Connect with us

CULTURA

„Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Publicat


screenshot (66)

Premiera de gală a filmului „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin Zaharia, va avea loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Proiecția este, de fapt, un lungmetraj al debutului pentru Cosmin, care a renunțat la tot din dorința arzătoare de a lansa un astfel de produs cinematografic, iar protagonistul, jucat chiar de el, este vocea celor care se luptă cu propria voință, se pierd pe drum și încearcă să se regăsească.

„Pentru realizarea acestui film am sacrificat totul: energie, timp, bani, viața personală. A fost produs pe parcursul a peste trei ani, fără ajutorul sponsorilor și asta nu pentru că am fost bogat, ci pentru faptul că am investit tot ceea ce am deținut, și multe alte resurse, în finalizarea proiectului.

A fost un parcurs extrem de dificil în care am încercat să preiau cât mai multe sarcini pentru a reduce costurile acolo unde am putut. Nu am avut luxul de a nu lucra și a mă ocupa 3 ani exclusiv de producția filmului.

Din contră, am muncit constant și am întrerupt activitatea doar în perioada filmărilor. A fost un proiect cu un număr foarte mare de sacrificii, unde nu au existat jumătăți de măsură.

Un film presupune un volum enorm de muncă, implicare și dedicare totală atunci când ești un producător independent de film, mai ales unul care îl face numai din buget propriu”, spune acesta pentru Cluj24.

Premiera de gală este un eveniment dinamic ce nu trebuie ratat, iar biletul costă doar 18 lei. Iată cum a fost la premiera din București.

YouTube video

Ar putea fi o imagine cu text care spune „PIERSIC INSULA MUZICII UN UNFILMDE DE COSMIN P. ZAHARIA PREMIERA DE GAL 15 MAI 2022 7:00 PM CONCERT IVE VLAD ODANGIU wet HARD SELTZER AQUA COLFIL OSM' HONDA”

Filmări în Cluj: o scenă incisivă despre România postcomunistă, singura în limba română

Lungmetrajul a fost filmat în 4 ţări, mai exact în Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), iar în prezent rulează în 15 cinematografe din țară.

Una dintre scene a fost filmată în curtea unei case din Cluj întrucât a fost singura care să reflecte atmosfera dorită de regizor.

„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.

De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, evidențiază Cosmin.

screenshot (71)

Cu alte cuvinte, este o scenă puternică și incisivă, care determină spectatorul să se chestioneze asupra unor adevăruri actuale, nedisimulate.

O altă trimitere către Cluj este însuși actorul care interpretează rolul tatălui protagonistului, Cornel Răileanu, dat fiind că este apreciat de clujeni pentru prestațiile sale de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

„Este recunoscut ca un actor foarte talentat și dedicat, care a câștigat și premiul UNITER. E un profesionist în totalitate, de la conduita lui profesională și până la abordarea jocului actoricesc.

A fost o plăcere să colaborez cu el datorită talentului, înțelepciunii, răbdării și modestiei lui”, afirmă Cosmin.

screenshot (69)

„Insula Muzicii”, o poveste nuanțată despre libertate, autocontrol și căutarea sinelui

Povestea este complexă, avându-l în prim plan pe Alex, hoț de motociclete, dependent de cocaină și de insulină, care poartă o armă oriunde s-ar duce.

Vezi trailerul mai jos.

YouTube video

Totul a început după moartea mamei sale, când el și-a pierdut controlul, dramatismul fiind potențat de faptul că tatăl, consumator înrăit de alcool, nu s-a interesat niciodată de el.

Alex s-a lovit de străzile vieții până a găsit locul în care să se simtă liber: Ibiza, metaforizată în „Insula Muzicii”.

screenshot (70)

Totuși, visul nu a durat mult, fiind nevoit să se întoarcă în Londra, moment în care latura sa întunecată a pus stăpânire pe el.

Alex pariază totul pe ceea ce l-a învățat Insula Muzicii: că încălcarea tuturor regulilor îl va elibera de povara unui trecut chinuitor. Cu toate acestea, el nu va mai vedea niciodată apusul de soare din Ibiza.

Premiera internațională a avut loc în 2020, lungmetrajul câştigând numeroase premii: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift, Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival, Best Director – Prague International Monthly Film Festival, Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival, Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.

YouTube video

Un om al filmului, cu studii superioare și în biologie

Cosmin Zaharia a explorat mai multe zone, printre care și stand-up comedy. A fost pe scena The Comedy Store, cea mai importantă locație a stand-up-ului londonez. A fost la casting-uri pentru a juca în filme internaționale, pătrunzând din ce în ce mai mult în lumea cinema-ului.

„Filmele au devenit instant pasiunea mea, iar platoul de filmare – locul unde știam că trebuie să profesez. În acea perioadă, mă întorceam acasă de la filmări și visam cu ochii deschiși să fiu în spatele camerei, regizând propriile mele filme.

În 2017 am regizat, astfel, primul meu scurtmetraj, urmat de un altul, la un an după. Ambele m-au pregătit pentru această provocare – primul meu lungmetraj”, relatează el.

No photo description available.

În „Insula Muzicii” s-a implicat atât ca regizor și producător, cât și ca actor, fiind personajul principal.

În ciuda activității sale bogate în lumea cinematografiei, primele sale studii superioare nu au nicio legătură cu acest domeniu. Curios despre natură și ființele vii, a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, urmând ca, mai târziu, să studieze la Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti.

Pasionat de pictură, a mers și la cursurile artistului Iuliu Moldovan, dar fiindcă dragostea pentru film l-a urmărit dintotdeauna, a decis să facă Masterul în Teatru şi Film la Londra. Eforturile sale au fost răsplătite cu ceea ce el simte că e cel mai nebunesc lucru din viața sa: lungmetrajul „Insula Muzicii”.

Biletele costă doar 18 lei și se pot achiziționa de aici. De asemenea, premiera de gală apare și ca eveniment pe Facebook, fiind vizibilă la acest link.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of 1 person and text that says "OMETAFORA LIBERTATII INSULA UNF MUZICII DE COSM ZAHARIA ZAHARIA "INSULA MUZICH" COSMINP ZAHARIA CORNEL RAILEANU MONJINDER TARASSENKO ANDRISAN FARAZ KHAN MARIA MICHAL KOSINSKI ERAEARE DIMITRI PELEA SCENOGRAFIE ANASTASIA IONESCU VIDU GRAMESC SPECILE DIMITRI PELEA ANCAARDELEAN COSMINP ZAHARIA COSMIN ZAHARIA SCENARIU COSMIN ZAHARIA RECOSM ZAHARIA TREMSAL"

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rusia bombardează Insula Şerpilor. Bombe la 40 km de litoralul românesc. A fost insulă a României

Publicat

De

Селище Біле, острів Зміїний (2008)

Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară, relatează AFP.

‘În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor’, a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă ‘că nu îşi respectă propriile declaraţii’.

Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic ‘în semn de bună voinţă’, după ce ‘şi-a îndeplinit obiectivele fixate’.

‘Singurul lucru în care duşmanul e coerent este ‘precizia’ sa constantă de lovire’, a mai spus Zalujnii.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.

Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, ‘incapabili să reziste’ tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre. AGERPRES

Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. Are o suprafață de doar 17 hectare.

foto: Wikipedia

Citește mai departe

EVENIMENT

6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022

Publicat

De

elevi

Bursele sunt achitate la zi în municipiul Cluj-Napoca, inclusiv în luna iunie. 6,7 milioane de Euro pentru bursele elevilor clujeni în anul școlar 2021-2022. 

„Educația reprezintă o prioritate cheie pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Anul acesta primăria investește o sumă record în educație: 50 milioane euro.

Banii sunt prevăzuți pentru investiții în infrastructură, reparații curente, burse școlare, transport pentru elevi, vouchere pentru pregătirea digitală a profesorilor clujeni, programe și politici publice educaționale.

Pentru bursele din anul școlar 2021-2022 au fost alocați 33.357.000 lei (6,7 mil Euro)

– 26.053.000 lei (5,2 mil Euro) de la bugetul de stat
– 7.304.000 lei (1,5 mil Euro) alocare suplimentară de la bugetul local

În acest an școlar 35.624 au obținut bursă.
– semestrul I: 19.467 elevi
– semestrul II: 16.157 elevi

Totodată, la finalul anului 2021 Consiliul local a aprobat dublarea cuantumului burselor sociale și de performanță. Valoarea burselor din Cluj-Napoca:
– burse de performanță – 500 lei
– burse de merit media 10 – 275 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de merit media 9,50-9,99 – 225 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)
– burse de studiu – 200 lei (față de minimul stabilit prin HG de 150 lei)
– burse de ajutor social – 250 lei (față de minimul stabilit prin HG de 200 lei)

Citește mai departe

ECONOMIE

ROBOR la 3 luni urcă la 6,47%. CREȘTE și indicele IRCC

Publicat

De

bani lei pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, crește la 6,47%.

De asemenea, indicele IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, a crescut la 2,65%, de la 1,86%.

Creștere galopantă

La începutul lunii iunie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,99%, faţă de 5,01% la început de mai şi 4,6% în aprilie. Joi, indicele ROBOR la trei luni era de 6,44%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,60%, de la 6,58% cu o zi în urmă.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Supraviețuitor al HOLOCAUSTULUI cu rădăcini clujene, în vizită la mormântul mamei sale din Cimitirul Evreiesc

Publicat

evreu 5

Rafael Teitelbaum, supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene, se află în Cluj-Napoca pentru a vizita mormântul mamei sale situat în Cimitirul evreiesc. Acesta a fost primit în cursul zilei de vineri de către viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

evreu 7

evreu 6

„Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului.
Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei.

evreu 4

evreu 3

În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower. A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia.

Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj Napoca și a construit acolo o piatră funerară.

evreu 2

evreu 1

După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul”, scrie viceprimarul pe Facebook.

Sursa/ Foto: Facebook Dan Stefan Tarcea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate