CULTURA
„Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB
Premiera de gală a filmului „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin Zaharia, va avea loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Proiecția este, de fapt, un lungmetraj al debutului pentru Cosmin, care a renunțat la tot din dorința arzătoare de a lansa un astfel de produs cinematografic, iar protagonistul, jucat chiar de el, este vocea celor care se luptă cu propria voință, se pierd pe drum și încearcă să se regăsească.
„Pentru realizarea acestui film am sacrificat totul: energie, timp, bani, viața personală. A fost produs pe parcursul a peste trei ani, fără ajutorul sponsorilor și asta nu pentru că am fost bogat, ci pentru faptul că am investit tot ceea ce am deținut, și multe alte resurse, în finalizarea proiectului.
A fost un parcurs extrem de dificil în care am încercat să preiau cât mai multe sarcini pentru a reduce costurile acolo unde am putut. Nu am avut luxul de a nu lucra și a mă ocupa 3 ani exclusiv de producția filmului.
Din contră, am muncit constant și am întrerupt activitatea doar în perioada filmărilor. A fost un proiect cu un număr foarte mare de sacrificii, unde nu au existat jumătăți de măsură.
Un film presupune un volum enorm de muncă, implicare și dedicare totală atunci când ești un producător independent de film, mai ales unul care îl face numai din buget propriu”, spune acesta pentru Cluj24.
Premiera de gală este un eveniment dinamic ce nu trebuie ratat, iar biletul costă doar 18 lei. Iată cum a fost la premiera din București.
Filmări în Cluj: o scenă incisivă despre România postcomunistă, singura în limba română
Lungmetrajul a fost filmat în 4 ţări, mai exact în Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), iar în prezent rulează în 15 cinematografe din țară.
Una dintre scene a fost filmată în curtea unei case din Cluj întrucât a fost singura care să reflecte atmosfera dorită de regizor.
„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.
De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, evidențiază Cosmin.
Cu alte cuvinte, este o scenă puternică și incisivă, care determină spectatorul să se chestioneze asupra unor adevăruri actuale, nedisimulate.
O altă trimitere către Cluj este însuși actorul care interpretează rolul tatălui protagonistului, Cornel Răileanu, dat fiind că este apreciat de clujeni pentru prestațiile sale de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
„Este recunoscut ca un actor foarte talentat și dedicat, care a câștigat și premiul UNITER. E un profesionist în totalitate, de la conduita lui profesională și până la abordarea jocului actoricesc.
A fost o plăcere să colaborez cu el datorită talentului, înțelepciunii, răbdării și modestiei lui”, afirmă Cosmin.
„Insula Muzicii”, o poveste nuanțată despre libertate, autocontrol și căutarea sinelui
Povestea este complexă, avându-l în prim plan pe Alex, hoț de motociclete, dependent de cocaină și de insulină, care poartă o armă oriunde s-ar duce.
Vezi trailerul mai jos.
Totul a început după moartea mamei sale, când el și-a pierdut controlul, dramatismul fiind potențat de faptul că tatăl, consumator înrăit de alcool, nu s-a interesat niciodată de el.
Alex s-a lovit de străzile vieții până a găsit locul în care să se simtă liber: Ibiza, metaforizată în „Insula Muzicii”.
Totuși, visul nu a durat mult, fiind nevoit să se întoarcă în Londra, moment în care latura sa întunecată a pus stăpânire pe el.
Alex pariază totul pe ceea ce l-a învățat Insula Muzicii: că încălcarea tuturor regulilor îl va elibera de povara unui trecut chinuitor. Cu toate acestea, el nu va mai vedea niciodată apusul de soare din Ibiza.
Premiera internațională a avut loc în 2020, lungmetrajul câştigând numeroase premii: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift, Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival, Best Director – Prague International Monthly Film Festival, Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival, Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.
Un om al filmului, cu studii superioare și în biologie
Cosmin Zaharia a explorat mai multe zone, printre care și stand-up comedy. A fost pe scena The Comedy Store, cea mai importantă locație a stand-up-ului londonez. A fost la casting-uri pentru a juca în filme internaționale, pătrunzând din ce în ce mai mult în lumea cinema-ului.
„Filmele au devenit instant pasiunea mea, iar platoul de filmare – locul unde știam că trebuie să profesez. În acea perioadă, mă întorceam acasă de la filmări și visam cu ochii deschiși să fiu în spatele camerei, regizând propriile mele filme.
În 2017 am regizat, astfel, primul meu scurtmetraj, urmat de un altul, la un an după. Ambele m-au pregătit pentru această provocare – primul meu lungmetraj”, relatează el.
În „Insula Muzicii” s-a implicat atât ca regizor și producător, cât și ca actor, fiind personajul principal.
În ciuda activității sale bogate în lumea cinematografiei, primele sale studii superioare nu au nicio legătură cu acest domeniu. Curios despre natură și ființele vii, a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, urmând ca, mai târziu, să studieze la Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti.
Pasionat de pictură, a mers și la cursurile artistului Iuliu Moldovan, dar fiindcă dragostea pentru film l-a urmărit dintotdeauna, a decis să facă Masterul în Teatru şi Film la Londra. Eforturile sale au fost răsplătite cu ceea ce el simte că e cel mai nebunesc lucru din viața sa: lungmetrajul „Insula Muzicii”.
Biletele costă doar 18 lei și se pot achiziționa de aici. De asemenea, premiera de gală apare și ca eveniment pe Facebook, fiind vizibilă la acest link.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ai grijă de corpul tău în lupta cu frigul!
Când mergi la munte iarna, corpul tău este expus la condiții extreme care îți pot afecta funcționarea normală. Frigul, vântul și umiditatea subliniază mecanismele naturale pentru menținerea unei temperaturi interne constante. A ști cum reacționează corpul tău la vremea rece te poate ajuta să alegi echipamentul potrivit și să eviți riscurile asociate cu vremea rece.
Pe măsură ce acestea scad, începem să conservăm căldură prin constrângerea vaselor de sânge din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, pentru a acorda prioritate organelor vitale. Cu toate acestea, acest proces face aceste zone mai susceptibile la îngheț. În plus, expunerea prelungită la frig poate reduce eficiența exercițiului, reduce coordonarea și forța.
Sunt mai importante decât crezi!
Când vine vorba de munte, echipamentul de calitate este esențial, iar îmbrăcămintea joacă un rol și mai important în îmbunătățirea temperaturii corpului. Trebuie să aveți o grijă sporită atunci când alegeți materialele tehnice care vă protejează împotriva frigului, vântului și umezelii. Un exemplu de brand cunoscut pentru alpinism este The North Face.
Produsele lor sunt cunoscute pentru durabilitatea și tehnologia lor avansată și sunt recomandate pentru aventurile extreme montane. Optează pentru o jachetă izolată, impermeabilă, care să vă protejeze de vânt și zăpadă, păstrând în același timp căldura corpului.
Pantalonii impermeabili sunt o necesitate pentru a preveni răcirea atunci când zăpada se lipește de material. Pentru încălțăminte, bocancii cu talpă Vibram sunt cea mai bună alegere. Oferă atât aderență pe suprafețe alunecoase, cât și protecție împotriva apei și a frigului. Nu uita să te asiguri că ai și o pereche de mănuși la tine și niște bețe de trekking, care ajută la stabilitate, în special pe suprafețele înghețate și înzăpezite. În plus, ochelarii de soare cu protecție UV sunt esențiali pentru a vă proteja ochii de reflexia puternică a luminii solare pe suprafața înzăpezită. Toate necesare le găsești și pe https://sportano.ro/.
Ești cu un pas mai aproape de plecare!
Pe lângă pregătirea de bază, un factor important este și adaptarea la condițiile de iarnă respective. Surprizele au loc în fiecare zi la munte, de la furtuni neașteptate până la un soare strălucitor. Un factor important este managementul nutriției și hidratării. În timpul unei activități intense, organismul arde mai multe calorii pentru a menține temperatura corpului. Gustările energizante, cum ar fi batoanele proteice, fructele uscate și nucile, sunt grozave pentru o creștere rapidă a energiei. Consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiul sau apa caldă, poate ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății și la prevenirea deshidratării.
Nu în ultimul rând, este esențial să vă planificați traseul pe baza prognozei meteo. Evitați traseele izolate sau expuse, mai ales dacă se așteaptă vreme extremă. În situații imprevizibile, cum ar fi avalanșe și dezorientare, echipamente precum lopețile pentru zăpadă, sondele de avalanșă și dispozitivele GPS fiabile pot face diferența între o situație periculoasă și o situație gestionabilă.
ECONOMIE
Prețuri record la apartamente, în Cluj-Napoca, în luna noiembrie. Numărul de tranzacții a crescut cu 25%
Luna noiembrie 2024 a adus noi recorduri pentru prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca, care au atins o medie de 2.464 euro/mp, cu 5,57% mai mult decât în luna precedentă.
Cluj-Napoca continuă să stabilească recorduri pe piața imobiliară, prețurile apartamentelor atingând noi maxime. Potrivit datelor furnizate de agenția Blitz, prețul mediu pe metru pătrat a crescut cu 5,57% față de luna octombrie, ajungând la 2.464 euro/mp. Creșterea reflectă un trend ascendent constant, alimentat de cererea ridicată din piață și interesul investitorilor.
Creșteri pe piața imobiliară din Cluj-Napoca în noiembrie 2024
Comparativ cu anul trecut, când prețul mediu al unui metru pătrat în Cluj-Napoca era de 2.283 euro/mp, nivelul actual indică o creștere anuală de +7,93%. Prin urmare, prețurile au crescut constant, grație cererii ridicate, în ciuda factorilor economici care îngreunează deciziile de cumpărare și vânzare.
Prețurile au cunoscut fluctuații semnificative în funcție de zone. În Cluj-Napoca, în luna noiembrie 2024, prețurile apartamentelor au fost:
- Bună Ziua: O creștere cu +19,52%, la o valoare medie de 2.859 euro/mp.
- Semicentrală: O creștere notabilă cu +16,36%, la un preț mediu de 3.150 euro/mp.
- Gheorgheni: O creștere cu +7,75% și un preț mediu de 2.932 euro/mp.
- Europa: O creștere cu +5,53% la un preț mediu: 2.807 euro/mp.
- Apahida: Prețurile pe mp au crescut cu +4,81%, atingând 1.372 euro/mp.
- Florești: O creștere cu +4,55%, ajungând la 1.561 euro/mp.
- Someșeni: O creștere cu +2,17%, cu prețul mediu pe mp la 2.027 euro/mp.
- Plopilor: O creștere cu +1,94% și un preț mediu: 3.679 euro/mp.
- Mănăștur: O creștere cu +0,46%, cu un preț mediu pe mp de 2.166 euro/mp.
- Mărăști: O scădere cu -2,39%, ajungând la 2.529 euro/mp.
- Iris: O scădere cu -2,64%, cu prețuri la o medie de 2.138 euro/mp.
- Baciu: O scădere cu – 3,71%, iar prețul mediu pe mp a fost de 1.763 euro/mp.
- Central: O scădere de preț cu – 4,35% la un pret mediu: 3.075 euro/mp.
- Dâmbul Rotund: O scădere cu -7,39%, cu prețuri la o medie 2.157 euro/mp.
Tranzacții în creștere
În octombrie 2024, s-au înregistrat 3.163 de tranzacții imobiliare în Cluj-Napoca, cu 25,07% mai multe decât în luna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Publicitate Imobiliară și Cadastru. Această activitate intensă confirmă cererea continuă, dar și atractivitatea pieței clujene pentru investitori locali și internaționali.
Recomandări pentru cumpărători și vânzători
Pentru cumpărători, experții recomandă să acționeze rapid, având în vedere prognoza de creștere continuă a prețurilor. Zonele periferice și suburbane, precum Florești sau Apahida, reprezintă o opțiune interesantă pentru investiții pe termen lung.
Pentru vânzători, cererea ridicată oferă oportunități excelente de a obține un preț avantajos, în special pentru proprietățile din zonele semicentrale și centrale.
Piața chiriilor, în dinamică
Pe piața chiriilor, prețurile medii au ajuns la 619 euro/lună în noiembrie 2024, marcând o creștere de 7,65% față de luna anterioară. Zonele periferice, precum Florești (389 euro/lună), oferă alternative mai accesibile, în timp ce cartierele centrale rămân cele mai scumpe, cu valori de 572 euro/lună.
Iată câteva exemple de fluctuații pe cartiere:
- Florești: 389 euro/lună;
- Mărăști: 479 euro/lună;
- Mănăștur: 506 euro/lună;
- Central: 572 euro/lună;
- Bună Ziua: 585 euro/lună.
EVENIMENT
Doi consilieri județeni din Cluj, trimiși în Parlament după alegerile de duminică. Cine le va lua locul?
Doi consilieri județeni din Cluj vor ajunge în Parlament, după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie. Alți doi politicieni le vor lua locul în forul județean.
În urma alegerilor de duminică, 1 decembrie, doi politicieni aleși în luna iunie în Consiliul Județean Cluj vor deveni parlamentari. Este vorba de Remus Lăpușan, ales în Camera Deputaților pe listele PSD Cluj, și de Cristian Șipoș, ales senator din partea AUR.
Doi noi consilieri în forul administrativ județean
Potrivit listelor depuse la BEJ la alegerile locale, următorii pe listele celor două partide, și cei care ar urma să ocupe cele două locuri odată ce acestea vor deveni vacante, sunt Cristian Pop (PSD) și Andrei Ștețca (AUR).
Cristian Pop este membru PSD Turda, de profesie medic veterinar, având ocupația de manager transport. Din 2022, el a ocupat funcția de consilier local al municipiului Turda. Potrivit informațiilor Cluj24, el va accepta mandatul de consilier județean și urmează să preia funcția după înaintarea demisiei de către Remus Lăpușan.
Andrei Ștețca este de profesie avocat, fiind membru al Baroului Cluj. El este următorul pe listele AUR Cluj pentru Consiliul Județean, însă a declarat pentru Cluj24 că partidul va stabili dacă locul care urmează să fie eliberat de Cristian Șipoș îi va reveni lui. El și-a exprimat dorința de a prelua mandatul, însă a arătat că decizia va fi luată în partid.
Ștețca, protagonistul unor scandaluri în trecut
Andrei Ștețca a fost protagonistul mai multor scandaluri, dezvăluite de publicația Strict Secret. El a transmis mesaje vulgare și amenințări cu tentă sexuală unui coleg de breaslă, pe un grup public de WhatsApp.
Conflictul a pornit de la o discuție despre notele la disertație, când Ștețca a fost contrazis de un coleg, avocatul Fatehy Ali. În replică, Ștețca a postat o imagine indecentă și a adresat amenințări. Fatehy Ali a depus plângeri pentru defăimare și a solicitat daune de 10.000 de lei.
Baroul Cluj a condamnat comportamentul și a demarat o investigație disciplinară. Ștețca a mai fost implicat în incidente controversate, inclusiv pentru nepurtarea măștii pe timpul pandemiei de COVID-19 și încălcări ale regulilor de circulație.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj organizează un concurs pentru ocuparea unui post de subofițer operativ principal – Ordine Publică (conducător auto).
Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a scos la concurs un post de subofiţer operativ principal – ORDINE PUBLICĂ (conducător auto). Termenul limită pentru înscrieri este 16.12.2024, ora 12.00.
Cum se pot face înscrierile?
Dosarul se va transmite scanat lizibil, integral, în format PDF, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro. Găsești toate informațiile, precum și documentele necesare înscrierii la concurs, accesând link-ul https://hub.mai.gov.ro/recrutarecandidat/anunt/view?id=6268.
Informații suplimentare se pot obține de la structura Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, telefon 0264 595 513, în intervalul orar 08.00-16.00.