Connect with us

ACTUALITATE

„În timp ce locuim”, proiect despre redescoperirea Clujul prin transmisii live din centrul orașului

Publicat


REACTOR de creație și experiment lansează un nou proiect sub numele de ”În timp ce locuim”, prezentat în cadrul proiectului cultural „Investigarea orașului. Laborator de teatru documentar”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Evenimentul presupune ca un grup de performeri să se deplaseze în punctele cheie ale Clujului și să transmită live viața orașului. Conceptul îi aparține lui Mihai Păcurar și are scopul de îi conecta și a îi face prezenți pe oameni în viața orașului.

”În timp ce locuim” îi are ca performeri pe Raul Coldea, Zsófi Gábor, Ioana Hogman, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus și își propune să creeze o instalație bazată pe sunet și imagine din mijlocul orașului transmisă online live.

,,Eu i-am propus lui Doru Taloș de la Reactor acum un an o instalație bazată pe sunet în care voiam să experimentez și avea legătură cu orașul. Mă interesa atunci și mă interesează și acum în perioada această să lucrez cu ceea ce poate genera sunet în ceea ce privește prezența unor alte spații și scurt i-am propus să facem acest experiment în care să aducem spectatorii obișnuiți ai reactorului în Săli și să îi supunem acestei instalații de sunet în care să nu existe alte informații decât sunetul, să stingem lumina, și în întuneric să asculte orașul live.

În sensul acesta performerii ar fi fost, să zicem, acești oameni care se duc în oraș în acele puncte în acel moment și transmit sunetul live. Ei și ar fi ales locurile care au un anume tip de memorie personală.” a spus Mihai Păcurar pentru Cluj24.ro

Proiect regândit din cauza pandemiei

Inițial proiectul a fost gândit pentru un spațiu închis, în întuneric, experiența fiind mai mult auditivă, însă din cauza pandemiei actuale acesta a trebuit regândit.

,,Asta ar fi fost o varianta pe care lucrăm  de câteva luni de zile cu performerii pentru că noi am început acum vreo două luni documentarea și am început să discutăm despre relația lor cu orașul și acum ne-am văzut nevoiți să ne regrupăm și să găsim o alternativă pentru a prezența acest concept în online, nerenunțând bineînțeles la varianta  originală, dar ea va fi prezentată când va avea ocazia”, ne-a mai spus Mihai Păcurar.

Partea bună a evenimentului online este că în această formă poate ajunge mai ușor către un număr mai mare de persoane.

,,Aveam destul de multe unelte la dispoziție de când trăim în această pandemie și acest regim de izolare au început să apară bineînțeles, tot felul de unelte care se pot folosi tot felul de softuri, de broadcasting care sunt gratis care pot fi folosite.

Am trecut cumva prin toate aceste variante și ceva părea totuși fals, ceva părea totuși artificial și atunci am decis să mergem pe o variantă mai onestă, ceva mult mai direct și am ales să folosim Facebook ca platforma, un loc unde oricum ne întâlnim cu toți.

Am ales să adăugam și elementul vizual pe lângă cel sonor, i-am rugat să nu mi spună nici mie locurile unde merg. Și eu sunt surprins în fiecare zi când deschid laptopul, încerc să văd unde sunt aceștia, încerc să mă port și eu că un spectator care este surprins de lucrurile astea pentru prima dată”, a mai spus acesta.

Oamenii trebuie să conștientizeze relația pe care o au cu orașul.

,,Ce mi-aș fi dorit să se întâmple cu varianta live, dar și cea online este să creeze ocazia, posibilitatea pentru a lăsa oamenii să se apropie mai mult, să conștientizeze mai mult ceea ce putem numi relația lor cu orașul. Pentru că evident aici locuim, aici ne petrecem majoritatea timpului fiind ocupați mereu cu o sumedenie de lucruri care apar și ne țin angajați într-o groază de relații.

Orașul funcționează mai exact ca un soi de fundal și cred că este foarte rar să ne oprim un pic și să  ne lăsăm să întrăm în contact cu ceea ce poate însemna orașul pentru noi, fie că este vorba de o relație de completare fie că este vorba de o relație mai activă care ține de dorințe neîmplinite care poate duce într-un soi de activism să luptăm pentru ceva ce ne dorim într-un oraș.

Și atunci rolul artei este și acesta de multă vreme, acela de a crea un spațiu propice pentru generarea unor astfel de gânduri”, a precizat Păcurar.

Proiectul va ajunge la cât mai mulți oameni

O inițiativă de a promova mai mult orașul Cluj.

,,Cu siguranță Clujul este un oraș ce oferă posibilități de locuire și de muncă probabil mai bune în alte părți ale țării și tocmai că este atât de vehiculată această latura a lui riscă să fie un pic umflată ceea ce rezultă o serie de repercusiuni cum ar fi creșterea chiriilor, dar toate astea țin de dansul asta al marketingului și al realității.

Faptul că am ales această platformă ne ajută să ajungem la mai mulți oameni, mai mulți de 20-30 de oameni nu poți avea într-un spațiu ținând cont de restricții și atunci în momentul în care faci o invitație în online și alți oameni din alte oraș pot intră în acest joc empatic chiar dacă nu e vorba de orașul lor, cu siguranță gândurile  din acest performance vor avea ecou pentru oricine din acest oraș cu siguranță relațiile individ oraș sunt cumva similar peste tot”, a mai spus Mihai Păcurar.

Cum putem participa la eveniment?

Cei care doresc să participe vor trebui să trimită câte un mail cu profilul lor de Facebook la adresa rezervari.reactor@gmail.com, care va fi introdus în acel grup și la ora respectivă acel grup va fi populat doar de oameni care își doresc să participe  la această prezentare. Evenimentul poate fi găsit aici pentru mai multe detalii.

Evenimentul este susținut de Consiliul Local și de Primăria Cluj-Napoca.

,,Evenimentul face parte dintr-un proiect care conține mai mult activități culturale, intitulat <<Descoperă orașul. Laborator de teatru documentar>>.

Proiectul a fost finanțat în urma unui concurs, lansat în sesiunea a II-a din luna iulie. E vorba de fondurile nerambursabile alocate anual de primărie operatorilor culturali din Cluj, pe bază de concurs”, a declarat Oana Mardare, membru fondator al teatrului independent Reactor de creație și experiment, pentru Cluj24.ro.

Dana CoțovanuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un singur clujean în lotul de 32 de jucători pentru semifinala cu Georgia din Rugby Europe Championship 2024

Publicat

De

Stafful tehnic al naţionalei României a anunţat un lot de 32 de jucători pentru meciul cu Georgia, din semifinalele Rugby Europe Championship 2024, potrivit site-ului Federaţiei Române de Rugby, lot în care se regăseşte un singur clujean.

”Stejarii”, 17 înaintaşi şi 15 jucători de treisferturi, se vor reuni pentru acest meci duminică, urmând să intre într-un stagiu de pregătire la Izvorani. Plecarea spre Tbilisi este programată pe data de 28 februarie. Pentru această partidă, echipa l-a pierdut pe căpitanul Ovidiu Cojocaru, accidentat la umăr în meciul cu Portugalia.

„Este greu în acest moment să vorbim de echipă, de selecţie, sunt mulţi accidentaţi, jucători care nu pot fi prezenţi, dar băieţii care s-au pregătit până acum au în continuare motivaţia necesară pentru a începe o nouă săptămână de pregătire înainte de plecarea în Georgia.

Construcţia unei echipe necesită timp trebuie să acceptăm că uneori dăm şi greş, dar întotdeauna trebuie să reacţionăm. Este ceea ce aştept şi eu. Jucători tineri, cu experienţă sau nou-convocaţi formează această echipă şi trebuie să găsim echilibrul perfect pentru restul competiţiei”, a declarat antrenorul echipei României, David Gerard.

Meciul Georgia – România va avea loc sâmbătă 2 martie, în semifinalele Campionatului European, la Tbilisi, pe Stadionul ”Miheil Meshi”, de la ora 14:00 (ora României).

Lotul României pentru meciul cu Georgia:

Pilieri: Alexandru Savin (CS Rapid), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), Vasile Bălan (CSA Steaua), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), George Ilincuţă (CSA Steaua);

Taloneri: Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CS Rapid);

Linia a doua: Marcel Rusu (CS Dinamo), Ionuţ Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mahu (Massy);

Linia a treia: Dragoş Ser (SCM USV Timişoara), Damian Strătilă (CSA Steaua), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Andrei Mitu (Pau);

Mijlocaşi la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CS Rapid);

Mijlocaşi la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Alin Conache (CSA Steaua), Daniel Plai (SCM USV Timişoara);

Aripi: Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), Teodor Ursu (CSU ELBI Cluj), Romeo – Corrado Şteţco (SCM USV Timişoara);

Centri: Tangimana Fonovai (CS Rapid), Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), Gabriel Pop (GDS Cascais), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Prescură (CS Rapid);

Fundaşi: Ovidiu Neagu (CS Dinamo), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara).

Staff: David Gerard – antrenor principal, Jonathan Edward Brooks Callard – antrenor cu treisferturile şi atac, Simon Maisuradze – antrenor înaintare, Raphael Francois Saint-Andre – antrenor asistent cu treisferturile şi îndemânare (skills), Michael Dallery – antrenor principal cu pregătirea fizică, Paul Cere-Labourdette – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Carpo – antrenor secund cu pregătirea fizică & GPS, Daniel Răzvan Wanya Crîngu – medic, Marius Lică Todosi – kinetoterapeut, David Popa – analist video.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr fără permis la volan, dar cu droguri în maşină. A fost reţinut de poliţiştii clujeni

Publicat

De

Un bărbat de 30 de ani a fost prins de poliţiştii clujeni în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis. În schimb, poliţiştii au găsit în maşina cestuia pliculeţe cu droguri.

„La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 00.45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ 161, în afara localității Luna de Jos, un autoturism condus de un bărbat, de 30 de ani, din comuna Jucu.

În acest context, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul Drugtest au reieșit indicii cu privire la prezența acestora.

Menționăm că aceasta nu reprezintă proba în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe psihoactive.

De altfel, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit și ridicat mai multe plicuri cu substanță cristalină de culoare albă, susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Bunurile descoperite au fost ridicate, ambalate și sigilate, urmând a fi înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj.

În baza celor constatate și a materialului probator administrat în cauză, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJCluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax