Connect with us

EDUCATIE

În ce condiții se pot CAZA studenții în căminele UBB pe timpul verii

Publicat


Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) a ținut să precizeze în ce condiții se pot caza studenții peste vară în cămine în regim hotelier, în scop personal. Aceștia trebuie să se vaccineze anti-COVID-19, în timp ce studenţii care au activităţi didactice obligatorii nu sunt condiţionaţi de vaccin.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de discuţiile şi de confuziile generate în spaţiul public de Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB în legătură cu obligaţia studenţilor de a se vaccina pentru a putea utiliza căminele studenţeşti peste vară.

Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, facem următoarele precizări:

1. Studenţii UBB care desfăşoară activităţi didactice obligatorii sunt cazaţi, în regimul constrângerilor impuse de pandemie, fără a fi condiţionaţi de vaccinare.

2. Studenţii care nu au activităţi didactice obligatorii, dar doresc să rămână în oraş şi să utilizeze căminele UBB „în regim hotelier”, cu scop personal, au obligaţia de vaccinare. Această decizie, luată în spiritul autonomiei universitare, prin analogie cu reglementări similare din alte domenii, este necesară pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022 (inclusiv cazarea studenţilor).

3. Modalităţile de cazare şi de începere a anului universitar 2021-2022 vor fi stabilitate la sfârşitul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale existente, cu implicarea întregii comunităţii academice a UBB.

„UBB se pregăteşte să înceapă anul universitar 2021-2022 în logica clasică. Dar acest lucru depinde atât de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale, cât şi de măsurile interne. Măsura vaccinării pentru acei studenţi care doresc să utilizeze peste vară, „în regim hotelier”, căminele UBB este o astfel de măsură, luată democratic, inclusiv cu participarea studenţilor, pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021 – 2022.

„Dacă vaccinarea nu se poate realiza ca urmare a unor condiţii medicale, atunci se aplică măsuri alternative pentru a permite cazarea”

Aşadar, este o decizie comună pentru a putea pregăti fără riscuri mari un nou an universitar 2021-2022, fără a discrimina pe cineva academic (nimeni nu este oprit de la un act academic).

Mai mult decât atât, vom analiza la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie dacă vaccinarea poate să fie înlocuită (nu doar ca măsură excepţională) cu prezentarea periodică a unui test şi/sau cu dovada trecerii prin boală; deja, aşa cum este precizat în Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB, dacă vaccinarea nu se poate realiza ca urmare a unor condiţii medicale, atunci se aplică măsuri alternative pentru a permite cazarea (ex. testare periodică, gruparea căminelor etc.).

În fine, împreună cu reprezentanţii Consiliului Studenţilor din UBB, venim în întâmpinarea studenţilor, ajutându-i să se vaccineze, astfel încât să putem reveni cât mai curând la condiţiile normale, fireşti de cazare şi studiu”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că UBB, ca o instituţie care se ocupă de cunoaştere îşi fundamentează deciziile pe ştiinţă şi susţine campania naţională de vaccinare, inclusiv, în colaborare cu reprezentanţii studenţilor proprii, în campusurile studenţeşti”, se arată în comunicatul UBB.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Mesaj anti-LGBT pe zidul unei școli din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca

Publicat

Un mesaj anti LGBT (Lesbian – Gay – Bisexual – Transgender) a fost scris pe zidul exterior al Școlii ”Constantin Brâncuși” din cartierul clujean Gheorgheni.

”Fără LGBT în școală”, scrie în mesajul scris cu negru de către persoane necunoscute, probabil elevi nemulțumiți de acest fenomen care încearcă să se infiltreze în unitățile de învățământ clujene.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc: Vor fi 570 de locuri în plus la creșele din Cluj-Napoca, din septembrie

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, că din 1 septembrie vor fi disponibile încă 570 de locuri la creșele din Cluj-Napoca, pe lângă cele 642 existente astăzi.

Edilul a primit promisiunea că din luna septembrie se va elimina regula distanțării sociale din creșe, care va aduce în plus încă 224 de locuri. Deja ar fi pregătit ordinul de ministru pentru publicare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca mai face 32 de angajări care vor permite activarea a încă 352 de locuri în creșă.

Astfel, din 1 septembrie la Cluj-Napoca vor fi disponibile 1397 de locuri în creșe.

Încă 90 de locuri se vor debloca după finalizarea creșei de pe strada Meziad, până la sfârșitul anului 2021.

Și Hubul educațional din Borhanci, pentru care primarul Emil Boc a semnat, ieri, contractul în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, va cuprinde o creșă nouă.

Încă 3 creșe vor fi construite în zona Iris, de către privați, în urma proceselor de restructurare urbană.

O creșă nouă se va realiza și pe strada Parcul Feroviarilor, cu o capacitate de 52 de locuri.

Și pe strada Câmpului se va construi o creșă, cu încă 90 de locuri.

Primarul nu a scăpat oportunitatea să ceară, din nou, primarilor din localitățile învecinate, ”să se molipsească” și să amenajeze creșe.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO/ Învață cum să se bucure de drumețiile pe munte de la jandarmii din Băișoara

Publicat

De

Copiii aflați în tabără la Valea Ierii au învățat lucruri utile despre drumețiile în siguranță pe munte. Profesori le-au fost jandarmii de la Postul Montan Muntele Băișorii.

Copiii înscriși în tradiționala tabără organizată de Crucea Roșie Română, filiala Cluj, la Valea Ierii, au fost vizitați de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Muntele Băișorii.

Aceștia l-au vorbit copiilor despre siguranța în drumeții, echiparea adecvată în cazul practicării sporturilor de iarnă și modul în care să acționeze atunci când întâlnesc un animal sălbatic.

Un subiect important abordat de jandarmi pe parcursul ,,lecției” a fost cel referitor la solicitarea ajutorului autorităților în cazul în care se rătăcesc sau se află în pericol.

Copiii au învățat și ce înseamnă să fii jandram montan și au văzut cum sunt echipați aceștia când merg la intervenții.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Studenții UBB care beneficiază de bursă socială primesc laptopuri cu conexiune la internet

Publicat

De

Universitatea Babeș-Bolyai va achiziționa 2.000 de laptopuri cu conexiune la internet pentru studenți. Investiția se ridică la peste 7,2 milioane de lei.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a semnat vineri, 30 iulie, un contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Competitivitate, pentru implementarea unui nou proiect.

Contractul de finanțare în valoare totală de 7.265.695 lei, a fost semnat cu Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale și are ca scop achiziționarea a 2.000 de laptopuri cu conexiune la internet inclusă pentru 2.000 de studenți beneficiari de bursă socială sau bursă socială ocazională.

UBB va demara astfel procedurile de achiziționare și distribuire a laptopurilor conform unei metodologii interne.

UBB a mărit, din bugetul propriu, numărul burselor sociale

„Proiectul vine ca răspuns la nevoia de a asigura accesul studenților UBB care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale și burse sociale ocazionale, la activitățile didactice în mediul on-line, în contextul epidemiologic actual, dar are ca scop secundar și creșterea utilizării tehnologiei în procesul educațional.

Criza pandemică mondială a scos la iveală multiple decalaje inclusiv în rândul studenților UBB subliniind nevoile diverse ale acestora pentru a putea face față corespunzător noilor provocări generate de necesitatea de a se conecta la mediul on-line.

Este adevărat că ne dorim reînceperea anului universitar în format clasic, dar, în egală măsură, ne dorim ca studenții noștri să se bucure de măsurile de digitalizare implementate în ultima perioadă în cadrul universității noastre”, a declarat managerul proiectului, prof. univ. dr. Dan Lazăr, prorectorul responsabil cu finanțarea, digitalizarea și relația cu studenții.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat, la rândul său, că universitatea a mărit, din resurse proprii, numărul burselor sociale pentru a ajuta toți studenții care indeplineau criteriile minimale pentru obținerea unei burse socială să facă mai bine față pandemiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate