ECONOMIE
Începe programul Casa Verde. Buget de 263 milioane lei

Programul Casa Verde Fotovoltaice începe pe 22 decembrie 2021, la ora 10.00. Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor este de peste 250 de milioane de lei. Ministrul Mediului dă asigurări că bugetul poate fi suplimentat.
UPDATE: Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat imediat după lansare. Au fost invocate probleme tehnice, iar toate înscrierile au fost anulate.
„Începând cu data de 22 decembrie 2021, ora 10:00, persoanele fizice interesate să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor validați în vederea înscrierii în program. Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. În plus, pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni”, anunță Ministerul Mediului.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanții că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfășoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare a programului. Astfel, vom putea aproba toți solicitanții care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul instituției, lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.
Sursa: Mediafax
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Alunecări de teren la Răchițele din cauza ploilor. Intervenție de urgență pentru degajarea drumului

O intervenție de urgență a fost necesară în noapte de marți spre miercuri, pe drumul județean DJ 108C, în localitatea Răchițele, din cauza căderilor masive de precipitații.
S-a intervenit de urgență pentru degajarea drumului.
Alunecări de teren la Răchițele din cauza ploilor
Consiliul Județean Cluj a anunțat că, în urma ploilor abundente, o porțiune de drum din Răchițele a fost afectată de alunecări de teren și aluviuni aduse de pe versanți și de pe drumurile laterale.
Ca urmare, s-a acționat în regim de urgență pentru degajarea carosabilului și restabilirea circulației.
Intervenția a fost finalizată cu succes în cursul nopții, între orele 17.00 și 03.00, cu sprijinul mai multor utilaje și al echipelor de muncitori ai operatorului de întreținere din zonă. În prezent, traficul rutier se desfășoară în condiții normale.
Foto: CJ Cluj

Universitatea Cluj – FC Ararat-Armenia, în preliminariile Conference League! Adversara clujenilor a terminat pe locul 2 în campionatul din Armenia, dar s-a despărţit recent de antrenorul Vardan Minasyan, pe care l-a înlocuit cu Tulipa (52 de ani), fost internaţional portughez.
Meciul tur FC Ararat-Armenia – Universitatea Cluj va avea loc la Yerevan, joi, 24 iulie.
Returul se va disputa la Sibiu, tot joi, în data de 31 iulie.
Niciuna dintre echipe nu poate juca acasă
Deşi a aşteptat 53 de ani să revină în cupele europene, Universitatea Cluj e nevoită să-şi joace meciurile considerate pe teren propriu la Sibiu, din cauza pregătirilor pentru festivalul Untold care ocupă întreg centrul Clujului. Vestea şi mai proastă pentru alb-negri este că nici în cazul în care trec de echipa din Armenia, nu vor putea juca în turul următor pe Cluj Arena, tot din cauza Untold.
FC Ararat‑Armenia își dispută meciurile interne la Yerevan Football Academy Stadium, cu o capacitate de 1.428 locuri, însă pentru meciurile europene (precum Conference League) joacă la Vazgen Sargsyan Republican Stadium (denumit și Republican Stadium) din Yerevan, care are o capacitate de aproximativ 14.400 locuri
Citeşte şi „Boemie şi Picamăre. Amintiri de la ultima participare a lui U Cluj în Cupele Europene, acum 53 de ani”
EVENIMENT
Un pacient a primit rinichiul salvator la Cluj după 13 ani de dializă. 50 de transplanturi renale la ICUTR în acest an

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a înregistrat, marți, cel de-al 50-lea transplant renal din acest an, oferind o nouă șansă la viață unui pacient care a așteptat acest moment după 13 ani de dializă.
”Această intervenție este mai mult decât o performanță medicală — este un simbol al solidarității și al speranței.
Mulțumim echipelor medicale din spitalele județene care au contribuit la procesul de donare.
Familiilor și aparținătorilor care, în momente de profundă durere, au făcut un gest de o generozitate extraordinară și au spus DA donării de organe.
Și nu în ultimul rând, colectivului ICUTR – medici, asistente, infirmiere pentru profesionalism, dedicare și empatie.
Fiecare transplant înseamnă o viață recâștigată.
În spatele fiecărei vieți salvate se află o echipă, un donator și o alegere profund umană”, a spus dr. Florin Elec, de la ICUTR Cluj-Napoca.
Au apărut complicații la hemo-dializă
Reprezentanții ICUTR Cluj-Napoca au precizat pentru Cluj24 că pacientul este din județul Satu Mare și are în jur de 30 de ani.
”Făcea dializă de 13 ani și începea să aibă complicații ale insuficienței renale și ale dializei. Începuse să aibă afectări cardiace și exista riscul de a nu mai putea face hemo-dializă”, au precizat reprezentanții institutului.
Rinichiul salvator a fost primit de la un donator aflat în moarte cerebrală din Baia Mare.
EVENIMENT
Accident grav între două motociclete, la Cluj-Napoca. Un bărbat, cu multiple traumatisme severe, dus de urgență la spital

Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Valea Chintăului din Cluj-Napoca.
Un motociclist a suferit multiple traumatisme.
Accident grav la Cluj-Napoca. Motociclist dus la spital
Potrivit ISU Cluj, la fața locului au intervenit de urgență pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, cu două autospeciale dotate cu modul de descarcerare, o motocicletă SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
Echipajele de intervenție au găsit două motociclete grav avariate și un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, întins pe carosabil. Victima prezenta multiple traumatisme și se afla în stare de conștiență, însă era instabil hemodinamic.
Paramedicii i-au acordat îngrijiri medicale de urgență la fața locului, după care l-au transportat de urgență la spital pentru tratament de specialitate.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă