Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. Ilie Cenan: Lecția de capitalism românesc de la un economist care a trăit începuturile

Publicat


YouTube video

Economist, fondator, vizionar. Ilie Cenan, un nume poate mai puțin cunoscut publicului larg, dar respectat în mediile de afaceri și presă economică, a fost invitatul special al podcastului Contraste, de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu. Într-un dialog amplu și de substanță, Cenan a reconstituit trei decenii de transformări economice în România, de la primele forme de privatizare, până la provocările actuale.

De la fonduri de investiții la presa locală – capitalism cu mijloace românești

Imediat după Revoluție, Ilie Cenan a fost implicat în crearea unuia dintre primele SIF-uri din România și în implementarea controversatei metode MEBO, care a permis transferul activelor din proprietatea statului în mâinile angajaților și investitorilor.

„Oamenii de afaceri și întreprinzătorii au început să simtă gustul privatizării. În Cluj, se simțea gustul ăsta ca în niciun alt oraș”

Dar Cenan nu s-a limitat la finanțe. În 1996, în plină tranziție, a lansat săptămânalul Piața de la A la Z, un ziar de mică publicitate care a ajuns rapid un fenomen local: peste 250 de pagini pe ediție, tiraje de mii de exemplare și cozi în fața chioșcurilor în fiecare marți dimineață. Modelul, inspirat din Austria, a fost aplicat românește și a învins inclusiv presa cotidiană clasică.

„Scriam noi primele taloane cu anunțuri ca să le arătăm oamenilor cum funcționează. După cinci ediții, creștea ca un bulgăre de zăpadă”

Tot în acea perioadă, Cenan a înființat și prima societate autorizată de administrare a investițiilor din România – GlobInvest, care există și astăzi.

„Horia Ciorcilă este vizionarul care a făcut din bancă o poveste frumoasă și care i-a dat strălucire!”  

Ilie Cenan a vorbit și despre povestea de succes a Băncii Transilvania: „Mi-aduc aminte, de fapt, cel care a inițiat Banca Transilvania a fost Dan Palaghian, Dumnezeu să-l ierte. Și sigur că a strâns în jurul lui mulți, mulți oameni de afaceri care erau interesați. Şi acum pot să spun cu tărie că Banca Transilvania s-a născut dintr-un entuziasm extraordinar de puternic a oamenilor de afaceri din Cluj și dintr-o dorință puternică de a face ceva!”

Cenan a ținut să menționeze contextual economic în care a apărut banca: „Era o perioadă când au căzut Bancorexul, Bancpostul, Banca Agricolă și, chiar din Cluj, Banca Dacia-Felix”.

De asemenea, a amintit dificultățile de la începuturile activităţii bancare: „Pop Iosif, care a fost primul președinte al băncii, a avut o politică  supra-prudentă, supra-supra-prudentă. Împreună cu Consiliul de Administrație care a fost la vremea respectivă, Iosif Pop  a aprins o flacără. Flacără care s-a numit Banca Transilvania. Și-a avut grijă ca această flacără să nu se stingă”.

Al doilea om care a determinat fundamental evoluția băncii a fost actualul președinte, Horia Ciorcilă, despre care Ilie Cenan spune că a fost „omul potrivit, vizionarul care a făcut din bancă o poveste frumoasă și care a dat strălucire băncii.”

România de azi: un buget umflat și o administrație nefuncțională

Ajuns la prezent, tonul lui Ilie Cenan devine critic. Deși recunoaște că România a trecut prin „cea mai prosperă decadă din istorie”, avertizează că actualul model bugetar este ne sustenabil.

„Deficitul bugetar e 9,4%. Asta înseamnă peste 30 de miliarde de euro – bani pe care trebuie să-i luăm de undeva, dar nu mai avem de unde”.

De asemenea, atrage atenția asupra numărului uriaș de angajați în administrația publică locală și centrală:

„Te duci într-o primărie cu o mie de locuitori și găsești toate birourile pline. Satul e gol, dar birourile sunt pline”.

Propunerea lui este clară: audit și reformă profundă, înainte de orice măsuri de majorare a taxelor.

„Statul trebuie să dea exemplu. Nu poți cere de la privat mai mult cât timp tu, ca stat, arunci banii pe fereastră”.

România în cifre: puternică pe hârtie, vulnerabilă în realitate

Deși România a înregistrat o creștere a PIB-ului la 368 miliarde euro și veniturile românilor s-au triplat în ultimii 15 ani, fundamentele economice sunt fragile.

Datoria publică a ajuns la 55% din PIB, dobânzile plătite pe datorie au depășit 4 miliarde euro în primele 4 luni din 2025, deficitul de cont curent a crescut la 28 miliarde euro, punând presiune pe leu și pe Banca Națională.

„Banii ies din țară, investitorii retrag capitalul imediat ce apare incertitudinea politică. Asta nu e manipulare, e reacție naturală”.

Verdictul lui Cenan: „Privatul e motorul, statul e balastul”

Ilie Cenan respinge categoric ideea majorării TVA sau a altor impozite, pledând pentru stimularea mediului privat: „Mediul privat e motorul bunăstării. Nu A.N.A.F., nu ministerele. Dacă distrugi asta, pierzi tot”.

Cu o experiență întinsă pe trei decenii și pe mai multe domenii – investiții, presă, management –, Ilie Cenan rămâne un reper pentru ceea ce înseamnă capitalismul românesc construit cu cap și cu riscuri asumate.

„Sunt foarte optimist. România are resurse, dar trebuie condusă de oameni pregătiți, nu de diplomați de carton”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Duel de 5 stele în Supercupa României: CFR Cluj- FCSB. Când are loc meciul

Publicat

Dan Petrescu, CFR Cluj, Cupa României

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.

”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!

Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul

Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Publicat

De

Doi clujeniu, Tezaure Umane Vii

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.

Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.

Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare

Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.

Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.

„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”

Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.

Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.

Clujul, lider național în păstrarea tradiției

Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.

Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.

Foto: CJCPCT Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Publicat

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.

Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.

„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu

Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.

Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.

Sesizări de la mai multe instituții

Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.

„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate