Connect with us

EVENIMENT

Integrarea imigranților, prioritate la Cluj-Napoca. Emil Boc, semnal de alarmă: E doar începutul. Putem avea probleme

Publicat


Primarul Emil Boc trage un semnal de alarmă privind integrarea imigranților la Cluj-Napoca, subliniind că lipsa unor măsuri clare ar putea duce la probleme sociale pe termen lung, similare cu cele întâlnite în alte țări europene.

În cadrul ședinței de Consiliu Local, edilul a vorbit despre riscurile ignorării fenomenului imigrației în Cluj-Napoca și despre nevoia urgentă de a construi punți culturale și sociale pentru cei care aleg să trăiască și să muncească în oraș.

Propunere USR: Ghid pentru imigranții din Cluj

Consilierul local Adriana Cristian (USR) a subliniat necesitatea sprijinului administrativ pentru integrarea imigranților, propunând crearea unui ghid digital și fizic în limba engleză, care să le ofere informații despre regulile locale.

„Foarte mulți dintre livratori sunt imigranți și asta nu este o problemă, dar aș vrea să vă întreb, în momentul de față, noi ca administrație publică le-am venit în ajutor cu ceva? Știu că obligația ar trebui să fie a operatorului care i-a angajat, dar cred că aceasta este o problemă majoră a orașului, pe care trebuie să începem să o planificăm. Poate pregătim un ghid pentru cine vine aici, ca să înțeleagă care sunt regulile, poate digital, în limba engleză, poate și în format fizic. Știu sigur, din discuțiile pe care le am cu aceștia, că angajatorul nu o face”, a declarat Adriana Cristian.

Clujul poate deveni un model de bună practică

Adriana Cristian a sugerat, de asemenea, extinderea inițiativei la nivel național, propunând ca municipiul Cluj-Napoca să fie un model pentru restul țării.

„Poate vom duce acest proiect și la nivel național și vă solicit tuturor să lucrăm împreună și să facem propunerea aceasta mai departe, dar ca de fiecare dată, cred că Clujul poate să fie primul care merge în direcția aceasta”, a mai arătat consilierul USR.

Emil Boc: „Centru de informare pe strada Avram Iancu”

Primarul Emil Boc a susținut ideea și a subliniat faptul că administrația locală deja a făcut pași importanți în această direcție, fiind primul oraș din România care abordează astfel de probleme.

„Aveți dreptate, dar vreau să știți că suntem primii din România care facem acest lucru. Atunci când a apărut problema. La fel am făcut și când a apărut problema refugiaților din Ucraina, am fost primii care am creat un centru pentru primirea, instruirea și pregătirea refugiaților și suntem singurul oraș din România care a asigurat un asemenea centru. Avem și un centru pe strada Avram Iancu unde periodic desfășoară și am făcut inclusiv pentru cei din Vietnam, din Bangladesh, din Pakistan, discutând cu liderii lor forme de comunicare și am solicitat de asemenea autorităților statului să facă și alte activități instituționale”, a declarat edilul.

Semnal de alarmă, tras de Emil Boc: „Putem avea probleme pe termen mediu și lung”

Emil Boc a avertizat că lipsa integrării poate duce la fragmentarea comunităților, așa cum s-a întâmplat în unele țări europene, și a subliniat importanța incluziunii sociale și culturale.

„Vă spun tuturor, e doar începutul. Dacă nu avem grijă, ca oraș, să integrăm, indiferent de naționalitatea celor care sunt în România sau în Cluj, putem avea probleme pe termen mediu și lung, așa cum din nefericire vedeți în altă țări europene, unde acest proces a fost, la un moment dat, scăpat de sub control. Dacă nu vor fi integrați în cultura, în specificul și în problemele locale, riscăm să creăm comunități separate, după aceea greu de refăcut. E suficient să mergeți în câteva țări fanion ale Uniunii Europene să vedeți cartiere întregi unde poliția națională nu poate intra, pentru că procesul de integrare nu a fost pregătit și nu a fost o preocupare. De aceea, acest fenomen general de lipsă a forței de muncă, de îmbătrânire a populației, de insuficiență a personalului pe diverse sectoare, până o să apară roboții, care vor fi sprijinul alternativ”, a mai explicat edilul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Atenție, clujeni. Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Publicat

De

Piața Mărăști

Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.

Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.

Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.

De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Publicat

De

Zboruri Cluj-Isanbul

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.

Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul

Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.

Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.

O nouă rută din 20 mai

De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.

Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Publicat

POS autobuze Cluj-Napoca

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.

„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

ctp

Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.

În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Primarul Bogdan Pivariu: Floreștiul este cea mai tânără, educată și vibrantă comunitate urbană din România

Publicat

pivariu

Primarul Bogdan Pivariu consideră că Floreștiul este cea mai tânără și educată comunitate din România, conform studiului făcut de Banca Mondială, dar și cea mai vibrantă comunitate urbană din țară.

Pivariu a declarat în emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că a început și o campanie prin care locuitorii pot să doneze străzile private către primărie dintr-o necesitate, deoarece aceste străzi nu pot fi întreținute sau nu sunt întreținute corespunzător de către cei care locuiesc acolo.

”Am sesizat această problemă și am venit în întâmpinarea lor, prin această platformă, prin această campanie de preluarea străzilor private, pentru că doar când ele sunt în patrimoniul Floreștiului, putem investi banii publici în ele și, de asemenea, să le putem întreține corespunzător, deszăpezit, curățat și așa mai departe.

Când spun modernizat, mă refer inclusiv la rețele edilitare, apă – canal, colectarea sau dirijarea apelor, după caz, iluminat public, asfalt, trotuare și tot ceea ce este nevoie pentru ca să ridicăm calitatea vieții”, a spus Pivariu.

Acesta a dat asigurări că există suficiente fonduri în bugetul local, fiecare stradă cedată Primăriei urmând să fie analizată în parte pentru a inclusă în acest proiect.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate