Connect with us

ECONOMIE

Înainte de alegeri, BNR ține pe loc cursul euro, principalul său instrument de control a inflației 

Publicat


BNR

BNR a continuat să monitorizeze parcursul cursului euro/leu, principalul său instrument de control a inflației și a derapajelor electorale ale PSDNL, înainte de alegerea noului/vechiului său Consiliu de Administrație și de decizia de politică monetară, potrivit analistului Radu Georgescu.

Banca centrală este nevoită să lupte și cu deficitul bugetar care a urcat în primele opt luni.

Înainte de alegeri, BNR ține pe loc cursul euro, principalul său instrument de control a inflației

Potrivit Finanţelor, deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB, adică 81 miliarde lei, față de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB, în perioada similară a anului trecut.

Conform celor mai recente estimări ale Consiliului Fiscal, deficitul va ajunge la 8% din PIB în 2024, arată Radu Georgescu.

BERD reduce prognozele privind creșterea economică

În ciuda afirmațiilor făcute de premierul României, conform căruia deficitul se datorează investițiilor în economie, Banca Europeană de Reconstrucție şi Dezvoltare a redus prognozele privind creşterea economică din 2024 de la 3,2%, cât estima în luna mai, la 1,4%.

Situația, arată analistul economic Radu Georgescu, se explică prin efortul guvernanților de a satisface pecuniar uriașul aparat birocratic al administrației publice.

Motiv pentru a se împrumuta în piața japoneză, prin emisiuni de obligațiuni de tip Samurai, cu scadențe eșalonate pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, 15 ani şi 20 de ani.

De menționat, că dobânda de politică monetară a Băncii Japoniei fluctuează în jurul valorii de 0,25%.

Cursul euro a urcat

Cursul euro a urcat de la 4,9741 lei, la începutul săptămânii, la 4,9760 lei, la sfârșitul ei, efect al creșterii cotațiilor de tranzacționare pe un nou palier, 4,975 – 4,976 lei.

Vineri, piața monetară a surprins prin scăderea indicelui ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 5,61 la 5,60%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, nivel stabilit la începutul lui septembrie, iar cel la 12 luni s-a oprit la 5,65%.

Ce s-a întâmplat cu dolarul

Măsurile monetare luate de autoritățile de la Beijing pentru a stimula economia Chinei, au coborât moneda americană la un minim al ultimelor 14 luni față de un coș de valute majore.

Astfel, arată analistul Radu Georgescu, euro a urcat vineri la 1,1203 dolari, față de un minim de 1,1083 dolari, la începutul săptămânii.

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,4783 la 4,4612 lei.

Stabilizarea inflației din Țara Cantoanelor în ultimele 15 luni în culoarul 0 – 2%, a permis Băncii Naționale a Elveţiei să reducă dobânda sa de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la 1%, a treia astfel de măsură din acest an.

Măsura nu a avut ca efect o depreciere a francului, chiar dacă instituția a depreciat că vor urma și alte tăieri, iar moneda elvețiană s-a apreciat vineri până la 0,9377 euro. În piața locală, cursul francului a urcat la sfârșitul săptămânii la 5,2832 lei.

A scăzut prețul la gramul de aur

Lira sterlină a urcat la 1,20 euro, iar media ei a s-a apreciat de la 5,9642 la 5,9711 lei.

Vineri, prețul gramului de aur a scăzut de la maximul istoric de 382,8727 lei la 382,0804 lei, în condițiile în care metalul galben s-a tranzacționat în culoarul 2.642,20 – 2.675,20 dolari, după ce uncia a atins joi un record de 2.679,20 dolari.

În ceea ce privește evoluția argintului, acesta a urcat spre 33 dolari/uncie, mai sus cu 37% comparativ cu începutul anului, dar cu mult sub maximul istoric de aproape 50 de dolari, stabilit în 2011, arată Radu Georgescu.

Creșterile pe care le-a înregistrat piața acțiunilor s-a răsfrânt și asupra criptomonedelor.

Bitcoin a urcat, la sfârșitul săptămânii, la aproape 66.500 dolari după care s-a retras spre 65.500 dolari.

Ethereum s-a apropiat de 2.730 dolari, și a alunecat apoi la 2.630 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, o nouă înfrângere pe propriul teren. De această dată în campionat

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă, din nou, duminică, pe teren propriu, de vicecampioana CSM Oradea, în etapa a II-a a Ligii Naţionale, scor 72-61 (36-30). 

U-BT Cluj a încheiat cu o singură reuşită de la 3 puncte din 27 de încercări. Principalii marcatori ai partidei la care au asistat peste 4.000 de fani au fost Simpson 20 puncte, Hervey 13, Hankins 12, pentru U BT Cluj, respectiv Richard 22, Pridgett 14, Tarolis 13, pentru CSM Oradea, care a dominat confruntarea de la un capăt la altul, scrie GSP.

U-BT Cluj-Napoca, o nouă înfrângere pe propriul teren. De această dată în campionat

U-BT Cluj a ”bifat” o situaţie rar întâlnită în baschetul din prezent: o singură aruncare de la 3 puncte reuşită din 27 de încercări. Fanii clujeni au început să plece înainte de încheierea meciului, conform news.ro.

Pentru gazde, meciul de duminică a reprezentat debutul în noua stagiune, meciul din prima etapă, cu Petrolul Ploieşti, fiind amânat pentru 2025.

Ambele formaţii evoluează şi în cupele europene, campioana în BKT EuroCup, iar vicecampioana în grupele FIBA Europe Cup, după ce nu a trecut de preliminariile Ligii Campionilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Când trece România la ora de iarnă. Cea mai lungă zi a anului. Efecte asupra organismului

Publicat

De

Ora de iarnă

În acest an, România trece la ora de iarnă spre final de octombrie.

Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00.

Când trece România la ora de iarnă. Cea mai lungă zi a anului

În toamna anului 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea dintre 26 și 27 octombrie.

Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 04:00 devinind ora 03:00. Această schimbare ne aduce cea mai lungă zi a anului, care va fi duminică, 27 octombrie. Ziua va avea 25 de ore, scrie Alba24.

Sistemul de schimbare a orei a fost introdus pentru utilizarea eficientă a luminii și energiei.

Echinocțiul de toamnă

Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie are loc și echinocțiul de toamnă, când soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.

Echinocțiul de toamnă a avut loc în data de 23 septembrie, când, oficial a venit sfârșitul verii.

Astfel, zilele devin tot mai scurte și nopțile mai lungi, iar acest lucru se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie.

Posibile efecte asupra organismului

Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă poate aduce modificări în comportamentul oamenilor.

Acest lucru poate avea ca efect dificultatea de a ne trezi dimineaţa sau de a adormi după noul orar, spun psihologii.

Astfel, în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală sau putem fi mai melancolici.

Un simptom îl reprezintă dificultatea de a adormi după noua oră, întrucât corpul omenesc încă nu este pregătit pentru somn la acel moment. Acest lucru poate avea efect asupra calităţii somnului.

De asemenea, schimbarea orei poate avea ca efect şi dificultatea de a ne trezi dimineaţa, existând riscul de a resimţi pe parcursul zilei stări de oboseală şi somnolenţă. Asta pentru că ritmul circadian încă nu s-a adaptat la noul orar.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

POLITICA

Petrișor Peiu: “Nesăbuința Guvernului nu mai are nicio limită”

Publicat

Petrișor Peiu, AUR

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că Guvernul a împrumutat, într-o singură zi, 5 miliarde de euro de pe piața externă, prin trei emisiuni de obligațiuni.

Petrișor Peiu: “Nesăbuința Guvernului nu mai are nicio limită”

“Această sumă se adaugă celor 170 de miliarde de lei deja împrumutați de la începutul anului acesta.

Deja, la sfârșit de iunie, coaliția PSD-PNL, împrumutase, în numele țării, peste 860 de miliarde de lei, adică 45 000 de lei pentru fiecare român.

Până la sfârșitul anului, vom avea o datorie cu mult peste 900 de miliarde de lei, adică peste 48 000 de lei pentru fiecare dintre noi.

Jumătate din acești bani sunt împrumutați de către guvernarea formată după alegerile din 2020.

Cu asta vor rămâne românii, practic, de pe urma ultimilor patru ani scurși de la alegeri: cu o datorie de aproape 5000 de euro pentru fiecare dintre noi. Astfel încât, la finalul acestui an vom avea, fiecare dintre noi, de plătit în numele statului, câte aproape 10 000 de euro, dintre care jumătate se datorează nesăbuinței și nepriceperii guvernelor de coaliție PNL-USR și PNL-PSD.

Deja, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an.

Guvernul PSD-PNL, în mod mincinos, a motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea pre-finanțării parțiale a necesarului pentru 2025.

În timp ce 94,4 miliarde lei ni s-a spus că erau pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și pre-finanțare pentru 2025.

Dar, după numai două săptămâni, același guvern a rectificat bugetul pe anul acesta, crescând deficitul bugetar pe care și-l propune la …fix 122,6 miliarde de lei. Adică împrumuturile de anul acesta vor fi destinate exclusiv acoperirii deficitului bugetar catastrofal de anul acesta, cel mai mare din istoria României.

Deja împrumuturile pe care echipa Iohannis-Ciucă-Ciolacu le-au făcut pe seama noastră și a copiilor noștri este cea mai mare din istorie și toți vom purta pentru restul vieții povara acestei uriașe datorii.

Mai mult de jumătate din economia noastră, din PIB-ul nostru, îl datorăm creditorilor. Mai bine de un sfert din PIB este datorat creditorilor străini. Și toate aceste datorii au fost făcute doar pentru a hrăni armatele și baronii partidelor de guvernământ.

Este prea mult pentru noi! Români, PSD și PNL trebuie îndepărtați de la conducere până nu este prea târziu, până ce încă mai putem repara aceste ticăloșii”, spune Petrișor Peiu.

 

Citește mai departe

CULTURA

Traseul memorial Calea Partizanilor din Apuseni va fi inaugurat de Mitropolitul Andrei și Principesa Sofia

Publicat

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, va avea loc inaugurarea traseului tematic Calea Partizanilor din Apuseni, un omagiu adus luptei anticomuniste din această regiune.

Sâmbătă 5 octombrie 2024, va fi inaugurat traseul memorial-tematic Calea Partizanilor din Apuseni. La eveniment vor participa Înaltpresfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Programul inaugurării

  • Orele 10.00-13.00 – drumeție, dificultate medie, participarea liberă cu pornire de la Troița Grupului „Șușman” (DJ Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei).
  • Ora 13.30 – Slujbă religioasă și scurte cuvântări la Troiță.
  • Ora 15 – prânzul partizanilor.

Calea Partizanilor, un traseu tematic prin inima Apusenilor

Calea Partizanilor din Apuseni este un traseu memorial-tematic, primul de acest tip din România, și va face parte din Ecomuzeul Țării Moților. Având o formă de circuit, se întinde pe distanța a 10 kilometri și este presărat de 9 popasuri/panouri care surprind secvențe din povestea Grupului „Șușman” și a moților ce s-au opus dictaturii comuniste.

Traseul trece prin locuri ale memoriei în care s-a luptat și s-a murit cu arma în mână, intersectând, deopotrivă, peisaje și fenomene carstice spectaculoase.

Suport digital pe traseul memorial

Calea Partizanilor beneficiază și de suport digital: hartă GPS interactivă și ilustrări audio aferente fiecărui popas, acestea fiind realizate de prestigiosul regizor Nicolae Mărgineanu și de apreciata actriță Maria Ploae.

Amintim că în 18 decembrie 1925, Teodor Șușman, liderul de mai târziu al grupului de partizani de la Răchițele, era primit în audiență, ca reprezentant al moților, de Regele Ferdinand al României, străbunicul Principesei Sofia. După acea întâlnire, mult mediatizată în epocă, satele din Apuseni aveau să fie împroprietărite cu păduri și pășuni.

Reconstituirea adăpostului partizanilor de la Piciorul Bătrânii

Complementar traseului, evocarea rezistenței anticomuniste este realizată prin reconstituirea unui adăpost montan, cel folosit de membrii ai Grupului „Șușman” în perioada noiembrie 1951-aprilie 1952 și care a fost amplasat la Piciorul Bătrânii, lângă Poiana Călineasa. Acum, coliba partizanilor este refăcută în același spațiu al memoriei care găzduiește mormântul lui Teodor Șușman și Troița comemorativă.

Obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea.

„Proiectul beneficiează de susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj și a mai multor donatori (persoane fizice, societăți comerciale, asociații), cărora le mulțumim și pe această cale. Prin cuvinte și imagini, Calea Partizanilor readuce epopeea Grupului „Șușman” acolo unde ea s-a petrecut: prin pădurile, văile, poienile și peșterile Apusenilor. Într-un fel, Calea Partizanilor este o drumeție pe cărările unui fragment de istorie locală – tumultoasă, tragică, traumatizantă – care va mărturisi celor care o vor parcurge despre importanța memoriei ca unul dintre fundamentele identității și ale libertății”, a transmis Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax