Clujul de altădată
INEDIT/FOTO. Fondatorul Grădinii Botanice Cluj a cântat studenţilor. Regulile sale pentru cântat în grup. Alexandru Borza-133 de ani. Grădina Botanică-100

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la naşterea întemeietorului Grădinii Botanice din Cluj, Alexandru Borza. Iar Grădina Botanică împlineşte 100 de ani de la înfiinţare (1920). Chiar dacă a fost deschisă publicului 5 ani mai târziu, în 1925.
În imagini, “Cântece pentru studenţi”. O cărticică a sa pe care n-am găsit-o menţionată în nicio biografie (arhiva www.cluj24.ro). De altfel, Alexandru Borza a fost foarte priceput la muzică (a fost şi preot). Iar împreună cu un grup de profesori, ofiţeri, ziarişti, oameni de litere şi politicieni, a ajutat şi la pornirea mişcării de cercetaşi din România. Dar şi la dezvoltarea organizaţiei Cercetaşii României. Cărţulia poartă, de altfel, o astfel de ştampilă. Iar mai jos găsiţi şi câteva reguli şi sfaturi ale sale pentru cântatul în grup.
Alexandru Borza, popă şi cântăreţ
Una dintre preocupările mai puţin cunoscute al marelui botanist Alexandru Borza, întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj (1920) şi a geobotanicii din România, a fost cântecul.
El a publicat şi o carte, prima sa carte, în 1940, intitulată „Cântece pentru studenţi. Adunate şi publicate de prof. Al. Borza”. Cartea, cărţulia, format carneţel, are 116 pagini, cuprinde 165 de cântece, a apărut la Editura Diviziei Cluj a Frontului Naţional Studenţesc. Şi nu figurează în biografia sa uzuală, dar din „Cuvânt înainite” reiese că a fost o lucrare a sa de suflet.
Să îndemnăm tinerimea să cânte
În prefaţa cărţuliei sale, Alexandru Borza face chiar o scurtă analiză a stării cântecului la români şi a educaţiei în domeniul muzical.
„Cântecul este un isvor fecund şi expresia cea mai fidelă a sentimentelor, ce dau vieţii farmec şi din care răsar acţiunile mari şi nobile. „Doină, doină cântec dulce, când te-aud nu m-aş mai duce”… astfel îşi arată Românul dragostea pentru cel mai expresiv cântec al său. Fericit poporul, la care cântecul face parte din fiinţa intimă a sufletului său, la care sentimentele de mândrie naţională, de dor şi jale, de bucurie şi ccredinţă, îşi găsesc o manifestare variată şi îmbelşugată în cântec, ca la Români.
Cântecul a ţinut pe vremuri sufletul românesc în noi şi ne-a dus la biruinţă. El a închegat într-un bloc nebiruit solidaritatea noastră naţională, peste graniţe politice, peste deosebiri de clase sociale şi de vârste. Dar vremurile s-au schimbat. A venit mai nou mecanizarea cântecului –prin patefon şi radio-, precum şi molima dansului şi s-a redus nobila îndeletnicire a cântecului în societatea cultă, lăsând un gol în suflete.
Savantlâcul muzical teoretic cultivat în şcoala secundară şi învăţarea biografiilor compozitorilor fără nici o importanţă, a răpit tineretului nostru plăcerea şi obişnuinţa de a cânta. Din fericire, străjeria şi premilităria începe, prin bucuria cântecului, o înviorare a sufletelor deşertate de comoara sentimentelor.
Să încercăm o îndreptare a răului şi la şcolile de învăţământ superior, la Universitate şi la Academii, prin noua organizaţie educativă a Frontului Naţional Studenţesc. Să îndemnăm tinerimea noastră să cânte, cu ocazia întrunirilor, a excursiilor, în societate, în familie, să cânte cât mai mult.
Cărticica aceasta le dă primul ajutor în privinţa aceasta. În ea am cuprins cântecele vechi , pe care le-am învăţat dela mama mea şi le-a cântat odinioară tineretul în Transilvania –la fel cu cel din „Regat”- şi pe care le-am cântat cu cercetaşii mei; dar cuprinde şi cântecele mmoderne mai răspândite, care se cântă acum curent”, spune Alexandru Borza, în prefaţa sa.
Istoria cântecelor adunate în cărţulie
Potrivit mărturisirii sale, cântecele le-a adunat din diverse locuri. Din carnetul studentului Ion Negruţiu (1876), din carnetul său de şcoală primară (1895), din colecţia de cântece ale cercetaşilor blăjeni (1913), din partiturile Operei Române, de la prieteni şi elevi. De asemenea, a consultat şi cărticelele lui A. Bena, S. Columba, T. Popovici, T. Brediceanu, G. Toma şi A. Dobrescu.
„Cuvintele unor cântece lasă mult de dorit sub raport literar; ele au însă meritul unor melodii frumoase, cantabile, ceţi dau mari satisfacţii sufleteşti, dacă nu mulţumiri de superioară estetică muzicală şi literară. (…) Îmi împlinesc un vechi gând publicând această colecţie portativă, pentru uzul studenţilor noştri. Ea va trebui să fie urmată de o mare carte de cântece, cu note, ceea ce vor face alţii, competenţi în materie. Pornească deci cărticica aceasta în lume şi ajute pe studenţii noştri să cânte cât mai mult, asigurându-le astfel elixirul tinereţii sufleteşti perpetue”, mai spune AlexandruBorza, în prefaţa sa la cărţulia de cântece.
Cartea sa de cântece este structurată în 5 capitole: Cântece patriotice (imnuri şi marşuri), Cântece studenţeşti şi de petrecere, Doine, Romanţe, Colinzi şi Arii din opere.
Reguli pentru cântatul în grup
Tot în cărţulia sa, Alexandru Borza enumeră 8 „reguli şi sfaturi pentru cântatul în grup”. Reguli care au aplicabilitate şi în alte situaţii de grup.
„1. O singură persoană începe şi conduce cântecul, iar toţi ceilalţi din societate urmează pe conducător, acomodându-se la melodia şi ritmul dat de el. 2. Când se cântă, trebue să înceteze orice conversaţie, râsetele şi jocul în societate. 3. În excursii se cântă pe o voce sau pe două voci; nu treceţi la o octavă superioară, care supără. 4. Marşul se cântă în tempo marţial, scurt, şi nu se lungeşte sfârşitul. 5. Nu începeţi să cântaţi prea sus, în registre prea înalte, ca să poată cânta cu toţii din societate. 6. Frumuseţea cântecului nu rezidă în „fortisimo”, ci este în funcţie de modularea dinamică. 7. Urcând muntele şi împotriva vântului, nu se cântă. 8. Lăsaţi cântările „solo” la urmă, dupăce aţi epuisat cântecele cunoscute şi cântate de toţi.
Pentru sporirea sentimentului de solidaritate naţională sunt mai de preţ cântecele în grup decât singularizările ambiţioase ale unor solo-uri, când nu sunt expresia unei priceperi deosebite şi dovada unei arte apreciabile”, sunt cele 8 sfaturi ale botanistului Alexandru Borza.
Un mare om de ştiinţă
Alexandru Borza (21 mai 1887, 3 septembrie 1971). A fost naturalist, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj şi al geobotanicii din România. A înfiinţat, alături de Emil Racoviţă, Parcul Naţional Retezat (primul parc național românesc). A fost rector al UBB, ales preşedinte de onoare al Congresului Internaţional de Botanică de la Paris, fondator al Academiei de Științe din România.
Printre altele, s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 Decembrie 1918 au participat la Alba Iulia la votarea unirii Transilvaniei cu România. Iar episcopul Iuliu Hossu a reușit să-i încredințeze spre păstrare singurul album cu fotografiile realizate atunci de Samoilă Mârza. Albumul a fost redat Episcopiei de Cluj-Gherla.
A fost şi Greco-catolic, protopop onorar al Clujului.
A urmat Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908). Din 1908, Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența în 1911 și doctoratul în ştiinţe natural („summa cum laude”) în 1913. A fost profesor de științe naturale la Blaj, iar apoi profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).
La Cluj, timp de trei decenii, a întemeiat publicații științifice, a ctitorit (în1923) și condus Institutul Botanic. A fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj (care îi poartă numele începând din anul 1991) și Muzeul Botanic.
Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mişcării de cercetaşi din România şi la dezvoltarea organizaţiei Cercetaşii României.
Un Dicționar etnobotanic publicat de el cuprinde nu mai puțin de 11.000 de nume românești de plante, față de cele 5.000 înregistrate anterior de botanistul Zaharia Panțu. A avut contribuții importante în determinarea unor specii de plante din România, fiind autorul unui mare inventar floristic, întocmit în perioada 1947-1949.
În 1958 a fost invitat de Academia de Științe a Chinei, unde a fost omagiat ca „cel mai vechi cercetător european în viață al florei chineze” (oamenii de știință chinezi cunoșteau lucrarea sa din 1914).
Grădina simbol al Clujului
Înfiinţată în anul 1920 şi deschisă oficial pentru public în anul 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, ale cărei baze au fost puse în actualul amplasament de către Alexandru Borza, personalitate marcantă a biologiei româneşti.
Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de 14 ha. Aici sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice, grupate în mai multe sectoare.
Institutul Botanic adăposteşte, la parter, Muzeul Botanic, cu o colecţie de aproximativ 7.000 de exponate.
La etajul clădirii, funcţionează Herbarul Grădinii Botanice, cel mai mare şi mai important din ţară, cu 750.000 de coli de plante presate.
Grădina Botanică are legături cu aproximativ 450 de grădini botanice de pe toate continentele, dar şi cu institute de cercetare sau biblioteci.
Este vizitată anual de circa 150.000 de persoane şi este un adevărat simbol al Clujului.
(M.A.)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale: case și terenuri în țară și străinătate, ceasuri de lux și bijuterii

Vile și terenuri în țară și străinătate, bijuterii, tablouri, ceasuri de lux, conturi la bănci din România sau din afară și venituri mari din activități de consultanță se regăsesc în declarațiile de avere depuse de cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Agerpres.
Spre deosebire de alegerile precedente, candidații independenți „conduc” în fața celor „de partid” în privința averilor. Astfel, la capitolul proprietăți iese în evidență omul de afaceri româno-american John-Ion Banu-Muscel cu vile și apartamente în România și Statele Unite ale Americii, 74 hectare de teren în țară, dar și o fermă în America, pe o suprafață de 135 de hectare.
El este urmat de Victor Ponta – trei apartamente în București, Istanbul și Emiratele Arabe Unite și de Daniel Funeriu – două apartamente în România, o casă în Germania și 50 de hectare de teren în Timiș.
Independenții, în top în privința averilor
Când vine vorba de venituri, tot independenții se situează în top, urmați de candidații susținuți de partidele „mici”: John-Ion Banu-Muscel – peste 300.000 de dolari, Daniel Funeriu – peste 150.000 de euro (în principal din activități de consultanță), Cristian Terheș – 99.000 de euro, Lavinia Șandru – peste 300.000 lei (mai ales drepturi de autor).
În schimb, primii clasați în sondaje nu stau atât de bine la avere.
Crin Antonescu nu are venituri, soția lui având numeroase proprietăți și sute de mii de euro în conturi. Nicușor Dan stă cu chirie, dar are un teren valoros la Predeal. George Simion nu are niciun fel de proprietăți și se bazează pe salariul de parlamentar și darurile primite la botezul copilului, în timp ce Elena Lasconi are credite de returnat la bănci.
Averile celor 11 candidați la alegerile prezidențiale din luna mai, în ordinea prezentată de pe site-ul Biroului Electoral Central:
Nicușor Dan stă în chirie în Capitală
Actualul primar general al Capitalei deține un teren de 7.460 mp la Predeal, cumpărat în anul 2007, dar locuiește în București cu chirie. Mai deține o mașină veche din anul 1986, marca Citroen, un cont bancar cu suma de 439.000 lei și a acordat unei persoane un împrumut de 20.000 de euro.
În schimb, Nicușor Dan a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.
În declarația de avere, el a menționat și donații primite de la zeci de persoane pentru susținerea campaniei electorale, în sumă totală de aproximativ 1,2 milioane lei, la care se adaugă 659.000 lei primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentând rambursarea cheltuielilor efectuate în campania pentru alegerile locale din 2024.
La capitolul venituri, Nicușor Dan a trecut venitul încasat anul trecut pentru funcția de primar al Capitalei – 296.000 lei.
Crin Antonescu nu are niciun venit
Candidatul Alianței România Înainte (PSD – PNL – UDMR) a trecut în declarația de avere două apartamente în București (96 mp și 205 mp) și un loc de parcare (31 mp), alte două case în județul Prahova (84 mp și 43 mp), la care se adaugă trei terenuri în județul Prahova (3.942 mp, 250 mp și 713 mp), însă doar apartamentul de 96 mp este al lui, restul fiind ale soției, Adina Vălean, sau deținute împreună.
Familia mai are trei autoturisme (BMW, Mercedes, Kia), iar Adina Vălean o colecție de bijuterii – evaluată la 18.000 de euro, dar și conturi în bănci din România și Belgia, cu aproximativ 335.000 de euro și titluri de stat în valoare de 98.000 de euro.
În ultimul an, Crin Antonescu nu a avut niciun venit, însă Adina Vălean a încasat sume consistente ca fost comisar european (153.000 euro) și europarlamentar (46.000 de euro), plus 20.000 de euro (diurne), 15.000 de euro (misiuni).
Victor Ponta, proprietăți în Istanbul și Emiratele Arabe
Fost premier și lider al PSD, Victor Ponta candidează la alegerile prezidențiale din postura de independent. Deține un apartament în București (95 mp), un apartament cumpărat în anul 2021 la Istanbul – Turcia (200 mp) și altul achiziționat în 2022 în Emiratele Arabe Unite (82 mp), un autoturism marca Smart, dar și ceasuri în valoare de 20.000 de euro dobândite în perioada 2023 – 2024.
Ponta are mai multe conturi bancare, cu aproximativ 130.000 de euro și a acordat organizației PSD Dâmbovița un împrumut de 190.000 lei (38.000 euro).
La capitolul venituri, el a trecut un salariu de 240.000 lei încasat de la Camera de Comerț (fără să menționeze funcția pe care a avut-o) și un salariu de 19.295 lei, fără să spună entitatea de la care a primit acești bani, cel mai probabil din consultanță, el deținând firma SC VP Projects Advisers SRL (conform declarației de interese).
Elena Lasconi, șapte terenuri și trei apartamente
În declarația de avere Elena Lasconi a menționat șapte terenuri (două agricole – 57.500 mp, un teren forestier – 2.500 mp, trei terenuri intravilan – 6.700 mp și un teren extravilan de 500 mp), trei apartamente (65 mp, 70 mp, 58 mp), o casă de locuit de 98 mp, dar și un autoturism marca Opel fabricat în anul 2007.
Lasconi are de returnat două împrumuturi bancare de peste 388.000 de lei.
La capitolul venituri, Elena Lasconi a precizat salariul încasat ca primar al municipiului Câmpulung – 141.000 lei, iar soțul a câștigat în ultimul an fiscal 82.000 de lei, fiind consilier la Camera Deputaților.
Cristian Terheș, conturi în California
În prezent europarlamentar, Cristian Terheș a menționat în declarația de avere cinci terenuri intravilan situate în județele Sălaj și Bihor, trei apartamente (53 mp, 81 mp și 53 mp), două autoturisme (Toyota Camry și Mitsubishi Eclipse Cross), șase conturi bancare ale lui (aproximativ 560.000 lei și 50.000 de euro) și șase ale soției (90.000 de dolari), o parte fiind deschise la bănci în statul american California.
Terheș a acordat patru împrumuturi Partidului Național Conservator Român, cu o valoare cumulată de 220.000 lei, 45.000 euro și 95.000 USD, menționând și hârtii de valoare deținute de soție la Treasury Direct – 50.000 dolari.
La capitolul venituri, Cristian Terheș a declarat un salariu anual de la Parlamentul European în valoare de 99.000 de euro, iar soția are un salariu anual de 50.000 de dolari ca ‘AR and compliance manager’ la compania General Orthocare, Irvine, California, SUA.
Lavinia Șandru, bijuterii și obiecte de artă de zeci de mii de lei
Deputată PD în perioada 2004 – 2008 pe vremea mandatului lui Traian Băsescu, fosta soție a lui Darius Vâlcov candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu.
În declarația de avere, Lavinia Șandru a menționat un apartament în București (98 mp), două autoturisme (Jeep și Skoda), bijuterii și obiecte de artă în valoare de 12.000 euro, mai multe conturi bancare cu aproximativ 41.000 euro și 700.000 lei, plus 90.000 euro plasați într-un fond de investiții. La acestea se adaugă titluri de stat ‘tezaur’ în valoare de peste un milion de lei și titluri de stat ‘Fidelis’ – 100.000 de euro.
La capitolul venituri, Lavinia Șandru a trecut în declarația de avere sume importante: 165.000 lei – drepturi de autor de la Antena 3, 24.000 lei – drepturi de autor la Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ Timișoara, 12.690 lei – drepturi de autor și 10.716 lei – salariu restant ca președinte la Inițiativa Ecologistă Europeană, 10.000 lei – drepturi de autor de la Tonique Entertaiment București, 55.000 lei – drepturi de autor și 26.616 lei – salariu pentru funcția de director general la Stratcom Media & Film București, 10.000 lei – drepturi de autor de la firma Movingframe SRL.
De asemenea, ea a primit 114.430 lei – dividende de la Stratcom Media & Film și 99.504 lei de la Movingframe SRL.
George Simion, cadouri de 60.000 de euro la botezul copilului
Liderul AUR nu are proprietăți, menționând în declarația de avere doar suma de 60.000 de euro primită la petrecerea de botez organizată în orașul Gura Humorului, județul Suceava, precum și o donație primită de la o persoană, pentru campania electorală, în valoare de 50.000 de euro.
Anul trecut, a deschis un cont bancar unde are 250.000 de lei. A încasat de la Camera Deputaților un salariu de aproape 137.000 lei, în timp ce soția a beneficiat până acum de o indemnizație pentru creșterea copilului în cuantum de 15.000 lei, iar anterior a primit un salariu de 8.000 lei de la Ministerul Educației.
John-Ion Banu-Muscel, cel mai bogat dintre candidați
Banu-Muscel se prezintă ca om de afaceri româno-american și candidează independent la alegerile prezidențiale. Potrivit declarației de avere, are în proprietate un apartament în București (80 mp) și în Florida – SUA (110 mp), o casă de 380 metri pătrați în orașul McCormick din statul american Carolina de Sud și o altă casă de 410 mp în Florida, la care se adaugă patru terenuri: 15 hectare intravilan – județul Giurgiu, 9 hectare pădure în județul Argeș, o pășune de 135 hectare în McCormick și 50 hectare intravilan în Argeș.
Deține trei autoturisme (BMW, Porsche și Deer), un tablou evaluat la 30.000 de dolari și o colecție de statuete și obiecte din bronz evaluate la 25.000 de dolari.
John-Ion Banu-Muscel are în conturi bancare aproximativ 400.000 de dolari și 300.000 de lei, dar și active financiare în SUA de 248.000 dolari.
La capitolul venituri, Banu-Muscel a avut în ultimul an un salariu de 75.000 dolari ca manager la compania Ocean Test și 180.000 de dolari în calitate de doctor.
În plus, el beneficiază de o pensie anuală în SUA de 21.000 dolari și a încasat 48.000 dolari de la o fermă pe care o are în orașul McCormick.
Silviu Predoiu, pensie de 21.000 lei/lună
Fost director adjunct și director interimar al Serviciului de Informații Externe până în anul 2018, Silviu Predoiu candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Are în proprietate două apartamente în București (73 mp și 77 mp) și o casă de vacanță cu o suprafață de 115 mp, două terenuri intravilan (14 mp și 1.162 mp) și 5 hectare de teren agricol în județul Constanța.
El mai deține două autoturisme (Mazda CX5 și Fiat 850), ceasuri în valoare de 7.000 de euro și șapte conturi bancare cu 100.000 lei, 35.000 euro și 20.000 dolari.
La capitolul venituri, Silviu Predoiu a menționat o pensie de serviciu de 260.000 lei (Casa de pensii a MApN), iar soția o pensie de serviciu de 100.800 lei (Casa de pensii a SRI).
Daniel Funeriu, cinci mașini
Fost ministru al Educației în Guvernul Emil Boc, Daniel Funeriu candidează ca independent. Deține două apartamente în Timișoara (124 mp și 55 mp) și o casă în Germania (230 mp) cu o curte de 838 mp, dar și două terenuri agricole în județul Timiș de mari dimensiuni – 30,5 hectare și 19,5 hectare.
Funeriu mai are cinci mașini (Jaguar XJ6, Jaguar S, Mazda CX5, Audi A6 și Renault Twingo), o colecție de bijuterii evaluată la 15.000 de euro, conturi bancare, depozite și fonduri de investiții de aproximativ 360.000 de euro și 1,3 milioane yeni.
În ultimul an a raportat venituri importante: 138.000 euro – consultanță la compania GOPA Pace, 56.000 lei de la Universitatea București, 20.000 lei – consultanță la Infomart, 8.700 euro – consultanță la Oriensys, plus 25.000 lei reprezentând arendă pământ, în timp ce soția lui a avut un salariu de doar 7.000 euro de la UMC.
Sebastian Constantin Popescu, 14 terenuri dobândite prin „contract de întreținere”
Candidează pentru a doua oară la alegerile prezidențiale, din partea Partidului Noua Românie. În declarația de avere nu a menționat niciun venit în ultimul an, în schimb are o casă de 78 mp în localitatea Făurești (județul Vâlcea), un teren intravilan de 2.426 mp și alte 13 terenuri agricole în aceeași comună, având o suprafață cumulată de peste 18.000 mp, la rubrica „mod de dobândire” fiind menționat „contract de întreținere”.
EVENIMENT
Bătaie în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Un tânăr de 28 de ani, agresat de familia concubinei sale

Un conflict a izbucnit sâmbătă seară, în zona Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca. Un tânăr de 28 de ani și concubina sa au fost atacați chiar de membrii familiei fetei.
Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, seara trecută, cu privire la o bătaie între mai multe persoane, în zona Parcului Feroviarilor. La sosirea echipajului de poliție, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.
Tânăr de 28 de ani, agresat de familia concubinei sale
Duminică dimineață, polițiștii au fost informați că un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la spital, având urme vizibile de agresiune. În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi fost agresat de tatăl și fratele concubinei sale, în vârstă de 44 și 18 ani, pe fondul unui conflict spontan. De asemenea, și tânăra ar fi fost agresată de proprii părinți, tatăl de 44 de ani și mama de 43 de ani.
„La data de 22 martie, în jurul orei 22:50, Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un conflict fizic între mai multe persoane, în zona Parcului Feroviarilor. La sosirea echipajului, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.
În dimineața zilei de 23 martie, polițiștii au fost informați că un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la spital cu urme vizibile de agresiune. În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi fost agresat fizic de tatăl și fratele concubinei sale, în vârstă de 44, respectiv 18 ani, pe fondul unui conflict spontan. De asemenea, și tânăra ar fi fost agresată de părinții săi, tatăl de 44 de ani și mama de 43 de ani”, a transmis IPJ Cluj.
Ordin de protecție pe numele bărbatului
Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 44 de ani, care nu mai are voie să se apropie de fiica sa și de partenerul acesteia.
„Având în vedere cele constatate, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul de 44 de ani, având interdicția de a se apropia de fiica sa și de partenerul acesteia.
Persoanele vătămate au fost informate cu privire la drepturile lor și posibilitatea solicitării unui ordin de protecție extins.
A fost întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și violență în familie pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și luarea măsurilor legale necesare”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Un bărbat a fost surprins fumând într-un autobuz din Cluj-Napoca. Imaginile au ajuns pe TikTok

Scenă surprinsă într-un autobuz din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost filmat fumând nestingherit într-un autobuz al Companiei de Transport Public, deși acest lucru este interzis.
Un incident revoltător a fost surprins într-un autobuz de pe linia 9 din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost filmat fumând o țigară, deși acest lucru este strict interzis în mijloacele de transport în comun. Scena a fost surprinsă de un alt pasager, care a postat imaginile pe TikTok.
În clipul video, bărbatul pare relaxat, fără să fie preocupat de prezența celorlalți călători sau de regulile companiei de transport public. La un moment dat, el chiar se fotografiază în acestă ipostază.
Momentan, reprezentanții CTP Cluj-Napoca nu au oferit un punct de vedere oficial cu privire la incident.

Un univers fascinant de trenulețe și miniaturi îi așteaptă pe clujeni la Cinema Dacia, unde expoziția organizată de Asociația Astronomică Pluto promite o călătorie captivantă prin peisaje spectaculoase și povești în miniatură.
O lume magică, în care trenulețele prind viață și spun povești în miniatură, poate fi explorată la Cluj-Napoca, până în 16 aprilie 2025, la Cinema Dacia din cartierul Mănăștur.
Expoziția de trenulețe și miniaturi, organizată de Asociația Astronomică Pluto, promite o experiență unică, ce îmbină pasiunea pentru detalii cu interactivitatea. Evenimentul se adresează atât copiilor, cât și adulților, oferindu-le ocazia de a descoperi un univers minuțios construit, unde fiecare element are o poveste proprie.
O expoziție interactivă pentru toate vârstele
Spre deosebire de expozițiile clasice de modelism, această ediție aduce un plus de interactivitate. Vizitatorii nu sunt doar simpli spectatori, ci pot chiar ei să conducă trenulețele, folosind tehnologia digitală pusă la dispoziție în zona „Academy”. Prin intermediul tabletelor, aceștia pot controla garniturile și pot trăi experiența de a fi mecanici de locomotivă.
Pentru cei mici și pentru familii, organizatorii au pregătit provocări și misiuni speciale. Ei vor trebui să descopere elemente ascunse în diorame, să identifice personaje și să rezolve ghicitori tematice. Cei care reușesc să finalizeze aceste misiuni vor fi răsplătiți cu surprize speciale.
O călătorie prin anotimpuri, pe 150 mp de dioramă
Expoziția se remarcă printr-o dioramă spectaculoasă, de peste 150 mp, care include zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată și mii de figurine. Diorama este concepută pentru a ilustra cele patru anotimpuri, fiecare colț al său oferind o poveste diferită: de la peisaje montane acoperite de zăpadă, până la sate idilice de vară și gări aglomerate de oraș. Fiecare detaliu, fie că este vorba despre un copac înflorit, un pod suspendat sau un tren care traversează un tunel, este lucrat cu atenție și migală.
Tururi ghidate și detalii tehnice
Pentru grupurile organizate, expoziția oferă tururi ghidate, în cadrul cărora vizitatorii vor putea afla informații despre procesul de realizare a dioramelor, tehnologia din spatele trenulețelor digitale și mecanismele fine care pun în mișcare acest univers miniatural. Astfel, evenimentul nu este doar o atracție vizuală, ci și o oportunitate educațională, oferind o incursiune în lumea modelismului feroviar și a ingineriei. De asemenea, există și o masă didactică pentru grupurile organizate/școlare, unde vizitatorii pot să își pună imaginația și abilitățile la încercare.
„Expoziția ridică standardele la nivelul următor prin elementele interactive introduse. Vizitatorii vor avea ocazia să testeze și să conducă singuri trenulețele pe dioramele expuse, oferindu-le astfel o experiență unică”, transmit organizatorii.
Detalii despre bilete și program
Expoziția va fi deschisă zilnic, după următorul program:
- Luni – Vineri: 9:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00
- Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 20:00
Prețul biletului este de 25 de lei pentru o persoană. Pentru grupurile organizate de minimum 20 de persoane, tariful este de 20 de lei per participant. Organizatorii îi invită pe toți iubitorii de trenulețe și miniaturi să pășească în acest univers, unde fiecare detaliu spune o poveste, iar magia modelismului prinde viață.
Andreea Paparuș