EVENIMENT
Institutul Oncologic din Cluj, exemplu de bune practici împotriva coronavirusului. Ministerul Sănătăţii a luat modelul Clujului
Ministerul Sănătăţii a aprobat azi creşterea numărului de persoane testate pentru infecţia cu noul coronavirus, fiind incluse categorii de pacienţi cu risc mare de forme severe şi deces. Printre aceştia sunt şi pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie (de două ori pe lună) şi pacienţii oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive.
IOCN a început, pe 8 aprilie, testarea PCR pentru COVID-19 a tuturor pacienţilor şi personalului medical, din sponsorizări. Până acum, după peste 1.500 de testări, au fost descoperite 27 de persoane cu coronavirus (21 de pacienţi şi 6 cadre medicale), toţi asimptomatici.
Patriciu Achimaş-Cadariu salută decizia Ministerului
Directorul medical al Institutului Oncologic, Patriciu Achimaş-Cadariu, salută decizia Ministerului Sănătăţii.
„Consider că este o măsură normală şi extrem de binevenită în acest context. Noi, la Institutul Oncologic din Cluj am fost primii care am avut această poziţie în raport cu pacienţii noşti, în primul rând pentru a-i proteja, pentru a-i proteja în faţa tratamentelor oncologice şi pentru a nu întrerupe nicicum activitatea. În acelaşi timp, testându-ne şi personalul am făcut acelaşi lucru, pentru a putea face tratamentele pacienţilor noştri în siguranţă şi pentru ca şi personalul să se simtă în confort în raport cu provocările acestei perioade”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.
Să nu ne furăm singuri căciula, să raportăm toate cazurile
El mai spune însă că trebuie şi ca toate cazurile de persoane cu coronavirus, inclusiv cele din spitale, să fie raportate, ca să nu ne furăm singuri căciula.
„Dincolo de testare, cred că foarte corect este să raportăm aceste cazuri, fiindcă este singura variantă în care nu ne furăm căciula şi ne protejăm unii pe ceilalţi ca membri ai aceleiaşi societăţi. Cu siguranţă, în acest moment, la nivelul la care a ajuns răspândirea virusului în populaţie sunt şi alte cazuri, asimptomatice, care, nefiind testate, n-are cum să fie puse în evidenţă. E vorba de întreaga populaţie şi, pe cale de consecinţă, evident că şi în unităţi medicale”, a menţionat Patriciu Achimaş-Cadariu.
Prefectul şi ministrul laudă IOCN
Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a lăudat iniţiativa IOCN şi spune că şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut acelaşi lucru.
„E primul spital din ţară. Lucrurile s-au întâmplat aşa cum ar trebui să se întâmple şi aşa cum s-a şi validat prin ordinul ministrului. E normal să testezi cât mai mulţi ca să poţi să descoperi în timp real, mai ales în domeniul oncologic, lucru pe care noi l-am făcut aici şi e lăudabil ca iniţiativă. Cum spunea şi dl ministru când a fost la Cluj, că e un exemplu de bune practici”, a spus prefectul Mircea Abrudean.
Avem doar cazuri asimptomatice
Săptămâna trecută, la începutul testării, directorul medical al IOCN, Patriciu Achimaş-Cadariu, spunea că triajul a fost făcut corect şi că toţi cei depistaţi până acum cu COVID19 sunt asimptomatici.
„De la începutul epidemiei am respectat toate regulile impuse de lege. Am făcut riguros triajul impus, pe definiţia de caz. Am testat pacienţii care se încadrau în definiţia de caz şi personalul care se încadra în definiţia de caz. În urmă cu trei zile, evaluând la nivelul Comitetului director al IOCN evoluţia epidemiei şi creşterea numărului de cazuri şi ţinând cont de faptul că pacienţii noştri au particularităţile legate de imunitate, de prezenţa bolii neoplazice, am hotărât în Comitetul director şi cu avizul consiliului CA al institutului testarea personalului şi a pacienţilor prin PCR, prin metoda cea mai sensibilă.
Au fost şi cazuri pozitive şi este vorba în totalitate de cazuri asimptomatice, cu declaraţii prin care îşi asumau că nu au avut contacte. Deci, triajul a funcţionat foarte bine. Au fost şi situaţiile de personal, dar care au asimptomatice în totalitate. Asta este în acord şi cu analiza prin PCR care a arătat doze mici spre medii de încărcătură virală, deci cazuri asimpromatice”, a spus directorul medical al IOCN, prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu.
Un alt spital trebuie să preia pacienţii cu COVID 19
Patriciu Achimaş Cadariu spunea că pacienţii cu coronavirus ar trebui mutaţi în altă unitate medicală.
„Testând, obţinem cazuri pozitive. Acest lucru este probabil în toate spitalele. Şi măsurile specifice sunt cele prevăzute de lege. Izolare în secţia specială pe care am şi organizat-o din vreme, cu protecţia personalului care intră în contact cu aceşti pacienţi. Respectiv, retestarea personalului care a ieşit negativ la testare, dar care a fost în contact cu aceste cazuri.
Noi am hotărât că vom continua testarea, deoarece ni se pare cea mai bună metodă de a ne proteja pacienţii şi personalul şi în această situaţie; evident, vom mai pune în evidenţă şi în perspectivă cazuri, pe care, dacă le reţinem în continuare, vom ajunge să transformăm spitalul în spital COVID.
Deci, trebuie rezolvată rapid situaţia, ca un alt spital, care intră în linia următoare, să preia pacienţii, atât de la noi, cât şi din alte institute, cum ar fi Institutul Inimii, Institutul de Gastroenterologie, deoarece altfel, aceste spitale, institute, nu vor mai putea să asigure tratamentul pacienţilor specifici, oncologici, cardiovasculari etc.
Pentru acest lucru, spitale care intră în liniile următoare să preia aceşti pacienţi –repet, asimptomatici-, trebuiesc dotate specific, ca să facă faţă acestei situaţii”, a mai spus Patriciu Achimaş Cadariu.
(M. Avram)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”
Manifestarea omagială „Marșul Recunoștinței” s-a desfășurat sâmbătă, începând cu ora 12:00, în zonele centrale ale Clujului, având ca punct de reper monumentele ridicate făuritorilor Marii Uniri. Astfel, scopul traseului a fost acela de a depune coroane la statuile unora dintre cele mari personalități ale istoriei, printre care se numără: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Iuliu Maniu și Andrei Mureșanu.
Marșul Recunoștiinței: o lecție de istorie pe care să o transmiți generațiilor viitoare
Inițiat în 2018 dintr-o dorință puternică de a promova valorile naționale și de a păstra vie amintirea celor care au luptat în beneficiul țării, proiectul ,,Marșul Recunoștinței” unește an de an comunitatea clujeana, făcând apel la importanța legăturii dintre om și țară. De asemenea, dintr-o necesitate vizibilă de a educa generația tânără în spiritul patriotismului, evenimentul promovează cunoașterea istoriei și cultivarea respectului față de sacrificiile strămoșilor noștri.
VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”
În acest sens, Tiberiu Groza, organizatorul evenimentului și președintele Asociației – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” declară pentru Cluj24 faptul că: ,,este important ca asociațiile cultural-patriotice să își asume responsabilitatea educării tinerei generații cu privire la istoria țării și păstrarea tradiției. Fără o astfel de educație, nu vom avea adulți care să respecte și să mențină viu cultul eroilor noștri.”
Despre Asociația – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” și colaboratori
Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România este o asociație înființată în aprilie 1992, cu sediul în Cluj-Napoca și care se remarcă prin organizarea de evenimente culturale și educaționale, precum , „Balul Moților” și „Festivalul Colind Iancului”. De altfel, asociația se implică activ în comemorarea personalităților istorice și a evenimentelor semnificative din istoria României, prin simpozioane și conferințe precum „1 Decembrie – Românași și Româncuțe” și „288 de ani de la Răscoala din 1784-1785 condusă de Horea, Cloșca și Crișan”.
Datorită implicării active și de lungă durată a organizației, s-au adunat de-a lungul timpului 65 de filiale la nivelul întregii țări, ,,dintre care participă în fiecare an la Marșul Recunoștiinței cel puțin 10 dintre ele. Pe lângă acestea, colaborăm cu Consiliul Județean, Prefectura, Inspectoratul Școlar și asociația ,,Cultul Eroilor” , afirmă Tiberiu Groza. De asemenea, Luca Viorel și Alexandru Groza, ambii vice-președinte al asociației Avram Iancu, au reprezentat un sprijin major pentru oeganizator cand au preluat cuvântul la monumentele vizitate în cadrul marșului. Cu informații bine structurate, aceștia au reușit să capteze atenția participanților, revizuind alături de ei povestea fiecărui erou național.
Astfel, „Marșul Recunoștinței” nu este doar un eveniment, ci o punte între trecut și viitor, o chemare către fiecare dintre noi de a păstra vii valorile și tradițiile care ne definesc ca națiune. Prin eforturile asociației „Avram Iancu” și ale colaboratorilor săi, istoria a reușit ca în 30 noiembrie să prindă glas, unind generații diferite într-un angajament comun: acela de a cinsti amintirea eroilor noștri.
Bianca Matei
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Defilare militară în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca de Ziua Națională a României. Participă 300 de militari
EVENIMENT
Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00, peste cea din 2020
Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 11.00, în jud. Cluj votaseră 10,61%.
Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 7,40% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 11.00
În Cluj-Napoca, până la ora 11.00 au votat 12% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 11.00 era de 8,72%.
În județul Cluj au votat și aproape 6.924 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 12,45%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 2.400.000.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca
Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca
Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.
mihai
aprilie 17, 2020 la 11:22 am
Cu toată lentoarea cu care suntem etichetați ,noi facem lucrurile in ritmul nostru ,dar le facem o dată si bine .