Connect with us

EVENIMENT

Înălțarea Domnului: TRADIȚII și superstiții. Ce este bine să faci

Publicat


Salutul pe care credincioșii îl spun în 25 mai de Înălțarea Domnului este Hristos s-a Înălţat! Credincioşii ortodocși sărbătoresc azi Înălţarea Domnului, prăznuită la 40 de zile dupa Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paşti, scrie Alba24.ro.

Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a Înălţat!” şi „Adevărat S-a Înălţat!”. IPS Bartolomeu Anania afirmă că noi folosim acest salut fie din neștiință, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserica.

De Înălțarea Domnului, la fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creştine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Ce reprezintă Înălţarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Paşte

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnuluio găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, compusă în anul 332.

Din această lucrare reiese că Înălțarea Domnului era sărbătorită în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorarii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, potrivit crestinortodox.ro.

”Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai că Dumnezeu, ci și că Om.” Hristos prin Înălțarea Să, nu arată doar unde trebuie să ajungă omul. El locuiește în inima celor ce-L iubesc, spun mai marii bisericii.

Tradiții de Ispas / Înălțarea Domnului

Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

Ispas este perceput ca un om vesel şi din această cauză oamenii care ţin această tradiţie încearcă să fie cât mai veseli în această zi. De asemenea, de Ispas se presupune că sufletele morţilor se pot rătăci în drumul lor spre cer, devenind strigoi pe pământ şi provocând rele oamenilor şi animalelor.

De Înălţarea Domnului, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.

În această zi este strict interzis să se împrumute sare şi foc pentru că aduce ghinion.

La fel şi vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!”.

Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai.

Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii. Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

În tradiția populară se spune că cine moarte în această zi de mare sărbătoare ajunge direct în Rai. Înălțarea este ultima zi în care se vopsesc și se mănâncă ouă roșii.

Rugăciune de Înălțarea Domnului. Se spune că face minuni

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-te din înălțimile cereșți pentru mântuirea noastră și hrănindu-te cu bucurie duhovnicească în sfintele și prealuminoasele zile ale învierii Tale pământești, Te-ai înălțat cu slavă de la noi la ceruri și ai sezul la dreapta lui Dumnezeu și Tatălui!

În această senină și atotluminoasa zi a Dumnezeieștii Tale înălțări la ceruri, pământul praznuieste și saltă. Cerul se bucură astăzi de înălțarea Ziditorului făpturii. Oamenii savoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită și căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată și înălțată la ceruri.

Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte și tare în războaie? Acesta este cu adevărat împăratul Slavei?

Învrednicește-ne și pe noi, neputinciosii, care gândim încă la cele pământeșți și savasim neîncetat cele plăcute trupului. Să cugetăm la înfricoșătoarea Ta înălțare la cer.

Grijile cele trupești și cele lumești să le lepădam și împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer. Și cu toată inima și cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălașul nostru.

Iar aici pe pământ suntem numai străini și călători, plecați din casă Părintească în țară îndepărtată a păcatului.

Pentru această te rugăm cu osardie, Doamne, că, prin preaslăvită înălțarea Ta, să insufletesti conștiința noastră. Să ne scoți din robia acestui trup și a acestei lumi păcătoase și să ne învredniceșți să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământești.

Că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci ție, Domnului și Dumnezeului nostru, să-ti slujim și să lucrăm, până când, dezlegandu-ne de legăturile trupului și trecând vămile văzduhului, să dobândim cereștile tale locașuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii și îngerii și cu toți Sfinții, vom proslăvi Preasfant Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început și cu Preasfantul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mijlocașul slovac Andrej Fabry (27 de ani) a semnat cu ”U” Cluj. Vine de la UTA Arad

Publicat

Fabry

Aflat în ultimele 6 luni de contract cu UTA Arad, mijlocașul slovac Andrej Fabry (27 ani) a semnat un contract cu FC Universitatea Cluj valabil din această vară, anunță clubul.

Născut la 1 martie 1997 în Topolcany (Slovacia), Andrej Fabry a început fotbalul la vârsta de zece ani și a trecut pe la mai multe echipe de juniori, printre care Velkek Ripnany, Zbehy și FC Nitra. Ultima dintre acestea e și cea pentru care a debutat în fotbalul profesionist, în 2015, pe când formația evolua în liga a doua a Slovaciei. Chiar dacă juca în mod obișnuit pentru echipa de seniori, în stagiunea 2016-2017 a bifat două meciuri în UEFA Youth League pentru cei de la Nitra.

În prima ligă a Slovaciei

În aceeași stagiune (2016-2017), Nitra, cu Fabry strângând 30 de prezențe și opt goluri, a reușit promovarea în prima ligă a Slovaciei. Mijlocașul ofensiv a rămas la echipa din țara natală până la jumătatea sezonului 2018-2019, când a făcut pasul la formația cehă Jablonec, pentru care a evoluat în șapte meciuri în partea a doua a campionatului.

Vara lui 2019 a adus pentru Fabry revenirea în Slovacia, fiind împrumutat la Dunajska Streda, echipă care l-a achiziționat definitiv la sfârșitul lunii ianuarie 2020. În tricoul formației din orașul cu același nume, a strâns 31 de prezențe în toate competițiile pe parcursul sezonului 2019-2020, marcând și trei goluri.

Următorul sezon l-a început tot la Dunajska, însă în iarna lui 2021 a fost cedat sub forma de împrumut la o altă echipă din campionat, Sered, în tricoul căreia a jucat în 16 partide. Întors la Dunajska Streda, a repetat traseul din stagiunea precedentă, împărțindu-și sezonul între această formație și Sered.

Cel mai bun sezon din Slovacia i-a adus transferul la UTA

Revenit după a doua perioadă petrecută la Sered, Fabry a semnat cu Skalica, unde a dat cel mai bun randament. Tot în prima liga slovacă, în stagiunea 2022-2023, a reușit 11 goluri și cinci pase decisive în 30 de meciuri.

Parcursul bun din sezonul menționat a atras atenția celor de la UTA, care l-au convins pe Fabry să semneze cu formația din Arad în vara anului 2023. În sezonul precedent din Superligă, acesta a evoluat în 33 de partide, contribuind cu șase goluri, alături de patru pase decisive. Stagiunea în curs i-a adus până acum slovacului alte 19 prezențe în tricoul UTA-ei, timp în care a mai înscris o dată și a oferit trei assist-uri.

Patru prezențe la naționala de tineret a Slovaciei

Andrej Fabry a evoluat în patru meciuri pentru reprezentativa U21 a Slovaciei, dintre care trei în preliminariile Euro U21 2019.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALERTĂ. Tânăr de 19 ani, în sevraj, dispărut în zona Tăuți, aproape de Florești. Este căutat de Poliție și de voluntari

Publicat

dispărut

Un adolescent de 19 ani, îmbrăcat sumar, aflat in sevraj, este dat dispărut in zona Tăuți, aproape de Florești, și este căutat, marți seara, de Poliția Cluj, inclusiv cu ajutorul unor drone, dar și de mai multe grupuri de voluntari.

La căutări participă și membrii Grupului ”Persoane dispărute Cluj – Căutări Alerte CMC”.

”Daca il observați, anunțați imediat 112 apoi grupul de căutări”, se arată într-un apel al celor care îl caută.

De asemenea, la căutări participă și reprezentanții CERT, care au mașini de terene cu tracțiune 4X4, terenul fiind accidentat.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Trotinetă nouă pentru un vârstnic din Cluj. Cadoul unui tânăr care l-a văzut în troleibuz: Mare e puterea lui Dumnezeuzeu

Publicat

De

trotinetă

Ovidiu Vreme, clujeanul care anunța, luni, că este în căutarea unui bătrân pe care l-a văzut într-un troleibuz pentru a-i dărui o trotinetă, l-a găsit și a reușit să îi facă o mare bucurie.  Apelul la găsirea acestuia a fost făcut inclusiv prin intermediul Cluj24.

”Am văzut că are probleme de mers și m-am gândit să îi fac cadou o trotinetă nouă.

Am cumpărat trotineta pentru mine, dar când am văzut că domnul în vârstă are mai mare nevoie și a lui era stricată, Dumnezeu m-a pus pe inimă să îi fac un cadou.

Dl. Sergiu mi-a spus că partea electrică la trotineta lui s-a ars și a încercat să o repare, dar nu a reușit.

Eu mă bucur că Dumnezeu lucrează prin oameni”, a spus Ovidiu, care este un student creștin la Cluj-Napoca.

Acesta s-a întâlnit, marți, cu clujeanul în vârstă căruia i-a înmânat trotineta.

A salvat un copil de la înec

”Mare este puterea lui Dumnezeu”, a exclamat bătrânul când a auzit că primește un cadou la care nu se aștepta.

Acesta a lucrat ca profesor de liceu de  limba și literatura română și muzică în Republica Moldova, iar problemele de sănătate le are după ce, student fiind, a sărit în apă după un copil de 9 are care era pe cale să se înece.

”Mi-am fracturat coloana, dar am avut noroc că părinții copilului erau amândoi medici și m-au dus la spital, după care mi-am revenit.

Am rămas cu probleme la coloană. Am făcut și un AVC și am fost operat la Cluj”, a spus vârstnicul, pensionat pe caz de boală și care se sprijină de trotinetă când se deplasează.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Publicat

Mirel Dragoste

U-BT Cluj-Napoca, campioana României la baschet masculin, a anunțat marți transferului lui Mirel Dragoste.

Jucătorul născut la Cluj, care a mai jucat la U-BT, revine acasă după aproape zece ani în care a evoluat la diverse echipe de baschet din țară.

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Născut pe 24 ianuarie 1995, Mirel Dragoste măsoară 1.85 metri și poate fi folosit pe postul de fundaș. El a început baschetul la Cluj-Napoca și ulterior s-a regăsit în primele generații ale Academiei U-BT, ieșind campion național la categoriile U16 și U18.

El a ajuns la prima echipă a U-Banca Transilvania la începutul sezonului 2013-2014. De-a lungul carierei, jucătorul a mai îmbrăcat maioul formațiilor Gaz Metan Mediaș și SCM Timișoara. Cariera sa este strâns legată de BC CSU Sibiu, alături de care a cucerit Cupa României în 2019, într-un turneu desfășurat la Cluj-Napoca.

Mirel Dragoste a jucat peste 300 de meciuri în Liga Națională

Fundașul are peste 300 de meciuri jucate la nivelul Ligii Naționale, iar în actuala stagiune petrecută la Sibiu a acumulat medii de 10.3 puncte, 3.3 pase decisive și 3.0 recuperări, cu un indice al eficienței de 8.2, se arată într-un comunicat al clubului clujean.

Dragoste este și component al naționalei de seniori a României, pentru care a debutat în 2017.

„Mă bucur foarte mult că revin acasă. Întoarcerea la Cluj este o șansă de care o să mă bucur și voi profita la maximum. Voi ajuta echipa la îndeplinirea obiectivelor propuse și îmi doresc ca venirea mea să aducă tuturor momente și rezultate frumoase”, a declarat Mirel Dragoste, potrivit U-BT Cluj-Napoca.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate