ACTUALITATE
„În general, clienții optează pentru reprogramarea sejurului”. Interviu cu Souani Haithem, Amara Tour

Ce se întâmplă cu turismul? Cât de afectată e această industrie în actualul context al pandemiei? Vom putea pleca vara asta în vacanță? La toate aceste întrebări încearcă să răspundă Souani Haithem, general manager Amara Tour.
Cum apreciați măsurile luate de guvern? Ce ați mai adăuga?
Din păcate situația actuală a luat prin surprindere o lume întreagă și cu toții au acționat în consecință. Considerăm că avem nevoie de conducători competenți, capabili să ia decizii justificate, să intuiască și să preîntâmpine orice problemă aparută la nivel statal, să găsescă soluții viabile, să înțeleagă exact ce implică fiecare decizie luată de dumnealor.
Ce măsuri ați luat sau ce aveți în vedere să faceți la propriile afaceri?
Din punctul nostru de vedere am încercat să luăm toate măsurile necesare pentru a crea un echilibru pe cât posibil în situația dată, pentru a ne susține atât pe noi ca agenție de turism tour operatoare, cât și agențiile partenere respectiv client final.
Cum vă veți proteja angajații și familiile acestora? Cum ar putea antreprenorii să își protejeze angajații de efectele crizei?
Facem tot posibilul de a ne susține în continuare angajații, iar cel mai important pentru noi toți ca și companie este sa fim uniți, implicați și să luăm toate măsurile necesare evitării colapsului.
Ce credeți că se va schimba după această criză în comportamentul general uman?
Nădăjduim ca după această experiență, care ne-a facut să înțelegem că oamenii nu sunt omniscienți ori omnipotenți, vom deveni mai buni, mai înțelegători, mai umani.
În cât timp, după încheierea crizei, credeți că vom reveni la situația de dinainte?
Sperăm ca în cel mai scurt timp posibil lucrurile să revină la normal.
Ce dificultăți întâmpină agențiile de turism în această perioadă?
Cel mai acut se simte lipsa de suport din partea statului, până în momentul de față incapabil să ia vreo masură prin care să susțină agențiile de turism tour operatoare și revânzătoare.
Mai există clienți care-și programează vacanțe în viitorul apropiat?
Sigur că da, sunt și persoane care abia așteaptă să fie ridicate restricțiile de călătorie pentru a începe un nou sejur.
Cum reacționează clienții care și-au achiziționat deja o vacanță pentru vară? Își cer banii înapoi, acceptă o reprogramare sau așteaptă să vadă cum va evolua situația?
În general, clienții optează pentru reprogramarea sejurului, fie pentru o dată ulterioară a anului în curs, fie pentru anul 2021.
Este 2020 un an ratat din punct de vedere al turismului?
Anul 2020 NU este un an ratat, ci un an dificil pentru toate domeniile de activitate, cu precădere pentru turism.
Ne putem aștepta la reduceri substanțiale ale costurilor unei vacanțe în cazul în care situația începe să-și revină în două-trei luni?
Costurile vacanțelor în continuare vor varia în funcție de perioada în care se dorește efectuarea sejurului, destinație și numărul de persoane. Cu siguranță pentru anumite oferte vor exista reduceri.
În ceea ce privește biletele de avion, se mai pot face rezervări? Acceptă companiile aeriene acest lucru și dacă da, din ce lună apar ca active orarele de zbor, fie ele curse de linie ori low cost?
Da, există posibilitatea efectuării unor noi rezervări cel puțin pentru zboruri low cost, începând chiar din luna mai.
În ce/cine vă puneți cele mai mari speranțe?
În noi înșine și în colegii din industria turismului, împreună cu siguranță vom găsi o cale de a trece cu bine acest hop.
Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?
Este capabilă să facă asta în mod forțat, cel mai probabil mai mult de 50% din țările lumii nu erau pregătite pentru această perioadă, dar fiecare încearcă să își ia măsurile necesare astfel încât să facă față crizei economice care va urma.
Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ați dori să nu fie la fel?
Să fim mai răbdători, să învățăm să trăim clipa și să fim prezenți, să nu ne mai grăbim, să ne susținem reciproc, să ne bucurăm mai mult unii de alții și de ceea ce avem.
Un interviu de Florin Danciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Situația precară a Finanțelor publice începe să pună presiune asupra cursului euro/leu și există riscul creșterii costurilor la care se împrumută România, în cazul în care marile agenții de rating vor decide să modifice în mod negativ notele.
Recent, agențiile Moody’s și Fitch au semnalat faptul că implementarea noii legi a pensiilor va avea impact negativ pentru finanțele publice, prin creșterea deficitului bugetar.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Uriașul DEFICIT bugetar periclitează poziția leului
Iar marți, Ministerul Finanţelor a prezentat cele mai noi date care arată că datoria guvernamentală a crescut în primele nouă luni la 759,342 miliarde lei iar deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale acestui an, față de 3,34% în perioada similară din 2022.
Pe acest fond negativ, cursul euro a crescut marți de la 4,9702 la 4,9723 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,972 – 4,973 lei.
„Indicele ROBOR la trei luni (…) s-a menținut la 6,25%”
Înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională, piața monetară s-a consolidat la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.
Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a menținut la 6,25%, față de 6,34% la începutul lunii. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,32%, după ce la începutul lunii se situa la 6,43%. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,39%, comparativ cu 6,53% la debutul lui noiembrie.
Moneda americană avea o evoluție mixtă față de principalele valute iar cursul ei a crescut de la 4,5369 la 4,5419 lei, în condițiile în care ea fluctua în culoarul 1,0934 – 1,0963 dolari/euro, valori apropiate de cele de la începutul săptămânii.
„Criptomonedele aveau o tendință descendentă”
Media francului elvețian a scăzut de la 5,1561 la 5,1534 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7250 la 5,7376 lei.
Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.011 – 2.022 dolari/uncie, au contribuit la creșterea prețului gramului de aur la 294,1024 lei.
În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 380,12 forinți/euro iar a celei poloneze s-a apreciat marginal la 4,3542 zloți/euro.
Criptomonedele aveau o tendință descendentă. Bitcoin se tranzacționa între 36.892 și 37.447 dolari iar ethereum fluctua în culoarul 1.997 – 2.040 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
CULTURA
Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene

Înainte de căsătorie cu câțiva ani, viitoarea mireasă, împreună cu mama și surorile, își pregătea zestrea.
Mai ales în Postul Crăciunului și al Paștilor se țesea, se cosea și astfel se realizau toate obiectele de care era nevoie într-o gospodărie.
Patul miresei. Postul Crăciunului, timpul în care de țesea și se cosea zestrea în satele clujene
În post, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se făceau lepedeie, țoluri, fețe de pernă și altele necesare în casă.
Toate acestea erau aranjate pe un pat, unele peste altele, iar astfel de paturi puteau să aibă câte șașe lepedeie alternate cu șase țoluri, iar deasupra douăsprezece perini mari.
Zestrea, indiciu privind avuția familiei
Zestrea nu reprezenta doar o parte utilă, ci și o oportunitate în timpul nunții ca mireasa să arate cât e de harnică sau din ce familie vine.
La casele mari, adică la cele înstărite, patul miresei rămânea intact, adică era expus doar de fală. La familiile modeste, unele piese din componența patului erau folosite, acestea fiind numite local „lepedeie de purtat”.
„Dacă erau două fete de măritat în casă, se făceau două paturi. Cu cât patul era mai bogat decorat, cu cât era mai mare, însemna că familia fetei era mai înstărită, deci fata avea mai multă zestre.
Până la căsătorie, aceste obiecte erau ținute într-o ladă, sau pe un pat anume. În dimineața din ziua nunții, patul era desfăcut, rearanjat în curte, iar femeile venite după mireasă începeau să numere toate piesele componente ale patului.
Apoi erau puse în car și duse la casa mirelui, care devenea noua casă a fetei măritate”, povestește Susana Moholea din Ceanu Mare, județul Cluj.
Foto: Patul miresei – Muzeul Mănăstirii Feleac, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dat în urmărire generală, a fost depistat și reținut de poliția germană la Augsburg. Acesta avea un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și a dispărut în ziua pronunțării sentinței.
„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.
Cătălin Cherecheș a fost PRINS. Acesta a fost depistat și REȚINUT de poliția germană la Augsburg
Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.
Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.
În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a transmis Poliția Română.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza publicul calator ca, in zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie si 3 decembrie 2023, transportul public in municipiul Cluj-Napoca si in Zona Metropolitana Cluj se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica. In data de 2 decembrie circulatia va fi conform zilelor de sambata.
In ziua de 1 Decembrie 2022, in intervalul orar 08:30 – 09:30, intrucat P-ta Mihai Viteazul va fi inchisa traficului auto general cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, liniile de transport care tranziteaza zona vor circula pe trasee adiacente Pietei Mihai Viteazul:
PROGRAMUL de transport al CTP Cluj-Napoca în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023
· Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, vor circula pe traseul de baza;
· Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ta Garii, str. Traian, P-ta Mihai Viteazul cu intoarcere pe latura de Vest – Republica.
· Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu;
· C.S. Cora va fi deviata din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu, str. Cuza Voda , str. I.P. Voitesti, str. Dacia, str. Dragalina;
· Linia M26 va circula din Splaiul Independentei pe str. Horea deviat pe str. Dragalina, Pod Napoca.
· Linia 9 la intoarcere va circula pe str. J. Courie.
· Linia 1 de troleibuz va circula pe traseul scurtat intre Piata 1 Mai si Piata Mihai Viteazu pe str. I.P. Voitesti – B-dul 21 Decembrie 1989 – str Paris – piata 1 Mai.
· Linia 44 va circula deviat pe Pod Napoca, Splaiul Independentei, str. George Cosbuc, Calea Motilor, Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989. Intors pe 21 Decembrie 1989, str. Regele Ferdinand.
· Linia de tramvai 101 nu va fi afectata.
In intervalul orar 10:00 – 12:00 respectiv 19:30 – 20:30, datorita restrictiilor de circulatie din Piata Avram Iancu:
· Liniile 32,32b, 33, 20, 21, 35, 3, vor circula pana in Piata Cipariu;
· Linia 3 de troleibuz va fi inlocuita cu autobuze;
· Linia 46B va circula dus-intors pe B-dul Nicolae Titulescu;
· Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-intors;
· Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-intors.
· Linia 25 de troleibuz va fi suspendata si va fi suplimentata linia 6.
Avand in vedere numarul mare de participanti la evenimentele organizate cu ocazia ʺZilei Nationale a Romanieiʺ ce se vor desfasura in Piata Avram Iancu si in Piata Unirii, C.T.P. Cluj Napoca S.A. va suplimenta numarul mijloacelor de transport in data de 1 Decembrie2023 in intervalul orar 11:00 – 13:00, respectiv 19:00 – 22:00.