Connect with us

ACTUALITATE

Hoţie la Biserica Franciscană. Pagubă de sute de mii de lei la un monument clujean de 800 de ani. Document de 45 de ani

Publicat


biserica franciscana cluj horz

Cluj24 a intrat în posesia unui document-sesizare, potrivit căruia unul dintre cele mai vechi edificii din Cluj-Napoca, Biserica Franciscană, important monument istoric, a fost jefuit cu aproximativ o jumătate de milion de lei, în perioada comunistă. Documentul-sesizare (foto, arhiva Cluj24), formulat de celebrul arhitect Andrei Pănoiu, nu este datat, dar, cel mai probabil, el a fost redactat în 1977 sau 1978. Atunci a avut loc penultima restaurare a Bisericii Franciscane. Şi ca dovadă a hoţiei şi a calităţii proaste a lucrărilor de restaurare, peste numai doi ani, în perioada 1980-1986, a fost nevoie de alte restaurări.

biserica franciscana

Pretinse intervenţii de restaurare, pagubă de sute de mii de lei

„Solicit intervenţia Dv. pentru a se dispune verificarea lucrărilor efectuate (…) la Biserica Franciscană din oraşul Cluj-Napoca, spre a se stabili pagubele provocate la acest deosebit de important monumat istoric sub pretinsa unei intervenţii de restaurare. Pe acest şantier s-au decontat şi s-au trecut asupra parohiei respective lucrări efectuate în valoare de 980.000 lei, lucrări în care cu greu s-ar putea încadra în valoarea de 450-500.000 lei”, reclamă dr. arh. Andrei Pănoiu.

biserica franciscana cluj

Ca reper al valorii pagubei, o Dacia costa atunci 70.000 de lei, iar un salariu mediu era de circa 2.000 de lei.

Posibila cauză: considerente de ordin politic

În sesizarea sa, cu un curaj rar pentru acea vreme, arhitectul susţine că ar fi fost vorba chiar de interese de ordin politic.

„Trebuie să arăt că pe plan local se fac tot felul de speculaţii pe seama acestei lucrări neterminate, parohia fiind determinată să cerşească fonduri la enoriaşi pentru a drege ce s-a produs din incapacitate de organizare şi hoţie. Se pretinde că anumiţi factori au cerut parohiei să închidă ochii şi să renunţe la solicitarea unei analize, întrucât sunt în joc şi unele considerente de ordin politic….”, menţionează Andrei Pănoiu.

În aceeaşi sesizare, Andrei Pănoiu prezenta şi fotografii în care arăta, printre altele, că turnul bisericii a rămas descoperit pe timpul unei întregi ierni şi că „lucrările de pretinse reparaţii” au „pricinuit grave degradări monumentului.

Monument de 800 de ani

Biserica Franciscană din Cluj-Napoca este unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult clujene. Inițial, pe locul său a existat o mai veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, ridicată în sec. XI-XII, dar distrusă în timpul marii invazii a tătarilor (1241), iar după distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicată în perioada 1260-1290 actuala biserică.

Se presupune că la început ea a fost o parohie mică, primită în folosință de călugării romano-catolici dominicani în 1390. În 1442 dominicanii au inițiat o serie de măsuri de dezvoltare a parohiei: biserica a fost lărgită (lucrări în stil gotic) și a fost ridicată o mănăstire lângă biserică, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara.

Clădire în care a locuit o regină

Odată cu alungarea ordinelor religioase catolice de către protestanți în martie 1556, clădirea mănăstirii nu a mai fost folosită cu scop religios. Până în 1557 în clădire a locuit regina Ungariei Izabella, după care lăcașul a fost transformat în școală (unitariană din 1568).

biserica franciscana cluj obeliscul carolina bcu veche

Din 1609, conform cu dorința principelui Gabriel Báthory, clădirea a fost donată cultului reformat-calvin. În 1693 a fost instaurată dominația Casei de Habsburg, iar biserica și mănăstirea au fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice, ele fiind folosite de iezuiți. Aceștia vor înființa în clădire o școală proprie. Școala iezuiților a funcționat aici până în anul 1725, când iezuiții au finalizat construcția propriului colegiu și a propriei biserici (Biserica Universității din Cluj, Convictus Nobilium din Cluj), fapt care a facilitat revenirea franciscanilor în oraș.

Odată cu anul 1728 franciscanii inițiază o campanie de restaurare a bisericii în care construiesc turnul din fațada vestică în stil baroc și refac interiorul prin boltiri tipice baroce la o cotă mai joasă decât vechea acoperire gotică prăbușită la acel moment.

Din literatura de specialitate rezultă că pe șantierul bisericii a lucrat o perioadă îndelungată meșterul Konrad Hammer, căruia i se atribuie – în 1728 și între 1734-1745 – boltirea bisericii și construirea turnului monumental.

Din 1898 în fața bisericii se află amplasat Obeliscul Carolina, după mutarea sa din Piața Unirii.

O bibliotecă vestită

În interiorul mănăstirii se afla o bibliotecă vestită a franciscanilor, colecție care depășea o mie de volume. În perioada anilor 1906 – 1948 în mănăstire a funcționat tipografia Sfântul Bonaventura, care tipărea diverse reviste religioase.

Ultimele restaurări ale edificiului au fost efectuate în perioada 1976-1978, urmate apoi de altele în 1980-1986. Cu aceste ocazii au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale lăcașului. În 1949 lăcașul a devenit biserică parohială, după ce autoritățile comuniste au decis să dizolve ordinul franciscanilor în România. Doar după 1990 biserica a redevenit biserică de mănăstire.

„Santa Maria Maggiore” din Roma

Deasupra intrării în lăcaș se află statuia Fecioarei Maria, protectoare a bisericii. Pe frontispiciu sunt amplasate 2 opere ale sculptorului Johannes Nachtigall: statuia Sfântului Francisc și statuia Sfântului Anton.

În interior se află amvonul, o altă lucrare a lui Johannes Nachtigall, care a fost decorat cu o reprezentare a lui Isus înconjurat de cei patru evangheliști. Pe coroana amvonului este înfățișată urcarea la cer a lui Isus, iar pe altarul principal este o reproducere făcută în 1730 după un tablou din biserica „Santa Maria Maggiore”, din Roma, care o reprezintă pe Sf. Maria.

Arhitectul Andrei Pănoiu

Andrei Pănoiu (n. 2 decembrie 1927), arhitect, coordonator al numeroase proiecte, autor a numeroase cărţi de specialitate (Evoluţia oraşului Bucureşti, Din arhitectura veche a Indiei, Arhitectura tradiţională gorjeană, Din arhitectura lemnului).

biserica franciscana 2

Printre altele, a lucrat ca secretar al Comisiei de Avizare la Serviciul Monumente Istorice, la Direcţia Generală a Artelor Plastice, la Ministrul Culturii, în Comisia Ştiinţifică pentru Muzee şi Monumente pe lângă Academia Romană, delegat permanent în Comisia de Avizare a direcţiei Monumentelor Istorice din CSAS.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion (AUR): Alertă de POLIȚIE politică! Fapt fără precedent în ISTORIA democrației din România

Publicat

simion

Abuzurile împotriva mea și a partidului AUR continuă. Sute de membri și simpatizanți AUR îmi scriu că au fost citați la Poliție sau Parchet săptămâna viitoare. Motivul este simplu: apartenența la AUR.

Să tragi concluzia este ușor, după ce vezi la ce întrebări au trebuit să răspundă cei din județul Buzău, care au fost deja interogați de slugile sistemului astăzi:

– Când ai devenit membru AUR și cum?
– Ce rubrici cuprindea adeziunea?
– Ce calitate ai în partidul AUR?
– Pentru cine ai semnat listele de semnături?
– Câte semnături erau pe o listă?
– L-ai cunoscut vreodată pe Silvestru Șoșoacă?

George Simion (AUR): Alertă de POLIȚIE politică! Fapt fără precedent în ISTORIA democrației din România

Consider că este o formă prin care aceste persoane să fie intimidate, să se dezică de noi, de AUR. Pe lângă intimidare, se încearcă eliminarea AUR din sfera politică, prin afectarea colectării celor 200 de mii de semnături necesare candidaturii mele la alegerile prezidențiale și pentru lista de parlamentari.

Poate vă amintiți de episodul de dinaintea alegerilor europarlamentare. De o lună și jumătate eu nu am fost nici măcar citat, deși mi s-au adus acuze publice, cu toate că nu am nicio calitate în acest dosar. Am fost dat afară din Parchet, atunci când am venit din propria inițiativă la audieri. De o lună și jumătate nu mai am telefon, nici eu, nici ceilalți colegi din AUR care au fost luați de pe stradă și cărora li s-au confiscat telefoanele și laptopurile fără niciun drept. De atunci, procurorii cu apucături demne de perioada sovietică refuză să facă percheziție informatică.

Acum, sute de membri și simpatizanți sunt chemați la poliție. Cine achită nota de plată pentru acest abuz și care este planul final pe care acești procurori ghidați politic îl au la adresa mea și a partidului AUR?

Ești membru sau simpatizant AUR? Se încearcă intimidarea ta, nu te speria!

Este posibil să fiți chemați săptămâna asta sau săptămâna viitoare la secția de poliție. Să nu vă îngrijorați! Este doar o formă de intimidare asupra voastră pentru a vă dezice de AUR. Sper din suflet ca aceste intimidări să nu vă facă să cedați, să nu vă sperie. Nu au dreptul să facă astfel de intimidări asupra membrilor unui partid politic, dar totuși o fac.

Țineți-vă tari, mergem până la capăt!

Citește mai departe

EVENIMENT

Rapid – CFR Cluj, 2-2. Clujenii pierd două puncte la fel cum au câștigat etapa trecută: în PRELUNGIRI

Publicat

CFR Cluj, semifinale Cupa României

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Giulești, pe Rapid. Clujenii veneau după victoria în extremis obținută în fața lui Dinamo, în timp ce Rapid făcuse doar un egal la Arad. CFR pierde două puncte la fel cum a câștigat etapa trecută, adică în prelungiri. Scor final, 2-2. Au înscris Rrahmani (min.54 – pen.), Hasani (min.90+6), respectiv Bîrligea (min.27) și Michael (min. 76).

Echipele de start:

Rapid: Aioani – Blazek, P. Iacob, Ignat – Braun, Papeau, Kait, Petrila, Micovschi – Rrahmani, Burmaz
Rezerve: Ungureanu (GK), Manea, Bădescu, Săpunaru, Borza, R. Pop, Oaidă, El Sawy, Hasani, Jambor, G. Gheorghe, Gojkovic
Antrenor: Neil Lennon

Rapid – CFR Cluj, 2-2. Clujenii pierd două puncte la fel cum au câștigat etapa trecută: în PRELUNGIRI

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, M. Ilie, Camora – Artean, Keita, Tachtsidis – Deac, Bîrligea, Korenica
Rezerve: Hindrich (GK), Gal (GK), Abeid, Thaqi, Lucaci, Filip, Păun, Fică, Kamara, Nkololo, Michael
Antrenor: Dan Petrescu

Clujenii încep bine partida și pun presiune pe rapidiști. Mogoș șutează puternic pe lângă poartă în min.4. În min.19, Bârligea înscrie după o pasă a lui Tachtsidis dar golul este anulat pentru offside.

Și rapidiștii au două ocazii mari prin Burmaz și Rrahmani, însă Sava arată de ce și-a prelungit contractul cu clubul. În min.27, Bîrligea înscrie pentru 0-1 cu un șut în diagonală, după o pasă excelentă a lui Deac. În min.35, Korenica ratează din poziție excelentă după o minge pentru care s-a luptat același Bîrligea.

Repriza a doua începe tot în nota de dominare a Clujului dar cei care marchează sunt bucureștenii. În min. 53, Petrila este agățat în careu de Sava și Rrahmani egalează în min.54 din penalty.

În min.76, Tachtsidis dă o centrare de geniu, pe capul nou-intratului Michael, care înscrie pentru 1-2. Sava mai are o intervenție excelentă la lovitura de cap a lui Ignat.

În min.90+6, Rapid egalează. Michael, înger și demon, pierde o minge și Hasani înscrie din careu cu latul. Se va lăsa cu muștruluieli în vestiar, pentru că Dan Petrescu nu va digera prea bine acest egal obținut de Rapid în prelungiri, mai ales că CFR a făcut un meci bun.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Publicat

Taxa pe lux trebuie plătită în acest an

Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe, “taxa pe lux” trebuie depusă în acest an, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Declarația 216 privește locuințele rezidențiale și mașinile scumpe ale românilor.

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Noul formular 216 se va depune până la 31 septembrie respectiv 31 decembrie 2024, scrie Alba24.ro.

Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se completează și se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
  • Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Termenul de depunere al declarației 216

În cazul persoanelor fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 de lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.

În cazul persoanelor fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Există posibilitatea depunerii și a unei declarați rectificative.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

Publicat

smurd

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seara, la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Un echipaj SMURD a acordat asistență medicală de urgență unui bărbat care a fost implicat într-un accident rutier petrecut pe podul IRA din municipiul Cluj-Napoca.

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

În momentul sosirii echipajului la locul intervenției bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant, prezenta suspiciuni de traumatism la nivelul capului și al bazinului.

Bărbatul a fost preluat de către echipajul SMURD și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax