Connect with us

EDUCATIE

Idei de afaceri ale studenților clujeni, la Innovation Labs

Publicat


il 3

Innovation Labs, cel mai longeviv program universitar de pre-accelerare pentru start-up-uri tehnice și mentorat pentru tineri antreprenori, studenți și cercetători – lansat în 2013 în cadrul Universității Politehnica din București – invită pasionații de tehnologie și inovare digitală să participe la etapa de selecție pentru intrarea în program, desfășurată în luna martie.

Această selecție presupune prezentarea ideilor de business în cadrul unuia dintre Hackathoanele organizate regional înBucurești, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

Juriul format din reprezentanții partenerilor programului, dar și din antreprenori cu experiență, vor decide ideile și echipele care vor fi admise în programul de mentorat cu durata de cinci luni.

Datele limită de înscriere pentru participarea la Hackathoanele acestei ediții de program sunt:

–        11 Martie, pentru Hackatoanele din 12-13 Martie, din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara,

–        17 Martie, pentru Hackatoanele din 19-20 Martie, din Sibiu și București, accesând www.innovationlabs.ro/register.

Programul este până în iulie

Înscrierile sunt deschise studenților, tinerilor absolvenți, specialiștilor din industrie și cercetătorilor care își doresc să experimenteze dezvoltarea unui produs de tehnologie în cadrul unui program de accelerare și alături de o comunitate de mentori experimentați, antreprenori și specialiști în ICT și business.

Programul, care se va desfășura la nivel național în perioada martie – iulie 2022 în cele cinci centre regionale, dar cu participanți din întreaga țară, este coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Tineri din toate universitățile

Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs fiind implementat în cele cinci orașe alături de 17 parteneri academici principali:

–        în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov,

–        în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca,

–        în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,

–        în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,

–        în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea.

Innovation Labs – ediția aniversară de 10 ani

De ce să vă alăturați programului Innovation Labs?

Echipele calificate în Innovation Labs 2022 vor avea parte de un program de mentorat și susținere de 5 luni – menit să le sprijine în a transforma o simplã idee într-un produs minim viabil (MVP) validat de clienți reali.

În plus, programul oferă mentorat specializat pentru creșterea produselor, acces la parteneri de business și la tehnologii de ultimă oră, prin intermediul partenerilor programului, vizibilitate media și oportunități diverse de deschidere.

Echipele își vor prezenta prototipurile finale pe data de 26 Iulie la Demo Day, în fața juriului, a potențialilor investitori, a partenerilor, a reprezentanților mass media și a publicului general.

Demo Day va aduce împreună oameni ce utilizează tehnologii captivante în realizarea unor produse inovative, în start-up-uri proprii sau în companii de vârf, ce vor deschide noi conversații și oportunități.

Evenimentul final al Innovation Labs va deschide un nou început pentru echipele finaliste, prin șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori, dar și prin integrarea lor în comunitatea de alumni a programului.

Categorii de echipe și direcții Innovation Labs 2022

Participanții la Innovation Labs 2022 vor fi împărțiți în trei categorii de echipe, în funcție de specificul acestora:

  • echipe formate exclusiv din studenți – categorie susținută cu precădere de către Romanian – American Foundation;
  • echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători – categorie susținută de către Orange, și sprijinită activ de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
  • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.

Transformarea unei idei într-un produs este susținută în mod specific de către partenerii Innovation Labs care sprijină direcțiile strategice de dezvoltare ale programului.

Astfel, verticalele propuse pentru 2022 sunt:

  • Agriculture – promovată și susținută de Romanian-American Foundation;
  • Blockchain – cu susținerea Elrond, Simple Capital Labs și Bware Labs;
  • Cybersecurity – cu susținerea Atos;
  • DevTools – o verticală nouă, susținută de către Simple Capital Labs – destinată echipelor ce vor să simplifice procesele de dezvoltare software și hardware și să crească productivitatea echipelor de dezvoltare;
  • Digital Commerce – o verticală nouă, susținută de către VTEX, adresată start-up-urilor ce construiesc următoarea generație de tool-uri pentru comerțul digital;
  • Digital Health – direcția pentru echipele care au idei în sfera de sănătate digitală;
  • Lifestyle – direcție dedicată ideilor cu aplicabilitate în îmbunătățirea vieții de zi cu zi;
  • Retail – verticală de business care se bucură de susținerea Carrefour România;
  • Smart City & Industry 4.0 – cu susținerea AROBS Transilvania Software;
  • Sustainability (Environmental, Social, and Governance) – cu susținerea BRD – Groupe Société Générale – o verticală ce invită echipele să propună soluții sustenabile pentru toate industriile, cu implicații și beneficii atât la nivelul societății civile, cât și al instituțiilor publice.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo la final de primăvară. Luna mai va fi călduroasă și cu puține precipitații

Publicat

Meteorologii anunță că ultima lună de primăvară va aduce vreme frumoasă în România, cu temperaturi ridicate și ploi sporadice.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 29 aprilie – 27 mai. Luna mai va avea, în general, temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei din calendar.

Vreme frumoasă la final de primăvară

În ultima săptămână din aprilie și la început de mai, mai ales în zona de munte, sunt anunțate ploi abundente. În restul intervalului menționat, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritate regiunilor, posibil ușor excedentar în zonele montane.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru 1 mai și Paști

Publicat

Autobuz Cluj Napoca Calea Baciului

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 01.05 – 06.05.2024.

„In zilele de 1, 5 si 6 mai circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan în Cluj-Napoca pentru perioada 01.05 – 06.05.2024

In zilele de 2 si 3 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:10–23:00, conform programelor pentru zilele de sambata cu suplimentari pe liniile de baza.

In ziua de 4 mai circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Duminica 5 mai 2024 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii CORA nu vor circula in ziua de 5 mai 2024. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy.

Transportul în Noaptea de Înviere

Acesta se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00 – 00,30* – 01,45 – 01,55;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 00,30* – 01,35*

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,30;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,15* – 01,45.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min.

 

Urăm cu aceasta ocazie publicului calator “Sarbatori fericite”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CNAIR: Cinci oferte depuse pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej

Publicat

CNAIR drum ex Cj Dej

CNAIR a anunțat că luni au fost depuse 5 oferte pentru contractul privind elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Cluj – Dej.

Astfel, au fost depuse oferte din parte următoarelor firme sau asocieri:

– CONSTRUCT C.D.P. SRL

– Asocierea DP CONSULT SA (lider) – SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI TEAHA & FUZESI

– Asocierea ECO GEODRUM SRL (lider) – TEHNO CONSULTING SOLUTION SRL

– PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL

– Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP SRL – PERFECT CONSULT EUROPE SRL

Valoarea contractului

”Valoarea estimată a acestui contract este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.

Durata contractului este de 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Construcția Drumului Expres Cluj – Dej, o lungime estimata de 75 km, va reduce timpii de călatorie și va crește viteza medie de deplasare între localitatile Cluj si Dej.

Acest nou drum va asigura conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilau – Apahida și cu AutostradaTransilvania”, precizează CNAIR.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Publicat

tins

Un grup de cercetători clujeni de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), în colaborare cu parteneri de la Centrul pentru Creier și Dezvoltare Cognitivă, Birkbeck (University of London), a publicat un studiu în revista Nature Scientific Reports. Educația structurată, bazată pe reguli e mai performantă, iar acest lucru e explicat de mecanisme neuronale primare, care coboară până la nivelul percepției vizuale fundamentale. Potrivit autorilor, acest lucru poate aduce noi perspective în metodele de educație.

„Experimentul pe care se bazează rezultatele studiului a constat în înregistrarea mișcărilor oculare a 18 participanți adulți în timpul unei sarcini de recunoaștere vizuală a obiectelor, folosind stimuli de cu vizibilitate diferită, prezentați în ordine diferită: de la cel mai vizibil la cel mai puțin vizibil (descrescător), de la cel mai puțin vizibil la cel mai vizibil (crescător), respectiv într-o ordine aleatorie.

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Ordinea vizibilității a influențat performanța de recunoaștere a obiectelor de către participanți și explorarea vizuală, adică mișcarea ochilor pentru identificarea obiectelor. Experimentul a arătat că cea mai slabă performanță a fost înregistrată de grupul expus stimulilor într-o ordine haotică, evidențiind faptul că accesul aleatoriu la informații pare mai rău chiar decât accesul redus.

„Altfel spus, dacă există o regulă în spatele modului în care ți-e prezentată informația, acea regulă te ajută să fi mult mai bun la sarcina pe care o faci, să o execuți mult mai performant. Lucrul acesta e cunoscut și din psihologie.

„Informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli”

Ce nu se știa, însă, e că un asemenea proces e atât de fundamental, încât îl regăsim inclusiv la nivelul percepției vizuale primare. Nu e un proces cognitiv de nivel înalt, neapărat, ci un mecanism neuronal fundamental în creier. Asta e de fapt marea contribuție științifică a articolului”, explică Raul Mureșan, doctor în neuroștiințe, co-autor al articolului și director TINS.

raul muresan

Potrivit acestuia, cel mai mare impact practic pe care îl poate aduce studiul e în domeniul educațional, pentru că ne spune, de fapt, cum putem să folosim informația pe care o știm deja, anterioară momentului învățării.

Astfel, pentru a putea fi mai ușor asimilată de un om, informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli. Iar acest lucru derivă din mecanisme neuronale fundamentale, care coboară până la nivelul percepției vizuale primare”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax