Connect with us

CULTURA

„Insula Muzicii”, filmat și în CLUJ, în premieră la Cinema Florin Piersic. Dezvăluirile REGIZORULUI, fost student la UBB

Publicat


screenshot (66)

Premiera de gală a filmului „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin Zaharia, va avea loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Proiecția este, de fapt, un lungmetraj al debutului pentru Cosmin, care a renunțat la tot din dorința arzătoare de a lansa un astfel de produs cinematografic, iar protagonistul, jucat chiar de el, este vocea celor care se luptă cu propria voință, se pierd pe drum și încearcă să se regăsească.

„Pentru realizarea acestui film am sacrificat totul: energie, timp, bani, viața personală. A fost produs pe parcursul a peste trei ani, fără ajutorul sponsorilor și asta nu pentru că am fost bogat, ci pentru faptul că am investit tot ceea ce am deținut, și multe alte resurse, în finalizarea proiectului.

A fost un parcurs extrem de dificil în care am încercat să preiau cât mai multe sarcini pentru a reduce costurile acolo unde am putut. Nu am avut luxul de a nu lucra și a mă ocupa 3 ani exclusiv de producția filmului.

Din contră, am muncit constant și am întrerupt activitatea doar în perioada filmărilor. A fost un proiect cu un număr foarte mare de sacrificii, unde nu au existat jumătăți de măsură.

Un film presupune un volum enorm de muncă, implicare și dedicare totală atunci când ești un producător independent de film, mai ales unul care îl face numai din buget propriu”, spune acesta pentru Cluj24.

Premiera de gală este un eveniment dinamic ce nu trebuie ratat, iar biletul costă doar 18 lei. Iată cum a fost la premiera din București.

YouTube video

Ar putea fi o imagine cu text care spune „PIERSIC INSULA MUZICII UN UNFILMDE DE COSMIN P. ZAHARIA PREMIERA DE GAL 15 MAI 2022 7:00 PM CONCERT IVE VLAD ODANGIU wet HARD SELTZER AQUA COLFIL OSM' HONDA”

Filmări în Cluj: o scenă incisivă despre România postcomunistă, singura în limba română

Lungmetrajul a fost filmat în 4 ţări, mai exact în Spania (Ibiza), Anglia (Londra), România (Cluj-Napoca, București) și Kavarna (Bulgaria), iar în prezent rulează în 15 cinematografe din țară.

Una dintre scene a fost filmată în curtea unei case din Cluj întrucât a fost singura care să reflecte atmosfera dorită de regizor.

„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.

De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, evidențiază Cosmin.

screenshot (71)

Cu alte cuvinte, este o scenă puternică și incisivă, care determină spectatorul să se chestioneze asupra unor adevăruri actuale, nedisimulate.

O altă trimitere către Cluj este însuși actorul care interpretează rolul tatălui protagonistului, Cornel Răileanu, dat fiind că este apreciat de clujeni pentru prestațiile sale de la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

„Este recunoscut ca un actor foarte talentat și dedicat, care a câștigat și premiul UNITER. E un profesionist în totalitate, de la conduita lui profesională și până la abordarea jocului actoricesc.

A fost o plăcere să colaborez cu el datorită talentului, înțelepciunii, răbdării și modestiei lui”, afirmă Cosmin.

screenshot (69)

„Insula Muzicii”, o poveste nuanțată despre libertate, autocontrol și căutarea sinelui

Povestea este complexă, avându-l în prim plan pe Alex, hoț de motociclete, dependent de cocaină și de insulină, care poartă o armă oriunde s-ar duce.

Vezi trailerul mai jos.

YouTube video

Totul a început după moartea mamei sale, când el și-a pierdut controlul, dramatismul fiind potențat de faptul că tatăl, consumator înrăit de alcool, nu s-a interesat niciodată de el.

Alex s-a lovit de străzile vieții până a găsit locul în care să se simtă liber: Ibiza, metaforizată în „Insula Muzicii”.

screenshot (70)

Totuși, visul nu a durat mult, fiind nevoit să se întoarcă în Londra, moment în care latura sa întunecată a pus stăpânire pe el.

Alex pariază totul pe ceea ce l-a învățat Insula Muzicii: că încălcarea tuturor regulilor îl va elibera de povara unui trecut chinuitor. Cu toate acestea, el nu va mai vedea niciodată apusul de soare din Ibiza.

Premiera internațională a avut loc în 2020, lungmetrajul câştigând numeroase premii: Best First Time Filmmaker – Toronto Independent Film Festival of Cift, Best First Time Director (feature) – Prague International Monthly Film Festival, Best Director – Prague International Monthly Film Festival, Best Indie Feature Film – Kosice International Monthly Film Festival, Best First Time Director (feature) – Kosice International Monthly Film.

YouTube video

Un om al filmului, cu studii superioare și în biologie

Cosmin Zaharia a explorat mai multe zone, printre care și stand-up comedy. A fost pe scena The Comedy Store, cea mai importantă locație a stand-up-ului londonez. A fost la casting-uri pentru a juca în filme internaționale, pătrunzând din ce în ce mai mult în lumea cinema-ului.

„Filmele au devenit instant pasiunea mea, iar platoul de filmare – locul unde știam că trebuie să profesez. În acea perioadă, mă întorceam acasă de la filmări și visam cu ochii deschiși să fiu în spatele camerei, regizând propriile mele filme.

În 2017 am regizat, astfel, primul meu scurtmetraj, urmat de un altul, la un an după. Ambele m-au pregătit pentru această provocare – primul meu lungmetraj”, relatează el.

No photo description available.

În „Insula Muzicii” s-a implicat atât ca regizor și producător, cât și ca actor, fiind personajul principal.

În ciuda activității sale bogate în lumea cinematografiei, primele sale studii superioare nu au nicio legătură cu acest domeniu. Curios despre natură și ființele vii, a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, urmând ca, mai târziu, să studieze la Facultatea de Film şi Teatru a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti.

Pasionat de pictură, a mers și la cursurile artistului Iuliu Moldovan, dar fiindcă dragostea pentru film l-a urmărit dintotdeauna, a decis să facă Masterul în Teatru şi Film la Londra. Eforturile sale au fost răsplătite cu ceea ce el simte că e cel mai nebunesc lucru din viața sa: lungmetrajul „Insula Muzicii”.

Biletele costă doar 18 lei și se pot achiziționa de aici. De asemenea, premiera de gală apare și ca eveniment pe Facebook, fiind vizibilă la acest link.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of 1 person and text that says "OMETAFORA LIBERTATII INSULA UNF MUZICII DE COSM ZAHARIA ZAHARIA "INSULA MUZICH" COSMINP ZAHARIA CORNEL RAILEANU MONJINDER TARASSENKO ANDRISAN FARAZ KHAN MARIA MICHAL KOSINSKI ERAEARE DIMITRI PELEA SCENOGRAFIE ANASTASIA IONESCU VIDU GRAMESC SPECILE DIMITRI PELEA ANCAARDELEAN COSMINP ZAHARIA COSMIN ZAHARIA SCENARIU COSMIN ZAHARIA RECOSM ZAHARIA TREMSAL"

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. În Munții Apuseni se moare de RÂS. Imagini rare cu cea mai mare FELINĂ din Europa

Publicat

Camerele de monitorizare a faunei din Parcul Natural Apuseni au surprins recent imagini rare cu un exemplar de râs. Animalul a fost surprins în zile diferite, la un interval de aproximativ 2 săptămâni, conform datelor apărute pe video.

„Cea mai mare și frumoasă felină din Europa, râsul, surprinsă în mai multe ipostaze în pădurile din Parcul Natural Apuseni de către camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului natural.

VIDEO. În Munții Apuseni se moare de RÂS. Imagini rare cu cea mai mare FELINĂ din Europa

Râsul este un prădător foarte discret, rar văzut în libertate. În mediul natural, trăiește circa 17 ani. Prezența acestuia este un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.

Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare. Acesta este un vânător solitar.

Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos”, precizează Romsilva.

Parcul Natural Apuseni – în topul celor mai frumoase locuri din Europa

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.

Video/ Foto: Facebook Regia Nationala a Padurilor – Romsilva

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

Publicat

bani ok

Moneda națională a profitat de reducerea aversiunii față de risc. Cursul euro a scăzut de la 4,9771 la 4,9759 lei iar cotațiile au coborât la 4,975 – 4,977 lei.

Analiștii care au participat la CFA Forecast Dinner, organizat de CFA România, eveniment desfășurat marți, nu au anticipat depășirea pragului de 5 lei/euro, cursul fiind un factor de stabilitate într-un super an electoral iar indicele ROBOR la trei luni ar urma să încheie anul la 5,5 – 6%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

O analiză BCR anticipează că media euro „să ajungă la la 5,75% la final de 2024 de la 7,00% cât este acum”.

Piața monetară nu a cunoscut miercuri modificări iar indicii ROBOR se mențin aproape de dobânda la facilitatea de depozit utilizată de BNR, care se situează din ianuarie 2022 la 6%/an. De asemenea, diferența față este mică față de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) care se va situa până la sfârșitul lui martie la 5,97%/an.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,09 la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,12%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%, valoare apropiată cu cea din 22 mai 2022.

În opinia analiștilor, banca centrală va opera o primă tăiere a dobânzii de politică monetară în trimestrul al doilea, în cazul în care inflația va cunoaște cel puțin două luni de scădere, după ce ea a crescut în ianuarie la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, efect al noilor taxe și impozite.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei

Înainte de publicarea minutei (Beige Book) ultimei ședințe de politică monetară a Rezervei Federale americane euro se tranzacționa între 1,0790 și 1,0819 dolari iar cursul monedei americane a crescut marginal de la 4,6069 la 4,6073 lei. Majoritatea analiștilor anticipează o primă tăiere a dobânzii de către Fed la ședința din luna iunie.

Media francului elvețian a crescut la 5,2331 lei iar cea a lirei sterline la 5,8142 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea metalului galben la 2.026 – 2.032 dolari/uncie.

Monedele din regiune se apreciau la 387,99 forinți/euro, respectiv 4,3163 zloți/euro.

Bitcoin s-a apropiat marți de pragul de 53.000 dolari dar a scăzut a doua zi la 50.753 dolari. Ethereum a crescut la circa 3.030 dolari dar a alunecat apoi spre 2.880 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător din Florești că lucrările de intervenție la rețeaua Delgaz de pe Str. Poligonului din Florești, necesită închiderea circulației rutiere.

„La solicitarea Primariei Floresti joi 22.02.2024 in intervalul 8:30 – 18:00, linia M 21 va circula pe traseu deviat spre Floresti din Str. A. Iancu pe Str. Cetatii – B-dul Eroilor – B-dul Cetatea Fetei.

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Se desfiinteaza provizoriu, statia Poligonului V si se infiinteaza statia suplimentara de pe traseul liniei M 26, Somesului. Pe sensul spre Cluj – Napoca traseul ramane nemodificat”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

Publicat

Un accident a avut loc, miercuri seara, pe str. Avram Iancu din Florești. Au fost implicate două autoturisme și un autobuz.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Avram Iancu din comuna Florești. În accident au fost implicate două autoturisme, iar trei adulți și un minor primesc îngrijiri medicale. Cu toții sunt conștienți și cooperanți.

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

De asemenea, în accident a fost implicat parțial și un autobuz. Niciun pasager nu necesită îngrijiri medicale.

La fața locului acționează echipajul de la Punctul de Lucru Florești cu o autospecială, alături de o ambulanță SMURD și una SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Cele patru persoane care au primit îngrijiri la fața locului (3 adulți și un minor) vor fi transportate la spital.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax