Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Inedit. Cămăși tradiționale, cusute la Cluj-Napoca de Ziua Iei, la șezătoare. Moment special cu horitorul Traian Balcău

Publicat


ie cjcptc cluj

Cei interesați să vadă „pe viu” cum se confecționează o cămașă tradițională românească sunt invitați la o șezătoare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Cămășile, element de port care reprezintă istoria locului şi a neamului românesc din cele mai vechi timpuri, vor fi cusute în cadrul unei șezători tradiționale, vineri, 23 iunie.

Inedit. Cămăși tradiționale, cusute la Cluj-Napoca de Ziua Iei, la șezătoare. Moment special cu horitorul Traian Balcău

În șezătoare, membrele grupului „Arta acului la Cluj” vor exemplifica tehnici tradiționale de coasere a cămășii care, în vechime, avea semnificații multiple.

„În primul rând avea rolul de îmbrăcăminte, dar transmitea și un mesaj pentru comunitatea din care făcea parte persoana care o purta, precum: statutul social, meseria și vârsta. Totodată, cămășile aveau semnificații magico-religioase, prin motivele, cromatica și lucrătura folosită”, arată reprezentanții Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, organiozatorii evenimentului.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, împodobită cu mărgele și broderii, la mâneci și la gât. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de frumos de la o generație la alta.

Citește și: Expoziție ”Cămașa cu altiță din Transilvania” la Muzeul Etnografic Cluj-Napoca

Nu era sărbătoare însemnată în lumea satului la care fetele să nu îmbrace cămăși noi, cusute de ele în șezătoare sau acasă, pe furiș, departe de ochii celorlalte. Așa că, de cele mai multe ori, cusătura cămășii era atent gândită și lucrată. Fetele coseau pe ascuns, ca să nu le fure cineva modelul, iar la biserică și la joc cămașa ei să fie cea mai frumoasă.

Acest lucru era observat și de feciori care, pe lângă frumusețea cămășii, apreciau că fata ar fi „tare harnică și ar avea îndemânarea de a întreține o gospodărie”.

Mai mult, horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare o să încânte auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei.

El a fost descoperit de regretatul etnomuzicolog clujean dr. Mircea Cîmpeanu, care l-a inclus în proiectul „Hori din Câmpia Transilvaniei”. În urma cercetărilor de teren pe care le-a efectuat de-a lungul anilor, elementul de patrimoniu cultural imaterial „Horitul, horile şi horitorii din Câmpia Transilvaniei” a fost inclus în anul 2020 în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial.

Ziua Internațională a Iei

Evenimentul intitulat „Cămașa din Transilvania, la șezătoarea tradițiilor clujene, de Ziua Iei” se va desfășura concomitent cu vernisajul expoziției „Cămașa cu altiță din Transilvania”, manifestare organizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Evenimentul va avea loc în sala „Reduta” a Muzeului (Strada Memorandumului, nr. 21), începând cu ora 14:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei.

Ziua Iei este marcată pe 24 iunie, în aceeași zi cu sărbătoarea creștină „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și cu cea arhaică a Sânzienelor sau Drăgaicei, la câteva zile după solstițiul de vară. Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” acum 11 ani, această zi este în prezent sărbătorită în aproape 50 de țări, în peste 100 de orașe, de românii de pretutindeni, iar de anul trecut a fost declarată oficial, prin lege.

Foto: Pregătirea zestrei/Negreni, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Preot clujean: Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor

Publicat

De

preot

Preotul Cornel Felecan, parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” Cluj-Napoca, arată în Sâmbăta Mare că sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este ”sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor”.

”Sărbătoarea Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei și praznicul praznicelor pentru că această sărbătoare este Învierea Domnului nostru Isus Hristos și este, totodată, bucuria creștinilor de a fi în această stare de bucurie pe care ne-o transmite sărbătoarea.

Mesajul bucuriei

Mesajul sărbătorii este acesta, este al bucuriei pentru că, la momentul Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos, salutul pe care l-a adresat femeilor mironosițe este <<Bucurați-vă!>>, iar această bucurie este transmisă din generație în generație pentru noi, creștinii, și trăim această bucurie în această stare de comuniune, de părtășie unii cu alții, în bucuria praznicului Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos”, a transmis părintele Felecan.

preot biserica

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină intrată într-un copac în județul Cluj. Șoferul, consultat de SMURD

Publicat

copac smurs

Un autoturism a intrat, sâmbătă, într-un copac între localitățile Viștea si Gârbău, șoferul primind îngrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD.

Potrivit ISU Cluj, șoferul are aproximativ 20 de ani și este conștient și cooperant.

La locul accidentului ISU au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Aghireșu, cu o autospecială și o ambulanță SMURD.

Tânărul a refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic își petrece Paștile la Institutul Inimii Cluj-Napoca. E supravegheat atent de medici

Publicat

Piersic

Actorul Florin Piersic își va petrece Paștile la Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde a fost internat în 30 aprilie. El se află sub atenta supraveghere a medicilor specialiști de aici după ce a fost supus unei intervenții care a vizat stimulatorul cardiac pe care îl are implantat.

Din informațiile Cluj24, starea sa de sănătate rămâne stabilă, fiind mai bună decât cea înregistrată în momentul internării, dar încă nu se pune, încă, problema externării, ținând cont de vârsta sa înaintată, 88 de ani, și de bolile asociate.

Florin Piersic a fost internat, inițial, la jumătatea lunii aprilie, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pentru tratarea unei infecții la proteza unui genunchi, iar anterior actorul a efectuat și un control la Institutul Oncologic.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc a mai premiat o clujeancă de 100 de ani. Mesajul primarului

Publicat

boc

Primarul Emil Boc a premiat-o pe Iolanda Vass, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, clujeanca centenară despre care Cluj24 a scris aici.

”Am avut plăcerea unei întâlniri deosebite în care am vorbit despre ce înseamnă o viață trăită bine, despre profesie și familie, despre cum avem grijă de noi, de sănătate și suflet.

Doamna Iolanda Vass a împlinit vârsta specială de 100 ani. Cu acest prilej am oferit, în numele comunității, un premiu reprezentat de suma de 2000 lei, un coș de bunătăți, flori și o diplomă aniversară.

Model pentru clujeni

Îi transmit încă o dată La mulți ani, zile frumoase și vă doresc tuturor să ajungeți la această frumoasă vârstă!”, a transmis Boc, care i-a spus sărbătoritei că este ”un model pentru toți clujenii”.

Fostă profesoară de matematică, Iolanda Vass s-a pensionat în anul 1981

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax