Connect with us

EDUCATIE

Înscrierea în învățământul primar. A început EVALUAREA copiilor. Câte locuri sunt la Cluj în anul școlar viitor

Publicat


Înscrieri în clasa pregătitoare Cluj

A început procesul de evaluare pentru copiii care vor fi înscriși în clasa zero în în anul şcolar 2025 – 2026. La Cluj, numărul de clase pregătitoare va fi de peste 340.

Evaluarea copiilor se face doar în anumite cazuri, deci nu este necesară pentru toți, arată reprezentanții Ministerului Educației.

Înscrierea în învățământul primar. A început EVALUAREA copiilor

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2025, inclusiv.

De asemenea, în clasa zero pot fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, dar în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar, eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).

Evaluarea CJRAE este necesară pentru copii care nu au frecventat grădinița, respectiv pentru cei întorși din străinătate. Această evaluare a început luni și se încheie joi, 27 martie 2025.

Evaluarea se face atât la sediul CJRAE Cluj-Napoca, strada Argeș nr. 2, cât şi în diferite centre din judeţ, cu prioritate în grădiniţe.

Pentru copiii care au frecventat grădinița sunt necesare:​

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate sunt necesare:​

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 6 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4.019/2024;
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării, afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
  • desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • soluționarea de către Comisia județeană de înscriere a copiilor în învățământul primar a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil?

Părintele poate opta:

  • pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
  • pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Unde au loc înscrierile

Copiii vor fi înscriși la la unitatea de învăţământ la care dorește părintele. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

De asemenea, cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, pe durata perioadei de înscriere, însă după completarea acestora, cererile trebuie validate în unitatea de învățământ aleasă.

Actele necesare pentru înscrierea copiilor

Pentru înscrierea copiilor sunt necesare:

  • Cerere-tip de înscriere
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
  • Copie şi original – certificat de naştere copil.
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Calendarul de completare/depunere a cererilor

În perioada 31 martie – 6 mai 2025, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. De asemenea, în aceeași perioadă, vor fi depuse/transmise cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv declarația pe propria răspundere și documentele necesare în copie simplă.

Calendarul:

  • 12 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere
  • 12 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
  • 3 septembrie este data stabilită afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare.

Criteriile de departajare

În cazul în care numărul copiilor este mai mare decât cel al locurilor, vor fi aplicate criterii de departajare.

Criterii generale de departajare:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Criterii specifice de departajare:

  • Acestea sunt utilizate după aplicarea criteriilor generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.
  • Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Câte clase pregătitoare sunt la Cluj și cum pot fi înscriși copiii la școli private

Ministerul Educației să asigărări că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.

La Cluj, conform planului de școlarizare aprobat de Inspectoratul Școlar Județean, în învățământul primar vor fi 1.586 clase, din care 344,22 clase pregătitoare. În total sunt cu 106 clase mai multe, față de anul școlar în curs la nivelul învățământului primar.

Copiii pot fi înscriși, însă, și în învățământul privat, în prima etapă. Înscrierea se face direct la unitatea de învăţământ sau prin formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicația informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. În caz contrar, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ. În cazul înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.

În cazul în care, din diferite motive, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învățământ particular solicitată, acesta poate fi înscris la școala de circumscripție, dacă părintele/ tutorele legal instituit/ împuternicitul legal a bifat opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție sau, în caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere.

Atenție! Completarea online a cererii de înscriere NU garantează înscrierea copilului în unitatea de învățământ și NU elimină obligativitatea validării în unitatea de învățământ aleasă!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cărțile electronice de identitate au început să fie eliberate la nivelul întregului județ Cluj, gratuit

Publicat

Începând de joi, 20 martie, toate serviciile de evidență a persoanelor din localitățile Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești vor prelua documentele necesare pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate.

Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate în legătură cu faptul că, începând cu data de joi, 20 martie, toate serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv cele din Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești preiau fotografiile, impresiunile papilare și documentele necesare în vederea eliberării noilor cărți electronice de identitate.

„Începând de azi locuitorii județului Cluj, cu vârsta de peste 14 ani, pot beneficia de cărți electronice de identitate gratuite, eliberate cât mai aproape de domiciliu, fără a mai fi nevoie de deplasarea la Cluj. Ne bucurăm că proiectul operaționalizat cu succes de către DJEP Cluj este replicat, la nivelul întregului județ și, ulterior, la nivel național”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Reamintim faptul că programarea pentru eliberarea cărții electronice de identitate se face exclusiv online pe portalul Ministerului Afacerilor Interne, accesând linkul https://hub.mai.gov.ro/site/.

Ce date sunt înscrise pe cărțile electronice de identitate?

Datele ce vor fi înscrise în cărțile electronice de identitate sunt:

  • în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,
  • în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare ale două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.

Proiectul pilot de eliberare a cărții electronice de identitate a fost lansat la nivelul municipiului Cluj-Napoca în data de 2 august 2021 și a fost extins la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj în data de 2 august 2022.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF

Publicat

hacker pixabay.com

Atenție la o nouă tentativă de phishing, trage un semnal de alarmă Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Înșelăciunea folosește identitatea ANAF.

Potrivit DNSC, atacatorii trimit e-mailuri false („АNАF RО”) de la adrese suspecte (Supprot@wildapricot.org), ce promit o rambursare de taxe și includ un link fraudulos (https://anaf-ro.web.app). Se solicită CNP, număr de telefon și datele cardului bancar, urmate de autorizarea unei tranzacții false.

DNSC: Tentativă de PHISHING ce folosește identitatea ANAF

Specialiștii spun că utilizatorii riscă astfel să înregistreze pierderi financiare, să li se fure identitatea și să permită accesul neautorizat la conturile bancare.

Aceștia recomandă utilizatorilor să verifice adresa expeditorului, să nu acceseze link-urile suspecte, să se asigure că sunt pe site-ul oficial ANAF, să nu furnizeze date bancare la cerere și să contacteze banca dacă au oferit detalii bancare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca. Oferă consiliere, nutriție personalizată și terapii complementare

Publicat

De

Centru terapie bolnavi cancer Cluj

Un centru care oferă ajutor holistic bolnavilor, în special celor oncologici, s-a deschis joi la Cluj-Napoca.

La Casa Vertical Freedom, pacienții cu cancer au acces la terapii complementare și un adevărat mediu de susținere la fiecare pas spre vindecare.

Centru pentru bolnavii de cancer deschis la Cluj-Napoca

Centrul a fost deschis de Fundația Vertical Freedom și este situat pe strada Traian Moșoiu numărul 41, în Cluj-Napoca. Este un spațiu unic, dedicat tuturor celor care își doresc echilibru, bunăstare și o reconectare profundă cu sine, arată reprezentanții fundației.

”La Casa Vertical Freedom, am creat un spațiu dedicat vindecării, unde abordarea holistică sprijină fiecare pacient în drumul său spre echilibru și sănătate. Credem că nimeni nu ar trebui să fie singur în această luptă, iar echipa noastră de specialiști este aici pentru a oferi sprijin pe toate planurile”, arată reprezentanții fundației.

Consiliere și terapii complementare pentru bolnavi

Astfel, bolnavii vor beneficia de consiliere psihologică oferită de Mirabela Dubit și Ioana Șuteu. De asemenea, pacienții vor beneficia de Medicină funcțională, practicată de Dr. Enikő Kovács. Medicina funcțională tratează cauzele profunde ale bolilor, nu doar simptomele. Prin nutriție personalizată, reducerea inflamației și echilibrarea organismului, aceasta sprijină pacienții în recuperare și prevenție. Abordarea holistică, arată inițiatorii acestui proiect, ajută la întărirea imunității, reglarea metabolismului și gestionarea stresului, oferind o cale sustenabilă către sănătate.

Lucia Andreea Haidău, Ioana Domșa, Mirabela Dubit și Erik Pongrac vor oferi terapii care reduc stresul și îmbunătățesc starea generală de bine. Este vorba de metode și terapii Wim Hof, Seiki, Meditație Ghidată, Bowen, Yoga și Creșterea imunității

Pacienții vor beneficia și de consilierea prin artă, oferită de Andrada Costea, care folosește expresia creativă pentru a sprijini vindecarea emoțională și echilibrul interior. Astfel, bolnavii vor fi ajutați să proceseze stresul, frica și durerea, acest tip de consiliere facilitând o stare de bine și reziliență. În prevenție, contribuie la reducerea anxietății, creșterea încrederii și menținerea sănătății mentale prin auto-exprimare și relaxare.

Acces liber, pe bază de donații, și sprijin pentru cei în nevoie

Serviciile oferite la Casa Vertical Freedom pot fi accesate printr-o donație de oricine își dorește să fie bine și, în plus, să contribuie la strângerea de fonduri pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse.

„O lume mai bună se construiește prin educație, empatie și acțiuni concrete. Însă nicio schimbare profundă nu se poate realiza singură. Avem nevoie de oameni cu viziune, de inimi deschise și de dorința de a face bine”, spune Bianca Baroti, fondatoarea proiectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul, în cărți pentru Episcopia Sălajului

Publicat

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit joi pentru a desemna candidații la scaunul vacant de Episcop al Sălajului. În urma consultărilor, au fost propuși doi clerici cu experiență, ale căror nume vor fi înaintate Sfântului Sinod, care va lua decizia finală pe 27 martie.

Joi, 20 martie 2025, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit în şedinţă de consultare la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a stabili lista celor doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.

În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop eparhiot, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a stabilit lista celor doi candidați:

  • Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,
  • Preacuviosul Părinte Arhimandrit SAMUEL CRISTEA, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, menținută în urma consultării cu membrii Adunării eparhiale din cadrul Episcopiei Sălajului, va fi înaintată Sfântului Sinod care, în şedinţa de lucru din 27 martie 2025, îl va alege pe viitorul Episcop al Sălajului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate