Connect with us

CULTURA

„Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Publicat


screenshot (66)

Premiera de gală a filmului „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin Zaharia, va avea loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Proiecția este, de fapt, un lungmetraj al debutului pentru Cosmin, care a renunțat la tot din dorința arzătoare de a lansa un astfel de produs cinematografic, iar protagonistul, jucat chiar de el, este vocea celor care se luptă cu propria voință, se pierd pe drum și încearcă să se regăsească.

„Pentru realizarea acestui film am sacrificat totul: energie, timp, bani, viața personală. A fost produs pe parcursul a peste trei ani, fără ajutorul sponsorilor și asta nu pentru că am fost bogat, ci pentru faptul că am investit tot ceea ce am deținut, și multe alte resurse, în finalizarea proiectului.

A fost un parcurs extrem de dificil în care am încercat să preiau cât mai multe sarcini pentru a reduce costurile acolo unde am putut. Nu am avut luxul de a nu lucra și a mă ocupa 3 ani exclusiv de producția filmului.

Din contră, am muncit constant și am întrerupt activitatea doar în perioada filmărilor. A fost un proiect cu un număr foarte mare de sacrificii, unde nu au existat jumătăți de măsură.

Un film presupune un volum enorm de muncă, implicare și dedicare totală atunci când ești un producător independent de film, mai ales unul care îl face numai din buget propriu”, spune acesta pentru Cluj24.

Premiera de gală este un eveniment dinamic ce nu trebuie ratat, iar biletul costă doar 18 lei. Iată cum a fost la premiera din București.

YouTube video

Ar putea fi o imagine cu text care spune „PIERSIC INSULA MUZICII UN UNFILMDE DE COSMIN P. ZAHARIA PREMIERA DE GAL 15 MAI 2022 7:00 PM CONCERT IVE VLAD ODANGIU wet HARD SELTZER AQUA COLFIL OSM' HONDA”

Filmări în Cluj: o scenă incisivă despre România postcomunistă, singura în limba română

Lungmetrajul a fost filmat în 4 ţări, mai exact în Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), iar în prezent rulează în 15 cinematografe din țară.

Una dintre scene a fost filmată în curtea unei case din Cluj întrucât a fost singura care să reflecte atmosfera dorită de regizor.

„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.

De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, evidențiază Cosmin.

screenshot (71)

Cu alte cuvinte, este o scenă puternică și incisivă, care determină spectatorul să se chestioneze asupra unor adevăruri actuale, nedisimulate.

O altă trimitere către Cluj este însuși actorul care interpretează rolul tatălui protagonistului, Cornel Răileanu, dat fiind că este apreciat de clujeni pentru prestațiile sale de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

„Este recunoscut ca un actor foarte talentat și dedicat, care a câștigat și premiul UNITER. E un profesionist în totalitate, de la conduita lui profesională și până la abordarea jocului actoricesc.

A fost o plăcere să colaborez cu el datorită talentului, înțelepciunii, răbdării și modestiei lui”, afirmă Cosmin.

screenshot (69)

„Insula Muzicii”, o poveste nuanțată despre libertate, autocontrol și căutarea sinelui

Povestea este complexă, avându-l în prim plan pe Alex, hoț de motociclete, dependent de cocaină și de insulină, care poartă o armă oriunde s-ar duce.

Vezi trailerul mai jos.

YouTube video

Totul a început după moartea mamei sale, când el și-a pierdut controlul, dramatismul fiind potențat de faptul că tatăl, consumator înrăit de alcool, nu s-a interesat niciodată de el.

Alex s-a lovit de străzile vieții până a găsit locul în care să se simtă liber: Ibiza, metaforizată în „Insula Muzicii”.

screenshot (70)

Totuși, visul nu a durat mult, fiind nevoit să se întoarcă în Londra, moment în care latura sa întunecată a pus stăpânire pe el.

Alex pariază totul pe ceea ce l-a învățat Insula Muzicii: că încălcarea tuturor regulilor îl va elibera de povara unui trecut chinuitor. Cu toate acestea, el nu va mai vedea niciodată apusul de soare din Ibiza.

Premiera internațională a avut loc în 2020, lungmetrajul câştigând numeroase premii: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift, Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival, Best Director – Prague International Monthly Film Festival, Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival, Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.

YouTube video

Un om al filmului, cu studii superioare și în biologie

Cosmin Zaharia a explorat mai multe zone, printre care și stand-up comedy. A fost pe scena The Comedy Store, cea mai importantă locație a stand-up-ului londonez. A fost la casting-uri pentru a juca în filme internaționale, pătrunzând din ce în ce mai mult în lumea cinema-ului.

„Filmele au devenit instant pasiunea mea, iar platoul de filmare – locul unde știam că trebuie să profesez. În acea perioadă, mă întorceam acasă de la filmări și visam cu ochii deschiși să fiu în spatele camerei, regizând propriile mele filme.

În 2017 am regizat, astfel, primul meu scurtmetraj, urmat de un altul, la un an după. Ambele m-au pregătit pentru această provocare – primul meu lungmetraj”, relatează el.

No photo description available.

În „Insula Muzicii” s-a implicat atât ca regizor și producător, cât și ca actor, fiind personajul principal.

În ciuda activității sale bogate în lumea cinematografiei, primele sale studii superioare nu au nicio legătură cu acest domeniu. Curios despre natură și ființele vii, a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, urmând ca, mai târziu, să studieze la Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti.

Pasionat de pictură, a mers și la cursurile artistului Iuliu Moldovan, dar fiindcă dragostea pentru film l-a urmărit dintotdeauna, a decis să facă Masterul în Teatru şi Film la Londra. Eforturile sale au fost răsplătite cu ceea ce el simte că e cel mai nebunesc lucru din viața sa: lungmetrajul „Insula Muzicii”.

Biletele costă doar 18 lei și se pot achiziționa de aici. De asemenea, premiera de gală apare și ca eveniment pe Facebook, fiind vizibilă la acest link.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of 1 person and text that says "OMETAFORA LIBERTATII INSULA UNF MUZICII DE COSM ZAHARIA ZAHARIA "INSULA MUZICH" COSMINP ZAHARIA CORNEL RAILEANU MONJINDER TARASSENKO ANDRISAN FARAZ KHAN MARIA MICHAL KOSINSKI ERAEARE DIMITRI PELEA SCENOGRAFIE ANASTASIA IONESCU VIDU GRAMESC SPECILE DIMITRI PELEA ANCAARDELEAN COSMINP ZAHARIA COSMIN ZAHARIA SCENARIU COSMIN ZAHARIA RECOSM ZAHARIA TREMSAL"

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

Viorel Băltaretu

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o direcție clară. Unii o duc bine, alții sunt sufocați de costul vieții”, spune Viorel Băltărețu, deputat de Cluj și candidat în alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca din partea Alianței Dreapata Unită.

Prezent la dezbaterea recentă pe tema ”Economia Clujului”, Băltărețu și-a prezentat planul pentru dezvoltarea economică a Clujului: “Creșterea bazei de impozitare, cu păstrarea nivelului de taxare curent și a gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administrației, pentru a simplifica procesul de plată a taxelor și impozitelor locale – sunt cele două direcții prin care voi aduce mai mulți bani la Primărie.

Vă dau câteva exemple: colectarea automatizată a impozitului pe proprietăți, eficientizarea și transparentizarea sistemului de închiriere și plată a locurilor de parcare și implementarea unui sistem GIS, care să ne arate și dacă toate proprietățile sunt impozitate corect.

Investiții sub 35%

Antreprenor de meserie, deputatul clujean a tras un nou semnal de alarmă în ce privește procentul investițiilor în bugetul orașului, care nu a depășit 35% în ultimii ani.

“Avem nevoie atât de investiții publice, cât și private. Pe de o parte, e nevoie de marile proiecte de infrastructură amânate cu deceniile – centura ocolitoare cu drumurile de legătură, trenul metropolitan și terminalul cargo -, dar și de construcția de noi parcuri industriale și a unui centru de expoziții – conferințe, care vor aduce noi investitori privați”.

Infrastructura rutieră

“În economie, lucrurile trebuie făcute eficient, dar mai ales la timpul lor. Azi, orașul nostru încă se căznește să își facă infrastructură rutieră, infrastructură al cărei timp era acum 15 – 20 de ani, ca să putem profita din plin de avantajele ei economice.

În timp ce orașele europene dezvoltate se concentrează pe aspecte climatice, neutralitate în emisiile gazelor de seră, smart city și inteligență artificială, Clujul bate pasul pe loc în dezvoltarea urbană.

Dacă Primăria continuă strategia “randări și licitații anulate” și nu trece la fapte, vom rămâne în trecut”, a concluzionat Viorel Băltărețu în finalul dezbaterii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

De

Căprior salvat de jandarmii din Cluj

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Ulterior, căpriorul a fost eliberat în mediul natural, în afara zonei locuite, arată reprezentanții IJJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

De

mașini

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj în anul 2023 a fost de 17.659, cu circa 5% mai mare decât în anul anterior, se arată într-un raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj.

În 2023, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de infracțiuni contra persoanei, dar și a celor de lovire și alte violențe. De asemenea, au fost sesizate 5 infracțiuni de omor și 6 tentative de omor.

Cele mai multe infracțiuni sesizate (8.167) se referă însă la fapte de criminalitate contra patrimoniului (circa 46% din totalul infracțiunilor sesizate). Dintre acestea, majoritatea au fost furturi (4.037 de infracțiuni).

A crescut numărul furturilor din și de autoturisme

De-a lungul anului 2023, a scăzut numărul infracțiunilor de furt din locuințe, din societăți comerciale și din buzunare, poșete şi genți. S-a  înregistrat însă o creștere a infracțiunilor de furt de autovehicule (+29,79%) și din autovehicule (+1,79%).

Totodată, a crescut ușor numărul infracţiunilor stradale (+3,96% față de 2022). 40,15% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 21,18% sunt infracțiuni de distrugere.

Peste 1.200 de accidente de circulație, mai multe decât în 2022

În ceea ce priveşte riscul rutier, în 2023, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 1.216 (+7) accidente de circulaţie, 206 (+5) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 206 accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 46 persoane (+2) și rănirea gravă a 184 de persoane (+10).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax