Connect with us

CULTURA

În AMINTIREA lui Victor Lungu, jurnalist

Publicat


lumanare doliu moga

Jurnalistul clujean Victor Lungu a decedat, duminică, 9 iunie, la vârsta de 61 ani, în urma unei boli incurabile.

„Ne-am cunoscut înainte de 1989 când Victor îi făcea curte unei colege de-a mele de facultate. Atunci nu bănuiam pe cîte drumuri comune ne va duce viața, în câte redacții aveam să lucrăm împreună și cum vom trăi amândoi mirajul și nebunia presei. Țin minte când, la începutul anilor 90, am intrat cu un articol în redacţia Atlas Clujul Liber unde m-a întâmpinat Victor cu bonomia și entuziasmul începutului.

În AMINTIREA lui Victor Lungu, jurnalist

Ne-am reîntâlnit apoi la Transilvania Jurnal unde am lucrat ani buni împreună. Atunci l-am redescoperit pe Victor Lungu jurnalistul, revoluționarul și anticomunistul. A fost în centrul Clujului când armata a tras în revoluționari. A scris cărți și a făcut anchete, a documentat la sânge evenimentele tragice din decembrie 89. A fost intransigent cu torționarii, avea bătăliile lui cu aceştia pe care le-a dus pînă la sfârșitul vieții.

Am făcut echipa și la Evenimentul zile, la ediția de Transilvania și asta a fost poate cea mai interesantă perioadă din istoria noastră comună. Au fost ultimii ani ai domniei lui Funar și a atotputerniciei grupului de la Cluj în guvernul Năstase. În ultimii ani l-am simțit mulțumit/fericit în redacţia Ziar de Cluj. Copiii i-au crescut, au devenit adulți, iar în plan profesional se simțea împlinit în echipa lui Liviu Alexa.

„Poate acolo unde ești, Victore, vei face o redacție”

Ultimele săptămâni le-a petrecut prin spitale si prietenul nostru comun, Dan Ielciu, mă ținea la curent cu ultimele lui clipe de viață. A fost cumplită și nedreaptă suferința lui Victor. În ultimele luni s-au înmulțit cei care au plecat din breasla jurnaliștilor, altfel destul de nenorocită și măcinată de orgolii deșarte. Îi amintesc pe delicatul Ioan Pavel Azap, ciudatul și neînțelesul Dan Trif, poetul și jurnalistul Ioan Negru, marele umorist și om de radio Cornel Udrea și lista, din păcate, este fără sfârșit. Poate acolo unde ești, Victore, vei face o redacție cu cei de mai sus și cu alții și cu cei care vom veni la un moment dat cu manuscrisele la secretaritul de redacție al ziarului îngerilor…

Să ne aștepți, pentru că așa cum spune poetul „Zvântați cu zâmbet aripile plînse, V-aștept la grajdurile de zmarald,- Nu vă grăbiți, deabia-i amiaz și cald Și eu v-aștept și chingile sînt strînse.”

Să ne aștepți, vom veni sigur, Victore…

PS Am găsit o fotografie cu Victor Lungu din perioada de la Evenimentul zilei. Este de la o petrecere şi este vesel și aşa vreau să mi-l amintesc. E împreună cu colegul nostru din Timișoara, binecunoscutul jurnalist Marius Ghilezan”, scrie jurnalistul Florin Danciu.

victor lungu

Înmormântarea va fi marți, 11 iunie, de la ora 13.00 la Cimitirul „Sf. Lazăr” de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Familia roagă participanții să nu aducă coroane, doar flori și un gând bun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consultări ale partidelor cu premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. PSD și PNL nu se înțeleg

Publicat

alegeri

Guvernul anunţă consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

„Având în vedere intenţia Guvernului de a finaliza calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare – 2024, luni, 1 iulie, vor avea loc consultări cu partidele politice, la Palatul Victoria, după următorul program: 10,00 – USR; 11,00 – AUR; 14,00 – UDMR; 15,00 – SOS, 16,00 – Grupul Minorităţilor Naţionale şi 17,00 – PUSL. De asemenea, marţi, 2 iulie, va continua dialogul cu reprezentanţii altor formaţiuni politice”, arată Guvernul.

Din partea Guvernului, vor participa la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Consultările au loc după ce PSD și PNL nu s-au mai înțeles asupra datei alegerilor prezidențiale. Deși în martie au decis ca primul tur să aibă loc în 15 septembrie și al doilea în 29 septembrie, PNL s-a răzgândit și vrea să le împingă în noiembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră de 28 mp în Cluj-Napoca, de vânzare cu 80.000 de euro. Cum arată

Publicat

garsonieră

O clujeancă vinde, pe persoană fizică, o garsonieră de 28 mp aproape de Expo Transilvania din Cluj-Napoca, mijloacele de transport în comun fiind pe strada Dâmboviței nr. 87.

Potrivit anunțului, garsoniera se vinde mobilată și utilată și se află într-un bloc la etajul 2 din 4. fiind compusă din cameră, bucătărie, baie, hol și are balcon deschis.

Prețul cerut pe garsonieră este 80.000 de euro, ceea ce înseamnă 2.857 de euro/ mp.

Detalii AICI.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a încheiat iunie așa cum a început

Publicat

euro ok

Ultimele patru ședințe ale pieței valutare din iunie au fost marcate de aceeași stabilitate care marchează cursul euro încă de la începutul anului.

Comparativ cu sfârșitul lui mai, euro a crescut cu 0,04 bani, dolarul a câștigat 5,91 bani, francul elvețian 10,62 bani iar lira sterlină s-a întărit cu 4,22 bani.

Moneda unică a încheiat luna cu o medie de 4,9771 lei, în timp ce cotațiile din piață au urcat la 4,977 – 4,978 lei, minimul lunii trecute fiind de 4,9752 lei.

Evoluția cursului euro s-a reflectat și în anticipațiile analiștilor care au participat la sondajul CFA România realizat în mai. Valoarea medie anticipată a cursului pentru noiembrie este de 5,0130 lei, față de 5,0172 lei, la sondajul din aprilie. În cazul orizontului de 12 luni, iunie 2025, cursul mediu anticipat a scăzut de la 5,0719 lei, la sondajul precedent, la 5,0605 lei/euro.

Reamintim că ultimul Raport al Comisiei Naționale de Prognoză anticipează pentru 2024 o medie anuală de 5 lei, respectiv una de 5,06 lei pentru 2026.

Ședința BNR

La sfârșitul acestei săptămâni se va desfășura ședința de politică monetară a BNR. Până atunci este de așteptat ca volumul tranzacțiilor din piață să fie redus, în condițiile în care lichiditatea este una ridicată, iar indicii ROBOR vor stagna în apropierea pragului de 6%.

Vineri, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,1%. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Conform sondajului CFA România, valoarea indicelui ROBOR la trei luni ar urma să fie de 5,71% în următoarele 12 luni. Valoarea este în concordanță cu prognoza referitoare la inflație, care ar urma să atingă în iunie 2025 un nivel mediu de 5,45%, în timp ce ultimul Raport asupra inflației al BNR anticipează pentru sfârșitul acestui an o valoare de 4,9%.

Volatilitatea monedei unice față de cea americană a fost redusă, tranzacțiile de vineri fiind realizate în culoarul 1,0684 – 1,0725 dolari, cu închiderea piețelor de peste Ocean la 1,0715 dolari.

Evoluția dolarului

Înmulțirea pariurilor pe o primă reducere în septembrie a dobânzii de către Rezerva Federală ar putea deprecia dolarul, după ce inflația de bază anuală din Statele Unite, fără preţurile mai volatile la alimente şi energie, a scăzut de la 2,7% în aprilie la 2,6%.

Evoluția dolarului ar putea fi influențate de reluare intervențiilor autorităților japoneze după ce yenul a atins un nou minim al ultimilor 38 de ani de 161,27 unități/dolar.

Parcursul euro va fi influențat de rezultatul primului tur al alegerilor anticipate din Franța. O victorie a extremei stângi sau a celei drepte, care au planuri economice controversate, ar putea deprecia rapid moneda unică.

Francul elvețian a încheiat luna pe depreciere cu o medie de 5,1718 lei. O evoluție identică a avut și lira sterlină, cursul acesteia coborând vineri la 5,88 lei.

Prețul gramului de aur a avut o evoluție descendentă pe parcursul săptămânii, cel de vineri fiind stabilit la 348,2404 lei, când prețul gramului de aur a fluctuat între 2.318,80 și 2.340,50 dolari/uncie.

După scăderea de la începutul săptămânii la circa 58.500 dolari, bitcoin a urcat la sfârșitul lunii la 60.652 – 61.683 dolari. Ethereum fluctua între 3.3538 și 3.396 dolari.

Citește mai departe

POLITICA

Poate Președintele României și Guvernul să forțeze băncile să susțină noile cartiere de locuințe? Simion spune că SE POATE!

Publicat

George Simion, candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale, a declarat că una dintre măsurile cuprinse în Planul Simion, pe care l-a prezentat joi seară, este aceea de refinanțare a tuturor creditelor imobiliare, în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat.

„Ce cred că trebuie să facă un președinte și un guvern este să ia apărarea propriilor cetățeni, să impună firmelor de utilități să construiască toată infrastructura necesară așa cum îi obligă legea, să impună băncilor să nu dubleze sau tripleze rata dobânzilor. De aceea, pe lângă case de la 35.000 de euro apartamentul de două camere, 50.000 de euro trei camere, 75.000 de euro apartament cu patru camere cu dobândă zero, propunem refinanțarea tuturor creditelor imobiliare, în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat. Am avut în familie și mulți aveți cunoscuți, poate chiar voi ați luat credite de la bănci și ați pornit de la un credit de 1.200 de lei și ați ajuns la 2.300 de lei”, a spus președintele AUR, George Simion.

Poate Președintele României și Guvernul să forțeze băncile să susțină noile cartiere de locuințe? Simion spune că SE POATE!

Prin Planul Simion, liderul AUR își propune să ușureze povara asupra românilor și va permite acestora să se simtă în siguranță și confortabil în propriile case prin oferirea persoanelor care au deja un credit ipotecar/imobiliar, un pachet de refinanțare pentru sume cuprinse între 35 000 euro și 70 000 euro (în funcție de numărul de camere și suprafața apartamentului), astfel încât sumele de rambursat lunar către bănci să descrească substanțial.

Astăzi, cei mai mulți dintre cetățenii care au contractat credite ipotecare/imobiliare de la băncile din România se află în continuare sub presiunea rambursării sumelor datorate către băncile creditoare, din cauza creșterii necontrolate a ratei dobânzilor atrase de respectivele credite, dobânzi care conduc la sume lunare de restituit mult prea mari pentru posibilitățile acestor cetățeni.

Totodată, potrivit prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, „statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program. Urbanizarea planificată va asigura o procedură mai puțin birocratică de autorizare, termene mai scurte, zone dotate cu infrastructură educațională, de sănătate, comercială și alte servicii utile”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax