CULTURA
„Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Premiera de gală a filmului „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin Zaharia, va avea loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Proiecția este, de fapt, un lungmetraj al debutului pentru Cosmin, care a renunțat la tot din dorința arzătoare de a lansa un astfel de produs cinematografic, iar protagonistul, jucat chiar de el, este vocea celor care se luptă cu propria voință, se pierd pe drum și încearcă să se regăsească.
„Pentru realizarea acestui film am sacrificat totul: energie, timp, bani, viața personală. A fost produs pe parcursul a peste trei ani, fără ajutorul sponsorilor și asta nu pentru că am fost bogat, ci pentru faptul că am investit tot ceea ce am deținut, și multe alte resurse, în finalizarea proiectului.
A fost un parcurs extrem de dificil în care am încercat să preiau cât mai multe sarcini pentru a reduce costurile acolo unde am putut. Nu am avut luxul de a nu lucra și a mă ocupa 3 ani exclusiv de producția filmului.
Din contră, am muncit constant și am întrerupt activitatea doar în perioada filmărilor. A fost un proiect cu un număr foarte mare de sacrificii, unde nu au existat jumătăți de măsură.
Un film presupune un volum enorm de muncă, implicare și dedicare totală atunci când ești un producător independent de film, mai ales unul care îl face numai din buget propriu”, spune acesta pentru Cluj24.
Premiera de gală este un eveniment dinamic ce nu trebuie ratat, iar biletul costă doar 18 lei. Iată cum a fost la premiera din București.

Filmări în Cluj: o scenă incisivă despre România postcomunistă, singura în limba română
Lungmetrajul a fost filmat în 4 ţări, mai exact în Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), iar în prezent rulează în 15 cinematografe din țară.
Una dintre scene a fost filmată în curtea unei case din Cluj întrucât a fost singura care să reflecte atmosfera dorită de regizor.
„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.
De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, evidențiază Cosmin.
Cu alte cuvinte, este o scenă puternică și incisivă, care determină spectatorul să se chestioneze asupra unor adevăruri actuale, nedisimulate.
O altă trimitere către Cluj este însuși actorul care interpretează rolul tatălui protagonistului, Cornel Răileanu, dat fiind că este apreciat de clujeni pentru prestațiile sale de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
„Este recunoscut ca un actor foarte talentat și dedicat, care a câștigat și premiul UNITER. E un profesionist în totalitate, de la conduita lui profesională și până la abordarea jocului actoricesc.
A fost o plăcere să colaborez cu el datorită talentului, înțelepciunii, răbdării și modestiei lui”, afirmă Cosmin.
„Insula Muzicii”, o poveste nuanțată despre libertate, autocontrol și căutarea sinelui
Povestea este complexă, avându-l în prim plan pe Alex, hoț de motociclete, dependent de cocaină și de insulină, care poartă o armă oriunde s-ar duce.
Vezi trailerul mai jos.

Totul a început după moartea mamei sale, când el și-a pierdut controlul, dramatismul fiind potențat de faptul că tatăl, consumator înrăit de alcool, nu s-a interesat niciodată de el.
Alex s-a lovit de străzile vieții până a găsit locul în care să se simtă liber: Ibiza, metaforizată în „Insula Muzicii”.
Totuși, visul nu a durat mult, fiind nevoit să se întoarcă în Londra, moment în care latura sa întunecată a pus stăpânire pe el.
Alex pariază totul pe ceea ce l-a învățat Insula Muzicii: că încălcarea tuturor regulilor îl va elibera de povara unui trecut chinuitor. Cu toate acestea, el nu va mai vedea niciodată apusul de soare din Ibiza.
Premiera internațională a avut loc în 2020, lungmetrajul câştigând numeroase premii: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift, Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival, Best Director – Prague International Monthly Film Festival, Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival, Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.

Un om al filmului, cu studii superioare și în biologie
Cosmin Zaharia a explorat mai multe zone, printre care și stand-up comedy. A fost pe scena The Comedy Store, cea mai importantă locație a stand-up-ului londonez. A fost la casting-uri pentru a juca în filme internaționale, pătrunzând din ce în ce mai mult în lumea cinema-ului.
„Filmele au devenit instant pasiunea mea, iar platoul de filmare – locul unde știam că trebuie să profesez. În acea perioadă, mă întorceam acasă de la filmări și visam cu ochii deschiși să fiu în spatele camerei, regizând propriile mele filme.
În 2017 am regizat, astfel, primul meu scurtmetraj, urmat de un altul, la un an după. Ambele m-au pregătit pentru această provocare – primul meu lungmetraj”, relatează el.
În „Insula Muzicii” s-a implicat atât ca regizor și producător, cât și ca actor, fiind personajul principal.
În ciuda activității sale bogate în lumea cinematografiei, primele sale studii superioare nu au nicio legătură cu acest domeniu. Curios despre natură și ființele vii, a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, urmând ca, mai târziu, să studieze la Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti.
Pasionat de pictură, a mers și la cursurile artistului Iuliu Moldovan, dar fiindcă dragostea pentru film l-a urmărit dintotdeauna, a decis să facă Masterul în Teatru şi Film la Londra. Eforturile sale au fost răsplătite cu ceea ce el simte că e cel mai nebunesc lucru din viața sa: lungmetrajul „Insula Muzicii”.
Biletele costă doar 18 lei și se pot achiziționa de aici. De asemenea, premiera de gală apare și ca eveniment pe Facebook, fiind vizibilă la acest link.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani

Miercuri, a murit profesorul și istoricul din Huedin, Nicolae Șteiu. În decembrie, anul trecut, împlinise 89 de ani. Era Cetățean de Onoare al orașului.
„Profesorul Nicolae Șteiu a trecut la cele veșnice.
Orașul Huedin își ia rămas-bun de la un om de aleasă valoare – profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, Cetățean de Onoare al orașului, mentor a generații întregi de elevi și autor a zeci de lucrări dedicate istoriei locale și naționale.
Prin munca sa neobosită, a adus lumină asupra trecutului nostru și a pus în valoare identitatea locurilor din zona Huedinului și a Apusenilor.
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani
Transmitem sincere condoleanțe familiei și celor care i-au fost apropiați.
Drum lin, domnule profesor! Huedinul nu vă va uita”, scrie pe pagina de facbook Orașul Huedin.
„Nicolae Șteiu rămâne în conștiința publică din zona Huedinului ca dascălul care și-a pus amprenta asupra destinelor a multor generații. A fost un adevărat modelator de caractere și personalități care au făcut performanțe în diverse domenii. Numeroși profesori, judecători, medici, artiști, avocați, cercetători afirmă că fără îndrumarea de care au avut parte pe parcursul studiilor liceale de la dascălul Nicolae Șteiu, traseul lor în viață ar fi fost cu totul altul.
Zecile de generații de elevi de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin îl păstrează în amintire pe Nicolae Șteiu ca profesorul extrem de pasionat de disciplina pe care o preda, istoria, preocupat de cercetarea documentelor și a vestigiilor istorice și admirator al marilor figuri istorice ale neamului românesc.
Pe lângă activitatea de la catedră, profesorul Nicolae Șteiu a avut o bogată activitate editorială, fiind autor sau coautor a 35 de volume, Majoritatea dintre acestea sunt monografii ale localităților din zona de nord-vest a Munților Apuseni, dar și studii de istorie și etnografie”, scria la aniversarea profesorului, ziarul clujean Făclia.

D.P. NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:
– Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;
– Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;
– Tehnician mecanic– perioadă nedeterminată;
ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile
– Electrician auto – perioadă determinată;
– Muncitor calificat/necalificat străzi– perioadă determinată;
– Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;
– Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;
– Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;
– Agent pază – perioadă determinată;
– Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;
– Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.
Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).
Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someșeni, nr. 2
EVENIMENT
SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.
Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
7 arestați și 4 sub control judiciar
În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.
Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Polițiștii continuă cercetările.
EDUCATIE
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.
Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne
Calendarul examenului:
- 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
- 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
- 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
- 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
- 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
- 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
- 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.
Foto: pixabay.com