Connect with us

ECONOMIE

Începe programul Casa Verde. Buget de 263 milioane lei

Publicat


Programul Casa Verde Fotovoltaice începe pe 22 decembrie 2021, la ora 10.00. Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor este de peste 250 de milioane de lei. Ministrul Mediului dă asigurări că bugetul poate fi suplimentat.

UPDATE: Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat imediat după lansare. Au fost invocate probleme tehnice, iar toate înscrierile au fost anulate.

„Începând cu data de 22 decembrie 2021, ora 10:00, persoanele fizice interesate să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor validați în vederea înscrierii în program. Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. În plus, pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni”, anunță Ministerul Mediului.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanții că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfășoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare a programului. Astfel, vom putea aproba toți solicitanții care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul instituției, lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sistem de investigații imagistice de ultimă generație la Spitalul Județean Cluj. A costat peste 4 milioane de lei

Publicat

Spitalul Județean

Laboratorul de medicină nucleară al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a primit în dotare un sistem de investigații imagistice SPECT/CT de ultimă generație. Aparatul de tipul Siemens Symbia Pro.specta X3 reprezintă un vârf de gamă în domeniu și înlocuiește un aparat de generație mai veche. Are o valoare de 4.165.000 lei și a fost achiziționat din fonduri asigurate de Ministerul Sănătății.

”Noul sistem complet digitalizat asigură un diagnostic mai exact, un flux de lucru îmbunătățit din care rezultă un număr mai mare de examinări, scurtarea duratei investigației cu reducerea dozei de iradiere și, nu în ultimul rând, o siguranță mai mare în exploatare.

Printr-o tehnică de investigație combinată, informațiile imagistice care oferă în special date funcționale (SPECT) se suprapun informațiilor tomografice (CT) care oferă date morfologice, rezultând un diagnostic mai precis și o diagnosticare precoce a metastazelor osoase.

Aceeași tehnică este utilizată pentru efectuarea scintigrafiilor renale, tiroidiene și paratiroidiene, identificarea ganglionului limfatic santinelă în melanomul malign”, arată reprezentanții unității medicale.

Peste 1200 de pacienți anual

Managerul SCJU, Claudia Gherman, a afirmat că, având o echipă de specialiști cu înaltă calificare, Laboratorul de medicină nucleară al spitalului investighează anual aproximativ 1200 de pacienți și este printre puținele locuri din țară unde se efectuează scintigrafia renală la copii.

”Investiția importantă în aparatură a fost insoțită și de o investiție importantă în reamenajarea spațiului de lucru din Secția de medicină nucleară. Pentru operaționalizarea completă a noului sistem urmează o periodă de acreditare și obținere avize, durată pe care spitalul o dorește cât mai scurtă, în vederea reluării serviciilor esențiale pentru pacienți, foarte mulți dintre ei fiind pacienți oncologici”, a declarat Gherman

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Jandarmii clujeni au prins două femei care înșelau oamenii pretinzând că sunt surdo-mute

Publicat

De

Înșelăciune la Cluj

Jandarmii au prins două femei care încercau să îi înșele pe clujeni și să obțină bani.

Acestea pretindeau că sunt surdo-mute și adună bani pentru cauza copiilor cu deficiențe, dar care au prins glas după ce au fost abordate de jandarmi.

Jandarmii clujeni au prins două femei care înșelau oamenii pretinzând că sunt surdo-mute

Luni, 2 septembrie, în jurul orei 13:30, un echipaj de jandarmi au observat în zona centrală două femei care abordau trecătorii prin gesturi și prezentarea unor coli A4 cu următorul mesaj, arată reprezentanții Jandarmeriei Cluj.

Citește și: VIDEO. Scandal la un hipermarket din Cluj. Cerșetori care se dădeau drept surdo-muți s-au îmbrâncit cu paznicii

Pe coala de hârtie scria ,,Asociația regională pentru surdo-muți handicapați și copii săraci. Dorim să obținem un centru internațional și național pentru copii Mulțumim!”.

Femeile vorbeau fără probleme și au fost duse să dea declarații la Poliție

“În urma verficării acestora, s-a constatat faptul că persoanele în cauză nu prezentau deficiențe de comunicare sau de auz, apelând la această metodă tocmai pentru a sensibiliza cetățenii să doneze sume de bani.

De asemenea, persoanele nu dețineau documente care să ateste legalitatea asociației, respectiv acordul autorităților locale pentru desfășurarea unor activități de strângere de fonduri”, au mai arătat reprezentanții Jandarmeriei.

Jandarmii au întocmit documentele operative și au predat cele două femei la Secția 2 Poliție Cluj-Napoca pentru continuarea demersurilor legale.

Foto: Jandarmeria Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoții au dat lovitura la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Poliția a deschis o anchetă

Publicat

upu spital copii(1)

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, miercuri, cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi sustras bunuri personale aparținând a 3 persoane din incinta vestiarului unei unități medicale din Cluj-Napoca, fiind vorba de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii de pe strada Moților din Cluj-Napoca.

Din primele informații, hoții ar fi furat portofele cu bani și acte personale, o geantă, dar și o pereche de ochelari.

”O parte din bunurile sustrase au fost predate polițiștilor de către un bărbat, urmând a fi stabilite împrejurările în care au ajuns în posesia acestuia.

În acest caz au fost demarate cercetări sub aspectul infracțiunii de furt”, au precizat polițiștii clujeni.

Astfel ,s e pare că 80% dintre bunuri au fost predate de bărbatul care a precizat că le-a găsit, urmând să se stabilească dacă acest este persoana care le-a furat sau e vorba despre altcineva.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: „8 milioane de euro costă transportul gratuit al elevilor”. În premieră în România, copiii vor primi și vouchere

Publicat

De

Transport gratuit elevi Cluj

Luni începe școala. Elevii din Cluj-Napoca vor beneficia și în acest an de transport gratuit, la fel și cei care vin la școlile din oraș din zona metropolitană.

Începând din acest an școlar, elevii din clasele a III-a și a IX-a, vor primi și vouchere din partea Primăriei pentru alte activități, o premieră în țara noastră.

Emil Boc: „8 milioane de euro costă transportul gratuit al elevilor”

Elevii din Cluj-Napoca, dar și cei care vin în oraș din zona metropolitană, vor beneficia, în continuare de transport gratuit. Și autobuzele speciale pentru elevi vor circula la Cluj-Napoca.

“Transportul gratuit al elevilor la școală e un proiect la care eu am ținut foarte mult, chiar dacă e costisitor. 8 milioane de euro ne costă transportul gratuit al elevilor din Cluj-Napoca și din zona metropolitană la școală.

Deja 33.500 de elevi pot să-și încarce abonamentele, până în 30 septembrie”, a spus Emil Boc la Napoca Live.

Transportul elevilor cu autobuze scoate 600 de mașini de centru

Primăria va asigura și în acest an transportul pe cele 14 trasee pe care circulă autobuzele școlare. Acest lucru, spune Emil Boc, scoate zilnic din centrul orașului peste 600 de mașini.

Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

Mai mult, în fiecare autobuz școlar va fi un polițist local și la dus și la întors.

Boc: Prea mult timp am făcut din scutirile la sport un sport național

În acest an școlar, în premieră în România, Primăria Cluj-Napoca va acorda vouchere educaționale și pentru sport.

Astfel, toți elevii de clasa a III-a de la școlile din oraș vor beneficia de vouchere pentru sport.

“Vor primi un voucher de 500 de lei pentru a se înscrie la un club sau pentru a face activități sportive, oricare ar fi sportul.

Dăm un mesaj și școlilor că sportul devine prioritate pentru noi. Prea mult timp am făcut din scutirile la sport un sport național”, a spus Emil Boc.

În același timp, din acest an școlar, elevii de clasa a IX-a vor beneficia, tot în premieră, de vouchere culturale.

Acestea vor avea o valoare de 600 de lei și vor putea fi folosite de elevi pentru a merge la teatru, la operă, la muzee sau să cumpere cărți și reviste.

“Pentru aceste programe am alocat un milion de euro”, a  spus Emil Boc.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax