate condiționată cu răspunsul „Da, dar…”.

Așadar, când le-am zis că vreau să mă fac actor mi-au zis să fac ce vreau eu, la ce mă pricep și ce-mi place. Dar să-mi asum responsabilitatea.

Am terminat liceul in Cluj deși nu era la vremea respectivă liceu de artă dramatică, de teatru, cum e acum. Am făcut un liceu industrial și-am luat Bac-ul în același timp cu diploma-atestatul de mecanic-frigotehnist. Aveam 18 ani și eram un adolescent care știa o meserie, dar gândul și sufletul erau tot la teatru.

Am dat admitere la facultate, nu am intrat. M-am orientat ca alternativă și am făcut 3 ani finanțe-conta-bănci. M-am întâlnit acolo cu programele studențești work and travel. După un periplu de 6 ani in America, la 25 de ani am dat admitere din nou la teatru. Eram cu un an mai bătrân decât asistenții care îmi predau la cursuri.

Am început la UBB, unde nici nu exista Facultatea de teatru și televiziune, era doar secția de actorie a Facultății de Litere.

Prin anul 3 am prins nașterea oficială a FTT din cadrul UBB și am absolvit facultatea în 2008, cu o diplomă de actor în buzunar, în mijlocul unei crize economice în care posturile din teatre erau blocate.

Iar de aici, viața mi-a scos în cale alternativele fără ca eu să alerg după ele, să le caut.

În 2010 am primit un telefon de la colegul actor Dragoș Pop de la TNC, care-mi spunea că postul local de televiziune Antena 1 Cluj, pregătea o emisiune de sâmbătă la prânz, un format de talk show family friendly, în care prezentatoarea Cristina Pintilie avea nevoie de un coleg de platou.

Am acceptat propunerea, m-am întâlnit cu oamenii de acolo și am pășit pentru prima dată într-o emisiune în direct.

De acolo, viața m-a plimbat tot în direcția asta a televiziunii, cu popas pe la teatru și pe scenă, dar nefiind angajat al unei instituții, teatru, am devenit ceea ce se numește „freelancer”. Un fel de mercenar artistic/muritor de foame /antreprenor /one man show/ impresar /pișcotar/ pomanagiu/ libero.

Toate astea in funcție de cât talent ai, de cât noroc, de cât ești de bun, de cât te zbați sau de cât de mult îți dorești ceva.

Răni de nedreptate din copilărie

Rep.: Nu pari deloc „cuminte”. Ești o voce și în afara scenei, în afara aparițiilor legate de profesie. De unde această pornire?

B.R.: Oh, mulțumesc frumos pentru compliment. Nu par, sunt! Adică nu sunt! Nu sunt cuminte, dar sunt cu minte și asta îmi dă putere. Mă rog…și cu suflet. Mai mult decât minte, dar încă sper la echilibrul perfect.

Am întrebat psiholoaga de ce sunt așa. Printre altele, mi-am descoperit multe răni de nedreptate ale copilăriei și tinereții. Și rana de nedreptate a copilăriei va crește un adult „justițiar”, cum spune terminologia de specialitate. Un om care vede nedreptatea și o penalizează.

Dacă omul ăla se potrivește pe un caracter care are ca și valoare de bază libertatea, te-ai ales cu mine. Puterea mea este cuvântul și cuvântul e o armă foarte puternică. Armă care poate, din nefericire, să rănească.

Dar tot cuvântul, în același spirit al echilibrului de la începutul poveștii, cuvântul este mângâiere și medicament, este alinare și confort, este povață și poveste, umor și voie bună. Da, cuvântul poate fi și omor și umor.

Despre prieteni

Rep.: Când ești pe val, și tu ești pe val, ai mulți prieteni. Unii de conjunctură poate. Ție care îți sunt prietenii? Ce faci cu ei?

B.R.: Când ești pe val trebuie să ai foarte mare grijă cum îl călărești, asta o știu de la cei care fac surf. Și tot de la ei am aflat că acolo sus, pe val, ești singur. Tu, pe picioarele tale, pe placa ta, dar singur. Prietenii sunt ceilalți care fac surf pe lângă tine călărind valul lor, iar prietenii adevărați sunt cei care sar să te scoată din valuri atunci când ai căzut de pe placă.

Sunt un om destul de singuratic și probabil asta sună foarte ciudat. Dar sunt. Și puținii mei prieteni adevărați suntem cam la fel. Niște singuratici care ne întâlnim să ne tratăm singurătatea prin umor.

Puțin hobby

Rep.: Vorbești de garajul tău în care cioplești niște lemne când și când. De ce faci asta?

B.R.: Cred că fiecare om are un loc al lui în care e el cu el și doar atât. La mine garajul mi-e cel mai la îndemână, deși nu mă pricep la reparat mașini, în garaj am sculele cu care mă joc cu lemnul. Eu cred și simt că lemnul este cel mai minunat lucru pe care l-a dat Dumnezeu bărbatului, după femeie.

Și îl iubesc. Chiar dacă e vechi și putrezit și pregătit de foc simt că are o poveste…

Îi mai dau viață încă o dată. E o joacă, un hobby, îmi mai consum din energie, să nu crezi acu’ că-s ceva mare meșter tâmplar, sunt doar un om cu o grămadă de lemne vechi pe care vreau să le văd făcute frumos, dar neavând tot timpul vreme de ele, le strâng ca o asigurare pentru bătrânețe, să știu că o să am de lucru…

Haurențiu – terapeut

Rep.: Lumea râde cu gura până la urechi atunci când te vede în persoana acelui domn de etnie rromă. Tu, de felul tău, ești mai mult vesel sau mai mult trist?

B.R.: Îl iubesc și urăsc deopotrivă. Îl detest și l-aș strânge de gât câteodată. Alteori iese el din mine ca un terapeut ca să mă ajute să-mi spun oful, să-mi strig amarul prin vocea lui, prin felul lui de a fi, prin libertatea pe care el o are mai mult decât mine…

Se spune despre croitor că umblă cu haina necusută, mecanicul cu mașina lui tot stricată, probabil tot așa actorul de comedie umblă mai mult trist…

Gestionarea succesului

Rep.: Nu pari genul care să aibă modele. Dar pari genul care poate fi luat drept model. De profesionalism, de civism, de implicare. Asta cum îți dă de gândit?

B.R.: Modele am, dar foarte puține. Gen…două. Care nici nu mai sunt pe lumea asta, că așa fac părinții uneori, se asigură că ești pe picioarele tale, ai aripile crescute și atunci pleacă ei ca să te lase pe tine în cuib și să nu-ți fie povară la bătrânețe…

Și da, mă bucur mult că sunt model pentru unii. Pentru că știu ce valori am, ce repere morale mă ghidează și asta îmi dă certitudinea că sunt pe drumul cel bun. Iar faptul că sunt model prin prezența in lumina reflectoarelor lumii ăsteia, mă responsabilizează și mai mult în tot ceea ce fac și zic.

Rep.: Cum e cu succesul? Tu cum îl gestionezi?

B.R.: Aș fi ipocrit să spun că „vai, dar eu nu am succes”. Ba, am. Și mă bucur mult de el, că e rodul a ceea ce am plantat de când eram tânăr. Dar cumva, am crescut împreună cu el și am crescut ușor, organic, nu peste noapte și asta contează mult.

Pentru că sunt mai puternic eu decât succesul meu, deci eu îl dețin și controlez, așa că nu-l las să o ia pe arătură și să mi se urce la cap.

Știi cum e cu succesul? E un amplificator a ceea ce ești tu de fapt. Dacă ești de treabă ca om, succesul va accentua asta. Dacă ești o mizerie, doar vei crește și mai mult în celebritatea ta.

An sabatic

Rep.: Spui de multe ori că ești ocupat. Dar ai fi dispus să îți iei o pauză? Și dacă da, ce-ai face în pauza asta?

B.R.: M-am gândit de multe ori la faza aia cu luatul unui an sabatic. De odihnă, de căutare, de reinventare. Dar a rămas la stadiul de gând. Nu cred că m-aș putea rupe un an de stilul meu de viață. Și cred că nici n-aș vrea. Adică fac ce-mi place, cum îmi place. Dacă obosesc, că am foarte multe pe cap, mă odihnesc câteva zile, nu renunț.

Iar cele câteva zile mi-ar fi suficiente dacă implică plecarea. Călătoria. Drumul. Muntele. Și muntele vara, nu iarna. M-am săturat de iarnă.

Rep.: Care e visul tău suprem în materie de un rol pe care ți l-ai dori pe scenă?

B.R.: Nu cred că am așa ceva. E ca o destinație finală pe care ți-o trasezi singur. Dacă ajungi acolo și faci totul cum trebuie, ce se întâmplă după? Unde te mai duci? Și atunci prefer să las viața să mă surprindă cu ce are pregătit pentru mine pe scenă și în afara ei.

Rep.: Cum te-ai defini așa, în viață, dacă ar fi să stai la o cafea cu un om care te-ar întreba direct: ce ești tu, Bob Rădulescu, cum e viața ta?

Rep.: Pfoi, ce grea e întrebarea asta. Că e foarte greu să te vezi obiectiv. Dincolo de a fi un om bun, asta dacă am împărți lumea simplu în bine și rău, așadar dincolo de a fi un om bun, tată, soț, unchi, frate, coleg și prieten, Doamne iartă-mă, parcă e necrolog, așadar dincolo de astea sunt un visător. Idealist, optimist, dar realist deopotrivă.

Sunt destul de echilibrat, dacă echilibrul e rezultatul oscilării între extreme. Exact ca viața, sunt o oglindă a ceea ce e în fața mea.

Banii sunt buni, cu echilibru

Rep.: Nu ești bogat, ca bogații, dar ai câștigat bani profesând „la tine acasă”, cu meseria ta, una care îți e și hobby. Ce sentiment îți dă acest lucru?

B.R.: Ahahaha, am câștigat bani profesând de acasă. Eu și video-chat-istele. Deci sunt într-o companie selectă.

Cine o zis că banii nu aduc fericirea, ăla o fost foarte prost utilizator de bani. Probabil tocmai pierduse o avere la jocuri când o zis asta.

Banii sunt foarte buni, dar evident și ăia cu echilibru. Și mai ales, să știi ce să faci cu ei. Banii aduc fericirea dacă știi cum s-o negociezi și s-o cumperi cu bani. Și dacă-ți cunoști valorile și ce te face fericit. Deci banii-s instrument și trebuie să știi cum se cântă la un instrument ca să sune totul bine.

Tot ce am eu, am făcut din meseria mea. Și îmi dă o stare foarte liniștită și confortabilă știind că am, pentru că pot să am, pot să fac. Și pentru că hobby-ul, așa cum ziceai, îți pune pâine pe masă. Când eram mic am tot auzit proverbul ăla nedrept: „vorba lungă, sărăcia omului”. Și am crescut dovedind contrariul.

Actorul, la bătrânețe

Rep.: Ce o să faci la bătrânețe? Nu ca actor, pentru că actorii nu îmbătrânesc niciodată, dar așa, la bătrânețea de tată, de soț?

B.R.: Dacă mă prind bătrânețile, deși la ritmul și stilul meu de a mă consuma șansele scad vertiginos, o să mă ocup de toate lemnele alea vechi, pregătite, care mă așteaptă, o să am atelierul meu, atelier pe bune, nu garajul în care mă desfășor, o sa fac ceva din mâinile mele să și rămână amintire palpabilă, pentru că vorba zboară și actoria e efemeră. Când cade seara cortina peste scenă, totul e vis și amintire…

Rep.: Ce-ai schimba și ce n-ai schimba la viața ta?

B.R.: Când aveam 20 de ani am stat în fața unei uși pe care nu am avut curajul să o deschid. Și în ziua de astăzi mă întreb cum ar fi fost dacă…poate eram tot aici, dar mai mult ca sigur că eram în altă țară, cu altă viață. Și atunci mă întreb oare am făcut bine sau nu? Dacă sunt bine, înseamnă că am ales bine. Dacă ajungeam rău, era o lecție.

Ovidiu Blag



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pasageri BLOCAȚI pe Aeroportul Cluj. Sunt probleme cu SCANNERELE de securitate

Publicat

De

Probleme cu scannerele de securitate la Aeroportul Cluj

Probleme la Aeroportul Cluj-Napoca, unde sute de pasageri sunt blocați din cauza unor defecțiuni cauzate de pene de curent. Potrivit unor surse cluj24.ro. scannerele de securitate se restartează frecvent din această cauză.

Probleme au fost și miercuri diminața, iar acestea început după ce au demarat lucrările la zona veche de securitate.

Pasageri BLOCAȚI pe Aeroportul Cluj. Sunt probleme cu SCANNERELE de securitate

„Sunt pasageri blocați la security check de peste o oră. Există o defecțiune tehnică la scannerele de securitate. Acestea nu au imagini deloc.

Nimeni nu a făcut un anunț oficial în aeroport, există doar câteva persoane care anunță pasageri de la următorul zbor să vină în față să așteptăm la coada”, a transmis o cititoare Cluj24.ro.

Probleme în alimentarea cu curent electric

Potrivit unor surse Cluj24.ro, miercuri dimineața au început lucrările la zona de securitate veche și a fost deschisă o alta lângă noului terminal.

Problema este că în această nouă zonă cade frecvent curentul pentru că instalația electrică nu face face consumului necesar scannerelor.

Din această cauză, scannerele de securitate se restartează frecvent.

Reprezentanții Aeroportului Cluj-Napoca nu au putut fi contactați până la publicarea acestei știri. Vom reveni cu poziția reprezentanților aeroportului atunci când o vom avea.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Vasile Țopa, reales ca rector al UTCN. Cu sprijinul Centrului Universitar Nord de la Baia Mare

Publicat

Țopa UTCN

Vasile Țopa a câștigat, joi, un nou mandat de rector al UTCN, pentru o perioadă de 5 ani, la alegerile desfășurate în cadrul universității.

Potrivit unor surse, Vasile Țopa ar fi obținut la Cluj 348 de voturi, în timp ce Dan Micu, principalul său contracandidat,  s-a clasat următorul cu 257 de voturi.

Țopa a primit și 136 de voturi de la Centrul Universitar Nord de la Baia Mare, în timp ce Micu a primit de aici doar 12.

Vom reveni cu detalii după ce rezultatele oficiale vor fi postate pe site-ul UTCN și care includ și voturile celui de-al treilea candidat, Honoriu Vălean.

Pe listele electorale au fost înscrise, în total, 911 persoane.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Aproape 105.000 de lei, la concertul caritabil pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

Publicat

Sfântul Hristofor

Un concert caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Evenimentul a făcut parte din ediția a 12-a a Sferei Donatorilor din Transilvania, organizat de Asociația Niște Oameni, fiind susținut de această dată și de flautistul Matei Ioachimescu.

Muzicianul, unul dintre cei mai remarcabili flautiști ai momentului, a donat concertul său din cadrul turneului național ICONS pentru a sprijini această cauză nobilă.

Sfera Donatorilor

Sfântul Hristofor

„Noi suntem Niște Oameni, o asociație de antreprenori si top manageri din Cluj, care ne reunim cu prietenii noștri și cu prietenii lor, într-un cadru care se numește Sfera Donatorilor din Transilvania. Facem lucrul acesta de vreo opt ani, de două ori pe an.

De fiecare data alegem o temă, iar în cadrul evenimentului de obicei 3 proiecte, care se lansează pentru comunitate, cu bugetele îndeplinite aici.

De data asta am ales doar un proiect pentru că aceasta cauză este atât de mare și este nevoie de atât de mulți bani, încât am preferat să ne restrângem un pic opțiunile pentru o seară.

Cu atât mai mult cu cât am primit în Sfera Donatorilor din Transilvania acest dar artistic minunat al lui Matei Ioachimescu și al Irinei Rădulescu, împreună cu Maria Rizea și The Romanian Flute Ensemble”, a spus Geanina Simion, președintele Asociației Niște Oameni.

Să nu fie ultima haltă

Preotul Bogdan Chiorean, managerul centrului ”Sfântul Hristofor”, a spus, la rândul său, că la proiect lucrează o echipă multidisciplinară, iar lucrurile nu se desfășoară în funcție de prognostic.

”Nu ne interesează cât mai are de trăit un pacient, ne interesează nevoia pe care o are acesta, și cât reușim sa împlinim din nevoile respective, fără să considerăm nevoile ca fiind mai puțin importante.

Nu în ultimul rând, nu vrem să fie un fel de <<ultimă haltă>> acest spital, ci dimpotrivă,  o să fie și o formă de educație, va fi și o sală de stimulare neo-senzorială pentru cei care nu mai pot beneficia de aceste resurse”, a precizat părintele Chiorean.

Înainte de începerea concertului, a luat cuvântul și psihoterapeutul Cristina Varo, care a destăinuit o poveste privind interacțiunea sa cu o fetiță diagnosticată cu cancer, încurajându-i, astfel, pe participanți să-și deschidă inimile și să doneze pentru viitorul centru.

 Sesiune de donații

Pe lângă concert, evenimentul a inclus și o sesiune de donații, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare trei tablouri ale artistei Ramona Raus.

Această sesiune a generat un interes considerabil din partea clujenilor.

Astfel, evenimentul caritabil a reușit să strângă, în total, suma de 103.700 de lei, din care  10.200 de lei din vânzarea de bilete.

Daria Mustea

Sfântul Hristofor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Caravana „Votez pentru Sănătate” a ajuns la Cluj. Zeci de asociații cer alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate

Publicat

Zeci de asociații de pacienți și ONG-uri din domeniul sănătății au cerut, la Cluj, alocarea a 9% din PIB pentru domeniul Sănătății. În 2024, an cu patru rânduri de alegeri, finanțarea sănătății s-a situat doar la jumătate din acest nivel.

Caravana „Votez pentru Sănătate”, o inițiativă a societății civilă susținută de 31 de organizații, a ajuns joi, 16 mai, la Cluj-Napoca.

Inițiatorii cer, în an electoral cu patru rânduri de alegeri, „o sănătate nouă” pentru români, un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene. Acest lucru se poate realiza, susțin organizațiile, doar printr-o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate, și anume prin 9% din PIB finanțare pentru Sănătate.

9% din PIB, finanțare pentru Sănătate

Coaliția „Votez pentru Sănătate” a organizat la Cluj-Napoca o dezbatere publică cu autoritățile locale, regionale și centrale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică „Votez pentru Sănătate”, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din produsul intern brut pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Cluj, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Cluj-Napoca și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

Măsuri pentru „O Sănătate Nouă”

Evenimentul a avut loc joi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Printre invitați s-au numărat medici clujeni, reprezentanți ai spitalelor clujene, reprezentanți ai autorităților locale, oameni politici, cercetători și profesori ai UMF Cluj.

Aceștia au discutat despre mijloacele și investițiile prin care românii să poată beneficia de servicii mai bune de sănătate.

„«O Sănătate Nouă» pentru români înseamnă un sistem medical reformat, orientat către nevoile pacienților, cu acces egal la servicii de calitate și tehnologii moderne. Aceasta presupune, desigur, prevenție activă, educație medicală continuă și o infrastructură medicală de ultimă generație. Acțiuni prioritate pentru «O Sănătate Nouă» ar fi, în primul rând, investiții în infrastructură și în echipamente medicale care să cuprindă modernizarea spitalelor și a clinicilor, dotarea unităților medicale cu tehnologie de vârf pentru diagnostic și tratament, formarea și retenția personalului medical, digitalizarea și informatizare sistemului de sănătate”, a declarat Narcisa Pop, reprezentant al UMF Cluj.

„Trebuie ca pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună, ci și că a primit ceva”

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate, a afirmat că nu doar nivelul finanțării pentru sănătate este important pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, ci și felul în care banii sunt cheltuiți.

„E foarte important ca pacientul să aibă acces cât mai aproape la toate aceste servicii și mai ales să oferim medicilor de pretutindeni posibilitatea de a-și face meseria așa cum s-a pregătit să o facă. (…) E foarte important să ne implicăm în prevenirea bolilor prevenibile, se pot face atât de multe lucruri, cu nu foarte mulți bani, ci doar cu niște acțiuni simple. Este foarte important să convingem medicii, să îi ajutăm să rămână în România pentru că dacă avem foarte mulți pacienți și nu are cine să îi trateze este o problemă. E foarte important ca bugetul de la sănătate, cât o fi el, să ajungă acolo unde trebuie și pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună pentru sănătate, ci și că a primit ceva”, este de părere Marinela Debu.

Stand de informare, la Cluj-Napoca

În cadrul campaniei, în data de 16 mai a fost organizat un stand de informare în centrul comercial Iulius Mall din Cluj, pentru ca publicul larg să poată vota pentru Sănătatea Nouă. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putu vedea se ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR.

Evenimentul din Cluj-Napoca a fost al cincilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.

În 2024, nivelul finanțării sănătății din surse publice a fost pe 4,5% din PIB, nemodificat față de anul anterior. Spreanța medie de viață la naștere în România era, în 2022, de 75,3 ani, a tria cea mai scăzută dinre statele membre și cu 5,4 ani sub media UE.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax