Connect with us

ACTUALITATE

IMAGINI vechi. 440 de ANI. Cea mai VECHE şi mai MARE universitate din ŢARĂ e la Cluj

Publicat


Universitatea clujeană împlineşte 440 de ani. E cea mai mare şi mai veche universitate de pe teritoriul actual al României. Pe 12 mai 1581, Ştefan Báthory a emis diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), precorsorul actualei universităţi.

 1578, primii paşi

Începuturile vieții universitare din Cluj, 1578. Principele Transilvaniei Ştefan Báthory a solicitat acordul Papei Grigore al XIII-lea în vederea înfiinţării unui colegiu iezuit la Cluj. Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu) a fost emisă de Ştefan Báthory în 12 mai 1581, potrivit site-ului UBB.

Carte poştală din 1929 (arhiva Cluj24)

Dorinţa întemeietorului era ca acest Colegiu Major (Academie) să fie o instituţie similară universităţilor consacrate ale epocii. Adică, să aibă cursuri de gramatică, umaniste, retorică, filosofie și teologie. În acest colegiu urmau să fie studiate limbile latină, ebraică şi greacă. Iar titlurile universitare obţinute puteau fi de baccalaureus, magister şi doctor.

În anul 1583, alături de Colegiul Major Iezuit, a început să funcţioneze şi Seminarul Pontifical şi Regal (Seminarium Pontificium ac Regium) pentru preoţii catolici.

Din toamna lui 1698, activitatea didactică iezuită a fost reluată de Academia Iezuită (cunoscută în documentele epocii drept Collegium Claudiopolitanum  sau Academia Claudiopolitana sau „Universitas Catholică”), instituție considerată continuatoarea/moştenitoarea de drept a Colegiului Major Iezuit/Academiei.

Carte poştală din 1913 (arhiva Cluj24)

În anul 1753, împărăteasa Maria Terezia a reorganizat Academia/Universitas Claudiopolitana într-o universitate imperială.

În 1784/1786, ca urmare a deciziei împăratului Iosif al II-lea, Universitas Claudiopolitana a devenit Liceu Academic Regal (Lyceum Regium Academicum), cu statut semiuniversitar (ex. se făcea legătura între învățământul secundar și cel universitar, pregătirea fiind la nivel de baccalaureus/magister, dar nu doctor).

Două instituţii

După reorganizarea liceului în 1850, se separă două instituții de învățământ semiuniversitar – Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept (fondată în 1863) -, care vor fi apoi înglobate în noua universitate maghiară fondată în 1872.

Carte poştală din 1959 (arhiva Cluj24)

În perioada 1872-1918 e cu predare în limba maghiară (Universitatea din Cluj, apoi din 1881 Universitatea Regală Maghiară Francisc Iosif).

Clădirea centrală a universității a fost edificată în trei etape, în perioada 1893-1902.

Carte poştală din 1957 (arhiva Cluj24)

Clădirea Bibliotecii Universitare, construită între 1906-1909, după modelul bibliotecii Universităţii din Basel (Elveția).

Complexul de clădiri al clinicilor universitare, care a însumat un total de 10 049 m2 de construcții, finalizate în anul 1903.

Carte poştală din anii 1990 (arhiva Cluj24)

Universitatea după Unirea din 1918

La sfârșitul Primului Război Mondial, după unirea Transilvaniei cu România și crearea României Mari, prin decretul nr. 4 090 din 12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I, s-a consfinţit  „transformarea Universității Regale Maghiare Francisc Iosif, din 1 octombrie 1919, în universitate românească”. Noua instituţie academică avea în componenţă patru facultăţi: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie. Proaspăta comunitate academică a ales şi profesorii care urmau să o conducă în primul an: Sextil Pușcariu – rector , Nicolae Drăganu – prorector, Gheorghe Bogdan-Duică – decan la Litere, Dimitrie Călugăreanu – decan la Ştiinţe, Iuliu Hațieganu – decan la Medicină şi Vasile Dimitriu – decan la Drept.

Refugiul din 1940

La 30 august 1940, partea de nord a Transilvaniei, care includea şi oraşul Cluj, a fost cedată statului maghiar, în urma Arbitrajului-dictat de la Viena. În septembrie 1940, profesorii și studenții au fost siliți să părăsească Clujul, căutându-şi un loc de refugiu în care să-şi continue activitatea didactică şi de cercetare.

După discutarea mai multor variante, s-a hotărât scindarea universităţii clujene: Facultăţile de Litere şi Filosofie, de Medicină şi de Drept s-au mutat la Sibiu, iar Facultatea de Ştiinţe s-a refugiat la Timişoara.

Cât timp Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a refugiat la Sibiu și la Timișoara, în Cluj a reînceput să funcționeze Universitatea „Francisc Iosif”, cu predare în limba maghiară, revenită de la Seghedin.

Reîntoarcerea la România

În primăvara lui 1945, după restabilirea administraţiei românești asupra Transilvaniei, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a reîntors la Cluj.

Anii 1946-1947 au fost marcaţi de epurarea masivă a corpului profesoral al universităţii, motivată de raţiuni politico-ideologice.

În paralel, prin decretul regal nr. 407 din 29 mai 1945, s-a înființat oficial „Universitatea cu limba de predare maghiară” din Cluj.

În decembrie 1945, universitatea maghiară din Cluj a primit numele de ,,Universitatea Bolyai”, drept omagiu adus celor doi matematicieni ardeleni, tată şi fiu, Farkas şi János Bolyai.

Două universităţi paralele

Perioada 1948-1959 – universităţi paralele: Universitatea ,,Victor Babeş” şi Universitatea ,,Bolyai”.

Începând din luna mai 1948, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” din Cluj şi-a schimbat oficial numele în ,,Universitatea Victor Babeş”.

UBB din 1959

Ca urmare a deciziilor conducerii de stat şi de partid a României, în perioada martie-iulie 1959 are loc procesul de creare a unei singure universităţi de stat la Cluj, prin unificarea universităţii româneşti cu cea maghiară.

Noua instituţie, care şi-a început activitatea în septembrie 1959, va purta numele de Universitatea „Babeş-Bolyai”. Şi avea la momentul creării ei şase facultăţi: Facultatea de Matematică şi Fizică; Facultatea de Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie; Facultatea de Filologie; Facultatea de Ştiinţe Juridice; Facultatea de Istorie şi Filozofie. Primul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost profesorul Constantin Daicoviciu.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stefan Curajy

    mai 13, 2021 la 3:46 pm

    „Stefan” Bathory? Trebuia sa ii scrieti numele adevarat! Stefan Churajy, sau cum o fi ala… Ori Báthory István, ori Stefan Curajosul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A murit omul de afaceri Silviu Prigoană. S-a născut în Gherla. Ar fi împlinit 61 de ani în decembrie

Publicat

Omul de afaceri Silviu Prigoană, cel care a înființat firma de colectarea a deșeurilor Rosal, dar și posturile de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV, a murit, marți, după ce s-ar fi înecat cu mâncare în timp ce lua prânzul într-un restaurant din Brașov.

Din primle informații, cei care îl însoțeau au sunat la 112, iar echipajul medical a încercat să îl resusciteze, dar nu a reușit.

Silviu Prigoană s-a născut în  22 decembrie 1963, la Gherla, dar locuia de peste 25 de ani în București. În perioada 2008-2012 a fost deputat de București din partea PDL.

A fost căsătorit cu realizatoarea TV Adriana Bahmuțeanu.

Ce spune Poliția

UPDATE/ IPJ Brașov a transmis, marți, detalii despre decesul lui Prigoană, survenit într-un restaurant din stațiunea Bran.

„În această după-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesizați cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului. În cauză, la acest moment, se desfăsoară actvitățile specifice de cercetare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul unității de parchet competente”, au precizat polițiștii brașoveni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Circa 16% dintre români intenționează să cumpere o mașină electrică în următorul an

Publicat

Achiziție mașină electrică

Doar 16% dintre români se gândesc să cumpere o mașină electrică în următorul an, iar o pondere însemnată, circa 26%, sunt nehotărâți și încă explorează ideea, dar majoritatea covârșitoare, aproape 58%, afirmă că nu au de gând să facă o astfel de achiziție, relevă o cercetare sociologică realizată pentru plaromani masini electrice,studiu sssstforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid.

Rezultatele studiului arată că tinerii de până în 35 de ani sunt în mai mare măsură interesați să achiziționeze o mașină electrică în următorul an, 42% dintre aceștia gândindu-se să achiziționeze o astfel de mașină, comparativ cu respondenții din celelalte grupe de vârstă.

Studiu: Circa 16% dintre români intenționează să cumpere o mașină electrică în următorul an

Întrebați în legătură cu motivele pentru care ar cumpăra o mașină electrică, participanții la studiu au indicat, printre altele: reducerea poluării (42%), costurile mai reduse de întreținere și de alimentare față de automobilele cu motoare convenționale (24,7%), performanțele tehnice avansate pe care le înglobează (11,6%), dar și beneficiile fiscale și subvențiile de care se pot bucura prin achiziția unui astfel de vehicul (9,6%).

De cealaltă parte, prețul total ridicat reprezintă pentru 88% dintre respondenți principalul impediment în achiziționarea unei mașini electrice. Doar 12% dintre cei întrebați nu văd în prețul de achiziție un motiv de renunțare.

Aproape 85% consideră că infrastructura de stații de încărcare este insuficient dezvoltată, așa că din acest motiv nu pot decide să devină posesori de electrice, dar acest aspect nu îi intimidează pe alți 15% dintre români, care cred că s-ar descurca cu stațiile existente.

Autonomia scăzută a vehiculelor electrice, indicată de 82% dintre respondenți, și scăderea subvenției acordate de către stat, prin ecotichete, semnalată de aproape 80% dintre cei chestionați, completează lista motivelor pentru care achiziționarea unei mașini electrice se mai lasă așteptată.

Totuși, dacă ar avea o mașină electrică, cei mai mulți ar prefera să o încarce cu ajutorul unei stații instalate la domiciliu (circa 56%), dar o categorie importantă (44%) se declară deschiși să utilizeze la nevoie una dintre stațiile din infrastructura publică.

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 26.08-11.09.2024, pe un eșantion de 1.004 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, după înfrângerea lui „U” Cluj cu FCSB: „E un duș rece binevenit. Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul”

Publicat

Primarul Emil Boc a comentat prestația lui „U” Cluj în meciul de duminică seară cu FCSB, subliniind că este nevoie de o abordare realistă și echilibrată.

Emil Boc, prezent în tribune alături de cei 22.000 de suporteri, a recunoscut superioritatea echipei bucureștene în meciul disputat duminică seară pe Cluj Arena. Edilul a declarat că arbitrul, deși delegat de la București, nu a influențat rezultatul meciului.

„Am fost acolo, am înghețat și eu un pic de frig. Mie nu îmi place să mă îmbăt cu apă rece. Nici nu am păr în cap prea mult ca să mai spun alte lucruri. Am greșit mai mult, FCSB au fost mai buni. Haideți să fim realiști. Orice altceva, că arbitrul a fost delegat de la București, e o realitate, dar nu a influențat rezultatul de pe teren. Noi am greșit nepermis de mult, Steaua a fost mai bună pe teren, este o lecție și un duș rece binevenit pentru noi. Niciodată nu trebuie să ne înfumurăm, ci trebuie să învățăm din fiecare experiență”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

„Suntem încă pe primul loc”

Primarul a transmis un mesaj de încredere și susținere pentru echipă și staff-ul tehnic, descriind meciul drept „un duș rece” binevenit.

„E bine că a venit acum acest duș rece, avem două săptămâni la dispoziție. Cu înțelepciunea lui Neluțu Sabău, cu maturitatea lui Radu Constantea, cu tot ecosistemul din jurul lor, cu calmul ardelenesc specific… Oameni buni, am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Suntem încă pe primul loc, avem încă un avantaj de trei puncte față de CFR, suntem în poziție bună. Depinde de noi ce facem. Mai avem nevoie de patru victorii să fim în play-off, obiectivul pe care ni l-am propus, este tangibil, poate fi realizat, suntem acolo”, a mai arătat Boc.

Edilul clujean a remarcat și evoluția tânărului jucător de 16 ani, Alexandru Bota și golul marcat de Blănuță: „L-am văzut pe băiatul ăsta de 16 ani, fabulos acest băiat, Bota. Are în el vitalitatea și dorința să crească frumos. M-am bucurat sincer să îl văd. Uită-te la Blănuță ce gol frumos a dat”.

„U” și CFR, umăr la umăr pe primele două locuri

De asemenea, Emil Boc a subliniat importanța unei forme bune pentru jucători-cheie precum Chipciu și Nistor pentru rezultatul de pe teren a echipei.

„Când motorul Chipciu-Nistor nu funcționează 100%, se vede în întreaga echipă. Nu a fost decât la 60%, și echipa a fost la 60%. Motorul acesta trebuie întărit și regândit, pentru că aici a fost, după părerea mea. Haide U, mergem mai departe. Iar e clasamentul U și apoi CFR, îmi place tare mult când văd clasamentul ăsta, așa cum arată acum. Două echipe clujene conduc clasamentul, să vedem și partea plină a paharului”, a conchis edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean arestat pentru încălcarea ordinului de protecție și șantaj. Și-a amenințat fosta nevastă cu bătaia

Publicat

De

Clujean arestat

Polițiștii din Cluj-Napoca au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 51 de ani cercetat pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu și șantaj.

Asta după ce au fost sesizaţi de către o femeie de 49 de ani cu privire la faptul că fostul soț a ameninţat-o cu acte de violenţă și a șantajat-o.

Clujean arestat pentru încălcarea ordinului de protecție și șantaj. Și-a amenințat fosta nevastă cu bătaia

Polițiștii deplasați la faţa locului au stabilit faptul că bărbatul avea emis de către Judecătoria Cluj-Napoca un ordin de protecţie prin care îi era interzis să se apropie de fosta lui soție, de fiica acestora, precum și de locuința situată în municipiul Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, s-a deplasat la locuinţa femeii pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă și a șantajat-o, cu scopul de a-și retrage plângerea pe care aceasta a depus-o împotriva lui.

A fost arestat pentru 30 de zile

În urma activităților investigative efectuate de către polițiști, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, s-a dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

La data de 11 noiembrie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea obligațiilor şi interdicţiilor prevăzute de ordinul de protecţie și șantaj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax